Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na obu zlozach mam zalozone automaty, ktore steruja procesami regeneracji.

- odzelaziacz, regeneracja co pewien okres czasu. w tej chwili co 2-gi dzien

- zmiekczacz, regeneracja co pewna ilosc m3 pobranej wody. w tej chwili co 2 m3. praktycznie co 3-4 dni.

Pjj - na jaki zmiekczacz sie zdecydowales?

Co do trasy gdanskiej. Zdecydowalem sie na jazde 7-ka, ale przed Elblagiem odbilem na Malbork. Jedyny - bardzo delikatny korek - dopiero na obwodnicy Trojmiasta. Ale fakt - z Warszawy wyjechalem o 5:00... oj ciezko bylo wstac :lol:

A teraz jem sniadanie i zmykam na plaze. Dzisiaj ostatni dzien nad morzem 8)

W Karwii faktycznie plaze sie zwezily - czyzby to efekt ocieplania klimatu i wzrostu poziomu wod?

Witam

Zamierzam w przyszłym tygodniu grodzić działkę - słupki, beton oraz siatka i w związku z tym, naszły mnie wątpliwości. ... czy wystarczy "zdyletować" warstwę pierwszą?

Jeżeli cała wysokość, to czy woda mikro szczelinami nie będzie się wciskała i rozsadzała beton od środka? A jeżeli tylko pierwsza warstwa, to czy zimą, gdy grunt się podniesie, nie popęka warstwa wierzchnia...

Po mojemu to trzeba zdylatować całość tylko pojęcia nie mam co zastosować jako materiał dylatacyjny. Ktoś ma może jakiś pomysł? Papa na wierzchu nie będzie dobrze wyglądać.

jj

Witam

Temat juz nieaktualny - ogrodzenie sobie stoi.

Witamy Wszystkich,

Budujemy dom w Borzęcinie Dużym (Kosmowska).

Czy macie może namiary na dobrą ekipę do budowy sieci (4 działki) gazociągu?

Pozdrawiamy,

Witam

Ponawiamy powyższą prośbę - dokładnie chodzi o położenie około 120 m gazociągu oraz wykonanie czterech przyłączy.

co prawda ja jeszcze nie korzystałam, ale na forum polecany jest p. Bojanowski 602257978, albo p. Dobrosielski 501206216

co prawda ja jeszcze nie korzystałam, ale na forum polecany jest p. Bojanowski 602257978, albo p. Dobrosielski 501206216

Spotkalem sie i z jednym i z drugim. Jednakze skorzystalem z uslug p. Bojanowskich (ojciec i syn). Polecam, aczkolwiek trzeba ich cisnac, jak kazdego wykonawce.

Prądu od sąsiada legalnie kupić nie możesz, bo zgodnie z prawem sąsiad, żeby Ci odsprzedać, musiałby mieć legalnie pozwolenie na sprzedaż energii elektrycznej - ustalić wysokość taryfy itd... - tym zawiaduje Urząd Regulacji Energetyki - nie ma sensu dyskusja nad sensownością przepisów, ale one tak właśnie stanowią :o - pomysł z zakupem licznika, a później prądu od sąsiada jest O.K.

Dlatego mówimy o pożyczeniu prądu od sąsiada a nie sprzedaży, tak jak szklanki cukru lub soli :wink:

a czy nie taniej było by po prostu użyć wody z wodociągu + przetarcie szmatką samochodu.....?

już nie wspomnę o koszcie wiercenia, filtrów, automatów, złoża.....

rzecz w tym, ze nie taniej. bo wodociag jest daleko a za podlaczenie gmina zazyczyla sobie kosmiczna oplate znacznie przewyzszajaca koszty wlasnego ujecia wody.

tak nawiasem mowiac, wydaje mi sie, ze Zbyszek52 pytal sie o koszty filtrow i jak sie te urzadzenia uzytkuje.

nie znalazlem w jego poscie pytan dotyczacych porownan ekonomicznych z wodociagiem.

Dokładnie tak jest "pjj" :)

Nie mam szans na wodociag ani na gazociąg ze względu na koszty doprowadzenia. Gdybyś mógł wysłać jeszcze na priv namiary na wykonaców...

Z góry dziękuję

Witam Was !

Jestem na poczatku budowy, własnie wylali mi chudziaka, ale mam do Was prosbe na kilka tematow, gdyz ciezko przewalkowac wszystkie tematy i znalesc odpowiedzi .

- interesuja mnie namiary na -

- drewno jako element elewacji, a wiec musi byc dobrze wysezonowane oraz zabezpieczone

- kostke granitowa

- kamienie do ogrodu

- drewno do wykonania wieźby dachowej

- ekipe zajmujaca sie odkurzaczami centralnymi

- jakie kotly stosujecie u siebie- chodzi mi glownie o serwis (czy biorac pod uwage rejon Starych Babic) zybkośc reakcji na ewentualne awarie i jakość w stosunku do ceny.

- namiary na hurtownie hydrauliczna i CO sprawdzona i polecana.

Z gory dziekuje za wszelkie podpowiedzi i wyrozumialość.

Pozdrawiam

Dawid Wrona

:wink:

Pjj - na jaki zmiekczacz sie zdecydowales?

Przepraszam, ale nie rozumiem pytania.

Namiary na firme podaje na priva.

Sadze, ze gosc wyjasni Ci wszystko lacznie z tym co mam zainstalowane. ;)

Chodzilo mi o producenta zmiekczacza: Pawo, BWT, Honywell, itp. ...

A wlasciwie to bardziej o producenta automatyki do regeneracji zloza - jedne automaty sa bardziej udane, inne mniej...

Chodzilo mi o producenta zmiekczacza: Pawo, BWT, Honywell, itp. ...

A wlasciwie to bardziej o producenta automatyki do regeneracji zloza - jedne automaty sa bardziej udane, inne mniej...

BWT mi zarekomendowalo swojego dilera.

automatyjka jest amerykanska ale to bym musial sprawdzic dokladnie producentow. wiem, ze z tego wszystkiego byla najdrozsza.

czy ktoś z Państwa ma na zbyciu barak lub inne lokum dla budowlanych. Prosze o info na: [email protected]

Pozdrawiam

Zapytaj ekipę czy nie zechcieliby zbić sobie domku z desek i pokryć papą, moi się zgodzili, wystarczy około 1,5m3 calówki + 2 rolki papy + używane łóżka/materace.

Mam pytanie do forumowiczów czy wiecie gdzie można kupić bloczek z keramzytobetonu o gr 24 cm do scian fundamentowych. Parę miesięcy temu był dostępny w psb ale teraz go nie mają. Chyba niestety jest tylko produkowany przez Maxit (Optiroc). Zamierzamy zbudować domek niskoenergetyczny w kierunku pasywnego i dlatego potrzebujemy właśnie takie materiału.

Drugie pytanie dotyczy styropianu z Termoorganiki, poszukujemy sporych ilości w klasie silver-fundament, gold dach i platium na sciany w dalszej kolejności. Czy znacie hurtownie w naszej okolicy która takim styropianem handluje?

pozdrawiam,