Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Może macie jakiś namiar na kogoś kto ma traktor z bronami w okolicach Babic?

halo, ja tak przypominająco, może ktoś może jednak pomóc, ponoć kiedyś podobno było w okolicy jakieś kółko rolnicze czy coś takiego. Czy zagląda tu jeszcze wogóle stara wiara z początków założenia grupy babickiej?

Może macie jakiś namiar na kogoś kto ma traktor z bronami w okolicach Babic?

A może wystarczy zwykła koparko-ładowarka. Nasz pan Koparkowy wykopał humus, a potem pięknie w 15 minut wyrównał po sobie tą szeroką łychą na wyjściowo. Wystarczyło, że widział białe sznurki do poziomu i tyle.

p.s. i tak masz dobrze, bo u mnie po budowie na działkę nie wjedzie nic oprócz mnie i moich taczek. będą co prawda przepisowe odstępy po bokach domu alen nieprzejezdne bo zadrzewione i zażywopłotowane.

Witajcie Sąsiedzi,

poszukuje namiary na ekipy budowlane do stanu surowego.

Chciałbym jeszcze w tym roku zrobić fundamenty, a na wiosnę w góre.

Podzielcie się kontakktami i ew. cenami?

mam 1 wycenę do więżby - "dom w cyniach" archonu z podwójnym garażem i zaspiewali mi 47tys - to dużo? :-?

Witajcie Sąsiedzi,

poszukuje namiary na ekipy budowlane do stanu surowego.

Chciałbym jeszcze w tym roku zrobić fundamenty, a na wiosnę w góre.

Podzielcie się kontakktami i ew. cenami?

mam 1 wycenę do więżby - "dom w cyniach" archonu z podwójnym garażem i zaspiewali mi 47tys - to dużo? :-?

145m2 + garaż z tego co zobaczyłem. Obawiam się, że to rynkowa cena i nawet nie ta z wyższej półki.

Nie znalazłem na formu tematu wkładów kominkowych. Może warto wymienić doświadczenia wszak zbliża się zima. Co myslicie na temat wkładów z płaszczem wodnym? Czy macie doswiadczenia w kwestii polączenia obiegu wody z płaszcza wodnego z podstawowym obiegiem co z konwencjonalnego pieca. Czy ktoś z was zdecydował się na kolektory słoneczne? Chętnie wymienię poglądy bo doświadczeń jeszcze nie mam.

Witam,

zostało mi 480 szt porothermu słowackiego 24cm P+W. Wszystko oryginalnie opakowane folią i na paletach i może być dowiezione na teren gminy Stare Babice. Wybudowałem cały dom z tych pustaków, poszło ponad 2000 i w zasadzie ani jeden pustak nie był uszkodzony.

Cena za 1 szt 7 PLN brutto z dowozem na miejsce.

pozdrawiam,

Radik

P.e.t.e. dzięki za odpowiedź. Muszę coś poczytać o tych systemach. Ciekawe tylko, ile mnie to będzie kosztowało :-? A 729 to wcale nie nowy autobus, tylko dostał nową trasę. Wcześniej jeździł do Mariewa, tylko że Warszawską, czy teraz po prostu skręca do Koczarg i potem Klonową grzeje aż do końca i potem w prawo do Mariewa?

Niezapominajka, to, że woda brudnawa, jeszcze o niczym nie świadczy. Skoro rzadko pompujesz, to pewnie jest nieprzefiltrowana jeszcze.

Mencel, ex67, Wasze posty na temat trawników mnie powaliły. Nie miałam pojęcia, że to może aż tyle kosztować :o Nie wiem, czy w związku z tym nie będę tego robiła sama...

Stach_past, to Centrum Spa to to na rogu? No fajnie, że siłownię mają, mój mąż z bratem już kilka razy się tam wybrali. Cena chyba nie była tragiczna.

p.s. i tak masz dobrze, bo u mnie po budowie na działkę nie wjedzie nic oprócz mnie i moich taczek. będą co prawda przepisowe odstępy po bokach domu alen nieprzejezdne bo zadrzewione i zażywopłotowane.

Masz taką małą działkę, czy tak pięknie zarośniętą?

Radik, w sumie szkoda, że to 24, bo jak się po okolicznych składach pytałam, to mają polski, czyli 25... A mi cegła będzie potrzebna już za miesiąc...

Mencel, ex67,[/b] Wasze posty na temat trawników mnie powaliły. Nie miałam pojęcia, że to może aż tyle kosztować :o Nie wiem, czy w związku z tym nie będę tego robiła sama...

Kuzyn robi dorywczo ogrody, pytałem go ile kosztuje zrobienie trawnika, potwierdził mi te ceny.......... :o powariowali wszyscy.

wiecie co, o 2 w nocy w nocy z piątku na sobotę pod naszą działkę podjechał samochód z HDSem z dwoma panami. :o

panowie zaczęli rozkładac sprzęt, ale całe szczęście, że mam ekipę co śpi na miejscu i zauważyli to, na pytanie co robią odpowiedzieli, że "Bożena przysłała ich po materiał" :evil:

szkoda, że nie zapisali rejestracji :evil:

czy ktoś z Was miał podobny problem? jak sobie radzicie z ochroną działki?

wiecie co, o 2 w nocy w nocy z piątku na sobotę pod naszą działkę podjechał samochód z HDSem z dwoma panami. :o

panowie zaczęli rozkładac sprzęt, ale całe szczęście, że mam ekipę co śpi na miejscu i zauważyli to, na pytanie co robią odpowiedzieli, że "Bożena przysłała ich po materiał" :evil:

:o :o :o

Masz taką małą działkę, czy tak pięknie zarośniętą?...

Działka zadrzewiona maksymalnie zostawiona tylko dokładna dziura na dom, ziemię zza domu będziemy wozić taczkami.

p.s. teraz wiem, że trzeba uważać z drzewami, chociaż nam też radzili, ale nie słuchaliśmy. np. 10 letnia tuja ma ok. 8m wysokości,

tutaj zdjęcie zarośniętej działki:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7f82837def62f12f

Renata, sąsiedzi, sąsiedzi i jeszcze raz...

Może za ciekawscy czasem ale na wagę złota.

p.s. a tak przy okazji ile w przybliżeniu taka podstawowa ochrona kosztuje, bo widzę że działają nieźle (nie powiem którzy, bo reklama...)

p.p.s. bardzo wielkie podziękowania za namiar na betoniarnię :D :D :D :D

Hej!

Potrzebuję ekipę murarzy na 2 dni, niekoniecznie kolejne. Trzeba wpaść przypilować koparkę jak będzie kopać pod mały fundament, potem zaszalować, wrzucić trochę zbrojenia i przypilnować gruchę jak będzie lać beton. Jak by ktoś miał mały przestój z ekipą, to podpowiedzcie ża na Kwirynowie u mnie można zarobić.

A teraz kilka komentarzy:

stach_past poszukaj może namiarów na małą koparkę, widuje się czasem takie, taczkami to syzyfowa praca, chyba, że tego naprawdę niewiele jest.

Zbyszek52 w temacie opcji kominkowych to raczej szukaj w dziale wymiana doświadczeń, a nie w regionalnej grupie - tam na pewno coś znajdziesz :-).

A mnie akurat interesuje namiar na wykonawcę kominków, jakby ktoś miał namiar. Cena i brak kultury w firmie Kozłowski z Michałowic mnie powaliły.

Pozdr

Łukasz

Jak byście szukali dekarzy i trafilibyście na ekipę Piotra Rymuzy (z Siedlec, ale działa w okolicach), to odradzam... Facet robił mi niecałe 3 lata temu dach i orynnowanie tarasu. Taras zaczął przeciekać (tam przeciekać, lało się już ostatnio) przy pasie nadrynnowym, rynny się poopuszczały - facet po moim tlefonie jechał do mnie kilka dni i nie mógł dojechać, dojechał dzisiaj. Przeciekanie przy pasie nadrynnowym - uznał, że nie jego wina (ja twierdzę inaczej i zaproszony na budowę postronny dekarz też pokazał mi błędy zrobione przez pana Rymuzę), rynny przyznał, że jego ludzie zchrzanili - obiecał wrócić za godzinę z drabiną i pracownikiem. Czekając na dziada, odwołałem wizytę z córcią u lekarza. Po 3 godzinach zadzoniłem - gość stwierdził, że dziś nie ma czasu, a wpadnie kiedyś, jak sobie zakląłem do słuchawki, to stwierdził żebym "mu nie pyskował, bo wogóle może nie przyjechać, a rynny to on może uznać, że ktoś nadepnął i że on robi mi łaskę, jak zadzonię jutro i grzecznie poproszę, to może on przyjedzie". Poprawki robi już inna ekipa - ja tego pana już nie poproszę - ostrzegam Was przed nim, a tej sprawy tak nie zostawię, mam już dosyć bezczelności i arogancji kolejnej ekipy - z tym panem rozważam spotkanie w sądzie.

A co chcieli ukraść, tzn. jakie materiały miałaś na paletach ? Ja materiałów nie zabezpieczałem jakoś specjalnie. Ekipa sąsiada spała na budowie i jakos tak czesto padało w tym czasie, że HDS-y przyjeżdzały najczesciej parami i jeden drugiego wyciagał.

Jesli chodzi o niespodziewane odwiedziny to u mnie byli jakiś czas temu "panowie z nadzoru". Stwierdzili, że kabel od betoniarki lezy na ziemi, nad betoniorką nie ma daszka :o a operator betoniorki nie stoi na palecie :p . Chieli mi wlepić mandat...znaczy wykonawcy. Mój szef ekipy zadzwonił do mnie i kierownika. Panowie w tym czasie się zawineli i powiedzieli w drodze do samochodu, że nakładają jednak tylko upomnienie i wrócą za tydzień (nie wrócili).

Miałem spisaną marke samochodu i zadzwoniłem do nadzoru. Nikt u nich nie ma takiego samochodu, nie byli tego dnia w naszej gminie, nie mają żółtych identyfikatorów, nie interesuje ich mój kabel od betoniorki (stwierdzili, że o to ma dbać kierownik), nie nakładają "upomnień" lecz ewentualnie wstrzymują budowę wpisując wszystko do dziennikia. Jak coś jest nie tak to ściagają inwestora i kierbuda na plac. Nie wlepiają na placu mandatów. Miałem więc wizyte przebierańców :wink: