Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

czyli loteria z nagrodami:

1 - będzie dobrze

0 - będzie koszmar i sprawa w sądzie

czyli jak to mówią budowlańcy przed zalewaniem stropu: No risk - No fun! :D

Prawdziwa loteria to jest z ludzmi z lapanki lub pracujacymi bez umowy. Raz zwrocisz uwage i juz ich nie ma, a karte z komorki wymieniaja na nowa. Z duza firma nie jest juz tak latwo - maja przynajmniej siedzibe i zawsze zostaje ostatecznosc, czyli jak piszesz, sąd.

czyli loteria z nagrodami:

1 - będzie dobrze

0 - będzie koszmar i sprawa w sądzie

czyli jak to mówią budowlańcy przed zalewaniem stropu: No risk - No fun! :D

Prawdziwa loteria to jest z ludzmi z lapanki lub pracujacymi bez umowy. Raz zwrocisz uwage i juz ich nie ma, a karte z komorki wymieniaja na nowa. Z duza firma nie jest juz tak latwo - maja przynajmniej siedzibe i zawsze zostaje ostatecznosc, czyli jak piszesz, sąd.

i cóż z tego że firma ma siedzibę i telefonu nie zmienia co tydzień, jeśli współpraca z nią wygląda tak, jak to opisał forumowicz:

Próby zwracania uwag kończą sie w zależności od humoru właściciela i zarazem prezesa albo:

- pozostawianiem maili i listów z uwagami tygodniami bez odpowiedzi - bo jest bardzo zajety

- aroganckimi odpowiedziami dającymi mi do zrozumienia, ze ja tu jestem od płacenia pieniędzy i poza tym mam siedzieć cicho i się w nic nie wtracać

- przerywaniem prac bo jak mi sie nie podoba to oni nie muszą. Mają kupę roboty gdzie indziej gdzie jest miło latwo i przyjemnie

Dzisiaj po miesiącu proszenia aby wrócili na budowę w końcu się we mnie przelało zleciłem mojej kancelarii adwokackie zajecie sie tym horrendalnym wykonawcą i zacząłem szukać innego.

a tu i siedziba jest, i telefony.... i cóż z tego ? ? ?

Witajcie Grupo Zza Miedzy,

czy znacie godnego polecenia dostawcę drewna do kominka?

Ten, u którego kupowałem w ub roku niestety zmienił branżę.

Pozdrawiam

Marcin

Mogę przesłać na priva

Ja brałem drewno z Borzęcina cięte na pieńki i nie wiem czy sprzedają porąbane. Dodatkowo wcześniej przejechałbym się zobaczyć jakie będą polana, bo kiedyś w innym miejscu kupiłem bardzo grube szczapy i lepiej uniknąć dodatkowej pracy.

Ktoś ostatnio pytał o sprzedawcę Gerdy, firmy "Czas na okna" i Pana Wysokińskiego - NIE POLECAM !!! Założyli mi 2 pary drzwi z >2 tyg opóźnieniem (ostatnio dzwoniłem do nich codziennie i zero informacji kiedy wreszcie), zniszczyli mi kawał ściany już otynkowanej, zostawili brudne, zacementowane drzwi (m.in. zawiasy). Szef na moje uwagi przez telefon odpowiadał bezczelnie i po chamsku że przecież specjalnie mi dzury w ścianie nie zrobili, a na koniec montażysta zagroził, że jak mi się nie podoba i nie chcę płacić to on takie drzwi otwiera w kilka chwil i przyjedzie i mi je zabierze, a ja chciałem 100 zł rabatu jako zadoścuczynienie za szkody.

Humor mi popsuli na cały dzień, na szczęście drzwi są OK.

Pozdrawiam

Łukasz

Witam, czy możecie polecić mi jakies namiary na drzwi zewnętrzne (np Gerda).

Byłem na wycenie na Kutrzeby i w Pruszkowie i rozbiezności były dość znaczne (tak samo z resztą było z bramami). Chciałbym więc jeszcze ze dwie wyceny zrobić.

Cześć

"JUNIOR" DRZWI I OKNA Powstńców Śląskich 104 lok.206 (na wysokości bazaru na Bemowie) 022 436-44-90. Pod koniec czerwcu za WX20, S i TT zapłaciłem 6tys z montażem i progami dębowymi. Nie mam zastrzeżeń. Czekałem chyba miesiąc ale dlatego, że TT dopiero wchodziły na rynek.

Jeszcze cenę możesz sprawdzić na Górczewskiej zaraz za Lazurową po prawej stronie jadąc od Wa-wy do Babic. Zerknij też tu: http://www.drzwi.za.pl.

Pozdrawiam

filipek

Zazwyczaj architekci licza sobie za metr kwadratowy. Cena zalezy od metrazu czyli jesli chcesz zlecic zrobienie projektu np tylko łazienki to cena za metr bedzie znacznie wyzsza niz jesli chcesz dostac rysunki dla calego domu (wtedy ok 100-200zl/m2 - choc mozna pewnie i drozej).

Czyli dom 200 m2 po 200 zl/m2 = 40 000 zl za projekt urządzenia wnętrz?

Można doprawdy jeszcze drożej?

Chyba polubie nie tylko malowanie ale i ustawianie samemu mebli w domu :wink:

Zazwyczaj architekci licza sobie za metr kwadratowy. Cena zalezy od metrazu czyli jesli chcesz zlecic zrobienie projektu np tylko łazienki to cena za metr bedzie znacznie wyzsza niz jesli chcesz dostac rysunki dla calego domu (wtedy ok 100-200zl/m2 - choc mozna pewnie i drozej).

Czyli dom 200 m2 po 200 zl/m2 = 40 000 zl za projekt urządzenia wnętrz?

Można doprawdy jeszcze drożej?

Chyba polubie nie tylko malowanie ale i ustawianie samemu mebli w domu :wink:

Wtrącę sie,

Dyskusje tego typu nie mają sensu.

Który architekt wyceni ci 200zł za metr projektu kotłowni czy garażu? Wszystko zależy od twoich oczekiwań ilości projektów branżowych i zaangażowania architekta w realizację projektu. Co do ceny samej łazienki to nie jest ona wyższa, dlatego że jest to TYLKO ŁAZIENKA. Jest droższa, dlatego że projektując łazienkę jest znacznie więcej pracy w stosunku do np sypialni czy salonu (pracy kreślarskiej, elewacje każdej ściany, schematy elektryczne i hydrauliczne). Polecam najpierw porozmawiać z architektem ;). Jeżeli to, czego oczekujesz od architekta to jest to żeby ci powiedział jak pomalować ściany i ustawić mebelki to jestem pewien, że usługa ta nie będzie kosztowała cię 200zł/m2

i cóż z tego że firma ma siedzibę i telefonu nie zmienia co tydzień, jeśli współpraca z nią wygląda tak, jak to opisał forumowicz:

Próby zwracania uwag kończą sie w zależności od humoru właściciela i zarazem prezesa albo:

- pozostawianiem maili i listów z uwagami tygodniami bez odpowiedzi - bo jest bardzo zajety

- aroganckimi odpowiedziami dającymi mi do zrozumienia, ze ja tu jestem od płacenia pieniędzy i poza tym mam siedzieć cicho i się w nic nie wtracać

- przerywaniem prac bo jak mi sie nie podoba to oni nie muszą. Mają kupę roboty gdzie indziej gdzie jest miło latwo i przyjemnie

Dzisiaj po miesiącu proszenia aby wrócili na budowę w końcu się we mnie przelało zleciłem mojej kancelarii adwokackie zajecie sie tym horrendalnym wykonawcą i zacząłem szukać innego.

Ok, nie chcialam pisac o autorze zacytowanych przez Ciebie slow, ale chyba nie mam wyjscia. A wiec - facet ten jest winien firmie sporo kasy, zalega z fakturami. Dlaczego niby firma ma mu dalej budowac dom? Poza tym podpisal wszystkie protokoly odbioru i nigdy nie zglosil zadnych uwag wiec nie ma podstaw zeby wytoczyc sprawe w sadzie. Dokladnie wiem, jak taki protokol wyglada. Zawsze dokladnie czytam co podpisuje, jesli czegos nie wykonali (np nie zamontowalo kaset rolet, bo maja zamiar zrobic to tydzien pozniej) to po prostu wykreslam to z protokolu odbioru, a jesli bylyby jakies rzeczy do poprawienia, to jest to odnotowane w takim protokole. Tak wiec jak widzisz, jedyna rzecza, ktora moze zrobic w/w inwestor to nabazgranie na forum kilku nieprzyjemnym, nieprawdziwych zdan o swoim wykonawcy. Zacytuje za reklama PLAY "Pismo zniesie wszystko" .

Dyskusje tego typu nie mają sensu.

Który architekt wyceni ci 200zł za metr projektu kotłowni czy garażu? Wszystko zależy od twoich oczekiwań ilości projektów branżowych i zaangażowania architekta w realizację projektu. Co do ceny samej łazienki to nie jest ona wyższa, dlatego że jest to TYLKO ŁAZIENKA. Jest droższa, dlatego że projektując łazienkę jest znacznie więcej pracy w stosunku do np sypialni czy salonu (pracy kreślarskiej, elewacje każdej ściany, schematy elektryczne i hydrauliczne). Polecam najpierw porozmawiać z architektem ;). Jeżeli to, czego oczekujesz od architekta to jest to żeby ci powiedział jak pomalować ściany i ustawić mebelki to jestem pewien, że usługa ta nie będzie kosztowała cię 200zł/m2

Do powierzchni projektu nie wlicza sie pomieszczen typu garaz, kotlownia, pralnia i garderoba, chyba ze klient sobie tego zyczy.

Odnosnie ceny, to wspolpraca z architektem polegajaca tylko na powstaniu projektu ustawienia mebli czy wymyslenia koloru scian to nieporozumienie. Piszac o takich kwotach mam na mysli minimum kikla wersji wstepnych projektow, wizualizacje kazdego pomieszczenia, dobor konkretnych sanitariatow do lazienek, projekty ulozenia plytek, dobor dywanow, firan, zaslon, elementow dekoracyjnych. Dopiero wtedy mozna mowic, ze dom jest urzadzony w pelni przez architekta. Ten proces trwa minimum kilka miesiecy, a czasem ponad rok, jesli wspolpraca z projektantem wnetrz zaczyna sie juz na etapie adaptacji projektu czy powstawania projektu indywidualnego.

Nie kazdy potrafi dobrac dodatki i tak naprawde nawet najlepszy projekt ustawienia mebli czy czegokolwiek mozna latwo popsuc nieumiejetnym doborem detali wykonczenia.

Drodzy ziomale ... czy możecie sie podzielić uwagami na temat rodzaju i cen balustrad wewnętrznych ?

Jakie wybraliście czy drewniane czy ze stali ?

Jak patrze na ceny stalowych to :o .

Min. 700-800 zł/1mb to strasznie (w mojej ocenie) drogo jak za kawałek metalu.

Czy drewniane są rozsądniejsze cenowo ?

Schody są obłożne płytkami więc bardziej pasowała by barierka metalowa ... ale ta cena. :-?

Drodzy ziomale ... czy możecie sie podzielić uwagami na temat rodzaju i cen balustrad wewnętrznych ?

Jakie wybraliście czy drewniane czy ze stali ?

Jak patrze na ceny stalowych to :o .

Min. 700-800 zł/1mb to strasznie (w mojej ocenie) drogo jak za kawałek metalu.

Czy drewniane są rozsądniejsze cenowo ?

Schody są obłożne płytkami więc bardziej pasowała by barierka metalowa ... ale ta cena. :-?

Pociesz sie, ze ja potrzebuje tych barierek 42 mb :x

Na Bartyckiej 26 jest taki mały sklepik z oknami plastikowymi a na zewnatrz maja tez ekspozycje balustrad ze stali nierdzewnej. Ceny okolo 600 zl/metr. Oczywiscie drewno jest znacznie tansze. Sprawdz tez stal ocynkowana malowana proszkowo. Do wnetrz sie nadaje.

A propos balustrad. Czy znacie kogoś kto wykonuje obudowy balkonowe/tarasowe z drewna. Słowem zna się na obróbce drewna na zewnątrz. Góral, który miał mi to zrobić wyjeżdża za granicę. Muszę wykończyć balkony płytkami przed zimą, żeby nie porozsadzało brzegów ale bez balustrad nie ruszę z tematem.

jj

Ok, nie chcialam pisac o autorze zacytowanych przez Ciebie slow, ale chyba nie mam wyjscia. A wiec - facet ten jest winien firmie sporo kasy, zalega z fakturami. Dlaczego niby firma ma mu dalej budowac dom? Poza tym podpisal wszystkie protokoly odbioru i nigdy nie zglosil zadnych uwag wiec nie ma podstaw zeby wytoczyc sprawe w sadzie. Dokladnie wiem, jak taki protokol wyglada. Zawsze dokladnie czytam co podpisuje, jesli czegos nie wykonali (np nie zamontowalo kaset rolet, bo maja zamiar zrobic to tydzien pozniej) to po prostu wykreslam to z protokolu odbioru, a jesli bylyby jakies rzeczy do poprawienia, to jest to odnotowane w takim protokole. Tak wiec jak widzisz, jedyna rzecza, ktora moze zrobic w/w inwestor to nabazgranie na forum kilku nieprzyjemnym, nieprawdziwych zdan o swoim wykonawcy. Zacytuje za reklama PLAY "Pismo zniesie wszystko" .

hmmmmm..... robi się ciekawie....

przyznam, że jako osoba postronna sporo wiesz o interesach firmy ARKADA.... i że pewien klient jest im winien pieniądze, i że nie płaci faktur, i że podpisał wszystkie protokoły odbioru, i że nie zgłaszał uwag i w końcu że na pewno nie ma podstaw do wytoczenia sprawy w sądzie......

czy to szef Arkady biega po swoich budowach i opowiada ze szczegółami wszystkim chętnym, jakie to on ma problemy z innymi ludźmi ? i jak płacą, czy też nie płacą? ile są winni? oraz co i kiedy mu podpisują? czy są zadowoleni czy nie?

wybacz, ale jakoś mi to dziwnie wygląda.....

to kiedy ma czas na budowanie, jak tak z wszystkimi wszystko omawia o wszystkich ? :wink: a może ta bezstronność taka nie do końca.....?

Witajcie,

Mam pytanie o pobliskie cementownie. Wiem, że ten wątek był już poruszany, ale oczywiście jak coś pilnie potrzeba to nie można znależć, tak więc proszę o przypomnienie od kogo warto kupić dobrą jakość a niekoniecznie najtańszą opcję . Póki co mam dwa namiary na cementownie p. Dąbrowskiego (koło Tesco) i druga to p. Kucharski (chwilowo nie wiem gdzie)

Czy ktoś mógłby szepnąć dwa słówka.

Dzięki,

jania22

Jestem na etapie zalatwiania przylacza gazowego i dowiedzialem sie ze przed zlozeniem dokumentow o pozwolenie budowy przylacza, musze miec opinie kominiarza. Czy ktos z was moze polecic kontakt.

Witam,

Ostatnio miałem podobny problem, kominiarza polecił mi p.Pytel ,

Kominiarz p. Piotr Maret tel. 501 259-994

Koszty około 200 pln

15 minut i opinia gotowa

Dodatkowo post wcześniej : beton firma POL-BETON Czosnów

tel. 22 794-16-64 / ceny jak i jakośc w normie /

Pozdrawiam :

Marek

Jestem na etapie zalatwiania przylacza gazowego i dowiedzialem sie ze przed zlozeniem dokumentow o pozwolenie budowy przylacza, musze miec opinie kominiarza. Czy ktos z was moze polecic kontakt.

A gdzie składasz o pozwolenie budowy przyłącza. Mi się wydawało, że to się tylko zgłasza.

01lot

A co ten kominiarz sprawdzał?

Pozdr

Łukasz