Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem na etapie zalatwiania przylacza gazowego i dowiedzialem sie ze przed zlozeniem dokumentow o pozwolenie budowy przylacza, musze miec opinie kominiarza. Czy ktos z was moze polecic kontakt.

A gdzie składasz o pozwolenie budowy przyłącza. Mi się wydawało, że to się tylko zgłasza.

01lot

A co ten kominiarz sprawdzał?

Pozdr

Łukasz

Może przedmówcy chodziło o pozwolenie na budowę gazociagu, a nie przyłącza. Sam mam do wybudowania 36mb i musze złozyć papiery w architektórze o pozwolenie na budowę. Z samym przylączem nie wiem jak jest.

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

lukasz-s,mario1976

Niestety przyłącze gazowe + instalacja wewnętrzna wymaga pozwolenia na budowę i w związku z tym wszystkie papiery muszą być przygotowane jak do budowy domu.

Czyli projekt techniczny, mapy geodezyjne, kierownik budowy, zgłoszenie zamiaru rozpoczęcia itp i kilka innych papierów których już teraz nie pamiętam.

W moim przypadku przyłącze gazowe wraz z instalacją wykonywała firma STD Nasiłowski z Zielonki (nie z Zielonek). Byli znacznie tańsi niż miejscowi wyzyskiwacze.

Za cenę 4 tys. wykonali:

projekt przyłącza i instalacji

wykonali ok. 40 mb przyłącza

wstawili skrzynkę w ogrodzeniu (wraz z podbudową)

wykonali instalację wewnętrzną (dwa odbiorniki)

załatwili formalności w starostwie.

Za cenę 4 tys. wykonali:

projekt przyłącza i instalacji

wykonali ok. 40 mb przyłącza

wstawili skrzynkę w ogrodzeniu (wraz z podbudową)

wykonali instalację wewnętrzną (dwa odbiorniki)

załatwili formalności w starostwie.

A kiedy to było bo cena jakas taka nierealna ?

Nie wiem jak tamci ale miejscowi mają jedną zasadniczą zaletę. Kontakty w Gazowni :wink: A bez kontaktów...ehh co będe gadać :-?

Nie mówiąc o wykonawcach sama gazownia wyceniła mi około 38mb gazocuiągu na dwa razy więcej (tzn. taką kwotę mi zrekompensują jak prace wykonam "sam"). Teraz sam projekt przyłącza i instalacji to koło 2tysięcy nie mówiąc o 38mb gazociągu+kilka metrów przyłącza+rozprowadzenie w domu. (badałem w kilku miejscach).

mario1976:

Cena z przed roku i wtedy też była konkurencyjna. Cena obejmowała przyłączę (40mb) i instalacje wewnętrzną (2 pkt) wraz z projektem ... nic nie pisałem o gazociągu bo to inna bajka a ja go nie musiałem budować.

Apropos miejscowych i ich mitycznych kontaktów w gazowni to jedna wielka BAJKA mająca na celu tworzenie aury tajemniczości :lol: i oczywiście wyciagnięcia więcej PLN lub USD . Dotyczy to również elektryków :-?

Mój wykonawca niby nie miejscowy a sprawę załatwił w gazowni (która tez miejscowa nie jest :lol: ) tak że miejscowy nie wierzył że tak można (o szczegółach nie będę pisał publicznie).

Sąsiad wynajął miejscowe z układami i w efekcie zapłacił DWA razy więcej i trwało to tak samo czasowo.

STD Nasiłowski to jest duża firma wykonująca dużo inwestycji, mająca odpowiedni sprzęt i ludzi. Wykonują szybko i może dlatego mieli korzystniejsze ceny niż "p. Juzio z Koczargo czy Kazio z Babic".

Dla mnie jak ktoś zaczyna rozmowę od opowiadań jakie to On ma kontakty to z regóły na tym kończę z nim negocjacje bo dalsza część będzie znana ...

stach_past:

Dzięki

Apropos miejscowych i ich mitycznych kontaktów w gazowni to jedna wielka BAJKA mająca na celu tworzenie aury tajemniczości :lol: i oczywiście wyciagnięcia więcej PLN lub USD .

Niestety nie jest to bajka :wink: Uwierz bo nawalczyłem się z gazownią. Terminy na zawarcie umowy po złożeniu wniosku o jej zawarcie to kilka-kilkanaście mc, później około 18mc na inwestycje. Inwestycje można realizować samemu (oni ją refundują później wg kosztorysu) ale do tego trzeba mieć tą pierdzieloną umowę. Wychodzi koniec 2009 jeśli załatwiasz to na własną ręką.

Mówie cały czas o gazociągu a nie przyłączu.

Mam pytanko, jak dlugo czekaliscie w starostwie na pozwolenie na przylacza gazowego?

Ja czekałem chyba ze 3 miesiące ... ale były wakacje i zapomniałem o tym że złożyłem wniosek :o :lol:

Jak się przypomniałem to Pani w starostwie tez sobie przypomniała że już dawno powinno być wydane i ... następnego dnia odebrałem :lol:

Terminy na zawarcie umowy po złożeniu wniosku o jej zawarcie to kilka-kilkanaście mc,

Faktycznie słyszałem że teraz jakieś straszne terminy są w gazowni .. i dziwi mnie to bo rok temu na umowę przyłącza gazowego czekałem chyba 1,5 m-ca. Dłużej sie zeszło z umową dostawy gazu bo mi nie zależało (nie miałem pieca) i ociągałem się strasznie aż minęły wszystkie terminy wyznaczone na jej podpisanie i ... musiałem wnioskować o nowy termin. :D

Jestem na etapie zalatwiania przylacza gazowego i dowiedzialem sie ze przed zlozeniem dokumentow o pozwolenie budowy przylacza, musze miec opinie kominiarza. Czy ktos z was moze polecic kontakt.

Ostatnio miałem podobny problem, kominiarza polecił mi p.Pytel ,

Kominiarz p. Piotr Maret tel. 501 259-994

Koszty około 200 pln

15 minut i opinia gotowa

Józef Kuch 501223854

150pln :)