mario1976 26.09.2007 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Jestem na etapie zalatwiania przylacza gazowego i dowiedzialem sie ze przed zlozeniem dokumentow o pozwolenie budowy przylacza, musze miec opinie kominiarza. Czy ktos z was moze polecic kontakt. A gdzie składasz o pozwolenie budowy przyłącza. Mi się wydawało, że to się tylko zgłasza. 01lot A co ten kominiarz sprawdzał? Pozdr Łukasz Może przedmówcy chodziło o pozwolenie na budowę gazociagu, a nie przyłącza. Sam mam do wybudowania 36mb i musze złozyć papiery w architektórze o pozwolenie na budowę. Z samym przylączem nie wiem jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 26.09.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 lukasz-s,mario1976Niestety przyłącze gazowe + instalacja wewnętrzna wymaga pozwolenia na budowę i w związku z tym wszystkie papiery muszą być przygotowane jak do budowy domu. Czyli projekt techniczny, mapy geodezyjne, kierownik budowy, zgłoszenie zamiaru rozpoczęcia itp i kilka innych papierów których już teraz nie pamiętam. W moim przypadku przyłącze gazowe wraz z instalacją wykonywała firma STD Nasiłowski z Zielonki (nie z Zielonek). Byli znacznie tańsi niż miejscowi wyzyskiwacze. Za cenę 4 tys. wykonali:projekt przyłącza i instalacjiwykonali ok. 40 mb przyłącza wstawili skrzynkę w ogrodzeniu (wraz z podbudową)wykonali instalację wewnętrzną (dwa odbiorniki)załatwili formalności w starostwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 26.09.2007 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Mam pytanie z innej beczki.Wiecie może czy można odzyskać różnicę w VAT na drzwi wewnętrzne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 26.09.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Za cenę 4 tys. wykonali: projekt przyłącza i instalacji wykonali ok. 40 mb przyłącza wstawili skrzynkę w ogrodzeniu (wraz z podbudową) wykonali instalację wewnętrzną (dwa odbiorniki) załatwili formalności w starostwie. A kiedy to było bo cena jakas taka nierealna ? Nie wiem jak tamci ale miejscowi mają jedną zasadniczą zaletę. Kontakty w Gazowni A bez kontaktów...ehh co będe gadać Nie mówiąc o wykonawcach sama gazownia wyceniła mi około 38mb gazocuiągu na dwa razy więcej (tzn. taką kwotę mi zrekompensują jak prace wykonam "sam"). Teraz sam projekt przyłącza i instalacji to koło 2tysięcy nie mówiąc o 38mb gazociągu+kilka metrów przyłącza+rozprowadzenie w domu. (badałem w kilku miejscach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 26.09.2007 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Mam pytanie z innej beczki. Wiecie może czy można odzyskać różnicę w VAT na drzwi wewnętrzne ? strona Castoramy, tutaj jest cała lista towarów, ustawy i inne takie http://www.castorama.pl/castorama/materialy-do-pobrania.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 26.09.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 mario1976: Cena z przed roku i wtedy też była konkurencyjna. Cena obejmowała przyłączę (40mb) i instalacje wewnętrzną (2 pkt) wraz z projektem ... nic nie pisałem o gazociągu bo to inna bajka a ja go nie musiałem budować. Apropos miejscowych i ich mitycznych kontaktów w gazowni to jedna wielka BAJKA mająca na celu tworzenie aury tajemniczości i oczywiście wyciagnięcia więcej PLN lub USD . Dotyczy to również elektryków Mój wykonawca niby nie miejscowy a sprawę załatwił w gazowni (która tez miejscowa nie jest ) tak że miejscowy nie wierzył że tak można (o szczegółach nie będę pisał publicznie). Sąsiad wynajął miejscowe z układami i w efekcie zapłacił DWA razy więcej i trwało to tak samo czasowo. STD Nasiłowski to jest duża firma wykonująca dużo inwestycji, mająca odpowiedni sprzęt i ludzi. Wykonują szybko i może dlatego mieli korzystniejsze ceny niż "p. Juzio z Koczargo czy Kazio z Babic". Dla mnie jak ktoś zaczyna rozmowę od opowiadań jakie to On ma kontakty to z regóły na tym kończę z nim negocjacje bo dalsza część będzie znana ... stach_past: Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 26.09.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Apropos miejscowych i ich mitycznych kontaktów w gazowni to jedna wielka BAJKA mająca na celu tworzenie aury tajemniczości i oczywiście wyciagnięcia więcej PLN lub USD . Niestety nie jest to bajka Uwierz bo nawalczyłem się z gazownią. Terminy na zawarcie umowy po złożeniu wniosku o jej zawarcie to kilka-kilkanaście mc, później około 18mc na inwestycje. Inwestycje można realizować samemu (oni ją refundują później wg kosztorysu) ale do tego trzeba mieć tą pierdzieloną umowę. Wychodzi koniec 2009 jeśli załatwiasz to na własną ręką. Mówie cały czas o gazociągu a nie przyłączu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muci 26.09.2007 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Mam pytanko, jak dlugo czekaliscie w starostwie na pozwolenie na przylacza gazowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 26.09.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Mam pytanko, jak dlugo czekaliscie w starostwie na pozwolenie na przylacza gazowego? Ja czekałem chyba ze 3 miesiące ... ale były wakacje i zapomniałem o tym że złożyłem wniosek Jak się przypomniałem to Pani w starostwie tez sobie przypomniała że już dawno powinno być wydane i ... następnego dnia odebrałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 26.09.2007 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Terminy na zawarcie umowy po złożeniu wniosku o jej zawarcie to kilka-kilkanaście mc, Faktycznie słyszałem że teraz jakieś straszne terminy są w gazowni .. i dziwi mnie to bo rok temu na umowę przyłącza gazowego czekałem chyba 1,5 m-ca. Dłużej sie zeszło z umową dostawy gazu bo mi nie zależało (nie miałem pieca) i ociągałem się strasznie aż minęły wszystkie terminy wyznaczone na jej podpisanie i ... musiałem wnioskować o nowy termin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 26.09.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 Jestem na etapie zalatwiania przylacza gazowego i dowiedzialem sie ze przed zlozeniem dokumentow o pozwolenie budowy przylacza, musze miec opinie kominiarza. Czy ktos z was moze polecic kontakt. Ostatnio miałem podobny problem, kominiarza polecił mi p.Pytel , Kominiarz p. Piotr Maret tel. 501 259-994 Koszty około 200 pln 15 minut i opinia gotowa Józef Kuch 501223854 150pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 26.09.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2007 WitamZapytam u sąsiadów.Czy znacie jakiegoś hydraulika na teraz do rozłożenia kanalizy na etapie stanu 0 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 27.09.2007 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 hydraukil Grzegorz Żaczek 507341167 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 27.09.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 O... prawie tak jak ja się nazywa Dzieki - zobaczymy czy będzie mógł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 27.09.2007 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 proszę napiszcie mi jak liczyliście ilość betonu na strop terriva? już o to pytałam, ale nie było odzewu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 27.09.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2007 proszę napiszcie mi jak liczyliście ilość betonu na strop terriva? już o to pytałam, ale nie było odzewu U mnie ilosc potrzebnego betonu wyliczyl wykonawca. W sumie niezle mu to wyszlo, bo pomylil sie tylko o 0.5 m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 28.09.2007 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 A ja nie polecam ekipy pana Ernesta Sieka. Po rozmowie tel zjawił się u nas w domu (stan surowy) wysłannik pana Sieka w celu oględzin i przygotowania oferty na instalację wod-kan-co. Po 2 tygodniach braku odzewu zadzwoniłam i przypomniałam, że nadal nie mam wyceny. No i nadal nie mam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 28.09.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 On ma tyle zamówień, że się nie wyrabia. Rzeczywiście trzeba cierpliwości, albo sobie odpuścić. Z tym, że on robi raczej to, co w ziemi, a nie instalacje domowe. Domowe robi jego znajomy i może to był on, albo ktoś od niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitar 28.09.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Witam, mam pytanko, planuje pod koniec października postawić fundamenty i poszukuje bloczków fundamentowych. Czy ktoś z Was kupował bloczki z firmy Pro-Bud bis z Klaudyna? Gdzie można w naszej okolicy kupić mocne, tanie bloczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 28.09.2007 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2007 Pol-beton z Czosnowa ma całkiem równe i gładkie bloczki po 3zł netto z transportem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts