mario1976 13.11.2007 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 więc więźbę i pokrycie dachu zrobią z całą pewnością taniej niż za 30 tys. Mam mały domek o powierzchni dachu 225m2. Dwuspadowy, dwie lukarny, cztery okna połaciowe. Więźba w tym roku kosztowała mnie 5500, dekarz (dachówka cementowa, orynnowanie, obróbki - słowem całość) 10 000. Dekarz troszke drogi ale jestm bardzo zadowolony. To polecany na forum Witek Groń - niestety się ceni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kret001 13.11.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Mario czy mógłbyś dać namiary na tą ekipę, żebym nie musiał przeglądać wielu postów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 13.11.2007 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Mario czy mógłbyś dać namiary na tą ekipę, żebym nie musiał przeglądać wielu postów? Mam w notesie w domu. Podam Ci wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 13.11.2007 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Elektryk - Andrzej Zieliński 604 720 856; heh, to dlatego ciągle jest zajęty też u mnie robił. jedna wada - skręca kable w puszkach. IMO, powinien je polutować albo zakostkować, inaczej mogą być kłopoty za pare lat. Jeśli skręca przewody, to tylko plus dla niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 13.11.2007 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Podrzućcie namiar na sprawdzonego miejscowego hydraulika do przeróbek przy glazurze. Miałam człowieka z podlasia ale to do większych robót. Do takich drobiazgów nie opłaca mu się przyjeżdżać.Dzięki serdecznejj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 13.11.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Jeśli skręca przewody, to tylko plus dla niego. dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 13.11.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Jeśli skręca przewody, to tylko plus dla niego. dlaczego? Gildor a napisz jak on liczył te punkty po 20pln. Wyłącznik i lampa to jeden czy dwa punkty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 13.11.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Będę wdzięczny za info ile płaciliście za inwentaryzację przyłącza gazu (myślę, że w przypadku wody i kan cena pewnie ta sama) i całego budynku przez geodetę. Czy inwentaryzację budynku można zrobić na dowolnym etapie po wybudowaniu stanu surowego (wydaje się, że mi się już ściany nie przesuną)? Czy wogóle trzeba ją robić jeśli na mapce, którą ostatnio widziałem mój dom już jest naniesiony - no to niby skąd jeśli nikt go nie inwentaryzował (geodeta po wytyczeniu budynku nanosi to na mapy?) ?PozdrŁukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 13.11.2007 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Będę wdzięczny za info ile płaciliście za inwentaryzację przyłącza gazu i całego budynku przez geodetę. 550pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 13.11.2007 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Gildor a napisz jak on liczył te punkty po 20pln. Wyłącznik i lampa to jeden czy dwa punkty ? a Ty myślisz, że ja pamiętam? ale chyba tak, to dwa punkty. w końcu każdy prowadzi do puszki. generalnie zapłaciłem 5kpln za całość z materiałem. ale Pan Andrzej wpada na moją prośbę, co jakiś czas na poprawki lub zmiany. przyłącze też robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 13.11.2007 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Jeśli skręca przewody, to tylko plus dla niego. dlaczego? Ano widzisz, wszystkim wydaje się, że skręcane i poizolowane przewody to taka postkomuna w kiepskim wydaniu, ale: - w przypadku takiego rozwiązania, gdy masz skrętkę na długości 3-4 cm to masz większą powierzchnię, a co za tym pewność styku, niż choćby przy złączkach WAGO - a o jakości połączenia świadczy właśnie pewność styku- im większa, tym - szczególnie przy dużym poborze prądu - mniejsze nagrzewanie powierzchni styku, a tym samym mniejsze jej utlenianie. Co do lutowania - owszem, to super sprawa, ale zastanawiam się ile zaśpiewałby elektryk, który by się w to bawił - nie oszukujmy się - nikt nie pracuje charytatywnie, a taka zabawa kosztuje sporo czasu - nie mówiąc już o ewentualnych przeróbkach - baw się później w rozlutowywanie. Remontowałem 2 lata temu instalację u moich rodziców - stara była w aluminium - i generalnie w opłakanym stanie, ale miała 30 lat. Myślę, że dobrze wykonana instalacja w miedzi, dobrze poskręcana, przewymiarowana mocowo - to spokój na 40-50 lat (i więcej nie trzeba), a lutowanie, to już w tym przypadku, taka trochę sztuka dla sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 13.11.2007 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 Gildor - dzięki - za co oni tyle biorą )) Mario1976 Gildor nie pamięta dobrze )) punkt to jest "odbiornik", czyli kontakt, żarówka. Ja się np. zrobiłem bo w kilku miejscach zamówiłem 2,3 żarówki na jednym wyłączniku (to są 3 punkty) a będą tam sufity podwieszane więc mogłem zrobić jedną "żarówkę" i potem sam rozprowadzić. Podwójny kontakt to też jeden punkt, ale jak jest tego b. dużo to coś tam trzeba pewnie doliczyć, bo wiadomo, to jednak druga puszka, dodatkowe kucie itp. Pozdr Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ANIA 13.11.2007 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2007 KrzysiekSw, gildor, lukasz, dobrze, że opisujecie takie "drobiazgi" jak to skręcanie, "punkty", przynajmniej wiadomo, na co zwrócić uwagę... Jeżeli komuś brakuje ziemi z gruzem pobudowlanym to chętnie się pozbędę. Za darmo. Transport we własnym zakresie. Generalne to nie nadaje się na podwyższenie działki, raczej łatanie większych dziur... Jest to przewaga glinki z kamieniami różnej maści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mr_Negative 14.11.2007 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Witam,mam pytanko o ceny: ile rynkowo kosztuje (chociaż szacunkowo) zaciągnięcie klej em + siatka + klej (bez ocieplenia styropianem) 1 m2 ściany ? (z materiałem) dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetqa 14.11.2007 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 jakie grzejniki zakładacie w domach, stalowe czy aluminiowe? pracował ktoś może z hydraulikiem Tomkiem Kostrzewskim? pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 15.11.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Zmieniając temat szukam namiarów na ociepleniowców zewnetrznych (styropian + elewacja). Bardzo proszę o sprawdzone namiary. Potrzebuje ich (ekipy) na wiosnę 2008 No jestem zdziwiony....nikt nie ocieplał lub ociepłaj i nie jest zadowolony z ekipy Podzielcie się namiarami Kolezanki i Koledzy please..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 15.11.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Jeżeli komuś brakuje ziemi z gruzem pobudowlanym to chętnie się pozbędę. Za darmo. Transport we własnym zakresie. Generalne to nie nadaje się na podwyższenie działki, raczej łatanie większych dziur... Jest to przewaga glinki z kamieniami różnej maści. IMHO to nawet jakbys dolozyla zaladunek i transport to nie znajdziesz amatorow na taka "darmowa" ziemie - optymizm ..szczegolnie w trakcie budowy jest potrzebny .....ale i z nim nie nalezy przesadzac .... pozdrawiam (Y) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stach_past 15.11.2007 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Czy jesteś zadowolony ze swojej ekipy i mógłbyś ja polecić? u nas więźba przyjechała gotowa, sam nie wierzyłem, że to możliwe, ale 220mkw więźby zmontowali w dwa dni. Cena z montażem (inwestor tylko się przygląda) ok tys. za mkw. Łaty, OSB i papę położymy sami a na wiosnę gont z pełnym podklejeniem i będzie gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 15.11.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 220mkw więźby zmontowali w dwa dni. Cena z montażem (inwestor tylko się przygląda) ok tys. za mkw. Czyli za więźbę (materiał ze złożeniem) 22 tys ? Ale ceny ... rok temu 240m2 kosztowało mnie 5,4 + 5 = 10,4 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 16.11.2007 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 u mnie wczoraj o 20.30 rozładowali więźbę, 330m2 dachu, więźba, deski na pełne seskowanie, łaty i kontrłaty na wszystko to 16500,00zł do tego ułożenie, ale cena już z dachówką ok. 20000,00zł (ale to się jeszcze może zmienić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts