KrzysiekSw 09.12.2007 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 A jezeli budynek ma instalacje odgromowa (piorunochron), albo podlaczony jest linia napowietrzna - to nalezaloby zamiast combi B+C zastosowac oddzielne stopnie B (iskiernikowy) oraz C (warystorowy). A taki zestaw markowych klockow, co Krzysiek moze zapewne potwierdzic, np. firmy Dehn czy wspomnianej wczesniej OBO, moze kosztowac nawet 2000 zl... ... A jeżeli jeszcze iskiernik i warystor jest obok siebie w rozdzielnicy, to należy pomiędzy nimi wstawić moduły z indukcyjnością, która imituje impedancję kilkunastometrowego przewodu - kolejne koszty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ex67 09.12.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 A jeżeli jeszcze iskiernik i warystor jest obok siebie w rozdzielnicy, to należy pomiędzy nimi wstawić moduły z indukcyjnością, która imituje impedancję kilkunastometrowego przewodu - kolejne koszty... No to teraz pojechałeś po całości ... bodal po takiej opinii zapłaci 25 koła za instalację i będzie się cieszył że mu warystor z iskrownikiem wstawili bo bez tego to by mu imitowało impotencję na kilkunastometrowym ... przewodzie. ... a w wannie to by miał dyskoteką jak Wassermann. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 09.12.2007 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2007 A jeżeli jeszcze iskiernik i warystor jest obok siebie w rozdzielnicy, to należy pomiędzy nimi wstawić moduły z indukcyjnością, która imituje impedancję kilkunastometrowego przewodu - kolejne koszty... No to teraz pojechałeś po całości ... bodal po takiej opinii zapłaci 25 koła za instalację i będzie się cieszył że mu warystor z iskrownikiem wstawili bo bez tego to by mu imitowało impotencję na kilkunastometrowym ... przewodzie. ... a w wannie to by miał dyskoteką jak Wassermann. Ex - przed 22.00 takie teksty - no ładnie, mam nadzieję, że dzieci szanownych forumowiczów już śpią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 10.12.2007 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 No widzisz a u mnie współpraca przebiega bez problemów, co prawda doliczył sobie po I etapie za rzeczy, które miał zrobić w cenie ale to tylko 200zł więc sobie odpuściłem. Telefon też odbiera, wczoraj dzwoniłem i umówiliśmy się na drugi etap. Pozdrawiam Nastąpiła znacząca poprawa . Zadzwonił i jestesmy umówieni. Zasadniczo to z odbieraniem nie miał nigdy problemów ale umawiał sie i sam z siebie nie dzwonił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 10.12.2007 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Maximus, trudno kogos Ci polecic bo nie wiadomo czy zaplacisz tej osobie... Najpierw powiesz ze ok, potem stwierdzisz ze robota sie nie podoba i pogonisz. Bluznisz na wykonawcow, a jak sam sie zachowujesz??? kLEMEMI Podejmujesz się prac, których nie jesteś w stanie ukończyć a później masz prestensję. Proponuję kup sobie odpowiedni program a dopiero później bierz się za projektowanie a nie odwrotnie. Pozdrawiam Skoro jestes takim specjalista to jaki program polecasz? Z gory dziekuje za rade. Widzisz, dzialam na AutoCad 2007, mam tez ArchiCad. I nie trzeba kupowac - dla studentow odpowiednich kierunkow jest za darmo. p.s. Nadal czekam na przelew !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maximus. 10.12.2007 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 bez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klememi 10.12.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 I slusznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 10.12.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Imitacja impotencji na przewodzie i do tego kilkunastometrowym połączona z dyskoteką w wannie Widzę, że weekend był udany Miłego poniedziałku życzę wszystkim jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolek 10.12.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Witam wszystkich sąsiadów i nie tylko. Już raz się budowalem w Kwirynowie ale z takich i innych przyczyn musialem sie wyniesc i teraz bede budowal domek w Ozarowie Maz. W zwiazku z powyższym poszukuję dobrej i sprawdzonej ekipy budowlanej, którą możecie polecic. Wiem, ze wiekszosc z Was ma to juz za soba ale pewnie namiary jeszcze gdzies pozostaly. Prosze pomozcie prawie sasiadowi . Z gory dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekSw 10.12.2007 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2007 Imitacja impotencji na przewodzie i do tego kilkunastometrowym połączona z dyskoteką w wannie Widzę, że weekend był udany Miłego poniedziałku życzę wszystkim jj Zboczeńcy i żeby jeszcze imitację impotencji uznać za udany weekend... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 11.12.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Mam takie wrażenie, że jakoś mniej ludzi na forum poszukuje działki czy deklaruje rozpoczęcie budowy na wiosnę. Czyżby jakieś oznaki zmęczenia rynku czy taki zbieg okoliczności?jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 11.12.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 jj, Raczej ceny mieszkań przestały rosnąć. Cóż, budowanie domu to ciężkie zadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jj 11.12.2007 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Margaret, To może będzie łatwiej o jakiegoś przyzwoitego fachowca do budowy i wykańczania domu. Robota średnia ale panowie zachowują się jak urażone primabaleriny. Pora żeby im rynek trochę przytarł nosa jj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 11.12.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Fakt, A ceny robocizny są czasem porażające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wd73 11.12.2007 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Jestem przed (na wiosnę) realizacją tynków. Mam kilka pytań/próśb o wskazówki:1. Kto może mi polecić lub ocenić pracę Pana Grzegorza Kwiatkowskiego. Wszelkie uwagi mile widziane. 2. Nie wiem jakie tynki gipsowe wybrać. Kanufa, Kreisel, Baumana lub jeszcze innej firmy. Z informacji, które zdobyłem nie znalazłem jakiś wyczerpujących wskazań na konkretną firmę. pzdr wD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 12.12.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Mam takie wrażenie, że jakoś mniej ludzi na forum poszukuje działki czy deklaruje rozpoczęcie budowy na wiosnę. Czyżby jakieś oznaki zmęczenia rynku czy taki zbieg okoliczności? jj Wydaje mi się, że powodują to ceny działek. Ludzie pewnie szukają czegos dalej od Wawy. Moja działka kosztowała w listopadzie 2005 - 120/m2..... ostatnio słyszałem o cenach wywoławczych od 500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 12.12.2007 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Mam wątpliwość odnośnie umieszczania grzejników w garderobie. Garderoba przylega do ściany zewnętrznej, która oczywiście będzie ocieplona. Okna brak, za to będzie wentylacja mechaniczna. Hydraulik zasugerował grzejnik w takiej garderobie, ale ja przewertowałam trochę materiałów i nie znalazłam jednoznacznych wskazówek na ten temat. Oczywiście wolałabym nie umieszczać dodatkowych sprzętów w garderobie. Czy ktoś mógłby się podzielić swoimi doświadczeniami w tej kwestii? Będę wdzięczna za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 13.12.2007 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Margaret, nie robilem grzejnikow w garderobach ... jesli masz wentylacje to cieple powietrze ogrzane w pokojach naplynie do garderob i to w zupelnosci powinno wystarczyc. Chyba ze dom slabo ocieplony, powierzchnia gaderoby > 10 m2 i jeszcze dwie przegrody chlodzace w niej - wtedy trzeba sie zastanowic. Jesli dawalabys grzejnik to jak najdalej od kratki wentylacyjnej ...zeby nie bylo tak, ze cieplo z grzejnika prosto do kratki ucieka na zewnatrz Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 13.12.2007 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 nie robilem grzejnikow w garderobach ... jesli masz wentylacje to cieple powietrze ogrzane w pokojach naplynie do garderob (...) napłynie? wentylacja ta, jak mniemam, jest wywiewna, a nie nawiewna. skoro mechaniczna to nawet zawsze wywiewna, więc jak napłynie? ja wstawiłem mały grzejnik, ale moja garderoba ma okno i jest w rogu budynku (dwie sciany szczytowe). mały grzejnik to ~200-300 pln z doprowadzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 13.12.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Yoric, gildor, dzięki za wskazówki. Garderoba ma wentylację mechaniczną wywiewną, przylega dużą częścią do ściany zewnetrznej, ale bedzie normalnie ocieplona. Podłączenie kaloryfera to koszt 500 zł z materiałami (niestety ceny idą w górę) i mam 3 takie garderoby. Stąd to nie jest takie proste. Zresztą grzejnik zajmie mi cenne miejsce. No i taki kaloryfer powinien być umieszony na ścianie zewnętrznej i z dala od anemostatu. Gildor, a jaki grzejnik zamontowałeś? Może macie jakieś jeszcze uwagi? Będe wdzięczna bo nadal mam wątpliwości.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts