Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czyli one powinny być widoczne jeśli są (myślałem, że to jakiś niewielki paseczek od dołu) ? Jesli tak to u mnie ich niema. U góry mam jeden łuk i zona miała pewien wesoły pomysł na powieszenie firanek :wink: . Zawołałem ich aby mi przesunęli okno o kila cm (jako jedyne nie jest zlicowane ze ścianą). Pomagałem im skrobać okno z pianki i nic szarego nie widziałem.

Ja też byłem prawie finalizować okna w Innomedzie (namiar miałem od Ciebie) ale kobieta mi tam ciśnienie podniosła lekko....no zasadniczo nie była to jej wina tylko pewnie zbieg okoliczności. Zrobili mi wycenę, poczekałem kilka dni i pojechałem zamawiać. Jak zobaczyła moją wycenę to powiedziała, że okna własnie podrożały od czasu zrobienia wyceny, telefonu i mojego przyjazdu. Różnica to 3000. I zaczeła mnie mocno namiawiać abym zrezygnował z Veki (przedtem mówili, że Veka jest ok), na rzecz lapszego i tańszego aluplasta :wink: . Jakoś mnie to zirytowało, że chcąc zapewnić mi poczatkową cenę nie poszli na jakiś kompromis tylko zaczeli mi co innego wpychać. No i jako laik musiałem jej wszystko z gardła wyciskać czego dowiedziałem się na forum. Facet z Anpolu zalewał mnie informacjami.

Jedyne z czym się nie do końca popisali w Anpolu to brak listwy wykańczającej przy suwance na dole. Rozmawiałem z forumowym ekspertem od okien (jareko) i aby zejśc maksymalnie z ceny Anpol nie daje takiej listwy wykańczającej u dołu suwanki (problem nie dotyczy okien i drzwi rozwieralnych). Jeśli listwa by była to do niej dochodzi parkiet (taki biały cokolik jaki w standardzie na dole mają okna i drzwi rozwieralne). Ja tego nie mam więc po wylewce przy robieniu parkietu trzeba to będzie obrobić albo drewnem albo MDFem. Jareko - twierdzi, że to nie jest zasadniczo problem i błąd konstrukcyjny okna ale Anpol i część innych firm ucieka tutaj z kosztami.

Czy twoja suwanka ma na dole taki cokolik (2-3 cm) jak zwykłe okna balkonowe ?

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli one powinny być widoczne jeśli są (myślałem, że to jakiś niewielki paseczek od dołu) ?

jeśli nie masz parapetów, to powinny być widoczne.

Czy twoja suwanka ma na dole taki cokolik (2-3 cm) jak zwykłe okna balkonowe ?

nie do końca rozumiem o jaki cokolik chodzi, ale wiesz, ja mam tam gres a chciałem jak najniższy próg wiec wszystko osadzone jest do granic neizbędnego minimum :) i nie wiem czy mi tam by coś jeszcze wlazło. bo domyślam się, że chodzi o coś, co zakryje łączenie framugi z parkietem. chyba nei mam czegoś takiego, równiez przy drzwiach balkonowych. nawet nei wiedziałem, e to można kupić. w mieszkaniu zrobiłem sobie takie coś ćwierćwałkiem z drewna, bo też nie było. w zasadzie to u nikogo nie widziałem czegoś takiego z PCV, raczej było to z materiału od obróbki podłogi.

tak to u mnie wygląda:

http://gildor.riders.pl/displayimage.php?album=36&pos=63

ale tam sie chyba niewiele dopatrzysz. maskujących elementów jeszcze nie montowałem.

tak to u mnie wygląda:

http://gildor.riders.pl/displayimage.php?album=36&pos=63

ale tam sie chyba niewiele dopatrzysz. maskujących elementów jeszcze nie montowałem.

No rzeczywiście niewiele widać bo wszystko jest na styk :wink: . Bardzo gajnie Ci to wyszło. tez che mieć idealnie aby nie było progów.

To widać najlepiej jak jest niewykończona podłoga od razu po wstawieniu okienka.

Tak czy inaczej Anpol też oszczedza gdzie się da jak widać.

Jesli szara listwa powinna być widoczna przy nie obrobionym oknie to ja jej nie mam. jakby mi zostawili tez bym się nie kapnał. No ale człwoeik nie może się na wszystkim znać. Ja teraz zgłebiam tajniki podłogówki (będzie tylko w kuchni, przedsionku i łazience) bo hydraulik pyta czy chce pompy, mieszacze czy.... :wink: Musze zgłebić temat.

No rzeczywiście niewiele widać bo wszystko jest na styk :wink: . Bardzo gajnie Ci to wyszło. tez che mieć idealnie aby nie było progów.

zrobiłem Ci zbliżenie :)

http://gildor.riders.pl/displayimage.php?album=36&pos=65

Jesli szara listwa powinna być widoczna przy nie obrobionym oknie to ja jej nie mam. jakby mi zostawili tez bym się nie kapnał. No ale człwoeik nie może się na wszystkim znać.

może mi się je jeszcze uda powyrywać w niektórych oknach. przynajmniej tych od zachodu...

zrobiłem Ci zbliżenie :)

http://gildor.riders.pl/displayimage.php?album=36&pos=65

A czy poniżej płytk/gresi miałes na dole jeszcze rame okna (2-3cm) czy już się kończyło i okno stoi sobie bezpośrednio na wylewce/bloczku betonowym ?

A wejdzie Ci tam jeszcze na skrzydło plastik maskujący okucie na dole?

A czy poniżej płytk/gresi miałes na dole jeszcze rame okna (2-3cm) czy już się kończyło i okno stoi sobie bezpośrednio na wylewce/bloczku betonowym ?

nie wiem czy aż 2-3cm, ale owszem miałem. okno sobie wisi i od dołu to ma raczej piankę, nie wylewkę, a pod pianką styropian. zgodnie z zasadą budowlaną czy nie, tak mam, bo uznałem, że tak będzie cieplej, jak styropian wylezie nieco na zewnątrz.

A wejdzie Ci tam jeszcze na skrzydło plastik maskujący okucie na dole?

zmieści się :) wszystko było mierzone razem z tą maskownicą. blaszaną zresztą, nie plastikową. plastikowe są maskownice na zawiasy i te pomniejsze elementy.

nie wiem czy aż 2-3cm, ale owszem miałem. okno sobie wisi i od dołu to ma raczej piankę, nie wylewkę, a pod pianką styropian. zgodnie z zasadą budowlaną czy nie, tak mam, bo uznałem, że tak będzie cieplej, jak styropian wylezie nieco na zewnątrz.

Powiem tak. Ja poniżej Twojego stanu "zero" czyli wykończonego mam jakies 0,5 cm ramy. Niektóre firmy dają jeszcze listwe 2-3cm. Pewnie jak nie masz tych 2-3cm to listyw także Cię pozbawiono.

A jak masz od dołu podparte to wielkie okno tarasowe ? Ja mam przymocowane z boków takimi blachami i od góry. Natomiast na dole jest podparte w kilku miejscach (po bokach i środek). No i teraz się zastanawiam jak to obrobić "na gotowo". Nie wiem czy sama pianka i styropian (bez podparcia np w 3 miejscach na dole na bloczku) przeniosa to obciażenie. Chyba, że masz jakoś inaczej zamontowane. To okno waży u mnie chyba z tone, a Ty masz jeszcze szyby dozbrajane :wink:

Powiem tak. Ja poniżej Twojego stanu "zero" czyli wykończonego mam jakies 0,5 cm ramy. Niektóre firmy dają jeszcze listwe 2-3cm. Pewnie jak nie masz tych 2-3cm to listyw także Cię pozbawiono.

no to pozbawiono.

A jak masz od dołu podparte to wielkie okno tarasowe ? Ja mam przymocowane z boków takimi blachami i od góry. Natomiast na dole jest podparte w kilku miejscach (po bokach i środek). No i teraz się zastanawiam jak to obrobić "na gotowo". Nie wiem czy sama pianka i styropian (bez podparcia np w 3 miejscach na dole na bloczku) przeniosa to obciażenie. Chyba, że masz jakoś inaczej zamontowane. To okno waży u mnie chyba z tone, a Ty masz jeszcze szyby dozbrajane :wink:

pisałem, wisi, czyli pomontowane bokami i od góry, a na dole stoi na piance i styropianie. trzeba je będzie obrobić dookoła jakąś listwą, bo już mi tynk popękał w koło. przy zamykaniu to ono całe jednak nieco drży.

pisałem, wisi, czyli pomontowane bokami i od góry, a na dole stoi na piance i styropianie. trzeba je będzie obrobić dookoła jakąś listwą, bo już mi tynk popękał w koło. przy zamykaniu to ono całe jednak nieco drży.

Mi montazyści powiedzieli, ze mogę napchac piany i styropianu ale przynajmniej z dwóch boków i na środku okno musi zostać podparte czymś od dołu stabilnym (jakieś kotwy/podpory stalowe lub bloczek). Pomiędzy moge sobie wpychać co chce.

Mi montazyści powiedzieli, ze mogę napchac piany i styropianu ale przynajmniej z dwóch boków i na środku okno musi zostać podparte czymś od dołu stabilnym (jakieś kotwy/podpory stalowe lub bloczek). Pomiędzy moge sobie wpychać co chce.

to ja chyba nie mam, bo nie pamiętam.

Zmieniając temat taka budowa to dla mnie kosmos. Tyle tamatów człowiek musi ogarnąć :wink: W bloku przyszli, zamontowali okna i koniec. A tutaj trzeba kombinować jak wykończyć to tarasowe bydle.

Witajcie ponownie, ostatnio jak do Was zaglądałam (a była to gdzieś 80-ta strona wątku) byłam w miarę na bieżąco, a teraz tyle stron do nadrobienia :)

Tak jakoś sentymentalnie tu zajrzeć, bo choć działka w Latchorzewie nie wypaliła to będę Waszą sąsiadką (Ożarów Maz.)

Pozdrawiam i biorę się za lekturę............

Czesc

Czy ktos z was wie jak głęboko w ziemię wrastają korzenie dębu / brzozy, o średnicy ok 30cm. Brzózki pewnie nie będą groźne dla fundamentów, ale korzenie dębu chyba będa problemem. I po usunięciu krorzen (jak sie je da usunąć), ile wówczas humusu najbezpieczeniej usunąć, żeby po kilku latach w salonie nie wyrósł nowy dąb?

?

k3