Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nadszedł ten czas że jestem przed wyborem okien, co lepsze drewniane czy pcv jakie są zalety i wady obydwu

jakie wy montowaliście i moge prosić o jakieś namiary

nikt nie pomoże ?? :(

PCV na profilach Veka (+ wiele dodatków opcjonalnych)

http://www.innomed.com.pl na Włochach.

Witam

Ja wybrałem okna drewniane ze Stolbudu Włoszczowa.Moi rodzice maja takie od 5 lat i nic sie z nimi nie dzieje a i cena jewst przystępna. Kupowałem od tej firmy : http://www.oknobud.com/52301.html

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witajcie sąsiedzi, ja z tych poczatkujących, podpowiedzcie proszę, gdzie skłdać wniosek o warunki przyłączeniowe wodociągu dla gminy Babice (dokładnie Koczargi Stare)? Czy dużo podciagnięcie wody wg waszych doświadczeń kosztuje (odległośc to ok. 100-150 m) i czy ldugo się czeka na takie wstępne warunki?

Pozdrawiam,

Beata

Witajcie sąsiedzi, ja z tych poczatkujących, podpowiedzcie proszę, gdzie skłdać wniosek o warunki przyłączeniowe wodociągu dla gminy Babice (dokładnie Koczargi Stare)? Czy dużo podciagnięcie wody wg waszych doświadczeń kosztuje (odległośc to ok. 100-150 m) i czy ldugo się czeka na takie wstępne warunki?

Pozdrawiam,

Beata

Jeśli będziesz korzystać z Ekobabic to:

1. Dowiedz się kto jest najbliższym sąsiadem na drodze wody i kanalizacji

2. Jedź do Ekobabic z 1 000 zł w kieszeni

3. Weź wszystkie mapy jakie masz.

4. Warunki wstępne dostaniesz od ręki.

Nie wiem ile kosztuje podciągnięcie 100 - 150 m wodociągu - warto złożyć od razu pozwolenie na budowę domu i wodociągu.

Pozdrawiam,

Beata

Jeśli będziesz korzystać z Ekobabic to:

1. Dowiedz się kto jest najbliższym sąsiadem na drodze wody i kanalizacji

2. Jedź do Ekobabic z 1 000 zł w kieszeni

3. Weź wszystkie mapy jakie masz.

4. Warunki wstępne dostaniesz od ręki.

Nie wiem ile kosztuje podciągnięcie 100 - 150 m wodociągu - warto złożyć od razu pozwolenie na budowę domu i wodociągu.

Do tego dowiedz się w Ekobabicach czy przypadkiem nie ma w planach budowy w pobliżu wodociągu i kanalizacji. Jeśli nie to dowiedz się czy jest możliwość (jeśli oczywiście sąsiedzi byliby zainteresowani) refundacji w tym przypadku przez Gminę budowy takowego. Myśmy tak zrobili i wychodzi na to że Gmina zwróci prawie w 100% za budowę wodociągu i kanalizacji.

Tamtu

Pozdrawiam,

Beata

Co do kosztów - to wg stawek z 2006 roku gmina zwracała 90 pln za m wodociągu i 210 pln za m kanalizacji grawitacyjnej i w sumie w takiej kwocie (jak robi to kilka lub więcej działek) można się zamknąć.

Tamtu

No chyba stara wiara i założyciele grupy Stare Babice już tu nie zagladają. Pozdrawiam przy okazji wszystkich zaczynających.

:) Zaglądają czasem, ale się już mało wymądrzają, aktualnych cen usług nie znają, ekip też za bardzo nie polecą, bo te ekipy tak często zmieniają się osobowo, że nie wiadomo kogo polecać (no chyba, że ktoś szuka stołu i krzeseł, to chętnie polecę producenta - ostatnio jestem po zakupie w/w).

Napisz e-maila do jprzedworskiego, to pewnie Ci odpowie. Wiem, że internet ma w Radionecie (maja swoją stronę, poszukaj w googlach) i był z niego bardzo zadowolony - łącze radiowe symetryczne (ta sama prędkość w obie strony!) i w połowie ub. roku twierdził, że miewa prędkości większe od zakontraktowanych

(no chyba, że ktoś szuka stołu i krzeseł, to chętnie polecę producenta - ostatnio jestem po zakupie w/w).

no pewnie, dawaj :)

jestem też na etapie zamawiania kabiny prysznicowej i AGD, więc również chętnie posłucham peanów na temat danego sprzetu do zabudowy :)

http://www.meble-golebiowski.pl/

Witam Będziemy się z żoną budować w Koczargach Starych :Dl. Jesteśmy na etapie załatwiania niezbędnych dokumentów do pozwolenia na budowę. W chwili obecnej poszukujemy jakiegoś projektanta do adaptacji projektu gotowego z rejonu Babic. Prosilibyśmy o jakieś namiary na sprawdzonych i w miarę tanich projektantów. Z góry dzięki

Pozdrawiam

Jarecki

Zapytaj w Urzędzie Gminy - p. Bożena Mazur 722 90 04

Ja również korzystałem z usług p. Bożeny Mazur, bardzo rzetelna osoba.

Też polecam. Ostatnio Ją odwiedziłem. Mogła mnie podliczyć na parę złociszy i zabrać się za robotę ale poleciła inne rozwiązanie (taka darmowa porada), bez gwarancji, że wrócę do Niej jak będę je realizował pod koniec roku. No i sam pomysł fajny (chce zmienić wymiary tarasu względem projektu i planu zagospodarowania działki).

co prawda to nie pora ;-) ale powoli zaczynam się zastanawiać nad wyrównaniem terenu (wokół domu w stanie surowym).

Chciałbym zerwać trochę ziemi i nawieść w to miejsce dobrej gleby pod trawnik, z przodu budynku ziemię (piach ?) pod kostkę. Czy znacie kogoś, kto pomoże i powie ile m 3 (część terenu trzeba podnieść), jakiej gleby a następnie przywiezie i to rozsypie ? Czy w ogóle są tego typu usługi ?

dzięki !

To ja skorzystam i podepne sie pod pytanie :)

Co prawda ziemi nie potrzebuje, ale moze doswiadczeni sie wypowiedza - jak i czym wyrowanac ziemie wokol domu?

Z grubsza mam juz teren wyrownany spycharka - ale trzeba jeszcze tu i owdzie poprawic, no i ladnie wyplantowac...

Jakim sprzetem - oprocz rak i lopaty :wink: mozna takowe plantowanie uczynic?

Zrobisz co uważasz, ale z nawożeniem ziemi poczekałabym aż zakończą sie prace budowlane (a przynajmniej ocieplanie budynku). Z własnego doświadczenia wiem, że ziemia jest straszliwie zanieczyszczona wszystkim (cegła, styropian itp). Potem odgarniesz cały ten bałągan, a nawieziesz ziemi a nie takiego "salcesonu" :).

Uwaga z nawożeniem. Ja dostałam ziemię z ... ziarnami chwastnicy i potem walczyłam o wygląd trawnika :(.

Nie pamiętam już kontaktu do człowieka od ziemi, ale to jakiś człowiek z Babic