Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja mam pytanie o rury kanalizacyjne, dwa piony mam w salonie i zastanawiam się czy można by te rury czymś owinąć, aby wyciszyć spływającą wodę? może watą, a może pianką montażową?

myślicie, że to cos pomoże? czy to tylko strata pieniędzy?

Owin je welna mineralna. Welna ma bardzo dobre wlasciwosci dzwiekochlonne.

Pianka ma doskonale wlasciwosci termoizolacyjne, ale dzwiekochlonne juz nie tak dobre...

Potem chyba i tak bedziesz je jakos obudowywac?

a ja mam pytanie o rury kanalizacyjne, dwa piony mam w salonie i zastanawiam się czy można by te rury czymś owinąć, aby wyciszyć spływającą wodę? może watą, a może pianką montażową?

myślicie, że to cos pomoże? czy to tylko strata pieniędzy?

Owin je welna mineralna. Welna ma bardzo dobre wlasciwosci dzwiekochlonne.

Pianka ma doskonale wlasciwosci termoizolacyjne, ale dzwiekochlonne juz nie tak dobre...

Potem chyba i tak bedziesz je jakos obudowywac?

dzięki Piotrek

Czesc 4 room

Szukam jakiegos speca, ktory zaprojektuje dla blizniaka instalacje z rekuperatorem, tak żeby w trakcje wylewania stropu mozna bylo schowac rury w stropie. Macie kogos dobrego kto jeszcze w okolicach Warszawy nie stosuje stawek amerykańskich?

Jednoczesnie szukam speca od kominków z plaszczem wodnym, który polaczy kociol dwufunkcyjny z plaszczem wodnym i ogrzewaniem podlogowym.

k3

W trakcie rozmów z różnymi ekipami od ocieplenia poddasza, zostałem odrobinę zaskoczony - myślałem że zawsze stosuje się technikę "sznurkowania" dla podtrzymania wełny. Tymczasem jeden z potencjalnych wykonawców twierdzi, że wystarczy położyć ją na płycie k-g (o ile dobrze zrozumiałem - wsunąć między zawieszoną już płytę na stelażu). Czy ktoś słyszał o takiej technice ?

Mr Negative,

Ja nie słyszałam o wsuwaniu wełny za płytę g-k.

Ta technika jest dla mnie dziwna: po pierwsze - montuje się dwie warstwy wełny - między krokwie i na krokwie. Jak to zastosować w przypadku samego trzymania wełny przez płytę?

A po drugie - skąd będziesz wiedział, że powierzchnia jest dobrze uszczelniona, jak tego nie będziesz mógł zobaczyć - no bo rozumiem, że najpierw montuje się płytę.

W trakcie rozmów z różnymi ekipami od ocieplenia poddasza, zostałem odrobinę zaskoczony - myślałem że zawsze stosuje się technikę "sznurkowania" dla podtrzymania wełny. Tymczasem jeden z potencjalnych wykonawców twierdzi, że wystarczy położyć ją na płycie k-g (o ile dobrze zrozumiałem - wsunąć między zawieszoną już płytę na stelażu). Czy ktoś słyszał o takiej technice ?

ja też mam pytanie apropos ocieplenia poddasza do osób, które mają pełne deskowanie i papę na deskach, jeden z fachowców przekazał mi informację, że między deski, a wełne powinnam użyć jakiejś folii, bo inaczej " jak deski się pozsychają, to będzie mi ciekło na wełnę" :-? szukałam takiej informacji we wszystkich mądrych gazetach i nigdzie nie znalazłam takiej wersji :roll:

i jeszcze jedno pytanko, między deskami a wełną musi być 2-3cm szczelina, czy wykonuje się ja jakoś specjalnie, czy wystarczy jak wełna siłą grawitacji położy się ona na gipskarton?

Renato dwie sprawy:

pytalas o te wyciszenie tych pionow. Wyciszenie welna jest ok ale są jeszcze takie specjalne rury jakie wyciszaja splyw wody, albo jakies kaskady ze zwyklych rur.

Co do tej welny pod deskami to z tego co ja wiem to i folia parpoprzepuszczalna i szpara wentylacujna jest potrzebna jezeli nie chcesz miec wilgoci w ociepleniu. Mysle ze gdy zastosujesz jakies dystansy wtedy szczelina jest gwarantowana jezeli nie to nie jestem pewien ja sie to zachowuje, popytaj tez kilku wykonawcow aby nie tylko jednego

Witam Szanownych Babiczan,

Jak post wcześniej również ja posiadam kilka drobiazgów pobudowlanych do upłynnienia m.innymi :

- skrzynka elektryczna z licznikiem / tzw. erbetka / 400,00 pln czyli tyle za ile zakupiem w zeszym roku.

- szalunki z płyty wiórowej / raz używane / idealne do wykonania podmurówki ogrodzenia.

- nadproża różne dugości / STROPEXU /

- garaż blaszak 3x5 / roczny / 900,00 pln , ale dopiero za 1-2 miesiące.

Kontakt : [email protected]

Pozdrawiam

Marek

W trakcie rozmów z różnymi ekipami od ocieplenia poddasza, zostałem odrobinę zaskoczony - myślałem że zawsze stosuje się technikę "sznurkowania" dla podtrzymania wełny.

Moim zdaniem lepiej, ale chyba można też docisnąć węłnę profilami. Nie da sie moim zdaniem wsuwać wełny "pod płytę" - to chyba jakieś nieporozumienie.

Pozdr

Łukasz

ja też mam pytanie apropos ocieplenia poddasza do osób, które mają pełne deskowanie i papę na deskach, jeden z fachowców przekazał mi informację, że między deski, a wełne powinnam użyć jakiejś folii, bo inaczej " jak deski się pozsychają, to będzie mi ciekło na wełnę" :-? szukałam takiej informacji we wszystkich mądrych gazetach i nigdzie nie znalazłam takiej wersji

Ma rację powinna być folia paroizolacyjna - w "dół" nie puszcza wody, "w górę" wypuszcza parę wodną. Zawsze jest niebezpieczeństwo, że w szczelinie went. się para skropli, bo woda jako taka nie ma prawa przejść przez papę.

i jeszcze jedno pytanko, między deskami a wełną musi być 2-3cm szczelina, czy wykonuje się ja jakoś specjalnie, czy wystarczy jak wełna siłą grawitacji położy się ona na gipskarton?

Moim zdaniem nie wystarczy, szczelinę robisz albo sznurkowaniem, albo nabijasz listwy dystansowe (drewniane lub np. kawałki styropianu) pod deskami.

W dowolnej hurtowni weż materiały informacyjne Isovera, Rockwoola itp. tam masz wszystko opisane - ewentualnie ich strony w necie, ale moim zdaniem w ich broszurach jest dużo lepiej to pokazane - przerabiałem ten temat jakieś 2-3 m-ce temu :-)).

Pozdr

Łukasz

Jeśli mogę się wypowiedzieć to po pierwsze.

lukasz-s, link1

Folia paroprzepuszczalna to nie to samo co poroizolacyjna. Nie wiem dlaczego stosujecie te nazwy zamiennie. To tak jak różnica pomiędzy bawełną a ortalionem.

RenataS

Jeśli masz deskowanie + papę to o jakim zaciekaniu mówi Ci ten majster-klepka ?

Deski się rozeschną a papa skurczy pewnie :D

Prawidłowo wykonany dach o którym mówisz wygląda następująco od wierzchu:

1 - pokrycie dachowe (dachówka, blacha, gont itp ...)

2 - papa

3 - deski

4 - szczelina wentylacyjna (min 3 cm)

5 - dystanse (sznurki, styropian inne wymysły)

6 - wełna mineralna (lub co tam wolisz)

7 - folia paroizolacyjna (nie przepuszcza wilgoci z pomieszczenia !!!)

8 - stelaże

9 - płyta g-k

10 - tapeta w misie i kwiatki :wink:

Są szkoły które mówią że zamiast pkt 4 (szczelina wentylacyjna) można dać folię paroprzepuszczalną ale moim zadaniem w wypadku stosowania papy jest bzdurą bo wilgoć zostanie przepuszczona (do góry) przez folię ale papa już jej nie przepuści. Tak więc w/g mojej wiedzy taki schemat jak przedstawiłem jest najlepszy.

Co do opierania wełny na płycie to chyba nie jest to dobry pomysł bo płyta jest miękka i zapewne zacznie się uginać pod ciężarem. Stosuje nad stelażem stosuje się sznurki, paski itp "sznurowanie" mając na celu utrzymywać wełnę na dystans. Odpowiedni gęste użebrowanie stelaży (40x40) załatwi też sprawę.

Witam

Ponawiam prośbę o namiary na gazownika, który wykona przyłącze.

Chciałbym równiez poruszyć temat bramy garażowej, gdzie zamawialiscie swoje, która lepsz Wisniowski czy Normsthal. Słuszałem, że automaty dorzucane do Normstahla sa raczej kiepskiej jakości, głośno pracują i się psuja?

Pozdrawiam

Witam

Ponawiam prośbę o namiary na gazownika, który wykona przyłącze.

Jestem na etapie kończenia papierologi, a niebawem występuje o pozwolenie na budowę gazociągu (mam 40mb gazociągu + przyłącze). Wszystko ciągnie, załatwia i będzie wykonywał Pan Bojanowski. Jak na razie jestem zadowolony.

604 47 90 01. Załatwia wsio od A do Z.

Co do bramy. Mam Normstahla. Głośność siłownika mi jakoś nie przeszkadza. Wybrałem ją bo była tańsza niż taki sam Wiśniowski i jakoś bardziej mi się podobała tak zewnętrznie.

POSZUKUJE namiarów na sprawdzonego fachowca od płytek (łazienki + kuchnia) i jakiś niewielkich KG. Potrzebny mi jest na okolice lipca. Jeżeli możecie polecić to będę wdzięczny.

Chciałbym równiez poruszyć temat bramy garażowej, gdzie zamawialiscie swoje, która lepsz Wisniowski czy Normsthal. Słuszałem, że automaty dorzucane do Normstahla sa raczej kiepskiej jakości, głośno pracują i się psuja?

głośność pracy siłownika to rzecz subiektywna, ale nie wydaje mi się, żeby mój pracował przeszkadzająco głośno, tym bardziej, że ma kawał wrót do podniesienia (mam 4,5m x 2m ze współczynnikiem 1,0, więc ocieploną).

kupowałem od gościa ze Skierniewic. firma Elmont 502381046 (46)8621429. mają i Wiśniowieckiego i Hormana. byli tańsi niż pobliski Amper z Ołtarzewa, ale porównaj ceny: Amper 609666105 ul. Poznańska 327 w Ołtarzewie