Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

lukasz-s, link1

Folia paroprzepuszczalna to nie to samo co poroizolacyjna.

Nie będę ciągnąć tego tematu dalej, bo to nie to miejsce. Możemy się przenieść na "wymianę doświadczeń".

Piszę folia paroprzepuszczalna(!) i wiem co piszę. Powinna być pomiędzy wełną a pustką powietrzną. Wczytaj się proszę w to co napisałem.

można dać folię paroprzepuszczalną ale moim zadaniem w wypadku stosowania papy jest bzdurą bo wilgoć zostanie przepuszczona (do góry) przez folię ale papa już jej nie przepuści.

Od tego masz "wloty" powietrza pod podbitką, i "wyloty" w kalenicy - jak tego nie masz, to będziesz mieć zawilgoconą wełnę. Tej foli nie dajesz jak masz już folię dachową (zamiast papy i deskowania), ale wtedy i tak nie robisz pustki powietrznej.

Pozdr

Łukasz

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

głośność pracy siłownika to rzecz subiektywna, ale nie wydaje mi się, żeby mój pracował przeszkadzająco głośno, tym bardziej, że ma kawał wrót do podniesienia (mam 4,5m x 2m ze współczynnikiem 1,0, więc ocieploną).

kupowałem od gościa ze Skierniewic. firma Elmont 502381046 (46)8621429. mają i Wiśniowieckiego i Hormana. byli tańsi niż pobliski Amper z Ołtarzewa, ale porównaj ceny: Amper 609666105 ul. Poznańska 327 w Ołtarzewie

Witam

Gilgor ten gość rzeczywiście jest tani. Moja brama ma 5000X2000 tez ocieplana - mam pieć wycen ale jego jest najlepsza (różnica 10%), ciekawy jestem jak z wykonaniem, zadowolony jestes z niego, solidny terminowy?

Gilgor ten gość rzeczywiście jest tani. Moja brama ma 5000X2000 tez ocieplana - mam pieć wycen ale jego jest najlepsza (różnica 10%), ciekawy jestem jak z wykonaniem, zadowolony jestes z niego, solidny terminowy?

trudno powiedzieć czy terminowy, bo na Normstahla czekałem... ale czekał niemal każdy, kto zamówił na termin w okolicy wakacji, kiedy to pracownicy Normstahla mają wakacje i firma stoi przez caly miesiąc. ale poślizg, wg tego co było obiecane, wynosił tydzień, bo zdąrzyli przed wakacjami firmy :) przyjechała prosto z magazynu Normstahla, więc nie winie za poślizg Elmontu.

przywieźli, zamontowali. nie miałem jeszcze wylewki wtedy, więc powiesili ją na tyle na ile mogli, ale powiedzieli, że jak będę miał podłogę, to żebym dał znać, to przyjadą doregulować. przyjechali, podsmarowali, poregulowali i jest ok. nawet dostałem mały bonus ;) ale nie powiem :)

głośność pracy siłownika to rzecz subiektywna, ale nie wydaje mi się, żeby mój pracował przeszkadzająco głośno, tym bardziej, że ma kawał wrót do podniesienia (mam 4,5m x 2m ze współczynnikiem 1,0, więc ocieploną).

kupowałem od gościa ze Skierniewic. firma Elmont 502381046 (46)8621429. mają i Wiśniowieckiego i Hormana. byli tańsi niż pobliski Amper z Ołtarzewa, ale porównaj ceny: Amper 609666105 ul. Poznańska 327 w Ołtarzewie

Witam

Potwierdzam. Mam od nich bramę Wiśniowskiego i wszystko było OK za mniejsze pieniądze niz u innych (nawet u kolegi). Ekipa szybjka i niedroga. Na ostatnią regulację (po innych robotach budowlanych) przyjechali po jednym telefonie. Polecam.

Jeśli mogę się wypowiedzieć to po pierwsze.

lukasz-s, link1

Folia paroprzepuszczalna to nie to samo co poroizolacyjna. Nie wiem dlaczego stosujecie te nazwy zamiennie. To tak jak różnica pomiędzy bawełną a ortalionem.

RenataS

Jeśli masz deskowanie + papę to o jakim zaciekaniu mówi Ci ten majster-klepka ?

Deski się rozeschną a papa skurczy pewnie :D

Prawidłowo wykonany dach o którym mówisz wygląda następująco od wierzchu:

1 - pokrycie dachowe (dachówka, blacha, gont itp ...)

2 - papa

3 - deski

4 - szczelina wentylacyjna (min 3 cm)

5 - dystanse (sznurki, styropian inne wymysły)

6 - wełna mineralna (lub co tam wolisz)

7 - folia paroizolacyjna (nie przepuszcza wilgoci z pomieszczenia !!!)

8 - stelaże

9 - płyta g-k

10 - tapeta w misie i kwiatki :wink:

Są szkoły które mówią że zamiast pkt 4 (szczelina wentylacyjna) można dać folię paroprzepuszczalną ale moim zadaniem w wypadku stosowania papy jest bzdurą bo wilgoć zostanie przepuszczona (do góry) przez folię ale papa już jej nie przepuści. Tak więc w/g mojej wiedzy taki schemat jak przedstawiłem jest najlepszy.

Co do opierania wełny na płycie to chyba nie jest to dobry pomysł bo płyta jest miękka i zapewne zacznie się uginać pod ciężarem. Stosuje nad stelażem stosuje się sznurki, paski itp "sznurowanie" mając na celu utrzymywać wełnę na dystans. Odpowiedni gęste użebrowanie stelaży (40x40) załatwi też sprawę.

Witam

Mój fachowiec ma podobne zdanie natomiast dodał jeszcze jeden element. Chce przybić łaty w poprzek krokwi o grubości 5cm i tam włożyć wełnę o grubości 5cm. Twierdzi że jest to najlepsze rozwiązanie bo wtedy nie ma przemarzania przez krokwie. W punktach wygląda to nastepująco.

1 - pokrycie dachowe (dachówka, blacha, gont itp ...)

2 - papa

3 - deski lub folia zamast deskowania

4 - szczelina wentylacyjna (min 3 cm)

5 - dystanse (sznurki, styropian inne wymysły)

6 - wełna mineralna (lub co tam wolisz)

7 - Łaty w poprzek krokwi

8 - Znowu Wełna

9 - folia paroizolacyjna (nie przepuszcza wilgoci z pomieszczenia !!!)

10 - płyta g-k

10 - tapeta w misie i kwiatki ewentualnie jakiś ładny kolorek

Co wy na to?

Maximus,

Moim zdaniem sama konstrukcja mocowania wełny nie ma az takiego znaczenia. Wazne aby były dwie warstwy ocieplenia połozone na zakład, wtedy nie ma przemarzania. Drewno samo w sobie jest dość dobrym izolatorem (wczoraj nawet sprawdzałam, że lambda dla sosny to 0,11-0,16 W/mK, a dla Styropianu jest to 0,04, dla Porothermu ok 0,38).

Pozdrawiam.

7 - Łaty w poprzek krokwi

8 - Znowu Wełna

Co wy na to?

Jak najbardziej słuszna teoria żeby w poprzek krokwi dać drugą warstwę wełny, jednak nie mam wiedzy czy to na łatach drewnianych czy lepszym rozwiązaniem jest stelaż na specjalnych wieszakach (są takie w hurtowniach i chyba nazywa się ES).

Naturalne jest że trzeba wtedy dać jakieś dystanse bo nikt nie ma krokwi grubości 25cm (no może są tacy :-)) a ocieplenie 16-18 cm między krokwiami to niezbyt wiele w dobie "wyścigu zbrojeń" w tej materii. :D

Jeśli dobrze pamiętam to gdzieś słyszałem teorię żeby płyt g-k nie mocować do drewnianych łat z powodu ewentualnego pękania łączeń płyt g-k gdyż drewniane łaty mocniej przenoszą naprężenia z dachu, czego nie ma w wypadku bardziej elastycznych ES-ów (czy jak tam one się nazywają). Jednak nie jestem pewien tej teorii.

Pytanie o oświetlenie w podbitce - czyli w okapie dachu.

Jakie dajecie tam zarówki: zwykłe, LED czy halogeny? Halogeny biorą strasznie dużo pradu.

Najpierw odpowiedz sobie na pytanie czemu ma służyć to oświetlenie.

Jeśli do ładnego podświetlenia dyskretnych zakamarków Twojej will :-) to mogą być LED-y ale jeśli jeszcze masz coś widzieć chodząc dookoła niej to już LED-y się nie nadają bo dają zbyt mało światła. Możesz oczywiście zakupić całe listwy LED-owe ale w/g dzisiejszych cen koszt zakupu zwróci Ci się po 300 latach :lol:

Na początku każdy planuje oświetlać dom całymi wieczorami a nawet nocami (od razu widać że nowy budynek sie pojawił w okolicy bo świeci jak choinka) a po jakimś czasie oczywiście gaś światło jak tylko wejdzie do wewnątrz :lol:

Halogen biorą sporo prądu ale dają ładniejsze światło niż zwykła żarówka i nie rozgrzewają sie ja energo-oszczędne, przy tym oświetlają całkiem przyzwoicie. Zalecam tylko halogeny na 220V i min 35 WAT żarówki.

Żarówki energo-oszczędne polecam w miejsca gdzie włącza się światło na długo, lub na stałe (np: oświetlenie ogrodu), w innych miejscach wywołują raczej frustrację niż zadowolenie. :wink: