Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dla niezorientowanych - zeby droga byla dobrej jakosci musza wybrac ziemie do 2 metrow ponizej planowanego poziomu drogi i podsypac odpowiednie materialy.

2m ?! No to bardzo interesujące te 2m. Dlatego w Polsce żadna droga nie jest dobrej jakości.

Klememi dobrze że nie jesteś ministrem infrastruktury bo podatki jak nic byś nam podniosła na takie drogi.

W/g tego dokumentu do 2m brakuje nam jeszcze 112cm :D

http://www.il.pw.edu.pl/~zuraw/droga/przekrojed1.gif

Dla niezorientowanych - polskie znaki można zainstalować nawet na japońskim systemie Windows. Win XP->Panel sterowania->Opcje regionalne i językowe ->Języki-> Szczegóły. 8)

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skad braliscie ziemie do wyrownania dzialki?

Zaczynają prace przy obwodnicy, tam na wyskości hurtowni HMB. Myślę, że niedługo można będzie ziemię prawie za darmo mieć, bo droga podobno ma iść w wykopie :-).

tyle, że ziemia z wykopu ma swoje przeznaczenie. pójdzie na wiadukty, których kilka będzie.

Margaret, podzielisz się namiarami na fachmana od balkonów? Też powinnam zgłębić ten temat, ale obecnie zbyt pochłania mnie temat kafelków i kuchni...

Figga, też jestem ciekawa, ile to układanie kosztuje - przyłączam się do pytania :lol:

Tak na marginesie, zrobiliśmy sobie wczoraj z mężem dość zgrubny kosztorys wykończeniówki, wyposażenia, no i na 100% będzie trzeba oszczędzać... :roll: Na wszystkie pierdołki nie starczy... Przy każdej pozycji piszemy: "niezbędne" albo "może poczekać" 8) Tak czy siak, mieszkać się będzie dało na pewno :lol:

Czy nikt nie potrzebuje stempli???

_ania

nie ma możliwości dokładnie wyliczyć kosztów wykończeniówki. Wszystkie dodatkowe mat,o których nie sposób pamietać mnożą koszty.My wydaliśmy grubo powyzej tego co zakładaliśmy a nadal brakuje kilku istotnych rzeczy!Koszmar cenowy!

Dla zainteresowanych z Kwirynowa_ gmina ma pieniądze na zagospodarowanie Pl.Kwirynowskiego- można składać swoje propozycje,nie mają jeszcze projektu tylko budżet. Ja obtuję za placem zabaw! czekam na poparcie,byłam juz w gminie w wydziele inwestycji.

Mam pytanie o cenę wykończenia domu ok.140 m2 od stanu deweloperskiego do końcowego. Czyli podłogi, łazienki, kaloryfery, wykończenie schodów, malowanie, ogrodzenie. Czy 100 tys. zł wystarczy ? Zakładam standard umiarkowany.

moim zdaniem nie wystarczy. Tym bardziej, skoro słowo "łazienka" występuje w liczbie mnogiej :) Na bardzo szybko - schody, to koszt 10-15 tys, podłoga - parkiet 100-150 za metr, gres 50-100 za metr. Położenie 50 za metr. Czyli bardzo mniej więcej 20 tys zł. Jedna łazienka - 15 do 25 tys zł z robocizną. Dobre kaloryfery - 10 tys. Kocioł? A najdroższa jest kuchnia (meble, sprzęt). Meble? Ogrodzenie? Mało...

Teraz ziarno optymizmu: można np zrobić tylko 1 łazienkę. Wykończyć część pokoi. Schodzy w płytkach, nie w drewnie (duża oszczędność). Robiąc kuchnię, kupić tani blat, bo różnice są kolosalne, a można go za 2 latka spokojnie wymienić na ten wymarzony. Na reszcie oszczędzić ciężko. Służę doradztwem i kontaktami (kaloryfery, hydraulika, parkiet, schody) w przypadku zlecenia wykończenia :)

Pozdrawiam,

poszukujemy sprawdzonej i oczywiście nie drogiej ekipy do ogrodzenia.

ja też :)

Kumplowi z Błonia właśnie skończyli. Przód to przęsła, podmurówka i sztachety, furtki, altanka, brama suwana. Resztę (tył i boki) miał zrobioną własnoręcznie i obciągali tylko siatką. Ale robią także zwykłe słupki i podmurówki no i klinkier. Kolega twierdzi, że dobrzy cenowo i najlepsza ekipa (szybcy, terminowi, ze sprzętem...wpadło do niego 7 chłopa) jaką miał na budowie (właśnie wykańcza).

http://www.marasek.pl

Z inicjatywy Forumowiczów została zorganizowana aukcja na rzecz pomocy dla Stefka syna Zeljki i Gabora syna Izy.

Licytowane przedmioty są naprawdę atrakcyjne, http://forum.muratordom.pl/tu-mozesz-zobaczyc-co-licytujemy,t126304.htm

Jeżeli coś Ci się spodobało i chcesz pomóc tu możesz zalicytować

http://forum.muratordom.pl/a-tu-licytujemy,t126307.htm

Serdecznie zapraszamy do udziału w licytacji :D

Kret, no chyba do czerwca to nie poleżą te stemple, bo chcę się ich pozbyć... Jak nie sprzedam to chyba spalę??? Zależy mi na tym, aby jeszcze wiosną wyrównać teren i zrobić porządek na działce przed przeprowadzką... No i żeby tam coś zaczęło rosnąć... Bo na razie mam błoto. I glinę. :-?

Monis, a oddam i za 2zł. Stemple są różnej długości, między 2.7 a 3m. Tylko transport musisz załatwić.

Mencel, no właśnie. Ciężko tę wykończeniówkę oszacować... Bo jak na razie, to nawet mieściliśmy się w kosztorysie :lol:

Mario, podrzucisz mi namiary na tę super-ekipę od ogrodzenia?