Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mario,

To znaczy, że masz architekta, który Ci robi projekt kominka a człowiek jest tylko wykonawcą?

jj

Architek projektuje salon. Do wizji mojej żony ma zrobić rysunek (projekt) salonu a co za tym idzie musi tam wkomponować kominek aby nie wyszło później, że do ciepłego babcino-włoskiego salonu wyjdzie zbyt nowoczesny kominek. Z wizją i rysunkiem projektanta idziemy do Pana z manuArt i on jako fachowiec wykonuje i projektuje już pod wzgledem technicznym kominek, dobiera materiały itd.

Jesli mam mniej więcej jakąs swoją wizje w glowie to możesz iśc od razu do tego gościa. Niestety jak byłem u niego z pół roku temu to jeszcze nie opanował projektów z wizualizacją w komputerze. Szkicował na kartce.

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzwoniłam do niego. Twierdzi, że zrobi mi projekt. Problem w tym, że przydałaby mi się pomoc jakiejś kumatej osoby z wizją. Kominek jest w centralnej części salonu, między oknami, na osi wejścia. Jest widoczny z każdego miejsca i musi być przemyślany. A ta twoja architekt dobra jest?

Pozdrawiam :)

jj

Jak podchodzicie do tematu kominka. Sami wymyślacie, ktoś wykonuje wg waszych wskazówek? Ktoś wam projektuje - architekt, wykonawca? Nie mam pomysłu jak podejść do tematu.

Może jakieś namiary?

znaleźliśmy fotke takiego, który nam się podobał i pokazaliśmy wykonawcy. dostosowali do miejsca i mamy :)

http://www.manuart.pl

A ta twoja architekt dobra jest?

Pozdrawiam :)

jj

Podobał nam się projekt i wykonanie tego co zrobili (para architektów) u naszych znajomych. No i jak na architektów mają chyba normalne ceny.

Co z tego wyjdzie zobaczymy za jakies 2 tygodnie jak dostaniemy do łapki wizualizacje. Skorzystalismyz ich pomocy bo tak jak u Ciebie nasz kominek jest główną czescią pokoju. Stoi na środku salonu i oddziela pokój od otwartej kuchni. Nie moze być zbyt minimalistyczny a także przytłoczyć całego pomieszczenia.

I w końcu znalazlam kogoś od ogrodów. Na razie jestem pod wrażeniem.

Ja poproszę o namiar.

Ale na razie rozmawialam tylko telefonicznie. Mam dwa namiary. Może zrobmy tak. Umowię się, pogadam, zobaczę co to za ludzie. I wtedy dam znać na forum. Jeden z nich jest z Wyborczej i to on mi się troszkę bardziej podoba. Ale odradza nawadnianie automatyczne ktore niektorzy polecali chyba na tym forum. Mowi ze to klopotliwe, drogie i ciągle trzeba przedmuchiwac i dbać. To mi pasuje bo usluga może być tansza.

To ja podrzucę jeszcze jeden namiar.

http://www.ogrody-parki.pl/ogrody,oczka_wodne.html

Zostawili mi pod domem dyskietkę z realizacjami w Izabelinie i okolicach - bardzo ładne ogrody, podoba mi się szczegónie mała architektura.

Gildor - wykonywał Ci kominek człowiek polecany przez Mario? Dobrze się z nim pracowało?

jj

Witam,

Obecnie dośc pilnie poszukuje namiaru na firme/osobę która wybuduje siec wodociagowa oraz przyłacza....bardzo prosze o namiary...

Czy ktos w okolicach naszej gminy mial problemy z woda na działce ( wysoki poziom wód gruntowych itp.) i w zwiazku z tym odwadnial teren badz budował opaske drenarska...badz cokolwiek co pozwolilo sie pozbyc wody z terenu....

dzięki

pozdrawiam

Witam,

Obecnie dośc pilnie poszukuje namiaru na firme/osobę która wybuduje siec wodociagowa oraz przyłacza....bardzo prosze o namiary...

Czy ktos w okolicach naszej gminy mial problemy z woda na działce ( wysoki poziom wód gruntowych itp.) i w zwiazku z tym odwadnial teren badz budował opaske drenarska...badz cokolwiek co pozwolilo sie pozbyc wody z terenu....

dzięki

pozdrawiam

Ad. 1 - Ekobabice - polecam - byli najtańsi, najszybsi i bezproblemowi.

Ad. 2 - jeśli potrzebujesz pozbyć się wody na czas budowy - wykop dół o 1/2 m głębszy niż fundament - dogadaj się z sąsiadem, kup pompę kanalizacyjną i wypompuj wodę na działkę obok.

Witam,

Zadzwoń do Eko-Babic. Facet nazywa się Kalinowski. Robi wodociągi i przyłącza. Jeśli będziesz już po ZUDzie wysyłasz mu faxem ZUD z mapą i zrobi Ci wycenę. Jak rozmawiałem jakieś 2tyg temu to terminy mieli na połowe kwietnia.

Witam,

Zadzwoń do Eko-Babic. Facet nazywa się Kalinowski. Robi wodociągi i przyłącza. Jeśli będziesz już po ZUDzie wysyłasz mu faxem ZUD z mapą i zrobi Ci wycenę. Jak rozmawiałem jakieś 2tyg temu to terminy mieli na połowe kwietnia.

Jestesmy juz po ZUDzie i mamy tez wstepna wycene z EkoBabic ale wychodzi nam dośc drogo. A Pan Kalinowski wykonuje robote z ramienia EkBabic czy jako prywatna firma?

Witam,

dzięki

pozdrawiam

Ad. 1 - Ekobabice - polecam - byli najtańsi, najszybsi i bezproblemowi.

Ad. 2 - jeśli potrzebujesz pozbyć się wody na czas budowy - wykop dół o 1/2 m głębszy niż fundament - dogadaj się z sąsiadem, kup pompę kanalizacyjną i wypompuj wodę na działkę obok.

Raczej chcielibysmy sie wody pozbyc na zawsze :) boimy sie o fundamenty i chcielibysmy je jakos zabezpieczyc.....teren dosc podmokły....

Witam,

Jestesmy juz po ZUDzie i mamy tez wstepna wycene z EkoBabic ale wychodzi nam dośc drogo. A Pan Kalinowski wykonuje robote z ramienia EkBabic czy jako prywatna firma?

Pan Kalinowski wykonuje prace z ramienia Ekobabic - też myślałem, że Ekobabice są drogie. W porównaniu z innymi hydraulikami są tańsi o około 30%.

Gildor - wykonywał Ci kominek człowiek polecany przez Mario? Dobrze się z nim pracowało?

tak, zresztą ja mu go chyba poleciłem. zrobili kominek gdy nie było jeszcze K/G na górze (kominek był z rozprowadzeniem). pare dni temu, bez najmniejszego marudzenia, na moj prośbe wpadli pomontować anemostaty.

http://gildor.riders.pl/displayimage.php?album=36&pos=75

Mam pytanie do osób, które już zasiedliły swoje domki:)

Ile czasu czekaliście na powykonawczą inwentaryzację u geodety? jest to dokument, który należy złożyć przy zgłaszaniu budynku do odbioru. Doszły mnie słuchy, że to trwa nawet 4-5 miesięcy! :roll: Czy to prawda?

Jak u Was wyglądała przeprowadzka z formalnego punktu widzenia?

Pozdr.

Margaret

Ponawiam prośbę:

Margaret, dasz namiary na firmę ? Generalnie muszę się skonsultować jeszcze co do warstw jakie powinienem położyć na płycie balkonu żeby dobrze go zaizolować i tego, kiedy daje się "kołnierze" wokół balkonu. Gdzie i z czego je robiłaś do półokrągłego balkonu - profilowałaś z blachy czy plastik ?

Co do p. Kalinowskego z Eko-Babic - robi jako E-B, są tańsi niż inne firmy ale słyszałem ostatnio że mają b. dużo prac ...

Ile czasu czekaliście na powykonawczą inwentaryzację u geodety? jest to dokument, który należy złożyć przy zgłaszaniu budynku do odbioru. Doszły mnie słuchy, że to trwa nawet 4-5 miesięcy! :roll: Czy to prawda?

Pozdr.

juz dokladnie nie pamietam ale chyba nie trwalo to dluzej niz 2, no moze 3 miesiace ale my oddawalismy dom juz po zamieszkaniu wiec nie robilo to nam wielkiej roznicy

nie wiem co masz na mysli z tym formalnym punktem widzenia? oddanie do uzytku?

wiem ze najpierw powinno sie oddac do uzytku i dopiero zamieszkac ale chyba niewiele osob tak robi, ryzyko jest niewielkie chyba, ze masz wscibskich sasiadow ktorzy zaczna weszyc i podkabluja

zameldowac mozesz sie bez oddawania do uzytku, chociaz ja czekalam z przemeldowaniem zeby skladac papiery do starostwa ze starym adresem

Pozdr.

Nie pamiętam dokładnie ale nie trwało to chyba dłużej niż 6 tygodni.

Geodeta bardzo uczciwy (wypróbowany u znajomych) i terminowy, mogę jutro Ci wrzucić namiary na priv, jeśli jesteś zainteresowana