Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja nie wątpię, że wykonawca wie co ma robić, ale ja wolę wiedzieć z innego źródła i konfrontowac z nim czy dobrze robi, budowa stanu surowego pokazała, że lepiej znać się na tym co się robi i co chce się mieć dobrze zrobione, bo inaczej to fachowcy wszystko spartaczą

Masz zupelnie inne doświadczenia niż ja. Ja wybieram takich wykonawców, którym ufam. Konfrontowalam jedynie z architektem. Jednak ich wiedza i doświadczenie sprawdzaly się (wykonawcy). Ale mi robila jednak firma. Chyba mogę ją polecić gdyby ktoś chcial teraz zacząć się rozglądać za wykonawcą. :-?

figga1 - Gratuluję wyboru wykonawców. Ale po pierwsze zwyklę tę samą rzecz można zrobić na kilka sposobów (dobrze, szybko, wygodnie dla wykonawcy, trwale na lata, żeby ładnie/efektownie wyglądało teraz) i czasem warto samemu zdecydować jak się chce, a żeby zdecydować trzeba wiedzieć. Nikt z nas tu raczej nie jest specjalistą i nie wybudował 100 domów w życiu. Każdy mówi na podstawie własnego doświadczenia, jak mu się wydaje że jest/powinno być dobrze. Ten który słucha/czyta sam wyciąga wnioski, na własny rachunek i odpowiedzialność. A im więcej opini tym łatwiej o właściwą decyzję.

A po drugie (juz trochę złośliwie) skąd wiesz, że zrobili Ci wszystko dobrze?

Ja ekipie od ocieplenia poddasza wytłumaczyłem jak chcę żeby mi to zrobili. Boczyli się, że tak będzie więcej roboty i że wogóle..., tak jak oni robią to jest dobrze i nikt nie miał pretensji, a zrobili już dziesiątki... . Sprawa dotyczyła szczeliny wentylacyjnej - i prawda - nikt nie ma pretensji. Bo dopiero za kilka sezonów, jak wilgoć wejdzie i ocieplenie szlag trafi, to nie ma wtedy do kogo zgłaszać już pretensji. Ale wyglądało ładnie z zewnątrz. Znajomy jak kupił dom w stanie surowym zamkniętym (a nie znał się), to się potem okazało, że nie było nadproży nad częścią okien - ale wyglądało ładnie :-), a dom się od tego nie zawalił od razu.

Ufać - dobry zwyczaj i obyczaj, a wiedziec samemu i kontrolować trzeba.

Życzę żeby wszystko u ciebie było jak najlepiej, a swojego Pana od odkurzaczy już chyba wystarczająco zareklamowałaś.

Pozdr

Łukasz

lukasz-s - wiesz co dla mnie to tak naprawdę nie ma znaczenia czy sama przeczytam czy wykonawca mi doradzi, tak czy inaczej decyduję to ja ufając mu lub nie, polegając na przeczytanych info teoretyków lub polegając na doświadczeniu wykonawcy. Ja także pilnuję (staram się) co nie oznacza, że błędów nie będzie. Ale poki co jestem zadowolona (chyba wolno). :D A jesli chodzi o odkurzacze to ok -skoro Ci to przeszkadza. :-?

O rety, patrzę dziś na suwaczek, a tam mija dziś pół roku naszej budowy :lol: :lol: :lol: Trzeba by to jakoś uczcić :lol: :lol: :lol:

RenataS, najpierw tynki, potem wylewki. I masz rację, trzeba zawsze wykonawców sprawdzać i kontrolować...

lukasz-s, no nie jest Twój post specjalnie optymistyczny 8)

Bodal, ja płaciłam 13zł za m2 wylewek + mój styropian, folia. Na ich robotę kierownik specjalnie nie narzekał, więc chyba będę mogła polecić... :roll: Największe moje zdziwienie było tym, że tego się nie "wylewa", a właściwie "wysypuje" , mamy więc "wysypkę" zamiast "wylewki" :lol: A i tak cholerstwo strasznie mokre, za to szybko można po tym chodzić (tak ostrożnie to po 2 dniach się dało).

Mr_Negative, my najpierw wywozimy ziemię (jesteśmy już po :lol: - nareszcie!), potem nawieziemy (może jeszcze w tym tygodniu) i dopiero później zrobimy ogrodzenie (front). Teraz ciężarówom/koparkom łatwiej wjeżdżać.

Backdraft, a czy to się opłaca? Nie taniej samemu trawę posiać?

Ponawiam pytanie o ogrodzenia/ balkony: gdzie jest duży wybór prefabrykatów, żeby człowiek sobie mógł pooglądać?

AAAAAAby...

Jeżeli ktoś może szuka drugiego autka do domu, może dla żony...

Mam do sprzedania Fiata Punto Sole rocznik 1999, przebieg 130 tys. km.

Autko ma świeżo (luty) wymieniane amortyzatory przednie, łożyska w wahaczach tył, płyn hamulcowy, klocki, olej, filtry.

Poza tym opony zimowe na felgach, radio. Zainteresowanym mogę przesłać fotki, bądź zapraszam do obejrzenia na żywo. Tel. kontakt. 600-524-497

Sprzedaję tylko dlatego, że kupiłem troszkę większe autko bardzo okazyjnie od znajomego - Punto było dotychczas samochodem rodzinnym.

figga1 - jeśli chodzi o ocieplenie zewn. ścian domu, to ja mam styropian.

Pozdr

Łukasz

No i właśnie ja też - a teraz ogrodnik mnie tu straszy, że on gazuje przez cały czas i ma b. zły wplyw na zdrowie, że niegdzie na zachodzie się nim nie ociepla no i że ... katastrofa. A tyle się naczytalam. Wybralam wbrew temu co mialam w projekcie. Balam się ze jak watę deszczyk skropi to nie spelnia swojej funkcji. No i się nawet doczytalam, że styropian przepuszcza powietrze tylko mniej niż wata. No i co ty na to... będziemy chorować przez ten styropian ? Polecać ci ogrodnika (bo ja jeszcze nie mam zdania). Robocizna za ok. 800 m2 6000 zl. bez roślin. Tylko niwelacja , jakieś nasypki, obsypanie piaskiem domu, jakieś alejki?

No i właśnie ja też - a teraz ogrodnik mnie tu straszy, że on gazuje przez cały czas i ma b. zły wplyw na zdrowie, że niegdzie na zachodzie się nim nie ociepla no i że ... katastrofa. A tyle się naczytalam. Wybralam wbrew temu co mialam w projekcie. Balam się ze jak watę deszczyk skropi to nie spelnia swojej funkcji. No i się nawet doczytalam, że styropian przepuszcza powietrze tylko mniej niż wata. No i co ty na to... będziemy chorować przez ten styropian ? Polecać ci ogrodnika (bo ja jeszcze nie mam zdania). Robocizna za ok. 800 m2 6000 zl. bez roślin. Tylko niwelacja , jakieś nasypki, obsypanie piaskiem domu, jakieś alejki?

Figga1 ja też mam styropian i wcale się nie martwię o swoje zdrowie. Przy dzisiejszym zanieczyszczeniu środowiska i stresującym trybie życia na pewno nie umrzemy na chorobę odstyropianową. W ogóle o tym nie myśl na pewno masz większe zmartwienia

No i właśnie ja też - a teraz ogrodnik mnie tu straszy, że on gazuje przez cały czas i ma b. zły wplyw na zdrowie, że niegdzie na zachodzie się nim nie ociepla no i że ... katastrofa.

:o :o :o czy Ty żartujes czy tak serio ? Bo jak serio to śmiem twierdzić, że ogrodnik jakies białe kreski przed spotkaniem z klientem wciąga :o Masz chyba jakies przemęczenie budowlane :wink: . Niech ogrodnik zajmie sie trawką i kwiatkami a Ty zapomnij o tym negatywnym wpływie styropianu na zdrowie....

Czytałem już na tym forum różne rzeczy. Że styropian nie oddycha a wełna tak (lub odwrotnie), że wełna lepiej izoluje akustycznie niż styro (lub odwrotnie) ale o złym wpływie na zdrowie się nie doczytałem... a jestem pewien, że oredownicy wełny podczas wielu spięc z orędownikami styro nieomieszkaliby wyciągnąć takich informacji z sieci.

Taka ciekawostka. Niby po boomie budownictwo miało siadać ludzie biednieją :wink:

Musze niestety złożyć wniosek o pozwolenie na budowę sieci wodociągowej i gazowej. Kumpel wrócił własnie ze starostwa. W całym zeszłym roku dostali około 3 tysiaków wniosków o wydanie pozwoleń na budowę. Do dzisiaj (4mc)złożono 1700. Pani w okienku powiedziała, że czeka się minimum 2 miechy.

Kurcze w zeszłym roku w czerwcu czekałem 2 tygodnie :-?

jak obecnie kształtują się ceny za wylewki i czy macie fachowców godnych polecenia do tej roboty ?

ponawiam prośbę

Ceny z końca 2007 roku, robocizna ->12zł bez styropianu, 14zł z układaniem styropianu.

Teraz: 14zł bez styropianu, 32zł z materiałami (do materiałów nie wchodzi folia i styropian)

wd