Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

_ANIA - cała przyjemność po mojej stronie. Dobrze, że wylukałam nowego sąsiada z duuuużym autkiem :)

Niestety teraz u mnie stemple poleżą, gdyż moja ekipa z polecenia na którą czekałam ponad pół roku- wystawiła mnie. Przyjechali dzisiaj rano- kierbud zwrócił im 2x uwagę- zawinęli się i powiedzieli "jadym". Nie udało się ich zawrócić- "pojadyli" :evil:

Jutro ma przyjść jakaś inna ekipa, która to z kolei sama została wystawiona przez niedoszłego inwestora... Mam nadzieję, że są warci nerwów i wszystko zakończy się pomyślnie ....eeeech :roll:

Gildor, poproszę o namiary na malarzy. Wprawdzie nie wiem, czy nie pomalujemy sami, ale telefon do ekipy może się przydać...

RenataS, no rzeczywiście, dom pochłania mnóstwo czasu. Jak bym miała to chociaż zgrubnie oszacować, to jest to dodatkowy etat. Pół dla mnie i pół dla męża. 4 godziny dziennie jak nic się schodzą. Codzienne telefony, wizyty w sklepach, na budowie... A weekendy też na działce... Ale zaciskamy zęby, bo chcemy się szybko przeprowadzić. I mamy wyrozumiałych szefów :lol: A mąż to w ogóle ma bardziej samodzielne stanowisko to sobie wychodzi kiedy chce i wraca kiedy chce 8) A my okna wstawiliśmy w lutym, przed tynkami i przed wylewkami, właśnie po to, aby można było robić elektrykę, hydraulikę, tynki, kominek... Gdybym czekała z oknami to byłabym na pewno przed tynkami - wszyscy do pracy wolą ciepełko a nie w zimie na wygwizdowie zasuwać i kłaść np. kabelki... Na tempo w podejmowaniu decyzji to Ty dopiero teraz się nastaw. Jak się zacznie wybieranie kafelków, baterii, kuchni, to tempo znacznie wzrośnie :roll: :lol: 8)

Folia budowlana 0,2. Takie coś zamawiałam w składzie. Szerokość 5m. Nie mam pojęcia jaki producent...

Figga, ocieplenie stanęło, za to już połowa parteru w kafelkach :lol: Ekipa od ocieplenia niestety więźbę jedną obiecała dawno temu komuś postawić no to stawiają. Ale przyjechało ich teraz pięciu, dziś byli u nas (nie chciało im się na dworze zasuwać 8) ) to zabrali się za drugą warstwę wełny wewnątrz. Jutro znów jadą robić więźbę. W przyszłym tygodniu powinni skończyć strop nad poddaszem, gips-kartony, etc, to znów ich pchniemy na dwór. Masz kogoś fajnego do szaf? Potrzebuję co najmniej taką jedną sporą, garderobaną, na wymiar...

Pochwalę się Wam jeszcze, że wreszcie odpaliliśmy Legalett - rozkręca się rzeczywiście długo, ale suszenie idzie teraz znacznie lepiej. Podłoga jest lekko ciepła - całkiem fajnie. Zaprawa (klej) pod kafelkami szybciej schnie :lol:

A na koniec pytanie:

GDZIE KUPUJECIE (jeżeli w ogóle) MARMUR??? (parapety, kominek...) Ile się czeka??? Bo w Castoramie 3 tygodnie :evil: :-? :-? :evil: :roll:

Gildor, poproszę o namiary na malarzy. Wprawdzie nie wiem, czy nie pomalujemy sami, ale telefon do ekipy może się przydać...

wiesz, ja niewiele mam namiarów na ludzi, których mogę polecić. do niech również zaliczyć mogę i tą ekipę. mili, pracowici, ale nie za bardzo dokładni. będę trochę sam poprawiał. tylko to nie malarze, a robili u mnie nieco więcej.

RenataS, no rzeczywiście, dom pochłania mnóstwo czasu. Jak bym miała to chociaż zgrubnie oszacować, to jest to dodatkowy etat. Pół dla mnie i pół dla męża. 4 godziny dziennie jak nic się schodzą. Codzienne telefony, wizyty w sklepach, na budowie... A weekendy też na działce... Ale zaciskamy zęby, bo chcemy się szybko przeprowadzić. I mamy wyrozumiałych szefów :lol: A mąż to w ogóle ma bardziej samodzielne stanowisko to sobie wychodzi kiedy chce i wraca kiedy chce 8) A my okna wstawiliśmy w lutym, przed tynkami i przed wylewkami, właśnie po to, aby można było robić elektrykę, hydraulikę, tynki, kominek... Gdybym czekała z oknami to byłabym na pewno przed tynkami - wszyscy do pracy wolą ciepełko a nie w zimie na wygwizdowie zasuwać i kłaść np. kabelki... Na tempo w podejmowaniu decyzji to Ty dopiero teraz się nastaw. Jak się zacznie wybieranie kafelków, baterii, kuchni, to tempo znacznie wzrośnie :roll: :lol: 8)

Folia budowlana 0,2. Takie coś zamawiałam w składzie. Szerokość 5m. Nie mam pojęcia jaki producent...

Figga, ocieplenie stanęło, za to już połowa parteru w kafelkach :lol: Ekipa od ocieplenia niestety więźbę jedną obiecała dawno temu komuś postawić no to stawiają. Ale przyjechało ich teraz pięciu, dziś byli u nas (nie chciało im się na dworze zasuwać 8) ) to zabrali się za drugą warstwę wełny wewnątrz. Jutro znów jadą robić więźbę. W przyszłym tygodniu powinni skończyć strop nad poddaszem, gips-kartony, etc, to znów ich pchniemy na dwór. Masz kogoś fajnego do szaf? Potrzebuję co najmniej taką jedną sporą, garderobaną, na wymiar...

Pochwalę się Wam jeszcze, że wreszcie odpaliliśmy Legalett - rozkręca się rzeczywiście długo, ale suszenie idzie teraz znacznie lepiej. Podłoga jest lekko ciepła - całkiem fajnie. Zaprawa (klej) pod kafelkami szybciej schnie :lol:

A na koniec pytanie:

GDZIE KUPUJECIE (jeżeli w ogóle) MARMUR??? (parapety, kominek...) Ile się czeka??? Bo w Castoramie 3 tygodnie :evil: :-? :-? :evil: :roll:

co do kominka i ogólnie kamieniarki szeroko pojętej.kolega z firmy Granbud podaję tel

0-502375 884 proszę powołać się na Darka

czesc 4room

Jedno pytanie dotyczace drenazu wokół budynku:

Mam wode na -1,5 metra. Teoretycznie powinna być opaska dookoła domu. Ale:

nie moge odprowadzic wody ani do kanalizacji, ani do melioracji ani chyba na ogród bo tam woda też na takiej samej wysokości jak przy domu, a przy spadku rur 2-3% bedzie jeszcze głębiej.

Pytanie brzmi: Czy jest sens robienia takiej opaski drenażowej??? :roll:

KIII

czesc 4room

Jedno pytanie dotyczace drenazu wokół budynku:

Mam wode na -1,5 metra. Teoretycznie powinna być opaska dookoła domu. Ale:

nie moge odprowadzic wody ani do kanalizacji, ani do melioracji ani chyba na ogród bo tam woda też na takiej samej wysokości jak przy domu, a przy spadku rur 2-3% bedzie jeszcze głębiej.

Pytanie brzmi: Czy jest sens robienia takiej opaski drenażowej??? :roll:

KIII

Nie

Ania,

Włączyliście legalett i macie świeżo ułozone płytki? Gdzies czytałam (i tak tez potwierdził glazurnik), że ogrzewanie podłogowe mozna włączyć dopiero po jemiś czasie (miesiącu?) od położenia płytek na podłodze.

Mnie też niedługo czeka taka kwestia - będe wdzięczna za komentarz.

Ania,

Włączyliście legalett i macie świeżo ułozone płytki? Gdzies czytałam (i tak tez potwierdził glazurnik), że ogrzewanie podłogowe mozna włączyć dopiero po jemiś czasie (miesiącu?) od położenia płytek na podłodze.

Mnie też niedługo czeka taka kwestia - będe wdzięczna za komentarz.

Kładłam płytki na funkcjonujące ogrzewanie podłogowe. Temperatura była utrzymywana na poziomie 12-15 stopni. Oczywiście klej i fuga elastyczna dostosowana do podłogówki. W takich warunkach można śmiało kłaść. Jeśli masz system mieszany to zawsze możesz podkręcić temperaturę na kaloryferach i utrzymywać niższą na podłogówce.

jj

Klememi,

Płytka raczej nie popęka przy podłogówce - chodzi o to, że płytki pracują pod wpływem temperatury (rozszerzalnośc termiczna) i może się zdarzyć raczej popękanie fugi. Im większa płytka tym większe prawdopodobieństwo. A przy kładzeniu tzw bezfugowym (czyli na fugę ok 1mm) dylatacja między płytkami (zwłaszcza bardzo dużymi ) jest za mała, aby podłoga pracowała. Oczywiście zależy to od temp podłogi, właściwości fugi, rozszerzalności cieplnej płytki. Tyle teorii inżynierskiej;), a może ktoś ma już doświadczenia z powyższym przypadkiem?

Pozdr.

No to jeszcze jedno pytanie w temacie podlogowki - czy jest prawda ze plytki na podglogowce nie moga byc kladzione bezfugowo?

też wyczytałem mnóstwo takich informacji. ba, fuga nie pwinna byc cieńsza niż 3mm czy nawet 5mm :) ja mam 2mm. zrezygnowałem z bezfugowego, bo troche mnie to jednak ruszyło, ale zrobiłem 2mm. na razie pęka tylko na dylatacji, ale to i bez podłogówki będzie pękać.