Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja mam pytanie o kolejność ukłądania "warstw" do podłogówki,

kiedy układa się taśmę dylatacyjną przy ogrzwaniu podłogowym? i czy jest jakaś inna kolejnść na parterze i na poddaszu?

bo u mnie ułożyli podłogówkę na poddaszu, bez taśmy i twierdzą, że taśmy rozkłada wylewkarz, a mnie się wydaję że ona nie będzie przylegać szczelnie do folii i moim zdaniem powinna być połaczona ze styropianem, a na parterze to wogóle z folia hydroizolacyjną

Witam wszystkich

Czy możecie polecić kogoś sprawdzonego i dobrego do ułożenia dachówki na dachu.

poz.

M.

Witek Groń polecany ze 100 razy na tym forum. 607 242 688.

Moim zdaniem facet rewelacja. Coś mi się ostatnio uroiło, że H2O po elewacji mi płynie. Pan Witek był po 10 minutach na budowie. Później nie mogłem zamontować połaciowych w dachu (zdjąłem je aby nie ukradli w zimie). Pan Witek był następnego dnia rano.

kiedy wylewka i uszczelnianie balkonów, razem z wylewkami w pomieszczeniach ?

i jak dobrze uszczelnić balkon nad wykuszem

Ja mam balkon (nie mam pod nim wykusza) i załatwiam go razem z wylewkami.

W projekcia mam i tak chyba zrobie papę na płytę balkonową (położe ją na lepik) na to styropian jak do wylewek i warstwa wylewki. Później zrobie obróbkę blacharską z kapinosem, klej i na to płytki.

Nie wiem czy dobrze wykombinowałem ale taki jest plan :wink: Wszystko zgodnie z projektem pomijając obróbkę z kapinosem, której w projekcie nie mam. Mam nadzieje, że nie będzie mi podciekała na otynkowany brzeg płyty.

W projekcia mam i tak chyba zrobie papę na płytę balkonową (położe ją na lepik) na to styropian jak do wylewek i warstwa wylewki. Później zrobie obróbkę blacharską z kapinosem, klej i na to płytki.

Nie wiem czy dobrze wykombinowałem ale taki jest plan :wink: Wszystko zgodnie z projektem pomijając obróbkę z kapinosem, której w projekcie nie mam. Mam nadzieje, że nie będzie mi podciekała na otynkowany brzeg płyty.

też tak zrobić chcę , ale czy papę wywinąc tylko na scianę do góry czy też dać trochę poza balkon i w dół na wykusz (po ile cm ?)

W przyszłym tygodniu ekipa Darka Zająca kończy u mnie stan surowy otwarty, z tego co wiem jego następny klient zrezygnował w ostatniej chwili ekipa jest wolna.Jeśli ktoś z forumowiczów ma takie potrzeby polecam!!!

Ekipa Darka była wielokrotnie polecana na forum.

zainteresowanym chętnie podam namiary ( byłu już na tym forum)

też tak zrobić chcę , ale czy papę wywinąc tylko na scianę do góry czy też dać trochę poza balkon i w dół na wykusz (po ile cm ?)

my też mamy taki balkon, mało tego musimy go jeszcze przedłużyć i zastanawiamy się jak dolać płytę do wykuszu, aby się "trzymała"

a jaki styropian dawałeś pod wylewkę? czy to był może styrodur? kidy dajecie papę przed czy po wylewkach, przed płytkami?

Na wylewkę pod płytki koniecznie hydroizolacja - może być SIKA Bond T8 (dobra ale droga). Dobry i tańszy jest system deitermanna (mam u siebie) - masa hydroizolacyjna, klej do płytek i taśma do łączenia ściany z powierzchnią balkonu.

jj

Witam,

Jeśli ktoś potrzebuje:

1. Drewna w postaci łat drewnianych impregnowanych to zostało mi kilkadzoesiąt mb.

2. Mam też trochę pozostałości z więźby - belki na krokwie i murłatę (około 7mb wymiary 20x24 cm)

3. Około 30 stępli

Oto zdjęcia:

http://www.ciekawastrona.com/dom/drewno1.JPG

http://www.ciekawastrona.com/dom/drewno2.JPG

Całość za jedyne 300 zł (transport we własnym zakresie).

Mam też około 60 cegieł (odpowiednik porothermu ale bardziej równy): http://www.bdb.at/kataloge/105651/hplinks/pl06.htm

Proponuję 3 zł za szt. jeśli zostanie zabrana całość (transport podobnie jak przy drewnie).

:)

Emil,

Kiedys korzystaliśmy ze speca od kontenerów na śmieci polecanego na forum, ale ostatnio wynajeliśmy kontener w KLON-R. nie pamietam namiarów, ale łatwo ich znaleźć w internecie. cena troche niższa (nawet z fakturą), mają mozliwości utylizacji styropianu. Postanowiliśmy więc wynając firmę, która gwarantuje, że smieci nie wyladuja w niewłasciwym miejscu.

Można zamówić kontener na3 dni i spokojnie posprzatac.

Pozdr.

Przy okazji układania paneli na poddaszu wywaliłem do garażu stare łóżko - mało estetyczne, trochę zniszczone przez dzieci, ale spać się da.

Może ktoś potrzebuje dla majstrów na czas budowy, chętnie oddam - trzebaby tylko przyjechać i zabrać ode mnie - 2 kursy osobówki combi załatwią sprawę.

Zdjęć nie porobiłem, bo padła mi cyfrówka. łóżko ma wysuwaną szufladę - po wysunięciu szerokość powierzchni spania wynosi ok 140 cm, w wersji wsuniętej - ok 70 cm

Łóżka można sie będzie pozbyć wiosną przyszłego roku w ramach darmowej wywózki odpadów wielkogabarytowych.