Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to ja przypomnę stały temat tych, co się właśnie wprowadzili :) bo być może coś się zmieniło, może jakieś poprawiła sią jakość usług jakiegoś providera. chodzi o to, jakiego providera internetu używacie i z którego jesteście zadowoleni :) trochę wymagający jestem pod tym wzgledem.

okolice Borzęcina...

kurcze, sąsiad za wysoki dom wybudował :) skynet u mnie nie ma szans :(

inni?

W przyszłym tygodniu ekipa Darka Zająca kończy u mnie stan surowy otwarty, z tego co wiem jego następny klient zrezygnował w ostatniej chwili ekipa jest wolna.Jeśli ktoś z forumowiczów ma takie potrzeby polecam!!!

Ekipa Darka była wielokrotnie polecana na forum.

zainteresowanym chętnie podam namiary ( byłu już na tym forum)

Mam gorącą prośbę o kontakt do tej ekipy, mnie moja umówiona od pół roku ekipa wystawiła, i zostałem na lodzie :-[, Pozdrawiam Jarek

[email protected]

Czy ktos liczyl ile wydał na prad budowlany przez cala budowe? I ktore etapy sa najbardziej energochlonne? Pewnie tynki i wylewki, czy tak?

Ja dostaje jakies kosmiczne rachunki (zwlaszcza za okres kiedy pracownicy ogrzewali przyczepy) i zastanawiam sie ile faktycznie kWh poszlo na prace budowlane, a ile zuzyli ludzie na swoje potrzeby.

nas prąd też sporo wyniósł.

za stan surowy razem z hydraulika i elektryka zapłacilismy za prad 1000 zł. Ale wtedy była zima i hydraulicy sie dogrzewali. Teraz dostaliśmy rachunek na 2000 zł - czyli od wstawienia okien do stanu deweloperskiego. W trakcie robienia poddasza włączone były lampy halogenowe i grzejniki, a to jest energochlonne.

Klemeni,

my za prad wydalizmy razem s Hubertem troche wecej niz 1/3 twojego..

Licznik pokazywal 96 tys.. a wies ile pokazywal twoj. Tylko ze my na prad niz nie grzalismy..bylo tylko oswietlenie i robienie podasza.. Za pocieszenie, za 3,5 miesiaca grzanie( weksac na full, bo suszylismy tynki) na nie ocieplony dom, ze szparamy pod dzrwiamy zaplaczylam 2 600 za gas..;-(( Naj wencej pradu rzierali twoje grzewnicy.. prawie cale zurzycie bylo ot ciebie (stycien, luty) jak suszylas dom

Wy o pradzie, to ja o... wodzie 8)

Ale nie o kosztach, a o jakosci wody dostarczanej przez Eko-Babice.

O ile dobrze pamietam w maju br. Eko-Babice mialy uruchomic dodatkowa stacje uzdatniania wody zbudowana (z pomoca srodkow UE) w Borzecinie... Czy ktos wie czy ta stacja juz dziala?

Poki co ze smutkiem stwierdzam, ze wieczorami cisnienie w wodociagu w Koczargach oscyluje w okolicach 1 bara... Ledwie, zeby wziac prysznic, a przeciez jeszcze nie ma szczytu sezonu podlewania ogrodow... :roll: Zreszta jak przyjda upaly to i tak pewnie zakaz podlewania wprowadza...

Tydzien temu na wejsciu przylacza wody w kotlowni zalozylem zespol filtrow. Jednym z nich jest filtr wlokninowy, znajdujacy sie w przezroczystej obudowie. Wklad tego filtra w momencie zakladania byl biały jak kartka papieru. Z kazdym dniem wklad zmienial kolor... Po tygodniu (a dokladnie po 8 dniach) wklad ma juz barwe ciemnobrazowa... Zastanawiam sie co takiego plynie w tym wodociagu???

Moze ktos robil ostatnio badania wody dostarczanej przez Eko-Babice?

Mangan nie barwi wody - mam przekroczoną normę dwukrotnie a woda jest krystalicznie czysta. Zawartość żelaza w wodzie zależy częto od głębokości odwiertu - im głębiej tym go więcej. Dobry studniarz potrafi wybrać optymalną warstwę wodonośną. W wodociągach to mogą być też zanieczyszczenia z sieci (stare rury???). Najlepiej zadzwonić i się zapytać. W wodociągach mają obowiązek stałego badania wody więc teoretycznie powinni trzymać się norm.

jj

Ale żelazo barwi chyba na odcień rudy/czerwony...

A ten osad jest brązowo-brunatny...

Na wejściu instalacji mam filtr z automatycznym płukaniem wstecznym z siatką 80 um, który powinien wyłapywać wszelkie mechaniczne zanieczyszczenia z wodociągu jak kamień kotłowy, kawałki rdzy z rur, piasek, itp.

Kolejny jest właśnie filtr z wymiennym wkładem włókninowym (10 um) i to na nim właśnie odkłada się ten osad...

A odnośnie nowego ujęcia wody w Borzęcinie - dzwoniłem dzisiaj do Eko-Babic.

Termin uruchomienia - z pierwotnie planowanego koncem maja - przesunął się w wyniku "nieprzewidzianych trudności" :wink: na sierpień... Zapomniałem tylko zapytać o który rok chodzi... :wink:

Witam, zastanawiam się nad kominami, w projekcie mam system SCHIEDEL i mam pytanie czy jest jakaś tańsza alternatywa dla tego systemu? mam 3 kominy ok. 750 cm wys.

1- kominek + 2 went.

2- piec gazowy (planuje kondensacyjny) + 2 wet.

3- 3 piony wentylacyjne (od stropu)

Podpowiedzcie jekie kominy robiliście i ile was to kosztowało? :roll:

My mamy kominy Schiedla - i kominkowy, i do pieca. Stawialiśmy w zeszłym roku na wiosnę jak był deficyt cegieł i ceny galopujace, więc wyszło porównywalnie do kominów ceglanych. i kominy systemowe sa mniej problematyczne - wkłady są dostosowane do obudowy i nie trzeba robic dodatkowych kanałów wentylacyjnych do pieców z zamknieta komorą spalania. 2w1 :wink: