Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Poszukuję wykonawcy ogrodzenia ( słupki klinkierowe + przęsła metalowe) oraz kostki brukowej. Będe wdzięczny za namiary.

Dziś spotkałem się z jednym Panem od ogrodzeń - zaproponował 2,80zł za jedną cegłę oraz 80zł za metr bieżący fundamentu pod ogrodzenie- jak wam się wydaje cz to dobra cena?

średnia. biorą nawet do 5pln za cegłę. z tym ze ja się umówiłem na cene kompleksowo - sztachety, malowanie, furtki, brama, etc. więc o szczegóły nie pytaj :) ale liczył 3,5 za cegłę i 70pln za 1mb podmurówki.

ale jeszcze u mnie robią.

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Poszukuję wykonawcy ogrodzenia ( słupki klinkierowe + przęsła metalowe) oraz kostki brukowej. Będe wdzięczny za namiary.

Dziś spotkałem się z jednym Panem od ogrodzeń - zaproponował 2,80zł za jedną cegłę oraz 80zł za metr bieżący fundamentu pod ogrodzenie- jak wam się wydaje cz to dobra cena?

u nas za podmurówkę ale głęboką (do 70 cm) i w lesie między korzeniami biorą 85 pln, w tym naciągnięcie siatki (bo nie wszyscy tak liczą, czyli często naciągnięcie siatki jest osobno i cena =cena siatki...np 15pln)

robią starannie, sa uprzejmi i nie narzekają jak się nie możemy zdecydowac jakiej grubości słupki lub jak podejmujemy decyzje w ostatniej chwili;-) niestety nie wiem czy murują z klinkieru, słupki z cegły licż abardziej "za słupek":-)

Podłączam się do tematu wywozu nieczystości. Czy ktoś interesował się wywozem szamba i mógłby podać namiary na firmę, która się tym zajmuje?

ode mnie zabiera gea-nova bo maja wozy większe niż moje szambo.

tylko ze niestety gea-nova ostatnio podniosla ceny z 14 na 17 zl/m3 co w naszym przypadku wychodzi ponad 300 zl rocznie wiecej

dla wszystkich poszukujacych firm smieciowych i szambiarskich polecam liste firm na stronie naszej gminy

nie wszystkie firmy sa aktualne np jesli chodzi o szambo nr 15, a do Bysia nie ma co dzwonic bo cena zaporowa chyba 25 zl/m3 :o , niektorzy odpadaja tez dlatego ze nie maja platnosci przelewem

http://www.babice-stare.waw.pl/index2.php?op=8&go=8

Karorka,

Podobno Ruciński bierze/brał??? 15 zł. Oczywiście do sprawdzenia.

Przejrzałam rachunki z ZEWT Pruszków (prąd). Okazuje się, że same opłaty stałe kosztują nas ponad 60 zł miesięcznie (bez poboru prądu). Chodzi oczywiście o prąd budowlany. Abonament wg normalnej taryfy (G11) jest 10 razy tańszy. Do zmiany taryfy trzeba mieć odbiór budynku. Nie zawsze tak było i nie wszędzie tak jest bo np w Łodzi wystarczy oświadczenie, że się zakończyło budowę.

Czy ktoś korzysta z internetu operatorów komórkowych i może się podzielić doświadczeniami - jakość, szybkość, ceny. Zdaje się, że tylko to mi pozostaje.

Pozdrawiam serdecznie :)

jj

Witam sąsiadów, szukam jak w tytule, nie zostało komuś z budowy trochę desek szalunkowych?

Pozdrawiam, J

Witam, pozwalam się podłączyć do zapytania o deski, a także o stemle ok. 2,8-3m długości

Pozdrawiam

Mam stemple do sprzedania 3m dlugie tel: 603 973 150

Witam

Jestem całkowicie nowy na forum więc i pytanie jak od nowicjusza;)

Zamierzam kupić projekt domu APIS 3. Widzę że projekt jest w miarę popularny. Chciałbym również zobaczyć wykonany projekt na włsne oczy. Jak rónież podyskutować z budowniczymi. Czy jest w grupie ktoś kto powyższy projekt buduje lub zbudował?

Proszę o kontakt

Liseczek

Karorka,

Przejrzałam rachunki z ZEWT Pruszków (prąd). Okazuje się, że same opłaty stałe kosztują nas ponad 60 zł miesięcznie (bez poboru prądu). Chodzi oczywiście o prąd budowlany. Abonament wg normalnej taryfy (G11) jest 10 razy tańszy. Do zmiany taryfy trzeba mieć odbiór budynku. Nie zawsze tak było i nie wszędzie tak jest bo np w Łodzi wystarczy oświadczenie, że się zakończyło budowę.

jj

ja też dostałem wczoraj rachunki i mało zawału nie dostałem, widzę że trzeba jak najszybciej kończyć budowę.

A jakie warunki muszą być spełnione aby uzyskać odbiór budynku ?

Do oddania budynku do użytkowania potrzebne są:

inwentaryzacja

protokoły odbioru wody, kanalizacji, kominiarski, szczelności instalacji gazowej,

protokół elektryczny, protokół z pomiarów wentylacji mechanicznej, odgromowej.

Druk zgłoszenia można pobrać ze strony powiatu. Jeżeli jakieś roboty nie zostały wykonane trzeba je wypisać i podać termin wykonania. Po 21 dniach od zgłoszenia idziemy do starostwa, przybijają pieczątkę i możemy użytkować.

W sprawie odbioru

Budynek musi być wykończony – może być bez malowania i podłóg.

Trzeba złożyć:

- druczek ze starostwa

- oświadczenie kierownika budowy 2A lub 2B

- dziennik budowy

- protokół odbioru instalacji gazowej

- oświadczenie elektryka z uprawnieniami

- protokół kominiarski (ważny 1 rok)

- protokół odbioru przyłącza wodnego

- oświadczenie kierownika budowy o szczelności szamba

- mapa inwentaryzacyjna budynku powykonawcza

- kopia pozwolenia na budowę

Na decyzję w starostwie czeka się 3 tygodnie alena mapę geodezyjną czeka się do 3 miesięcy. Samą mapę robi się krótko ale coraz dłużej czeka się w urzędach.

jj

Tak wygląda odbiór

W sprawie odbioru

Budynek musi być wykończony – może być bez malowania i podłóg.

Trzeba złożyć:

- druczek ze starostwa

- oświadczenie kierownika budowy 2A lub 2B

- dziennik budowy

- protokół odbioru instalacji gazowej

- oświadczenie elektryka z uprawnieniami

- protokół kominiarski (ważny 1 rok)

- protokół odbioru przyłącza wodnego

- oświadczenie kierownika budowy o szczelności szamba

- mapa inwentaryzacyjna budynku powykonawcza

- kopia pozwolenia na budowę

Na decyzję w starostwie czeka się 3 tygodnie alena mapę geodezyjną czeka się do 3 miesięcy. Samą mapę robi się krótko ale coraz dłużej czeka się w urzędach.

jj

Tak wygląda odbiór

Na pewno muszą być barierki ze względu na bezpieczeństwo. Inne niewykonane prace wypisujemy na druczku. Może, np. nie być elewacji, ogrodzenia, tarasu, itp. Piszemy kiedy wykonamy i nie ma problemu. A na inwentaryzacje czekałam 4 tygodnie.

Ile stempli potrzeba ok. do stropu terriva przy fundamencie blixniaka ok 350m2???? :roll: :roll: :roll: :roll:

k

Dużo. Zorientuj się za ile można pożyczyć automatyczne stemple - ich potrzeba dużo mniej niż drewnianych i ustawia się 10 razy szybciej. To jest informacja, do uzyskania od kier. bud., on musi i tak ocenić czy jest dobrze wszystko przygotowane przed laniem stropu.

Pozdr

Łukasz

Karorka,

Podobno Ruciński bierze/brał??? 15 zł. Oczywiście do sprawdzenia.

Czy ktoś korzysta z internetu operatorów komórkowych i może się podzielić doświadczeniami - jakość, szybkość, ceny. Zdaje się, że tylko to mi pozostaje.

Pozdrawiam serdecznie :)

jj

jj dzieki za info, rozmawialam jakis czas temu z Rucinskim i nastepnym razem zamowie u niego, tylko mam nadzieje ze nie podniesie ceny jak sie dowie ze inne firmy podnosza

co do tego pradu to moze sie cos teraz zmienilo ale my na pewno zmienialismy taryfe przed odbiorem budynku

internet - juz pisalam kiedys ze korzystam z Era blueconnect i dziala bez zarzutu (UMTS czasem do 50%), najnizszy abonament jest chyba za 48 zl (nie pamietam czy brutto czy netto) tylko ze po 500 MB bardzo ograniczaja predkosc, mi starczalo to na jakies 3 tygodnie, potem przez tydzien sie wsciekalam, a poniewaz teraz pracuje w domu i internet mi niezbedny to zmienilam na wiekszy (122 bruto, 5 GB)

moj maz ma w Orange ale dziala gorzej ale to sluzbowy wiec nie mial wyjscia, kiedys mial sluzbowy w erze i wtedy poprosil zeby przedstawiciel przyjechal do nas i sprawdzil zasieg i dopiero wtedy sie zdecydowal