Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich gminnych budujących.

My właśnie kończymy wykończenie wnętrz i powoli zabieramy się za ogród, w związku z czym poszukujemy kogoś do wywiercenia wody jeśli taka jest dostępna dość płytko lub fachowca do położenia kręgów. Może możecie kogoś rekomendować?

Z góry dziękuję.

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Mam do zbycia na preferencyjnych warunkach 6 rolek wełny do ocieplenia poddasza: 3 rolki Isover-a i trzy Ursy. Grubości chyba 15 i 10 cm. Dokładnie nie pamiętam, ale gdyby ktoś był chętny, to sprawdzę dokładnie.

A ile za taką rolkę? I gdzie trzeba podjechać żeby odebrać?

czy ktoś może mi podać namiar na dekarza, który mógłby wpaść do mnie na chwilkę i zrobić daszek nad śmietnikiem/składzikiem z dachówki ceramicznej? :) zajmie mu tu "chwilkę" jak mniemam, to może któryś zerwał by się z budowy na momencik :)

mi zrobiliśmy więźbę i położyli dachówkę panowie z dachluxu oczywiście po godzinach:)

Margaret, niestety płyta osb jest droga, dostałam wycenę na osb z vip parkiet na 5tyś za około 80m, szkoda mi pod parkiet wkładać tyle kasy:) za ile Ty kupowałać osb? pzdr!

pogoglać można :-)

http://www.osb.pl/plyty/plyta-osb-3/page1.html

wychodzi za m2 12 zł, czyli 12*80=960zł, czy ja coś źle liczę ???, jak dobrze to poproszę 10 % znaleźnego :-)))

Ta cena może nie być bardzo aktualna, ale mimo wszystko nie wzrosła pewnie 2-3 razy. Dojdzie klej, robota, ale ile to może kosztować, dodatkowo 1 tyś?

Pozdrawiam

Łukasz

niestety kosztuje w vip parkiecie:) robocizna 1500zł, klej 1500zł i osb 20zł m2

słyszałam, że nie jest to za dobry pomysł, może wilgoć dostać się do osb i spuchnie pod parkietem dlatego wylewamy "czymśtam" i czekamy do wyschnięcia

Czołem,

Witam

Mam do zbycia na preferencyjnych warunkach 6 rolek wełny do ocieplenia poddasza: 3 rolki Isover-a i trzy Ursy. Grubości chyba 15 i 10 cm. Dokładnie nie pamiętam, ale gdyby ktoś był chętny, to sprawdzę dokładnie.

A ile za taką rolkę? I gdzie trzeba podjechać żeby odebrać?

Wieczorem napiszę konkretniej ile jakiej wełny mam. Odbiór w Kwirynowie (pl. Kwirynowski).

anetqa,

Jak Ci sie woda dostanie pod podłoge albo zawilgotnieje w inny sposób to i parkiet spuchnie. Fakt, wylewka bedzie wygodniejsza. Parkiecierze raczej nie maja napietych terminów więc moga poczekac.

Pozdr.

tak wiem ale trochę się obawiałam na 80m2 kłaść osb tym bardziej, że jest to parter i salon 40metrowy gdzie na pewno odbędzie się nie jedna imprezka:-)

jak się woda pod parkiet dostanie to wyparuje i już- no chyba, że faktycznie zalanie pomieszczenia. płyte osb można zawsze wcześniej przemalować jakąś folią w płynie albo czymś- tak mi się wydaje, ale to już co kto woli, nie w tym rzecz.

tanio nie znaleźliście..

w bricomanie na połczyńskiej (a tydzień temu także w castoramie przy jerozolimskich) płyta osb-3 kronopolu grubości 12mm kosztuje niecałe 40zł! to wychodzi 12,80 za m2 brutto!

dodam, że w innych supermarketach i sklepach ta sama płyta chodzi po 50 za sztuke

pozdrawiam

Podzielcie się proszę doświadczeniem na temat odprowadzenia wody z rynien. Warto kopać jakieś kręgi? Jak to zrobić? Może po prostu zostawić po staremu - rynna kończy się nad poziomem gruntu.

mam zakopane rury drenażowe jakieś 6-7m od każdej rynny i tylko z jednej przy ostatnim urwaniu chmury mi wybiło, ale przynajmniej nie chlapie na elewację.

Ale masz studzienke pod rynna wypelniona jakims żwirem i od tego rury drenażowe, tak? Bo my tak tymczasowo wykopalismy 2-m rowy od rynny ale oczywiscie myslimy o ulepszeniu.

właśnie nie mam nic na końcu. tak jak zostawił Pan Wiesio :)

też zastanawiam się co z tym zrobić. pomyślałem, że do dwóch newralgicznych zwyczajnie wykopie dołek i wstawie krąg betonowy i z wprowadze tam te rury, ale po ostatnich ulewach nic sie nie popsuło, mimo gliny dobrze wsiakało, więc nie wiem czy jest sens... może li tylko jak w końcu otwory w rurach drenażowych się zamulą...

nie wiem, nei znam się, myślałem, że Pan Wiesio zrobi to w sposób przemyślany :)

Rurę drenażową która mam puszczona od odplywu podjazdu owinelam agrowłókniną, mam nadzieje dzieki temu ograniczyc/spowolnic zatykanie dziurek. Z tymi od rynien planuje zrobic tak samo.

Tylko mysle jak polaczyc studzienke z rura - moze sa studzienki z redukcja? Czy trzeba wybijac dziure pod drenaz w dnie?

Studzienka czy krag, chodzi nam o to samo zapewne.

Agrowłóknina to taki material co przepuszcza wode a nie przepuszcza piasku i innych zanieczyszczen. Mam to na tarasach pod zwirem. Kupisz w centrach ogrodniczych bo mozna tym tez ściółkowac między roslinami zeby chwasty nie rosly a na to dopiero kora. Do wyboru biała lub czarna :lol: :lol: :lol: