Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

prośba do wszystkich z mazowieckiego, (buduje w Wierzbinie gm. St. Babice)

pilnie poszukuje Cieśli do wykonanai więżby w zręcznym, moja ekipa która właśnie miala rozpocząć dzisiaj pracę nagle rozmyśliła się !!!! ( termin roboty mieliśmy juz umowiony w czerwcu !!!

Przy okazji ostrzegam przed nimi - Pan Marek Sikorski z Siedlec

pozdrawiam wszystkich budujących

wielce wzburzona

Łukasz Kudłacik 694762792 możesz powołąć się na Renatę

Witam,

Niebawem zabieram się za ogrodzenie. Przód zrobią chyba "profesjonaliści". Boki sam. Początkowo chciałem wylewać fundament/cokolik i pomiędzy słupy z siatą - ale im bliżej do rozpoczecia prac tym bardziej mi się nie chce :-?

Ostatnio wylukałem systemowe / prefabrykowane podmurówki. Pomiędzy 2,5 metrowymi "fundamentami" miejsca (też prefabrykowane) do zalania słupka betonem...pomiędzy zwykła siatka. Stawia się to na suchą mieszankę cementową...cokolwiek to oznacza. Ma ktoś coś takiego, a jesli tak to gdzie kupowaliście i za ile ?

Ostatnio wylukałem systemowe / prefabrykowane podmurówki. Pomiędzy 2,5 metrowymi "fundamentami" miejsca (też prefabrykowane) do zalania słupka betonem...pomiędzy zwykła siatka. Stawia się to na suchą mieszankę cementową...cokolwiek to oznacza.

chudy beton.

jak nie podnosisz terenu, to możesz sobie zrobić, jeśli podnosisz to nie polecam. stabilnośc jest słaba.

u mnie one są jako taka zapora, zeby podsypac ziemię miedzy mna a sasiadem. ale przy ogrodzeniu, nie miedzy słupkami.

też miałem zrobić z tych przęseł, ale się rozmyśliłem widząc co się dzieje u sąsiada. wolałem przepłacić i mieć z głowy. ale ja podnosiłem teren. ci sąsiedzi też właśnie.

nie wiem po ile kupowałem bo sam nie kupowałem. robota kompleksowa :)

Czy ktos z budujacych myslal juz o jednostce centralnej odkurzacza?

Mam propozycje Beama S1570 Split z jakims super separatorem wlosow - w necie nie moge znalezc zadnego sensownego artykulu na temat.

Moze ktos jest zorientowany w temacie i napisze na co zwrocic uwage przy wyborze?

ja wybrałem mniej pochłaniajacy czas i tańszy sposób odkurzania ;)

http://allegro.pl/item426884555_irobot_roomba_560_najtaniej_z_usa.html

Ostatnio wylukałem systemowe / prefabrykowane podmurówki. Pomiędzy 2,5 metrowymi "fundamentami" miejsca (też prefabrykowane) do zalania słupka betonem...pomiędzy zwykła siatka. Stawia się to na suchą mieszankę cementową...cokolwiek to oznacza.

chudy beton.

jak nie podnosisz terenu, to możesz sobie zrobić, jeśli podnosisz to nie polecam. stabilnośc jest słaba.

u mnie one są jako taka zapora, zeby podsypac ziemię miedzy mna a sasiadem. ale przy ogrodzeniu, nie miedzy słupkami.

też miałem zrobić z tych przęseł, ale się rozmyśliłem widząc co się dzieje u sąsiada. wolałem przepłacić i mieć z głowy. ale ja podnosiłem teren. ci sąsiedzi też właśnie.

nie wiem po ile kupowałem bo sam nie kupowałem. robota kompleksowa :)

Podnosić zasadniczo chyba nie będę....mam wyniesiony budynek ale obsypuje tylko fundamenty tak do 2 m od budynku. Taka skarpo-górka bedzie. Ewentualnie jakby miał kłopot z błotem na działce to myślałem o podsypaniu gdzieś dosłownie 10 cm.

Stabilonośc słaba czyli te elementy się jakoś kołyszą ? Znalazłem w necie takie, które miały wymiar 250cm*nie pamietam ile grubości*kilkadziesiąt cm wysokości. WIększośc ma jednak 25 cm wysokości więc wkopana jest pewnie na kilka centymetrów i trzyma się na zabetonowanych słupkach - taka chyba odpada. Z przodu będzie kostka więc chciałem normalny lany aby kostka miała się o co zaprzeć.

ps

Gildor dzięki za namiar na gości od pieca....są tańsi o równe 6 stówek :D

Stabilonośc słaba czyli te elementy się jakoś kołyszą ? Znalazłem w necie takie, które miały wymiar 250cm*nie pamietam ile grubości*kilkadziesiąt cm wysokości.

nie, ale jak z jednej strony napiera ziemia, która pracuje ciągle, szczególnie zima/wiosna to raczej nie utrzyma się w swoim pierwotnym położeniu. a mówię o momencie gdzie jest podniesiony teren, więc z jednej strony piach ziemia po brzegi a z drugiej tylko podsypka. jak bym wsadzał po prostu w ziemie, to raczej bym skorzystał z oszczędności. kolejny warunek: sąsiad nie podniesie terenu :) ale wtedy to on musialby coś dobudować :)

WIększośc ma jednak 25 cm wysokości więc wkopana jest pewnie na kilka centymetrów i trzyma się na zabetonowanych słupkach - taka chyba odpada. Z przodu będzie kostka więc chciałem normalny lany aby kostka miała się o co zaprzeć.

są wyższe niż 25. ja mam chyba takie 40cm.

Gildor dzięki za namiar na gości od pieca....są tańsi o równe 6 stówek :D

proszę uprzejnie

Też mi mało 40 cm :cry: . Chciałbym zostawić 30 nad poziom zero i zostaje 10 pod ziemią. Odpada.

To za ciosem jeszcze jedno pytanie bo podmurówka prefabrykowana zaczyna chyba odpadać....a kopać w mojej gliniasto mulastej ziemi mi się nie usmiecha.

Czy gdzieś w okolicy można wynająć taką małą kopareczkę z operatorem ? Wożą je czasem na przyczepkach ? Nie wiecie ile kosztuje wynajęcie za 1h ? (zwykła kopara to 80-100 pln/h).

Czy ktos z budujacych myslal juz o jednostce centralnej odkurzacza?

Mam propozycje Beama S1570 Split z jakims super separatorem wlosow - w necie nie moge znalezc zadnego sensownego artykulu na temat.

Moze ktos jest zorientowany w temacie i napisze na co zwrocic uwage przy wyborze?

ja wybrałem mniej pochłaniajacy czas i tańszy sposób odkurzania ;)

http://allegro.pl/item426884555_irobot_roomba_560_najtaniej_z_usa.html

A jak z odkurzaniem np kanapy i naroznikow? Schody tez odkurza? Chyba nie skacze ze stopnia na stopien?

A jak z odkurzaniem np kanapy i naroznikow? Schody tez odkurza? Chyba nie skacze ze stopnia na stopien?

narożniki wymiata ladnie, ma taka obrotową miotełkę. do kanapy mam akumulatorowy mały, za 150pln. jak sie nakruszy czy pies wlezie, to pod ręka jest. do tego zbiera wodę rozlaną też. schody i tak mopem traktuje, wiec odkurzacz mi do nich po nic.

no i 1300pln to nie 3kpln za jednostkę, 1,5kpln za instalację i jeszcze walajaca sie wielka długa rura, którą trzeba gdzies schować.

do tego toto programuje sie na sprzatanie pomieszcenia przez godzine w piatek jak wszyscy sa poza domem i toto samo popracuje i zaparkuje i nie przeszkadza :) no i włazi tez pod kanape (osobiscie nie musze nadwyrezac kregosłupa). do tego ma szczotki obrotowe, a do centralnego tez da sie podpiac takie? chyba ze napedzane beda podmuchem :)

nie namawiam, bo mi to teraz samo wyszło, wiec uznalem, że to dobry moment na nie martwienie sie, ze nie zrobilem instalacji do centralnego. ba, ciesze sie ze zrezygnowałem.

Gildor,

facet z allegro powinien ufundowac ci jakas nagrode za taka reklame mu robisz :lol: :lol: :lol:

e, mojej żony koleżanki jej to poleciły, a na alledrogo to ja tylko kupiłem. i to nie u tego ze stanów, tylko innego, bo chciałem na 230V. angielski wziałem :)

Fajnie brzmi, moze kiedys sie skusze choc centralny tez zrobie. Ja niestety kanape musze odkurzac codziennie i schody tez, w domu 3 koty, w tym 1 dlugowlosy.

rozumiem, ale bedzie Ci sie chciało wyciagac wielka rurę zeby kanape odkurzyc? a nie lepiej takie cos: http://www.ceneo.pl/898634

tylko ma za słaby akumulator i max 10min popracuje. ale zbiera wodę. fajna rzecz. przy dzieciach i zwierzynie.

ja mam psa. jamnika długowłosego, wiec jej (suka to jest) też wszedzie pelno. szczególnie jak wróci z zewnątrz, gdzie mam piach jeszcze :)

rozumiem, ale bedzie Ci sie chciało wyciagac wielka rurę zeby kanape odkurzyc?

Rury kupuje dwie - dluga i krotka. A ze mam gniazdo akurat przy kanapie to za bardzo sie nie nagimnastykuje.

A tak przy okazji ponawiam ogloszenie - chce sie pozbyc z garazu RBTki, licznika i przewodu ok 25mb.

cena wywolawcza jedyne 20zl

http://www.allegro.pl:80/show_item.php?item=434369313

jestem przed wyborem drzwi zewnętrznych, poradźcie jakie wybrać drewniane czy stalowe, jakie są za i przeciw ?

Ja mam stalowe + HDF.

Jakos do mnie przemawia to, ze stalowe sa solidniejsze. gdyby ktos chcial sie wlamywal "tradycyjnymi" metodami to latwiej zniszczyc drewniane, na stalowe potrzebne sa juz bardziej wyszukane sprzety.

Najwazniejsze w drzwiach - cieple i szczelne + atest "antywlamaniowe" bo dostajesz znizke od ubezpieczyciela.

jestem przed wyborem drzwi zewnętrznych, poradźcie jakie wybrać drewniane czy stalowe, jakie są za i przeciw ?

Ja mam stalowe + HDF.

Jakos do mnie przemawia to, ze stalowe sa solidniejsze. gdyby ktos chcial sie wlamywal "tradycyjnymi" metodami to latwiej zniszczyc drewniane, na stalowe potrzebne sa juz bardziej wyszukane sprzety.

znowu wbije kij. jak są porzadne drzwi drewniane, to złodziej nie bedzie patrzył czy nie metalowe czasem tylko i tak wlezie przez okno. jak antywlamaniowe to nie dadza sie wywazyc. jak maja pociac to i metalowe potna bo taka beda mieli pile od razu :) choc mam wrazenie ze zaczna ciac predzej te garazowe :)

Ja mam stalowe + HDF.

znowu wbije kij. jak są porzadne drzwi drewniane, to złodziej nie bedzie patrzył czy nie metalowe czasem tylko i tak wlezie przez okno. jak antywlamaniowe to nie dadza sie wywazyc. jak maja pociac to i metalowe potna bo taka beda mieli pile od razu :) choc mam wrazenie ze zaczna ciac predzej te garazowe :)

A ja dołoże swoje..... :wink: Montowali mi drzwi Gerdy. Super mega anty. Zapytałem czy przez te drzwi da się wejść tzn. czy złodziej je sforsuje. Powiedzieli, że kontaktując się z włascicielami domków jednorodzinnych, firm ubezpieczeniowych itp. nie mieli jeszcze przypadku aby złodziej forsował drzwi. To samo monter alarmów mi potwierdził. Włażą oknem, tarasem, dachówką jeśli nie ma pełnego deskowania etc. nie słyszeli aby ktoś do jednorodzinnego drzwiami się kitrał.