Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czesc 4 room

Pytanie krótkie - czy jest sens zakładania kominka z płaszczem wodnym jak jest przewidziana rekuperacja - ???

Teoretycznie z ciepłego salonu podgrzanego kominkiem rekuperator powinien wyciagac cieple powietrze i wydmuchac na całe mieszkanie????

k

Ja bym nie robił, analizowałem to u siebie i wg mnie skórka nie warta wyprawki. Dobry płaszcz wodny dobrze bezpiecznie podłączony nie jest tani, nie wspomnę o trudnej kontroli temperatury kominka i płaszcza, zawory bezpieczeństwa w razie przekroczenie temperatury itp itd tak mi doradzili dwaj niezależni fachowcy. Ja jestem w trakcie wykonywania zaawansowanej rekuperacji tzn pompy ciepła ogrzewającej wodą podłogi i pracującej z ciepła wentylacyjnego + GWC.

Na kominek mam założonego tzw "jeża" taki wymiennik krzyżowy nadstawka nad kominkiem który odbiera ile się da ciepła idącego w komin i oddaje do pomieszczenia.

Czesc 4 room

Pytanie krótkie - czy jest sens zakładania kominka z płaszczem wodnym jak jest przewidziana rekuperacja - ???

Teoretycznie z ciepłego salonu podgrzanego kominkiem rekuperator powinien wyciagac cieple powietrze i wydmuchac na całe mieszkanie????

k

Ja bym nie robił, analizowałem to u siebie i wg mnie skórka nie warta wyprawki. Dobry płaszcz wodny dobrze bezpiecznie podłączony nie jest tani, nie wspomnę o trudnej kontroli temperatury kominka i płaszcza, zawory bezpieczeństwa w razie przekroczenie temperatury itp itd tak mi doradzili dwaj niezależni fachowcy. Ja jestem w trakcie wykonywania zaawansowanej rekuperacji tzn pompy ciepła ogrzewającej wodą podłogi i pracującej z ciepła wentylacyjnego + GWC.

Na kominek mam założonego tzw "jeża" taki wymiennik krzyżowy nadstawka nad kominkiem który odbiera ile się da ciepła idącego w komin i oddaje do pomieszczenia.

tez się nad tym zastanawiałam. Mam tylko rekuperacje i tradycyjny wydmuch ciepłego powietrza z kominka w salonie. Zgodnie z zasadą działania wentylacji mechanicznej to ciepło zostanie i tak rozprowadzone po całym domu.

ku przestrodze wszystkim

nie polecam również usług pana kakaowy

Więcej tutaj

Na Białołęce kręci się forumowy Kakaowy - uważajcie

http://forum.muratordom.pl/post2544733.htm#2544733

wiesz, przestudiowałem cały wątek i nie wiem czemu tu to podałeś. miałeś z nim doczynienia? bo z wątku wynika raczej co innego. ba, inwestor, w przeciwienstwie do wykonawcy, nie napisał nic szczegółowego na temat współpracy. nie odniósł się do ani jednego zarzutu wykonawcy. po przeczytaniu, jestem raczej po stronie kakowego a nie inwestora. po przeczytaniu całości, a nie tylko pierwszego posta.

napisz, jeśli miałeś z nim równiez do czynienia, bo linki do "Wykonawca doskonały... i mniej" można sobie samemu przejrzeć.

o matko, tam jest jeszcze druga strona wątku :)

no to teraz sam nie wiem... :)

tak jest druga strona - ja jestem czwartym inwestorem który miał nieprzyjemność z tymi Panami - więcej w wątku - każdy z nas ma podbne niemiłe doświadczenia a ja chciałem aby inni forumowicze unikneli takich doświadczeń - wiem że panowie szukają już zleceń poza białołęką a nawet poza warszawą stąd moja przestroga, widziałem też porady pana kakaowego - szkoda że nie mają zastosowania w moim przypadku a skutek jego fachowości jest opłakany. :evil:

pozdrawiam

ps.s wątek wciaz żyje czekamy na kolejnych niezadowolonych...

Czesc 4 room

k

Ja chyba nie zdecydowalabym sie drugi raz na kominek z plaszczem. Jak podliczylam koszty to wyszlo jakies 30 tys - mocniejsze ławy fundamentowe, wkład, miedziane rurki, caly osprzet do kotlowni. Ciekawe czy jest w ogole szansa na zwrot inwestycji? Kiedykolwiek... Jedyny plus to ze grzeje tez cwu.

Szczerze to jestem przeciwnikiem jakichkoiwiek kominkow, zadna atrakcja, wiekszosc znajomych rozpala kilka razy w roku. Ale czego sie nie robi dla meza 8) Lubi chlopak ogien i tyle. Moze zmienie zdanie jak za kilka lat np cena gazu bedzie poza naszym zasiegiem.

potrzebuje porady hydraulicznej w kontekście CO. czyli potrzebuje fachowca, moze byc teoretyka projektanta :) kto obejrzy co mam i doradzi jak to usprawnić odrobinę. mam cieplo na dole (podlogówka) i zimno na górze (kalifery). różnica temp jest dość spora w pokojach, wiec potrzebuje dobrej porady, a mam już swoje koncepcje.

znacie kogoś na prawde godnego polecenia, nie zwyklego wykonawcę?

może zwyczajnie dokonfigurowac piec... nie wiem, ale zima idzie i wole nie cierpiec zarowno z powodu zimna jak i niepotrzebnych kosztów gazu

potrzebuje porady hydraulicznej w kontekście CO. czyli potrzebuje fachowca, moze byc teoretyka projektanta :) kto obejrzy co mam i doradzi jak to usprawnić odrobinę. mam cieplo na dole (podlogówka) i zimno na górze (kalifery). różnica temp jest dość spora w pokojach, wiec potrzebuje dobrej porady, a mam już swoje koncepcje.

znacie kogoś na prawde godnego polecenia, nie zwyklego wykonawcę?

może zwyczajnie dokonfigurowac piec... nie wiem, ale zima idzie i wole nie cierpiec zarowno z powodu zimna jak i niepotrzebnych kosztów gazu

my do swojego domku robiliśmy projekt ogrzewania z uwzględnieniem podłogówki - pan poprzeliczał wszystko i zlikwidował kilka "zbędnych" kaloryferów, niestety jeszcze nie grzeję to nie moge stwierdzić, że jest ok, ale projekt jest zrobiony rzeczowo i solidnie :D pan jest z milanówka jak chcesz mogę przesłac namiary na priv

my do swojego domku robiliśmy projekt ogrzewania z uwzględnieniem podłogówki - pan poprzeliczał wszystko i zlikwidował kilka "zbędnych" kaloryferów, niestety jeszcze nie grzeję to nie moge stwierdzić, że jest ok, ale projekt jest zrobiony rzeczowo i solidnie :D pan jest z milanówka jak chcesz mogę przesłac namiary na priv

ślij, bede mial wybór :)

jaka wełna do ocieplenia poddasza ?

A jaki nsamochód najlepszy ? :wink:

Troche dziwne pytanie. Wszystko zalezy jak zwykle od zasobności portfela między innymi. Ja na razie dociepliłem łazienkę. Między jetki dawałem wełnę Knaufa, a w krokwie URSE DF 40. Knauf także ma współczynnik przewodzenia ciepłe 0,04. To co mogę stwierdzić, to że Knauf bardziej pyli. Wełny o mniejszych współczynnikach np URSA DF 35 (0,035) są znacząco droższe więc trzeba wszystko dokładnie przeliczyć.