Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

rpilski, nam (Wojcieszyn) studnię wiercili różdżkarze z Teresina. Przyjechali, połazili z różdżkami (ojciec i syn), powiedzieli: tu będzie woda. Za kilka dni przyjechali, cały dzień wiercili i się dowiercili. Woda pięknie wybiła - było na co patrzeć :lol: Jak ropa za czasów Dzikiego Zachodu :lol: Studnia głębinowa, fi110, pompa głębinowa. Pompę mamy mocną, bo daje wodę dla całego domu i ogrodu. Żadnej umowy nie spisałam (moja naiwność? ale tym razem się nie przejechałam). Trochę irytowali mnie ludzie, którzy przed wierceniem wysyłali mnie do fachowców (pewnie ich znajomych), którzy za 500zł przyjadą (termin - za miesiąc), zrobią specjalne badania i powiedzą gdzie (i czy w ogóle) na działce jest woda :evil: . Inaczej mówili, że nie przyjadą. No to wzięłam różdżkarzy :lol:

bodal, myślę że mogę polecić p.Andrzeja z Sochaczewa, jeśli chcesz, poszukam namiaru. Cena w porządku, wykonanie staranne, z terminami gorzej.

Cześć,

mam taką zagwozdkę - na poziomie poddasza na stropie nad salonem będzie taras/balkon (wymiary - 3x5m).

Chciałbym dobrze to zaizolować od wilgoci no i ocieplić - to w końcu jest kawał sufitu patrząc z poziomu salonu.

Dodam, że cały strop w chwili obecnej jest zlicowany górą (tworzy jedną powierzchnię).

W miejscu tego tarasu strop to Terriva (24 cm grubości).

Chciałbym, żeby całość, szykowana pod terakotę, nie była specjalnie gruba (grubość wylewki na poddaszu to będzie ok. 10cm na gotowo, natomiast chcąc zachować spadek na tym tarasiku to od śściany (a w zasadzie okna wyjściowego) wychodzi mi ok. 22-25 cm grubości.

Macie pomysł, jak to dobrze zrobić?

Może ktoś też mial taki dylemat i może się podzielić swoim rozwiązaniem?

Chciałbym, żeby całość, szykowana pod terakotę, nie była specjalnie gruba (grubość wylewki na poddaszu to będzie ok. 10cm na gotowo, natomiast chcąc zachować spadek na tym tarasiku to od śściany (a w zasadzie okna wyjściowego) wychodzi mi ok. 22-25 cm grubości.

Macie pomysł, jak to dobrze zrobić?

wylewka 10cm czy całość warstw 10cm? wylewkę to chyba ~6cm się robi.

folia w płynie, papa, styropian 10cm, wylewka 6cm, płytki ~1,5cm. 5cm progu + próg okienny, zadowala cię? jak nie, to dołóż styropianu.

pamiętaj o dobrym zaizolowaniu namroży (ściana - taras), najlepiej przed położeniem ocieplenia budynku. i wywinieciu papy wysoko na ściany i polepienie jej. najlepiej ze 2 warstwy papy daj.

wylewka 10cm czy całość warstw 10cm? wylewkę to chyba ~6cm się robi.

folia w płynie, papa, styropian 10cm, wylewka 6cm, płytki ~1,5cm. 5cm progu + próg okienny, zadowala cię? jak nie, to dołóż styropianu.

pamiętaj o dobrym zaizolowaniu namroży (ściana - taras), najlepiej przed położeniem ocieplenia budynku. i wywinieciu papy wysoko na ściany i polepienie jej. najlepiej ze 2 warstwy papy daj.

No mniej więcej ;) Te 10cm wewnątrz to już na gotowo, oczywiście.

Wydaje mi się, że chyba najpierw powinienem zrobić wylewkę ze spadkiem, dopiero na to dawać papę, styrodur, wylewkę zbrojoną i płytki.

A czy to co widać na zdjęciu przy Twoim nicku to może balkon/taras nad wykuszem jadalni? Jeśli tak, i jeśli zrobiłeś ocieplenie wg Twojej receptury, to jak to się sprawdza?

A czy to co widać na zdjęciu przy Twoim nicku to może balkon/taras nad wykuszem jadalni? Jeśli tak, i jeśli zrobiłeś ocieplenie wg Twojej receptury, to jak to się sprawdza?

tak, to balkon nad jadalnią.

wiesz, ja pod spodem mam jeszcze podwieszany sufit i tam wełnę ze ~20cm. ale mrozów potężnych to jeszcze nie było :)

przed:

http://gildor.riders.pl/albums/dom/wykonczenie/pic037.jpg

i po:

http://gildor.riders.pl/albums/dom/wykonczenie/pic059.jpg

a spadek to ja robiłem wylewką i płytkami, bo nie widzę powodów do innego wykonania.

aha, ja jeszcze przed płytkami mam kolejną warstwę folii w płynie, ale ja miałem zepsute wykoananie tego balkonu, stąd moje zwrócenie uwagi na zawinięcie papy wysoko na ściany przed ociepleniem budynku.

no właśnie... w naszym przypadku chyba błąd architekta, no ale podobno "teraz tak się projektuje" (wystarczyło w tym fragmencie dać obniżoną płytę stropu monolitycznego i byłoby akuracik, eh...).

U mnie to akurat wypada w salonie, więc nie obniżę sufitu o 20 cm. Będę walczył 'na powierzchni'...

dlaczego najpierw spadek? no bo jak już cokolwiek się zawilgoci, to ew. skropliny popłyną do ściany zewnętrznej, a nie będą wnikały po całej powierzchni... ne wiem, może źle z tym kombinuję....

no właśnie... w naszym przypadku chyba błąd architekta, no ale podobno "teraz tak się projektuje" (wystarczyło w tym fragmencie dać obniżoną płytę stropu monolitycznego i byłoby akuracik, eh...).

lepiej sprawdź jak Ci to wychodzi z ostatnim stopniem schodów na góre. u mnie wylewka + styropian na całym piętrze, dało stopień i tak było w projekcie. teraz na górze pod wylewką mam wiecej styropianu niż na dole. widać tak się rzeczywiście projektuje, bo ja też miałem ~20cm

U mnie to akurat wypada w salonie, więc nie obniżę sufitu o 20 cm. Będę walczył 'na powierzchni'...

no a u mnie gdzie? w salonie właśnie :) jadalnia jest częścią salonu, a podwieszony sufit oddzielił to od salonu wizualnie. mi się podoba, no i dociepliłem w ten sposób balkon.

http://gildor.riders.pl/albums/dom/wykonczenie/pic099.jpg

http://gildor.riders.pl/albums/dom/wykonczenie/pic101.jpg

ze schodami te ~10cm wewnątrz będzie w sam razik.

No nie wiem, może uda sie namówić żonkę na obniżenie tej części chałupy (w tej chwili jest na etapie poszukiwania projektanta wnętrz, bo inaczej to nie ruszymy z żadnym wykończeniem...) - będzie temat do dyskusji.

Generalnie lata świetlne za Tobą jestem z budową, więc się nie wymądrzam tylko chłonę mądrość jak gąbka...