Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej - czy nikt z Was nie robił schodów?

Do mnie wchodzą w okolicach grudnia - ekipa górali. Widziałem ich kilka robót, robili też u mojego kumpla. Bardzo ładnie, dokładnie - cenowo to nie wiem jak wychodza w porównaniu z konkurencją bo wzięliśmy ich bez badania rynku. Za dębowe samonośne (ale nie ażurowe) z poręczmi i dwiema bramkami przed dziećmi 10 000. U kumpla obładali schody lane + schodki na antresole i wyszło 12.

Terminy mają takie od 3 do 6 mc. Tel 602 341 420 - Dochnal.

Robili u mnie w sierpniu. Czekałam 2 miesiące. Schody wyszły sympatycznie. Dębowe stopnie, tralki i poręcze. Podstopnie z białego MDF-u. Przyjechali z gotowym materiałem i robili 3 dni. Porządnie.

jj

jj - dzięki, w stu procentach okazali się solidni, to jedna z nielicznych ekip z której człowiek jest zadowolony w całości, nic u mnie nie spie...przyli, pozdrawiam i polecam innym.

Witam,

Czy ktoś ostatnio składał dokumenty do odbioru budynku w Ożarowie? Jeśli tak, dajcie znać jakie dokumenty są niezbędne.

ja składałem. ale co trzeba, znalazłem tu. cofnąć się trzeba. ale do tej listy trzeba dopisać jeszcze oświadczenie o szczelności instalacji wewnętrznej gazowej, jeśli ktoś ma, bo nie ma tam na liście chyba.

W sprawie odbioru

Budynek musi być wykończony – może być bez malowania i podłóg.

Trzeba złożyć:

- druczek ze starostwa

- oświadczenie kierownika budowy 2A lub 2B

- dziennik budowy

- protokół odbioru instalacji gazowej

- oświadczenie elektryka z uprawnieniami

- protokół kominiarski (ważny 1 rok)

- protokół odbioru przyłącza wodnego

- oświadczenie kierownika budowy o szczelności szamba

- mapa inwentaryzacyjna budynku powykonawcza

- kopia pozwolenia na budowę

Na decyzję w starostwie czeka się 3 tygodnie alena mapę geodezyjną czeka się do 3 miesięcy. Samą mapę robi się krótko ale coraz dłużej czeka się w urzędach.

jj

o, tu właśnie jest protokół odbioru instalacji, ale do tego trzeba jeszcze właśnie oświadczenie o szczelności tejże wewnętrznej. to inne uprawnienia są.

w druczku ze starostwa podaje się metraż. jak piszesz, że nie wprowadziłeś zmian, to warto przepisać sobie gdzieś :) ja nie pamiętałem i musiałem 2 razy latać :) nie znalazłem tego kwita ze starostwa na stronie starostwa, więc wypełniałem na miejscu. ale może gdzieś tam jest.

możecie polecić mi jakis dobry zakład gdzie przytna i wyszlifują mi płytki na ten łuk?

http://images28.fotosik.pl/306/42157845efc8cc10m.jpg

z takich płytek:

http://images39.fotosik.pl/41/8849e60364c8c0b4m.jpg

jest to gres polerowany nowej gali 60x60, podobno bardzo się kruszy podczas cięcia

W sprawie odbioru

Budynek musi być wykończony – może być bez malowania i podłóg.

Trzeba złożyć:

- druczek ze starostwa

- dziennik budowy

- protokół odbioru instalacji gazowej

Na decyzję w starostwie czeka się 3 tygodnie alena mapę geodezyjną czeka się do 3 miesięcy. Samą mapę robi się krótko ale coraz dłużej czeka się w urzędach.

jj

o, tu właśnie jest protokół odbioru instalacji, ale do tego trzeba jeszcze właśnie oświadczenie o szczelności tejże wewnętrznej. to inne uprawnienia są.

w druczku ze starostwa podaje się metraż. jak piszesz, że nie wprowadziłeś zmian, to warto przepisać sobie gdzieś :) ja nie pamiętałem i musiałem 2 razy latać :) nie znalazłem tego kwita ze starostwa na stronie starostwa, więc wypełniałem na miejscu. ale może gdzieś tam jest.

jeszcze zaświadczenie z ZE o wykonaniu przyłącza a jak ma się zbiornik na gaz to książkę rewizyjną.

podsumujmy :)

- druczek ze starostwa

- dziennik budowy

- protokół odbioru instalacji gazowej (lub książkę rewizyjną - zbiornik)

- oświadczenie o szczelności instalacji gazowej wewnętrznej

- zaświadczenie/protokół z zakładu energetycznego o wykonaniu przyłącza

Gildor,

My właśnie czekamy na decyzję ze starostwa:)

Co do "papierów", które trzeba złożyć to dodam kilka info dt tematów przerobionych na własnej skórze:

- opinia kominiarska - musi być świeża, powykonawcza - tzn musi byc na niej napisane, że sprawdzono kanały spalinowe i went po zamontowaniu juz pieca! My mieliśmy dwie opinie, które składaliśmy wcześniej do gazowni (z wiosny br) i nie zostały zaakceptowane w starostwie. tak więc musieliśmy wydac 250 zł na kolejną opinię....

- oświadczenie o szczelności wewnętrznej instalacji gazowej - to nie jest to samo oświadczenie które wykonawca instalacji składa do gazowni! Oświadczenie wymagane przez starostwo dotyczy szczelności pracującej juz instalacji (czyli jak w przypadku kominiarza - z zainstalowanym piecem). Nie ma jakiegoś specjalnego druczku - tylko musi je podpisac osoba z uprawnieniami grupy III DOZÓR (kopia uprawnień musi być dołączona). takie oświadczenie powinna wydać ekipa montująca i uruchamiająca piec gazowy.

- oświadczenie o szczelności szamba - nie wystarczy (a nawet jest zbędny) certyfikat szczelności szamba wydany przez jego producenta i ekipę montującą. Wazne jest oświadczenie kierownika budowy. Tu tez nie ma żadnych druczków, wystarczy napisać odręcznie.

To tyle "zasadzek".

Pozdr.

G

Gildor,

My właśnie czekamy na decyzję ze starostwa:)

ja też

Co do "papierów", które trzeba złożyć to dodam kilka info dt tematów przerobionych na własnej skórze:

- opinia kominiarska - musi być świeża, powykonawcza - tzn musi byc na niej napisane, że sprawdzono kanały spalinowe i went po zamontowaniu juz pieca! My mieliśmy dwie opinie, które składaliśmy wcześniej do gazowni (z wiosny br) i nie zostały zaakceptowane w starostwie. tak więc musieliśmy wydac 250 zł na kolejną opinię....

a to ja wiem, że tak jest. czytałem na forum :) opinia o której mowa, zdobyta jest po telefonie z zaznaczeniem, że chodzi o odbiór budynku, nie gazownie. no i mnie kosztowała 120pln nei 250 :)

- oświadczenie o szczelności wewnętrznej instalacji gazowej - to nie jest to samo oświadczenie które wykonawca instalacji składa do gazowni!

o tym pisałem już wcześniej

Oświadczenie wymagane przez starostwo dotyczy szczelności pracującej juz instalacji (czyli jak w przypadku kominiarza - z zainstalowanym piecem). (...) takie oświadczenie powinna wydać ekipa montująca i uruchamiająca piec gazowy.

a to już nie koniecznie. piec uruchamiał mi serwisant pieca, a oświadczenie miałem od instalatora instalacji. przy okazji instalacja okazała się nieszczelna, więc poprawiłem niedoróbkę. nie wiem czyją w sumie.

przy okazji, na żadne oświadczenie nie ma żadnego druczka :) kominiarz tez wystawia odręcznie napisane na własnym papierku. elektryk również.

- oświadczenie o szczelności szamba - nie wystarczy (a nawet jest zbędny) certyfikat szczelności szamba wydany przez jego producenta i ekipę montującą. Wazne jest oświadczenie kierownika budowy. Tu tez nie ma żadnych druczków, wystarczy napisać odręcznie.

zgadza się. mam klauzulę dopisana do oświadczenia kieronika.

zaświadczenie/protokół z zakładu energetycznego o wykonaniu przyłącza

Czy to jest jakieś specjalne zaświadczenie, czy też to dołączone do umowy na dostawę energii elektrycznej? Mam dołączony załącznik zawierający:

1. Oświadczenie o odbiorze instalacji wewnętrznej

2. Charakterystya energetyczna złącza, wlz, układu pomiarowego oraz urządzeń odbiorczych.

zaświadczenie/protokół z zakładu energetycznego o wykonaniu przyłącza

Czy to jest jakieś specjalne zaświadczenie, czy też to dołączone do umowy na dostawę energii elektrycznej? Mam dołączony załącznik zawierający:

1. Oświadczenie o odbiorze instalacji wewnętrznej

2. Charakterystya energetyczna złącza, wlz, układu pomiarowego oraz urządzeń odbiorczych.

dokładnie to dołączone do umowy. wziąłem ze soba na wszelki wypadek wszystkie papiery jakie miałem, które załatwiałem w trakcie bieganiny papierologicznej (to tylko segregator) i było podpięte właśnie do umowy.