Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kurczę, to ja chyba kupowałem inny piasek kwarcowy :wink:

Przede wszystkim - MIELONY, pakowany w worki. Czyściutki, super drobny, przesiewany...

Takiego "wiślaka z wywrotki" to tynkarze używali do robienia tynków, ale nie do wykańczania...

Ja ten piasek kupowałem w składzie budowlanym w Piastowie/Regułach - vis'a'vis Tesco przy trasie Warszawa-Pruszków. Szukałem telefonu, ale nie znalazłem... to już nie ten etap budowy :-?

A sprawdzałeś tu?

http://www.allegro.pl/search.php?string=piasek+kwarcowy&location_radio=2

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/504/#findComment-3053280

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurczę, to ja chyba kupowałem inny piasek kwarcowy :wink:

Przede wszystkim - MIELONY, pakowany w worki. Czyściutki, super drobny, przesiewany...

Takiego "wiślaka z wywrotki" to tynkarze używali do robienia tynków, ale nie do wykańczania...

Czy napisałem że to wiślak ?.

Wywrotką przywiózł bo luzem był tańszy i było wygodniej.

Jak bierzesz 1,5t to ważne.

Kartofle też możesz kupić ładnie zapakowane w woreczki po 2,5kg albo 2t luzem.

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/504/#findComment-3054110

ex67 mnie zależało aby piasek był czysty - wszak był używany na wykonanie licówki ścian...

Jakoś tak wywrotką, która wcześniej woziła ziemię z wykopów albo gruz... hmm... no nie wiem... :-?

No, ale u mnie poszło ledwie 200 kg kwarcu.

Całość przywiozłem z Piastowa "na raz" w bagażniku 8)

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/504/#findComment-3056492

Tak naprawdę to chyba każdy piasek jest kwarcowy :wink:

Nawet rzeczony "wiślak", z którego robi się zaprawę tynkarską (mowa oczywiście o tynkach cem.-wap.)

Popularnie "kwarcem" nazywa się sposób wykończenia powierzchni tynku cementowo-wapiennego.

Tynk cem.-wap. możesz bowiem zostawić bez wykończenia - jeśli ktoś lubi hardcore :wink: , zatrzeć gładzią gipsową (wtedy z wyglądu nie różni się od tynku gipsowego) albo właśnie wykończyć "kwarcem". Czyli nałożyć na całą powierzchnię uprzednio otynkowanych ścian warstwę masy zawierającej odpowiednio drobny piasek kwarcowy i zatrzeć. Później taką ścianę już się tylko gruntuje i maluje...

Struktura ściany jaką uzyskasz - zależy właśnie od grubości, a raczej drobności "kwarcu" (czyli dyskutowanego tu "piasku kwarcowego")...

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/504/#findComment-3056804

ex67 mnie zależało aby piasek był czysty - wszak był używany na wykonanie licówki ścian...

Jakoś tak wywrotką, która wcześniej woziła ziemię z wykopów albo gruz... hmm... no nie wiem... :-?

Sądzisz że on to przywiózł to na brudnej pace po żwirze ? :lol:

No tak to pewnie bym miał tynk strukturalny (jak farbę )... ale mam gładki.

Rozkładają specjalną plandekę i na niej przywozi towar 8)

Piasek był czyściutki i potem został zrzucony na plandekę .

.......................

Tak na marginesie dla humoru... Przypomniała mi się historia opowiadana przez mojego kolegę który pracował kiedyś na kontrakcie w dawnym ZSRR.

Otóż pewnego dnia w czasach znakomitej "prosperity" w tamtym pięknym kraju rad gdzieś na dalekim Uralu oczekiwał wraz z grupą tubylców na dostawę ryb do sklepu rybnego.

W pewnym momencie pod sklep podjeżdża wywrotka. Kolega (nieobyty z wielkim światem) sądził że to "drużyna rolnicza" do kolejki po ryby podjechała.

Jakież było jego zdziwienie gdy kierowca podniósł pakę do góry i przed sklepem wykiprował górę podsuszonych (a może zasuszonych) ryb . Dla zachowania warunków sterylności oczywiście wcześniej folię położył :D.

Ludziska ochoczo podjęli z ziemi swoją porcję i rączo pobiegli do domów ze świeżymi zapasami żywności. Mój kolega oczywiście zasymilowany z lokalną społeczności postąpił tak samo. :wink:

A my tu o piasku kwarcowym w woreczkach :lol:

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/504/#findComment-3057890

Tak na marginesie dla humoru... Przypomniała mi się historia opowiadana przez mojego kolegę który pracował kiedyś na kontrakcie w dawnym ZSRR.

Hehe :lol:

Ja chwilami odnoszę podobne wrażenie jak z konieczności odwiedzam pobliski >lokalny< sklep spożywczy pamiętający chyba jeszcze czasy gdy w okolicy jedynymi środkami lokomocji były wozy drabiniaste... :wink:

Słuchajcie,

mam natomiast pytanie do osób, które już >uporały się< z formalnym zakończeniem budowy 8)

Czy oprócz złożenia w geodezji w Ożarowie dokumentów potwierdzających zakończenie budowy (uprawomocnionych w PINB), pobraniu 2 tygodnie później wypisu z rejestru gruntów i wypisu z kartoteki budynków, złożeniu tego w sądzie w Pruszkowie celem "ujawnienia budynku w KW" :wink: i odczekaniu ok. 2 miesięcy na "dokonanie się" wpisu do KW ...(uff)... trzeba coś jeszcze robić, aby doprowadzić budowę formalnie do końca?

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/504/#findComment-3057948

Witam wszystkich.

Szukam kogoś kto mi położy kostkę brukową przed i dookoła domu :-).

(...)

Ja też poproszę o namiary.

I ja również poproszę :)

I ja także poproszę, a ponadto:

mam do sprzedania: po 2 wiaderka tynku silikonowego Webera TD341 w kolorach L013 (piaskowy) i 610E (popielaty). Ponadto 12 rolek wełny toprock gr. 20cm i 7 rolek wełny toprock o gr. 15cm.

Zainteresowanych proszę o kontakt na tel 0508 292 850

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/504/#findComment-3064452

Hehe :lol:

Ja chwilami odnoszę podobne wrażenie jak z konieczności odwiedzam pobliski >lokalny< sklep spożywczy pamiętający chyba jeszcze czasy gdy w okolicy jedynymi środkami lokomocji były wozy drabiniaste... :wink:

Słuchajcie,

mam natomiast pytanie do osób, które już >uporały się< z formalnym zakończeniem budowy 8)

Czy oprócz złożenia w geodezji w Ożarowie dokumentów potwierdzających zakończenie budowy (uprawomocnionych w PINB), pobraniu 2 tygodnie później wypisu z rejestru gruntów i wypisu z kartoteki budynków, złożeniu tego w sądzie w Pruszkowie celem "ujawnienia budynku w KW" :wink: i odczekaniu ok. 2 miesięcy na "dokonanie się" wpisu do KW ...(uff)... trzeba coś jeszcze robić, aby doprowadzić budowę formalnie do końca?

- najpierw składasz w powiecie wszystkie dokumenty niezbędne do formalnego zakończenia budowy, łacznie z inwentaryzacja geodezyjną;

- po 2 tygodniach, o ile nie ma sprzeciwu PINB, budynek jest juz formalnie odebrany (musisz odebrac z powiatu zgłoszenie z adnotacją PINB)

- zgłaszasz to w swojej gminie (tzn pokazujesz w gminie zawiadomienie o zakończeniu budowy z adnotacja PINB) - musisz wypełnic formularz o powierzchni domu i działki (zgłoszenie do podatku od nieruchomosci). jesli Twoja nieruchomość nie miała jeszcze formalnego adresu to zostanie Ci wydany w ciągu kilku dni.

- Razem z decyzja z gminy o nadaniu numeru porządkowego oraz z mapą inwentaryzacyjną geodezyjną udajesz się do ośrodka geodezji powiatu. W zalezności od sytuacji Twojej nieruchomości albo od razu bierzesz wypis z rejestru gruntów i kartoteki budynku (o ile nie zmieniałeś adresu, nie miałeś niczego do wyburzenia, ani innych nietypowych przypadków).

- Wypis z rejestru gruntów oraz wypis z kartoteki budynków są podstawą do wpisu do KW. Opłata w sądzie za sprostowanie oznaczenia nieruchomości to 60zł.

Moja nieruchomość miała zmieniany adres, a dodatkowo w wypisie z kartoteki budynku znajdowały się budynki po poprzednim włascicielu (to nic, że budynków już dawno nie było, a inwentaryzacja mojego domu była robiona 3 miesiące wczesniej...). Tak więc radzę, aby zabrać do geodezji także pismo z gminy o nadaniu numeru porzadkowego (jesli była zmiana) i mape inwentaryzacyjną. Wtedy w razie rozbiezonosci mozna w geodezji złozyc wniosek o naniesienie zmian, i poczekac 2 tygodnie na nowy wypis...

W geodezji powiedzieli mi, że oni w pierwszej kolejności zajmują się nanoszeniem zmian z wniosków od klientów; a nie aktualizacją danych przesyłanych przez gminy:(

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/504/#findComment-3064891

Czesc

Sprawdzam stawki wylewek:

Specjalista proponuje

11 pln za m2 za robocizne wylewki

2 pln za m2 za ukladanie folii i styropianu

czyli 13 pln za robocizne za m2

i wycenia materialy

FS20 za m2 - 15 cm - 20 PLN

beton, folia, tasma, zbrojenie - 18 PLN m2

Czyli w sumie - 51 PLN za m2 wylewki

dom 150m2 - 7500 PLN

Dobra cena czy przecena???

:roll:

Drogo - nawet bardzo drogo

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/504/#findComment-3065249

Czesc

Sprawdzam stawki wylewek:

Specjalista proponuje

11 pln za m2 za robocizne wylewki

2 pln za m2 za ukladanie folii i styropianu

czyli 13 pln za robocizne za m2

i wycenia materialy

FS20 za m2 - 15 cm - 20 PLN

beton, folia, tasma, zbrojenie - 18 PLN m2

Czyli w sumie - 51 PLN za m2 wylewki

dom 150m2 - 7500 PLN

Dobra cena czy przecena???

:roll:

Drogo - nawet bardzo drogo

A coś ostatnio staniało? Jak wykonywałem to 11-13 pln za m2 to był standard (w zalezności czy z układaniem styro czy bez).

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/504/#findComment-3065395

Pytanko mam takie. W jaki sposób rozliczane sa rachunki za gaz ? Dostaliśmy własnie naszą pierwszą fakturę.

Energia elektryczna jest rozliczana tak jak wskazywałaby logika. Czyli dostaliśmy kilka rachunków do zapłaty wg jakiś ich tam prognoz. Pewnie za rok będzie to weryfikowane i zmniejszą lub zwiększa prognozę. płacimy na biezaco więc nie odbija sie to na budżecie.

Natomiast rachunek za gaz dostalismy jeden za okres od 13/10 do 11/02. Czyli jedna wielgachna faktura :cry: (pierwszy sezon grzania z multum otworów, szpar i niewygrzanych ścian). Czy na podstawie pierwszego rachunku gazownictwo będzie prognozowało dalsze zużycie gazu i będa wystawiac fakturki co miesiąc-dwa (prognozy na podstawie zużycia w poprzednim okresie), czy znowy za kilka miesiący ktos przyjedzie spisac licznik i wywalą nam fakturę za okres np od 12/02 do czerwca ?

Kurcze jakoś wygodniej mi jednak płacic takie prognozy jak robi energetyka niż faktury giganty gdzie zasadniczo powinienem obserwować licznik i robić sobie np co miesiąć rezerwę budżetową.

Może mi ktoś wyjaśnic jak to będzie działało ?

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/504/#findComment-3065551

- zgłaszasz to w swojej gminie (tzn pokazujesz w gminie zawiadomienie o zakończeniu budowy z adnotacja PINB) - musisz wypełnic formularz o powierzchni domu i działki (zgłoszenie do podatku od nieruchomosci).

Dzięki :p

Kurczę... już myślałem, że wszystko mam :wink:

A tu faktycznie - jeszcze zgłoszenie związane z podatkiem do gminy... Czy oni nie mogliby sobie wzajemnie przekazywac tych informacji...? Przecież w zgłoszeniu zakończenia budowy w Starostwie wypełnia się wszystkie informacje nt. powierzchni budynku...

P.S.

Do wspomnianych przez Ciebie 60 zł za wpis do KW trzeba jeszcze dodać... 1,50 zł na (najtańszy) długopis w sądowym kiosku... :lol:

Tam przecież nie ma żadnych długopisów dla petentów... Pani w kiosku twierdzi, że sprzedaż długopisów to dla niej filar interesu :lol:

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/504/#findComment-3067251

- zgłaszasz to w swojej gminie (tzn pokazujesz w gminie zawiadomienie o zakończeniu budowy z adnotacja PINB) - musisz wypełnic formularz o powierzchni domu i działki (zgłoszenie do podatku od nieruchomosci).

Dzięki :p

Kurczę... już myślałem, że wszystko mam :wink:

A tu faktycznie - jeszcze zgłoszenie związane z podatkiem do gminy... Czy oni nie mogliby sobie wzajemnie przekazywac tych informacji...? Przecież w zgłoszeniu zakończenia budowy w Starostwie wypełnia się wszystkie informacje nt. powierzchni budynku...

P.S.

Do wspomnianych przez Ciebie 60 zł za wpis do KW trzeba jeszcze dodać... 1,50 zł na (najtańszy) długopis w sądowym kiosku... :lol:

Tam przecież nie ma żadnych długopisów dla petentów... Pani w kiosku twierdzi, że sprzedaż długopisów to dla niej filar interesu :lol:

Powierzchnie uzytkową do celów podatku od nieruchomości liczy sie trochę inaczej niz przewiduje prawo budowlane (instrukcja we wniosku;)).

Tak, tak... W piśmie, które dostałam z gminy o nadaniu numeru porzadkowego była adnotacja, że kopia idzie do geodezji do powiatu. No i naiwna liczyłam, że jak pojadę po 2 tyg to będzie już aktualizacja. Nic z tego. Weź wszystko ze sobą!

https://forum.murator.pl/topic/10118-grupa-stare-babice/page/504/#findComment-3067828