Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I drugie pytanie - kto ma plyte indukcyjna? Jak poziom zadowolenia w stosunku do elektrycznej / gazowej?

Ja używam Mastercook ID 4R zabudowaną w blat; prosta nieskomplikowana, użyteczna blokada przed dziećmi i wskaźnik ciepła resztkowego. W stosunku do gazowej bez porównania w użytkowaniu i utrzymania czystości. Trzeba tylko pamiętać że pewnie czeka cię wymiana naczyń na takie które chodzą na indukcji.

Szukam kogoś, ekipy/fachowca do izolacji przeciwwilgotnościowej tarasu nad wykuszem - czy macie kogoś kogo możecie z ręką na sercu polecić :-? ?

Długo szukałem, ale ceny mnie powaliły. Profesjonalne ekipy biorą koszmarne pieniądze. W końcu kupiłem materiały, poczytałem instrukcje + internet, poradziłem się sprzedawcy i zrobiłem siłami ludzi którzy mi robili wykończeniówkę. Stałem nad "nimi z batem" :-)), żeby zrobili zgodnie z technologią a nie własnym widzimisię. Polecam firmę 2kSystem - tam kupowałem materiały i uzyskałem dużo cennych wskazówek. Na tym nie warto oszczędzać, bo potem poprawki są b.kosztowne.

Powodzenia

Witam,

Jakie firmy odbierające śmieci działają w Starych Babicach i jakie są koszty wywozu?

Ale pytasz o fajans budowlany (kontener) czy już takie smieci "mieszkalno-bytowe" ? :wink:

Pytam o śmieci mieszkalno-bytowe. Niebawem się przeprowadzam :)

a ja szukam kontenera macie jakies namiary i ceny ??

Witam ponownie.

czy ktoś z Was układał już kostkę i ma doświadczenie z systemem odprowadzenia wody z rynien ? Co macie zastosowane - decydowaliście się na studnię chłonną / odwodnienie liniowe / inne ? Co radzicie ?

ja mam wyprowadzone rury drenażowe. ale będe je przedłużał. przynajmniej jeszcze jedną. bo "fachowcy" zakopali mi je bez zażwirowania i za krótkie. ta którą sam robiłem działa dobrze :)

Ja jeszcze raz z ogrodzeniem. Poszukuje jeszcze eikipy do zrobienia prostego ogrodzenia. Zasadniczo chodzi mi glównie o podmurówkę + słupki + obsadzenie furtek i bramy. Mam jakies oferty oscylujące w granicach 55 pln/mb (robocizna z naciągiem siatki). Szukam jeszcze czegoś tańszego bo wiem, ze można. Znalazłem firmy za 35-40 (nie mają niestety terminów).

Możecie kogoś polecić ?

Witam ponownie.

czy ktoś z Was układał już kostkę i ma doświadczenie z systemem odprowadzenia wody z rynien ? Co macie zastosowane - decydowaliście się na studnię chłonną / odwodnienie liniowe / inne ? Co radzicie ?

ja mam wyprowadzone rury drenażowe. ale będe je przedłużał. przynajmniej jeszcze jedną. bo "fachowcy" zakopali mi je bez zażwirowania i za krótkie. ta którą sam robiłem działa dobrze :)

Wszystko zalezy jakie masz podłoże.

U mnie pod humusem jest prawie idealny piasek (co wyszło na jaw po wkopywaniu szamba) więc nie ma problemów z zastojem wody po deszczu.

Tak więc ja mam na poziomie kostki zamontowana taką małą studzienkę, do której wpuszczona jest rynna. Ze studzienki pod poziomem kostki i wszystkich warstw podsypek poprowadzona jest sztywna rura kanalizacyjna - trochę więcej niz na szerokość chodnika. Potem do rury kanalizacyjnej podłączone jest 3 mb rury drenazowej i zakopane w warstwie piasku. Działa tak od października - a od tego czasu były już wielkie ulewy - i ani razu nie wybiła woda ze studzienki przy rynnie.

Ale to wszystko dzięki temu, że mamy spora warstwe piachu. Przy gliniastym podłożu na pewno drenaz musi być lepszy (tzn. dłuższy i np. w żwirze).

Pytam o śmieci mieszkalno-bytowe. Niebawem się przeprowadzam :)

najtaniej obecnie wychodzi Byś. miło się współpracuje. przynajmniej do mnie do Borzęcina. w styczniu po podwyżkach robiłem rozeznanie. chyba, że inni zweryfikowali cenniki też. wcześniej współpracowałem z Sitą.

miesiąc temu w Bysiu za 7m3 płaciłam 480zł, kontener na gabaryty, 5m3 kosztuje 450zł i jest to kontener na gruz

Witam ponownie.

Wszystko zalezy jakie masz podłoże.

To jednak też zależy od tego jaki duży jest dach, ile rynien - czyli ile wody spływa. Ja mam krótkie rury drenażowe doprowadzone do studzienki chłonnej. Ważne też żeby rura drenażowa była w otulinie, żeby jej piasek nie pozatykał.

To jednak też zależy od tego jaki duży jest dach, ile rynien - czyli ile wody spływa. Ja mam krótkie rury drenażowe doprowadzone do studzienki chłonnej. Ważne też żeby rura drenażowa była w otulinie, żeby jej piasek nie pozatykał.

Czy montowałeś osadniki z rewizją na końcu każdej rury spustowej?