KrzysiekSw 10.04.2009 05:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 To jednak też zależy od tego jaki duży jest dach, ile rynien - czyli ile wody spływa. Ja mam krótkie rury drenażowe doprowadzone do studzienki chłonnej. Ważne też żeby rura drenażowa była w otulinie, żeby jej piasek nie pozatykał. No dobrze, studzienka chłonna rozumiem, służy wyłącznie do tego, żeby spłynęła tam woda i wsiąkła? Deszczówki nie wykorzystujesz na nic? Ja szczerze mówiąc, jestem jeszcze bardzo zielony w temacie i zastanawiam się co zrobić u siebie, bo mam bardzo podmokły teren - dużo gliny - i boję się, że nawet jak sprowadzę rury do studzienki, to nie będzie ona w stanie oddać do gleby tej wody, którą nagromadzi. Latem przy jednej ulewie na 2 tygodnie to nie będzie problem, ale jesienią, jak będzie lało 2 tyg. bez przerwy? Może poradzcie, gdzie znajdę jakieś dobre materiały informacyjne odnośnie wykonania drenażu? Może jakaś strona internetowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 10.04.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Mam założone takie skrzynki na każdą rynnę, na pozimie opaski wokół domu (rewizja, sitko).KrzysiekSw - drenaż wokół domu to jedna sprawa a odprowadzenie wody z rynien to inna. poszukaj na forum pod hasło drenaż, sporo o tym jest. Oczywiście w sumie chodzi o to samo - odprowadzenie wody, tylko drenaż zbiera a potem odprowadza wodę gruntową daleko od budynku a odwodnienie rynien - wodę z dachu (mogę mylić pojęcia i nazwy, ale chodzi o sens). W drenażu nie pomogę, bo nie mam, mam piach wkoło więc nie ma potrzeby. Ale sprawdź może pod warstwą gliny masz juz grunty przepuszczalne i wtedu studnię z kręgów kopiesz głeboko i do niej doprowadzasz wodę z rynien i drenażu. Ja robiłem badanie geotechniczne przed budową więc wiem co mam po powierzchnią. Zobacz też: http://www.deszcz.com.pl/www/01_d_obl.htmhttp://www.kingspan.pl/System-odwadniania-dachu-2869.html?PHPSESSID=e47e7b7172322b9486e49d0ddbffae05 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T.O.M.I 10.04.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Witam, Kogo mozecie polecic jako dostawce i wykonawce pokrycia dachowego ? Czy Extra Dachy to firma godna polecenia ? pozdr Tomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 10.04.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Kogo mozecie polecic jako dostawce i wykonawce pokrycia dachowego ? Wielokrotnie polecany tu Witold Groń jako wykonawca - jest naprawdę dobry na tym nie warto oszczędzać, współpracował z DachLuxem jakiś czas temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 13.04.2009 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Wszystko zalezy jakie masz podłoże. U mnie pod humusem jest prawie idealny piasek (co wyszło na jaw po wkopywaniu szamba) więc nie ma problemów z zastojem wody po deszczu. Tak więc ja mam na poziomie kostki zamontowana taką małą studzienkę, do której wpuszczona jest rynna. Ze studzienki pod poziomem kostki i wszystkich warstw podsypek poprowadzona jest sztywna rura kanalizacyjna - trochę więcej niz na szerokość chodnika. Potem do rury kanalizacyjnej podłączone jest 3 mb rury drenazowej i zakopane w warstwie piasku. Działa tak od października - a od tego czasu były już wielkie ulewy - i ani razu nie wybiła woda ze studzienki przy rynnie. Ale to wszystko dzięki temu, że mamy spora warstwe piachu. Przy gliniastym podłożu na pewno drenaz musi być lepszy (tzn. dłuższy i np. w żwirze). generalnie, to nawet w pisaku polecałbym raczej żwir. z czasem zwyczajnie Ci sie zamuli ta rura. nawet jeśli jest w geowłókninie. ja mam ilaste podłoże i obecnie woda mi wybija wyłącznie przy długim opadzie z jednej rynny i tą chce przedłużyć. ale to wybijanie nawet specjalnie mi nie przeszkadza, bo ladnie wsiaka. tylko boje się o to, że bez żwiru to za długo nie podziała prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 13.04.2009 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2009 Pytam o śmieci mieszkalno-bytowe. Niebawem się przeprowadzam najtaniej obecnie wychodzi Byś. miło się współpracuje. przynajmniej do mnie do Borzęcina. w styczniu po podwyżkach robiłem rozeznanie. chyba, że inni zweryfikowali cenniki też. wcześniej współpracowałem z Sitą. miesiąc temu w Bysiu za 7m3 płaciłam 480zł, kontener na gabaryty, 5m3 kosztuje 450zł i jest to kontener na gruz no ja raczej o śmieciach komunalnych nie o budowlanych pisałem bo o takie pytał emil_d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 15.04.2009 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 no ja raczej o śmieciach komunalnych nie o budowlanych pisałem bo o takie pytał emil_d no tak na mojej maturze nie było jeszcze czytania ze zrozumieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek_ 15.04.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Poszukuję starannego kafelkarza. Będziemy kładli płytki rektyfikowane i zależy mi na jakości pracy. Możecie kogoś polecić? Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 15.04.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Podzielcie się jeszcze namiarami na brukarzy z łaski swojej . Jak na razie mam dwa namiary a chciałbym jeszcze kilka. Skłaniam się niestety do betonu ale jak będzie dobra cena na inne materiały (granit) to może damy radę. Tak więc interesują mnie fachowcy wszelkiej maści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 15.04.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2009 Poszukuję starannego kafelkarza. Będziemy kładli płytki rektyfikowane i zależy mi na jakości pracy. Możecie kogoś polecić? Sławek U mnie kładł Artur Karabin 501551879 - w miarę dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arax 16.04.2009 02:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Witam. Poszukuję namiarów na sprawdzonego elektryka do wykonania instalacji w nowobudowanym domku jednorodzinnym... ma byc solidnie, tanio i nie koniecznie w ERZE... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 16.04.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Witam. Poszukuję namiarów na sprawdzonego elektryka do wykonania instalacji w nowobudowanym domku jednorodzinnym... ma byc solidnie, tanio i nie koniecznie w ERZE... albo solidnie, albo tanio Inaczej się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof III 16.04.2009 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Czesc Właśnie rozmawiałem ze specem z rockwoola. W sprawie izolacji poddasza. Jak u was było - czy miedzy wełne a płyty regipsowe wsadzaliscie folie paraizolacyjna? Spec z ROCK... mowi, że wkłada się ją jedynie w pomieszczeniach mokrych. W pomieszczeniach suchych kładzie sie regipsy bezposrednio do stelazy. pozdrawiam K ps. Czy ktoś potrzebuje pustaki stropowe Terriva BIS? Mam całą palete. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 16.04.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Właśnie rozmawiałem ze specem z rockwoola. W sprawie izolacji poddasza. Jak u was było - czy miedzy wełne a płyty regipsowe wsadzaliscie folie paraizolacyjna? Spec z ROCK... mowi, że wkłada się ją jedynie w pomieszczeniach mokrych. W pomieszczeniach suchych kładzie sie regipsy bezposrednio do stelazy. ja kładłem. z drugiej strony to dziwne, że spec mówi, że nie trzeba, bo miałem filmik właśnie rockwoola (w jakims muratorze był dodatkiem) o tym, jak wykonac ocieplenie poddasza i tam jest równiez folia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 16.04.2009 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Czesc Właśnie rozmawiałem ze specem z rockwoola. W sprawie izolacji poddasza. Jak u was było - czy miedzy wełne a płyty regipsowe wsadzaliscie folie paraizolacyjna? . Kładłem wszędzie czyli i łazienka i pomieszczenia suche. Koszt niewielki (kładłem zwykłą żółtą folię) czasochłonność także mizerota więc dla spokoju ducha położyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 17.04.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Krzysztof III tu masz link http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/izolacje/zanim-zamieszkasz-na-poddaszu-_-ocieplanie,6335_1653.htm Nawet w wydychanym powietrzu masz pare wodna Nie ma co oszczedzać na folii , zwłaszczaże koszt niewielki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablo321 17.04.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam wszystkich, buduję domek w Klaudynie, zalany już strop ekipę mam rewelacyjną - polecam, mam pytanie dotyczące ogrodzenia, po jednej stronie mam ogrodzenie sąsiada, czy mam go pytać o zgodę , oddać mu częśc kosztów jego ogrodzenia?? Poszukuję ekipy która by mi wykonała ogrodzenie, może macie kogos godnego polecenia, ogrodzenie byłoby z gotowej podmurówki + siatka. pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 17.04.2009 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 napiszcie mi ile płaciliście za malowanie ścian kolorem, a ile na biało i w jaki sposób liczy sie pomieszczenie pomalowanie kolorem a sufit na biało, czy całośc się liczy jako kolor, czy osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bipop 17.04.2009 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam Grupę "Kampinos" i przepraszam za spam ale.... "SOS!!!! 14 kwietnia b.r. w Wągrodnie /Piaseczno spalił się doszczętnie dach domu, naszych weterynarzy i sąsiadów. Przeprowadzając się pod Piaseczno nawet nie sądziliśmy, że spotkamy tu tak miłych i życzliwych ludzi, którzy wspaniale potrafią pomagać naszym czworonogom.Teraz sami potrzebują pomocy! Liczy się każda złotówka. My wszyscy, którzy ich znamy prosimy o pomoc dla nich!" http://pogorzelcy.sos.pl/ Wątek: http://forum.muratordom.pl/piaseczno-i-okolice,t2135-12540.htm 17 Kwiecień 2009 12:25 Temat postu: SOS!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daggulka 17.04.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 http://forum.muratordom.pl/spotkanie-forumowiczow-2009-organizujemy-sami,t157524.htm SPOTKANKO FORUMOWYCH LUDKÓW 2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts