Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To jednak też zależy od tego jaki duży jest dach, ile rynien - czyli ile wody spływa. Ja mam krótkie rury drenażowe doprowadzone do studzienki chłonnej. Ważne też żeby rura drenażowa była w otulinie, żeby jej piasek nie pozatykał.

No dobrze, studzienka chłonna rozumiem, służy wyłącznie do tego, żeby spłynęła tam woda i wsiąkła? Deszczówki nie wykorzystujesz na nic?

Ja szczerze mówiąc, jestem jeszcze bardzo zielony w temacie i zastanawiam się co zrobić u siebie, bo mam bardzo podmokły teren - dużo gliny - i boję się, że nawet jak sprowadzę rury do studzienki, to nie będzie ona w stanie oddać do gleby tej wody, którą nagromadzi.

Latem przy jednej ulewie na 2 tygodnie to nie będzie problem, ale jesienią, jak będzie lało 2 tyg. bez przerwy?

Może poradzcie, gdzie znajdę jakieś dobre materiały informacyjne odnośnie wykonania drenażu? Może jakaś strona internetowa?

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam założone takie skrzynki na każdą rynnę, na pozimie opaski wokół domu (rewizja, sitko).

KrzysiekSw - drenaż wokół domu to jedna sprawa a odprowadzenie wody z rynien to inna. poszukaj na forum pod hasło drenaż, sporo o tym jest. Oczywiście w sumie chodzi o to samo - odprowadzenie wody, tylko drenaż zbiera a potem odprowadza wodę gruntową daleko od budynku a odwodnienie rynien - wodę z dachu (mogę mylić pojęcia i nazwy, ale chodzi o sens). W drenażu nie pomogę, bo nie mam, mam piach wkoło więc nie ma potrzeby. Ale sprawdź może pod warstwą gliny masz juz grunty przepuszczalne i wtedu studnię z kręgów kopiesz głeboko i do niej doprowadzasz wodę z rynien i drenażu. Ja robiłem badanie geotechniczne przed budową więc wiem co mam po powierzchnią. Zobacz też:

http://www.deszcz.com.pl/www/01_d_obl.htm

http://www.kingspan.pl/System-odwadniania-dachu-2869.html?PHPSESSID=e47e7b7172322b9486e49d0ddbffae05

Wszystko zalezy jakie masz podłoże.

U mnie pod humusem jest prawie idealny piasek (co wyszło na jaw po wkopywaniu szamba) więc nie ma problemów z zastojem wody po deszczu.

Tak więc ja mam na poziomie kostki zamontowana taką małą studzienkę, do której wpuszczona jest rynna. Ze studzienki pod poziomem kostki i wszystkich warstw podsypek poprowadzona jest sztywna rura kanalizacyjna - trochę więcej niz na szerokość chodnika. Potem do rury kanalizacyjnej podłączone jest 3 mb rury drenazowej i zakopane w warstwie piasku. Działa tak od października - a od tego czasu były już wielkie ulewy - i ani razu nie wybiła woda ze studzienki przy rynnie.

Ale to wszystko dzięki temu, że mamy spora warstwe piachu. Przy gliniastym podłożu na pewno drenaz musi być lepszy (tzn. dłuższy i np. w żwirze).

generalnie, to nawet w pisaku polecałbym raczej żwir. z czasem zwyczajnie Ci sie zamuli ta rura. nawet jeśli jest w geowłókninie. ja mam ilaste podłoże i obecnie woda mi wybija wyłącznie przy długim opadzie z jednej rynny i tą chce przedłużyć. ale to wybijanie nawet specjalnie mi nie przeszkadza, bo ladnie wsiaka. tylko boje się o to, że bez żwiru to za długo nie podziała prawidłowo.

Pytam o śmieci mieszkalno-bytowe. Niebawem się przeprowadzam :)

najtaniej obecnie wychodzi Byś. miło się współpracuje. przynajmniej do mnie do Borzęcina. w styczniu po podwyżkach robiłem rozeznanie. chyba, że inni zweryfikowali cenniki też. wcześniej współpracowałem z Sitą.

miesiąc temu w Bysiu za 7m3 płaciłam 480zł, kontener na gabaryty, 5m3 kosztuje 450zł i jest to kontener na gruz

no ja raczej o śmieciach komunalnych nie o budowlanych pisałem :) bo o takie pytał emil_d

Czesc

Właśnie rozmawiałem ze specem z rockwoola. W sprawie izolacji poddasza. Jak u was było - czy miedzy wełne a płyty regipsowe wsadzaliscie folie paraizolacyjna? Spec z ROCK... mowi, że wkłada się ją jedynie w pomieszczeniach mokrych. W pomieszczeniach suchych kładzie sie regipsy bezposrednio do stelazy. :roll:

pozdrawiam

K

ps. Czy ktoś potrzebuje pustaki stropowe Terriva BIS?

Mam całą palete.

Właśnie rozmawiałem ze specem z rockwoola. W sprawie izolacji poddasza. Jak u was było - czy miedzy wełne a płyty regipsowe wsadzaliscie folie paraizolacyjna? Spec z ROCK... mowi, że wkłada się ją jedynie w pomieszczeniach mokrych. W pomieszczeniach suchych kładzie sie regipsy bezposrednio do stelazy. :roll:

ja kładłem.

z drugiej strony to dziwne, że spec mówi, że nie trzeba, bo miałem filmik właśnie rockwoola (w jakims muratorze był dodatkiem) o tym, jak wykonac ocieplenie poddasza i tam jest równiez folia.

Czesc

Właśnie rozmawiałem ze specem z rockwoola. W sprawie izolacji poddasza. Jak u was było - czy miedzy wełne a płyty regipsowe wsadzaliscie folie paraizolacyjna? .

Kładłem wszędzie czyli i łazienka i pomieszczenia suche. Koszt niewielki (kładłem zwykłą żółtą folię) czasochłonność także mizerota więc dla spokoju ducha położyłem.

Witam wszystkich, buduję domek w Klaudynie, zalany już strop :-) ekipę mam rewelacyjną - polecam, mam pytanie dotyczące ogrodzenia, po jednej stronie mam ogrodzenie sąsiada, czy mam go pytać o zgodę , oddać mu częśc kosztów jego ogrodzenia??

Poszukuję ekipy która by mi wykonała ogrodzenie, może macie kogos godnego polecenia, ogrodzenie byłoby z gotowej podmurówki + siatka.

pozdrawiam

Paweł

Witam Grupę "Kampinos" i przepraszam za spam ale....

"SOS!!!! 14 kwietnia b.r. w Wągrodnie /Piaseczno spalił się doszczętnie dach domu, naszych weterynarzy i sąsiadów. Przeprowadzając się pod Piaseczno nawet nie sądziliśmy, że spotkamy tu tak miłych i życzliwych ludzi, którzy wspaniale potrafią pomagać naszym czworonogom.Teraz sami potrzebują pomocy! Liczy się każda złotówka. My wszyscy, którzy ich znamy prosimy o pomoc dla nich!"

http://pogorzelcy.sos.pl/

Wątek: http://forum.muratordom.pl/piaseczno-i-okolice,t2135-12540.htm

17 Kwiecień 2009 12:25 Temat postu: SOS!!!!!!!