Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A może mnie ktoś oswiecić bo te roboty przede mną? Czyli łączycie rynnę z rurą i ta rurka pod ziemią odprowadza wodę do studni/kręgów etc.

u mnie nie. nigdzie nie odprowadza. idzie sobie pod ziemią donikąd. rozprowadza na boki. uznałem kiedyś, że to lepsze niż zwykłe lanie wody z rynny, ale nie rozwiązanie idealne. ot zamiast walić strumieniem i chlapac z rynny, leci se pod ziemię, a jak się już przeleje, to wysącza powoli tak samo przy rynnie, ale już nie chlapiąc.

taki miałem plan, ale wolałbym studnię. tylko kopac mi się nie chciało już w trawniku. a teraz to rozwiązanie, które podała RenataS, bardziej mi się podoba.

Tyle, że to nie zwykła pełna rura tyrko rura drenarska obsypana żwirem i w geowłókninie. Dobrze kombinuję ?

tak, nie zwykła rura, tylko drenerska. dziurawa taka. perforowana raczej. elastyczna. w geowłókninie lub bez.

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tyle, że to nie zwykła pełna rura tyrko rura drenarska obsypana żwirem i w geowłókninie. Dobrze kombinuję ?

tak, nie zwykła rura, tylko drenerska. dziurawa taka. perforowana raczej. elastyczna. w geowłókninie lub bez.

Ja jednak zdecyduje się chyba na opcję z dwiema studniami z kregów lub z beczek plastikowych (dwie propozycje od wykonawców) po dwóch stronach domu . Czyli w takim przypadku zastosuję chyba rure pełną. U sąsiada jest takie rozwiązanie i się spradza. Tzn kregi sa na tyle duże (na dole wysypane żwirem czyli bez dna), że przejmują całą wodę z dachu.

Teren mam gliniasty i nie chce go jeszcze bardziej nawadniać jak mi wodę z dachu rozprowadzi tymi rurami drenarskimi po działce....

Ja jednak zdecyduje się chyba na opcję z dwiema studniami z kregów lub z beczek plastikowych (dwie propozycje od wykonawców) po dwóch stronach domu . Czyli w takim przypadku zastosuję chyba rure pełną. U sąsiada jest takie rozwiązanie i się spradza. Tzn kregi sa na tyle duże (na dole wysypane żwirem czyli bez dna), że przejmują całą wodę z dachu.

Teren mam gliniasty i nie chce go jeszcze bardziej nawadniać jak mi wodę z dachu rozprowadzi tymi rurami drenarskimi po działce....

jak masz gliniasty, to niczego bardziej nie nawodnisz, bo słabo będzie i tak pod ziemią się nawadniał :) to jest zakopane z 70-80cm pod ziemią. a ze studni i tak musisz jakieś odprowadzenie gdzieś zrobić, bo może się przelewać. i lepiej chyba betonowe kręgi. w naszych warunkach plastikowe beczki mogą się same spod ziemi wynurzyć wiosną :)

mi się podoba takie coś:

http://powode.home.pl/aukcje/allegro/www_powode_pl/C7935E10-F33B-40C4-8943-F51674A625EF.JPEG

Ja u siebie zastosowałem rozsącznie - takie plastikowe kraty owinięte geowłókniną. Na razie się sprawdzają. Mam dwie po 600 l każda - na razie tylko raz wywaliło mi górą (w rozsączni jest otwór rewizyjny i tym otworem wylała się woda).

Pewnie i fajne ale....nie mam siły 15 raz przekopywać działki (miałem zorane wszystko bo dreny przenosiłem). No i w budżecie tego nie mam. A jest koniec budowy i w portfelu marnie.

Z tymi kregami jest tak, że własnie u sąsiada zbiera z dachu (dach pewnie ma tam ponad 300m2) do dwóch takich studni i nie przelało mu się ano razu. Zainstalowane były w październiku chyba zeszłego roku.

Ja u siebie zastosowałem rozsącznie - takie plastikowe kraty owinięte geowłókniną. Na razie się sprawdzają. Mam dwie po 600 l każda - na razie tylko raz wywaliło mi górą (w rozsączni jest otwór rewizyjny i tym otworem wylała się woda).

Masz jakies foto, schemat tego. Jak to wygląda. To takie coś co pokazał gildor ?

Masz jakies foto, schemat tego. Jak to wygląda. To takie coś co pokazał gildor ?

Dokładnie te elementy, które znajdują się za zbiornikiem retencyjnym.

To ciekawe jest. A wiesz może ile taki jeden 200-300l kosztuje ? Może takie dwa zamiast kregów betonowych..... :-?

Z drugiej strony jak się wczytałem to trzeba do tego filtry i jakies inne cudowne akcesoria + w jednym z przypadków zastosowania pompkę.

Prawde mówiąc nie mam już czasu/siły/kasy aby bawić się w tak skomplikowane systemy. Zostane chyba przy kilku kregach bez dna z każdej strony budynku.

Chcielismy złozyc dokumenty do odbioru budynku jaki jest wewnatrz wykonczony w 100%, na zewnątrz brakuje jedynie tynku strukturalnego. Kierownik budowy stwierdził ze nie moze podpisac zakonczenia robot bez tego. Jak to jest w praktyce czy inny kierbud by podpisał czy ten nasz sie az za nadto szczypie?

Kierownik budowy stwierdził ze nie moze podpisac zakonczenia robot bez tego.

Nie wiem jak to jest w prawie budowlanym ale moim zdaniem kierownik zwariował. Znam co najmniej kilka osób, których domy stoją bez tynku od lat kilku. Rozumiem, że budynek ocieplony chyba, że ściana 1W i brakuje jedynie "kolorku" ?

Chcielismy złozyc dokumenty do odbioru budynku jaki jest wewnatrz wykonczony w 100%, na zewnątrz brakuje jedynie tynku strukturalnego. Kierownik budowy stwierdził ze nie moze podpisac zakonczenia robot bez tego. Jak to jest w praktyce czy inny kierbud by podpisał czy ten nasz sie az za nadto szczypie?

mozesz spokojnie skladac dokumenty, ważne że środek jest wykończony.Możesz nawet bez podłóg oddać budynek. Kierownik powinien dokonać wpisu do dziennika o zakonczeniu prac, do tego oświadczenie podpisane przez kierownika budowy o zakończeniu budowy budynku

-wykonano zgodnie z warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami,

-teren budowy doprowadzono do należytego stanu i porządku – a także – w razie korzystania – ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu

mozesz spokojnie skladac dokumenty, ważne że środek jest wykończony.Możesz nawet bez podłóg oddać budynek. Kierownik powinien dokonać wpisu do dziennika o zakonczeniu prac, do tego oświadczenie podpisane przez kierownika budowy o zakończeniu budowy budynku

-wykonano zgodnie z warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami,

-teren budowy doprowadzono do należytego stanu i porządku – a także – w razie korzystania – ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu

to jeszcze niech o szczelności ewentualnego szamba lepiej napisze.