gildor 28.04.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 A może mnie ktoś oswiecić bo te roboty przede mną? Czyli łączycie rynnę z rurą i ta rurka pod ziemią odprowadza wodę do studni/kręgów etc. u mnie nie. nigdzie nie odprowadza. idzie sobie pod ziemią donikąd. rozprowadza na boki. uznałem kiedyś, że to lepsze niż zwykłe lanie wody z rynny, ale nie rozwiązanie idealne. ot zamiast walić strumieniem i chlapac z rynny, leci se pod ziemię, a jak się już przeleje, to wysącza powoli tak samo przy rynnie, ale już nie chlapiąc. taki miałem plan, ale wolałbym studnię. tylko kopac mi się nie chciało już w trawniku. a teraz to rozwiązanie, które podała RenataS, bardziej mi się podoba. Tyle, że to nie zwykła pełna rura tyrko rura drenarska obsypana żwirem i w geowłókninie. Dobrze kombinuję ? tak, nie zwykła rura, tylko drenerska. dziurawa taka. perforowana raczej. elastyczna. w geowłókninie lub bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 28.04.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Tyle, że to nie zwykła pełna rura tyrko rura drenarska obsypana żwirem i w geowłókninie. Dobrze kombinuję ? tak, nie zwykła rura, tylko drenerska. dziurawa taka. perforowana raczej. elastyczna. w geowłókninie lub bez. Ja jednak zdecyduje się chyba na opcję z dwiema studniami z kregów lub z beczek plastikowych (dwie propozycje od wykonawców) po dwóch stronach domu . Czyli w takim przypadku zastosuję chyba rure pełną. U sąsiada jest takie rozwiązanie i się spradza. Tzn kregi sa na tyle duże (na dole wysypane żwirem czyli bez dna), że przejmują całą wodę z dachu. Teren mam gliniasty i nie chce go jeszcze bardziej nawadniać jak mi wodę z dachu rozprowadzi tymi rurami drenarskimi po działce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 28.04.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Ja jednak zdecyduje się chyba na opcję z dwiema studniami z kregów lub z beczek plastikowych (dwie propozycje od wykonawców) po dwóch stronach domu . Czyli w takim przypadku zastosuję chyba rure pełną. U sąsiada jest takie rozwiązanie i się spradza. Tzn kregi sa na tyle duże (na dole wysypane żwirem czyli bez dna), że przejmują całą wodę z dachu. Teren mam gliniasty i nie chce go jeszcze bardziej nawadniać jak mi wodę z dachu rozprowadzi tymi rurami drenarskimi po działce.... jak masz gliniasty, to niczego bardziej nie nawodnisz, bo słabo będzie i tak pod ziemią się nawadniał to jest zakopane z 70-80cm pod ziemią. a ze studni i tak musisz jakieś odprowadzenie gdzieś zrobić, bo może się przelewać. i lepiej chyba betonowe kręgi. w naszych warunkach plastikowe beczki mogą się same spod ziemi wynurzyć wiosną mi się podoba takie coś: http://powode.home.pl/aukcje/allegro/www_powode_pl/C7935E10-F33B-40C4-8943-F51674A625EF.JPEG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 28.04.2009 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Teren mam gliniasty i nie chce go jeszcze bardziej nawadniać jak mi wodę z dachu rozprowadzi tymi rurami drenarskimi po działce.... Ja u siebie zastosowałem rozsącznie - takie plastikowe kraty owinięte geowłókniną. Na razie się sprawdzają. Mam dwie po 600 l każda - na razie tylko raz wywaliło mi górą (w rozsączni jest otwór rewizyjny i tym otworem wylała się woda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 28.04.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 mi się podoba takie coś: http://powode.home.pl/aukcje/allegro/www_powode_pl/C7935E10-F33B-40C4-8943-F51674A625EF.JPEG Pewnie i fajne ale....nie mam siły 15 raz przekopywać działki (miałem zorane wszystko bo dreny przenosiłem). No i w budżecie tego nie mam. A jest koniec budowy i w portfelu marnie. Z tymi kregami jest tak, że własnie u sąsiada zbiera z dachu (dach pewnie ma tam ponad 300m2) do dwóch takich studni i nie przelało mu się ano razu. Zainstalowane były w październiku chyba zeszłego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 28.04.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Teren mam gliniasty i nie chce go jeszcze bardziej nawadniać jak mi wodę z dachu rozprowadzi tymi rurami drenarskimi po działce.... Ja u siebie zastosowałem rozsącznie - takie plastikowe kraty owinięte geowłókniną. Na razie się sprawdzają. Mam dwie po 600 l każda - na razie tylko raz wywaliło mi górą (w rozsączni jest otwór rewizyjny i tym otworem wylała się woda). Masz jakies foto, schemat tego. Jak to wygląda. To takie coś co pokazał gildor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 28.04.2009 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Teren mam gliniasty i nie chce go jeszcze bardziej nawadniać jak mi wodę z dachu rozprowadzi tymi rurami drenarskimi po działce.... Ja u siebie zastosowałem rozsącznie - takie plastikowe kraty owinięte geowłókniną. Na razie się sprawdzają. Mam dwie po 600 l każda - na razie tylko raz wywaliło mi górą (w rozsączni jest otwór rewizyjny i tym otworem wylała się woda). Masz jakies foto, schemat tego. Jak to wygląda. To takie coś co pokazał gildor ? Dokładnie te elementy, które znajdują się za zbiornikiem retencyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 28.04.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Masz jakies foto, schemat tego. Jak to wygląda. To takie coś co pokazał gildor ? http://www.aqua.net.pl/index.php?id=121&option=com_content&task=view takie transportery od piwa sprzed lat http://www.deszczowka.pl/index.php?site=akcesoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 28.04.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 http://www.deszczowka.pl/index.php?site=akcesoria To ciekawe jest. A wiesz może ile taki jeden 200-300l kosztuje ? Może takie dwa zamiast kregów betonowych..... Z drugiej strony jak się wczytałem to trzeba do tego filtry i jakies inne cudowne akcesoria + w jednym z przypadków zastosowania pompkę. Prawde mówiąc nie mam już czasu/siły/kasy aby bawić się w tak skomplikowane systemy. Zostane chyba przy kilku kregach bez dna z każdej strony budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 28.04.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 http://www.deszczowka.pl/index.php?site=akcesoria To ciekawe jest. A wiesz może ile taki jeden 200-300l kosztuje ? Może takie dwa zamiast kregów betonowych..... To się także łączy z rynnami rura drenarską ? nie wiem, wygóglałem sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link1 28.04.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Co do numeru Antoniego Jawora to 781 936 602 jest poprawny bo jeszcze wczoraj z nim rozmawialem. Termiy mają Wrzesniowe lub gdy ktos sie wyłamie. Co do kominiarza co ktos pytał to polecam kominiarza Kuch (imienia nie pamietam) 501 223 854 jest zawsze dostepny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link1 28.04.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Czy moglibyscie polecic kogos do rzucenia kolorku na sciany zew?Mam juz styro, siatke, 2xklej nie wiecie moze jakiej ceny pownieniem sie spodziewac dla 300m2? dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 28.04.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Co do kominiarza co ktos pytał to polecam kominiarza Kuch (imienia nie pamietam) 501 223 854 jest zawsze dostepny. Józef Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link1 28.04.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 A Jozef było mu na imię.................... dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link1 28.04.2009 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Chcielismy złozyc dokumenty do odbioru budynku jaki jest wewnatrz wykonczony w 100%, na zewnątrz brakuje jedynie tynku strukturalnego. Kierownik budowy stwierdził ze nie moze podpisac zakonczenia robot bez tego. Jak to jest w praktyce czy inny kierbud by podpisał czy ten nasz sie az za nadto szczypie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 28.04.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Kierownik budowy stwierdził ze nie moze podpisac zakonczenia robot bez tego. Nie wiem jak to jest w prawie budowlanym ale moim zdaniem kierownik zwariował. Znam co najmniej kilka osób, których domy stoją bez tynku od lat kilku. Rozumiem, że budynek ocieplony chyba, że ściana 1W i brakuje jedynie "kolorku" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 28.04.2009 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Chcielismy złozyc dokumenty do odbioru budynku jaki jest wewnatrz wykonczony w 100%, na zewnątrz brakuje jedynie tynku strukturalnego. Kierownik budowy stwierdził ze nie moze podpisac zakonczenia robot bez tego. Jak to jest w praktyce czy inny kierbud by podpisał czy ten nasz sie az za nadto szczypie? mozesz spokojnie skladac dokumenty, ważne że środek jest wykończony.Możesz nawet bez podłóg oddać budynek. Kierownik powinien dokonać wpisu do dziennika o zakonczeniu prac, do tego oświadczenie podpisane przez kierownika budowy o zakończeniu budowy budynku -wykonano zgodnie z warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami, -teren budowy doprowadzono do należytego stanu i porządku – a także – w razie korzystania – ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 28.04.2009 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Chcielismy złozyc dokumenty do odbioru budynku jaki jest wewnatrz wykonczony w 100%, na zewnątrz brakuje jedynie tynku strukturalnego. Kierownik budowy stwierdził ze nie moze podpisac zakonczenia robot bez tego. Jak to jest w praktyce czy inny kierbud by podpisał czy ten nasz sie az za nadto szczypie? mozesz spokojnie skladac dokumenty, ważne że środek jest wykończony.Możesz nawet bez podłóg oddać budynek. Kierownik powinien dokonać wpisu do dziennika o zakonczeniu prac, do tego oświadczenie podpisane przez kierownika budowy o zakończeniu budowy budynku -wykonano zgodnie z warunkami pozwolenia na budowę oraz przepisami, -teren budowy doprowadzono do należytego stanu i porządku – a także – w razie korzystania – ulicy, sąsiedniej nieruchomości, budynku lub lokalu to jeszcze niech o szczelności ewentualnego szamba lepiej napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 28.04.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 to jeszcze niech o szczelności ewentualnego szamba lepiej napisze., A co ma o tym napisać ? Mam papier od producenta, że jest szczelne i była próba i.....kierownik też coś musi na ten temat naskrobać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thomasso 28.04.2009 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 wejdź na strone http://bip.pwz.pl/pl/bip/Urzad_Powiatu/pinb_dokumenty_do_pobrania masz wszystko - jakie dokumenty sa potrzebne wraz z zlacznikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts