Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

w końcu mam ponownie stałe łącze ze światem ;) przez ostatnie dwa miesiące przypomniałam sobie jak to się żyło jak nie było internetu :lol:

gdzie kupowaliście kostkę brukową? i kute przęsła do ogrodzenia i na balkony?

dołączam się z pytaniem :)

kupilem kostke granitowa szara 8/11 i 15/17 w Strzegomiu - jesli ktos zdecydowany na granit - namiary na PRIV

Nalezy tylko zdawac sobie sprawe z kilku spraw:

1. kostka granitowa jest nierowna i jak ktos chce miec rowno jak na stole to nie tedy droga (ciekawym jak sie bedzie ja odsniezac ??)

2. transport to megawielka ciezarowa samowyladowcza i jjesli jest juz plot i brama to na pewno bedzie problem z wjazdem na posesje i wywaleniem tego towaru

3. a towaru trzeba wziac duzo bo transport kosztuje okolo 2 tys i przy malych ilosciach kostki zaczyna byc drogo

4. ciezarowa jak podniesie te swoja platforme samowyladowcza to moze zaczepic o przewody energetyczne lub telefoniczne i najlepiej jak te przewody sa po przeciwnej stronie drogi lub nie ma ich wcale w poblizu

5. mozna zamowic transport w specjalnych workach , ale to dodatkowy koszt ok 600 - 700 PLN (20 x 25 PLN / worek) + jakis ostrowek do rozladowania 150 PLN

Tak ze ..latwo nie jest ...rowno nie jest ale kostka jest sliczna i nie zamienilbym na zadna inna.

Y

Tak ze ..latwo nie jest ...rowno nie jest ale kostka jest sliczna i nie zamienilbym na zadna inna.

Y

:D

moi sąsiedzi przerabiają wersję ze sprowadzaniem na włąsna rękę ze Strzegomia, ja najlepiej chciałabym firmę "wszystko w jednym" ;)

projektującą, zapewniającą matariał i wykonującą. zastanawiam się nad firmą http://www.bruk.waw.pl/ ale wolałabym jakąś sprawdzoną

Ile kosztował Was montaż napędu do bamy przesuwnej Nice, sprzęt + robota. Potrzebuję oszacować koszty. Z góry dzięki.

Zapytam inaczej - kogo możecie polecić?

ja mam faac - montował mi gość który robił cały płot, w sumie wziął za napęd około 1700 zł (dokładnie nie pamiętam teraz) - brama kuta, 5m.

Przyszedł czas na ocieplenie poddasza i mam pytanie. Krokwie są na grubość 18 cm, dach deskowany - jaką grubośc wełny położyć w pierwszej warstwie a jaką w drugiej. Czy położyć 15 cm zostawiając ok 3 cm luzu na szczeline wentylacyjną a drugą warstwę 10 cm ? Czy tak będzie dobrze ?

Czesc

Powolutku dobijam do mety

Poszukuej zdolnego hydraulika, ktory podlaczy mi kocioł kondensacyjny z solarami i istniejaca instalacja? Macie kogos dobrego i godnego polecenia???

Bedę potrzebował sporo ziemi do wyrównania ogrodu. Ile płaciliscie za wywrotke i ile ton?

I to chyba najwazniejsze - macie jakies ekipy od zewnetrznego ocieplenia i otynkowania??? na wełnie.

Pozdrawiam

K3

Witam - musze podpisać umowę na wywóz śmieci.

Pytanie takie mam do Was. Czy wyrobie się ze śmieciami 240l - 1 raz w mc czy raczej 240l - 2 razy w miesiącu ?

Rodzina 2+2 w tym jeden walący w pieluchy będzie :wink: . Zakładam, że plastiki + papier segreguje. Reszta do wora (nie mam kompostownika i nie zanosi się na razie).

Oferty są tak skonstruowane, że przy pierwszej wersji lepiej wychodzi w MPO (taniej za wywóz i śmietnik gratis), natomiast przy wywozie co dwa tygodnie lepiej (taniej i też już z kontenerem gratis) już jest w Byś-iu.

Ja mam 2 x w m-cu 240 l z Bysia i jest OK. W tym tyg. zostało trochę miejsca. Co prawda na razie nie segreguję śmieci.

Jeśli masz wybierać to im częściej jadą śmieci tym lepiej (zwłaszcza pieluchy) - nie jestem szczególnie czuły ale dwutygodniowe pampersy zabijają muchy, ślimaki i komary :)

PS. Może ktoś z Was zna miejsce gdzie można kupić w miarę tanio obrzeża - jakoś mi się nie uśmiecha płacić po 11,50 za szt.

Pytanie takie mam do Was. Czy wyrobie się ze śmieciami 240l - 1 raz w mc czy raczej 240l - 2 razy w miesiącu ?

Rodzina 2+2 w tym jeden walący w pieluchy będzie :wink: . Zakładam, że plastiki + papier segreguje. Reszta do wora (nie mam kompostownika i nie zanosi się na razie).

Oferty są tak skonstruowane, że przy pierwszej wersji lepiej wychodzi w MPO (taniej za wywóz i śmietnik gratis), natomiast przy wywozie co dwa tygodnie lepiej (taniej i też już z kontenerem gratis) już jest w Byś-iu.

my, co prawda rodzina na razie tylko 2-osobowa mamy umowę z eko-zyskiem na raz w miesiącu, już nie pamiętam jak to wypadało cenowo dokładnie w porównaniu z innymi firmami, ale stanowczo byli najtańsi 8)

my, co prawda rodzina na razie tylko 2-osobowa mamy umowę z eko-zyskiem na raz w miesiącu, już nie pamiętam jak to wypadało cenowo dokładnie w porównaniu z innymi firmami, ale stanowczo byli najtańsi 8)

U nas też jest 2+2 ( i tak samo najmłodszy intensywnie zużywa pampersy;)) i zapełniamy średnio 120 l/tydzień. Plastiki i kartony idą do segregacji.

U nas też jest 2+2 ( i tak samo najmłodszy intensywnie zużywa pampersy;)) i zapełniamy średnio 120 l/tydzień. Plastiki i kartony idą do segregacji.

Zobaczymy jak u nas wyjdzie. Śmieci segregujemy i na dzień dobry wzięliśmy 240l raz na miesiąc. Pod uwagę brany był BYŚ, Sita i MPO. Ku mojemu ździwieniu MPO było najtańsze i jako jedyni przy wywozie 240l raz na miesiąc dają swój pojemnik. Byś nieznacznie droższy i pojemnik daje od 240l dwa razy w mc. Sita już wyczuwalnie droższa i przy nawet dwóch wywozach w miesiącu pojemnika gratis nie dają.