Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Widzisz brama bramie nierówna. To tak jakbyś porównywał dwa modele tego samego auta z różnymi silnikami i wyposażeniem. Jakies kilka mc temu byłem na etapie bram. Podejrzewam, że ta brama za tysiąc to profile 40*40 więc raczej taka mizerna. Czytałem dużo o bramach pod sztachety i niezalezni (nic nie chcieli mi sprzedać) forumowi "doradcy-producenci" twierdzili, że aby wszystko miało ręce i nogi to profil powinien mieć minimum 60*40/2. Także patrz na to z czego brama jest wykonana a nie tylko na jej wymiar i cenę.

Co do montażu bez wylewania fundamentu to nie rozumiem za co 250pln. Czyli Ty wylewasz fundament, gośc przykręca wózki do fundamentu, poziomuje i powiesi furtki ? No cała zabawa własnie jest z fundamentem a resztę załatwisz sam bez problemu.

Zrobiłem rekonesans w okolicy w sprawie bram i informacyjnie podam pare rzeczy, może komuś się przydadzą.

Tak naprawdę to grubość profili niema większego znaczenia w cenie. Bo w większości wypadków z tego co się dowiadywałem brama przesuwna 4m dł 1,5 wys to koszt około 2,5tyś.

Jeden liczył 600zł za metr, inny gotową za 2,7tyś, inny jeszcze za 2,5tys z profilu 40x40 (!).

Co ciekawe większość firm oczywiście montuje bramy, ale bez wykonywania fundamentów.

Jesli robią fundamenty to jest koszt robocizny 700-800zł.

Nie wiem też czemu przewijają się wymiary profili na bramę 40x40 i 40x60. Jak z miarką pochodziłem po sąsiadach to każdy miał bramę na profilu 50x30 :)))

I taką też bramę znalazłem w firmie Kambis w Komorowie. Koszt to 1,6 tyś. Montaż (z zalaniem fundamentów) 700zł. Przykładowa automatyka BFT Deimos KIT razem z montażem to 2,1tyś

Polecany pan Nowak zapewne kompeksowo i profesjonalnie montuje bramy i inne rzeczy, nie zachwycił mnie jednak ceną.

Witam wszystkich sąsiadów z okolicy dalszej i bliższej

Jestem na samiutkim początku budowy. W dniu dzisiejszym znalazłem grupę i jestem pewien, że przez najbliższe miesiące będzie ona dla mnie skarbnicą wiedzy :).

Na początek poszukuję:

1. jakiejś metody na przeprocesowanie warunków na przyłącze elektryczne, w krótkim czasie, bezwzględnie poniżej miesiąca ;). Z rekonesansu to do dwóch miesięcy pracownicy PGE znajdują sobie robotę. Chętnie również wysłucham waszych doświadczeń z czasem potrzebnym na przygotowanie warunków przez "elektrownię"

2. Architekta, który pomoże sprawnie uzyskać pozwolenie na budowę (wkreślenie + zmiany do gotowego projektu). Tu również liczę na wasze doświadczenia ile czasu zajęło wydanie pozwolenia od chwili zgromadzenia wszystkich dokumentów.

pozdrawiam

Polecam super ekipę od podbitki.

U mnie Panowie robili 1,5 dnia i wyszło super fajnie i co najważniejsze - tanio.

Polecam

Można się powołać na Krzysztofa z ul. Bieszczadzkiej

Artur Niedźwiecki, Lares ,501-662-245

Proszę się powołać na Krzysztofa z ul Bieszczadzkiej to może będzie rabacik

Witam!

Skorzystałem z polecanej na tym Forum firmy P.H.U. „LARES” Artur Niedźwiecki (http://www.talares.com, 501-662-245). Wykonali u mnie podbitkę z paneli Boryszewa (trzy szczyty plus lukarna). Terminowo i sprawnie. Pisemna umowa, faktura i gwarancja. Dobry kontakt telefoniczny i mailowy z p.Arturem. Polecam!

Witam,

Temat dopłat do solarów.

Kontaktowałem się z ref. ochrony środowiska na temat dopłat do solarów. Część z Was pewnie też przerabiała temat. Oczywiście na dzień dzisiejszy gmina w żaden sposób nie wspiera inwestorów w ww. zakresie w przeciwieństwie do np. gmin Warszawskich.

Uzyskałem natomiast wskazówkę, żeby pisać do gminy. Jeżeli będzie większe zainteresowanie, być może będą coś w stanie zorganizować.

Zatem wszyscy zainteresowani prośba o naskrobanie zapytania na adres ref. ochrony środowiska: [email protected]

A na razie, można samemu sfinansować lub zrobić rurki i czekać na lepsze czasy.

pozdrawiam

no to ja za ciosem.

potrzebuje kogoś, kto mi poprawi czapy w kominach (dwóch). trzeba zerwać obecną, wylać lub zamontować gotowca, ja nie wiem i ewentualnie obrobic blachą.

e nie, trzeba zrobić tak, żeby było dobrze bo nie jest :)

przed zimą

ja mam ten sam problem i jeszcze nie mialam okazji poprawic komina, jak znajdziesz kogos daj znac, ja tez bede o Tobie pamietala ;)

Dariusz Iwański 602487247, bardzo dobra grupa w większości górali, robili mi praktyczne cąły dom, klinkier też. do każdego rodzaju roboty oddzielni fachowcy. ostatnio robili mi wiatę i musiałem dodatkowo sporo klinkieru dorzucić. wiatę budują włacznie z więźbą. Dach z dachówki i obrówki robił mi koleś którego nazwiska nie mam ale nr tel. 604 182 493, wyszło ok, i szybko. Mieszkam w Borzecinie. Ich tern działania to właśnie okolice warszawskiego zachodniego, Górale maja metę w Izabelinie a dekarz w Wojcieszynie. mam nadzieję ze pomogłem.

ps. mam sporo dachówki na sprzedanie - Betonowy Braas Cisar kolor ceglany. za 30% ceny

o tutaj jest namiar na dekarza ;)

no to ja za ciosem.

potrzebuje kogoś, kto mi poprawi czapy w kominach (dwóch). trzeba zerwać obecną, wylać lub zamontować gotowca, ja nie wiem i ewentualnie obrobic blachą.

e nie, trzeba zrobić tak, żeby było dobrze bo nie jest :)

przed zimą

ja mam ten sam problem i jeszcze nie mialam okazji poprawic komina, jak znajdziesz kogos daj znac, ja tez bede o Tobie pamietala ;)

A co się stało z Waszymi czapkami ?

Ponawiam prośbę o namiar na drzewo kominkowe. Byłem na Izabelińskiej jak ktoś radził. Ceny od 160 (brzoza) poprzez 180-200 (graby i inne cuda) za m3 (nie przestrzenny/nasypowy). Chciałem trochę brzozy i resztę tego droższego ale facet sam przyznał, że nie chce zrazić nowego klienta a brzoza jest mokra jak diabli. Ale jakby ktoś reflektował na coś poza brzozą to drewno i samo miejsce dobre wrażenie zrobiło.

A tak na marginesie czym Wy palicie ? Kupujecie po m3 każdego z rodzaju czy jakieś gotowe mieszanki drew ?

Zielony jestem w temacie.