bettka 15.12.2009 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2009 Witam,pilnie szukam kogos, kto wykona badanie gruntu (zanim zima zagości na dobre) w gminie Babice Stare (dokładnie w Koczargach), czy możecie mi kogoś sprawdzonego poelcić?Pozdrawiam,Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sitar 16.12.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2009 Witam, ile płaciliście za m2 robocizny za ocieplenie dachu? Pozdr. Dołączam się do pytania, szukam namiaru na solidną i w miarę tanią ekipę do ocieplenia dachu i zabudowy karton-gipsowej. Szukam też elektryka do wykonania rozdzielni i podłączenia jej (kable już mam położone). pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 18.12.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Poszukuję ekipy do ułożenia kostki i namiarów na skład z kostką w dobrej cenie. mi robili http://www.bruk.waw.pl kompleksowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 18.12.2009 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2009 Interesują mnie również ceny jakie Wy płaciliście za wykonanie, puki co głównie stanu surowego otwartego. Ja mam pierwszą ofertę z więźbą dachową - 471,45PLN/m2 za robociznę. Pytanie oczywiście kieruję głównie do osób, które budowały podobny dom, np. do p. RenataS, która chwali się budową Benedykta II. Tak przy okazji moje główne modernizację to adaptacja poddasza właśnie z Benedykta II. To tyle chyba na początek wystarczy. po takim komentarzu oczekujesz ode mnie odpowiedzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
didi1706 03.01.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Ponieważ zaległa cisza na wątku, pragnę się przywitać i przedstawić jako nowo budujący się forumowicz Na wiosnę planuję rozpocząć budowę w Borzęcinie Małym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
didi1706 03.01.2010 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2010 Na dzień dobry a właściwie dobry wieczór pozwolę sobie wrzucić link do gazetki babickiej dotyczącej dofinansowań do kolektorów słonecznych w naszej gminie:http://www.babice-stare.waw.pl/gazeta_pdf/gb_12-2009_lowres.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 06.01.2010 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Zgłaszajcie się bo program nie wypali bez odpowiedniej "masy krytycznej". MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 06.01.2010 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Zgłaszajcie się bo program nie wypali bez odpowiedniej "masy krytycznej". MCB Mi się nie opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 06.01.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 my już złożyliśmy ankietę w gminie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 06.01.2010 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2010 Ja z innej beki. Znajomi z naszej gminy poszukują kogoś z polecenia do pomocy w domu. Raz w tygodniu na 7-8h. Standardowe sprzątanie, może jakieś prasowanie, sporadyczne przypilnowanie dzieciaka jak mamusia chciałaby wyskoczyć w międzyczasie na godzinkę do spożywczego. Do opanowanie niewielki domek. Bez gotowania. Dzień tygodnia do dogadania z pominięciem sobót i niedziel. Jeżeli mielibyście kogoś kogo polecacie to prosze o info na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 07.01.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Zgłaszajcie się bo program nie wypali bez odpowiedniej "masy krytycznej". MCB Mi się nie opłaca Tez sie zaczynam nad ta oplacalnoscia zastanawiac ... bo rachunki w miesiacach letnich sa na poziomie kilkudziesieciu m3 GZ-50 = kilkudziesieciu zlotych - czyli zysk prawie zaden (+- 200 PLN) rocznie. KOSZTY Gmina mowi o "minimum 15 %" wkladu wlasnego ... tylko od jakiej kwoty ? Dziwnie tez brzmi to "udostepnianie domow przez 5 lat" w celu serwisowania... Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 07.01.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Zgłaszajcie się bo program nie wypali bez odpowiedniej "masy krytycznej". MCB Mi się nie opłaca Tez sie zaczynam nad ta oplacalnoscia zastanawiac ... bo rachunki w miesiacach letnich sa na poziomie kilkudziesieciu m3 GZ-50 = kilkudziesieciu zlotych - czyli zysk prawie zaden (+- 200 PLN) rocznie. KOSZTY Gmina mowi o "minimum 15 %" wkladu wlasnego ... tylko od jakiej kwoty ? Dziwnie tez brzmi to "udostepnianie domow przez 5 lat" w celu serwisowania... Y Tym bardziej, że musiałbym wymienić wymiennik ciepła. A koszt ogrzewania latem 50 - 60 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 07.01.2010 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 ... no i jeszcze pytanie : - na ile lat toto wystarcza 10, 15 a potem .... do wymiany ? Pzdr J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 07.01.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Tez sie zaczynam nad ta oplacalnoscia zastanawiac ... bo rachunki w miesiacach letnich sa na poziomie kilkudziesieciu m3 GZ-50 = kilkudziesieciu zlotych - czyli zysk prawie zaden (+- 200 PLN) rocznie. a co Ty masz za piec, że masz takie zużycie w lecie? małe znaczy. bo mi wychodzi c.a. 150-200/m-c w lecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 07.01.2010 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Tez sie zaczynam nad ta oplacalnoscia zastanawiac ... bo rachunki w miesiacach letnich sa na poziomie kilkudziesieciu m3 GZ-50 = kilkudziesieciu zlotych - czyli zysk prawie zaden (+- 200 PLN) rocznie. a co Ty masz za piec, że masz takie zużycie w lecie? małe znaczy. bo mi wychodzi c.a. 150-200/m-c w lecie. Piec niekondensacyjny 24 kW , 4 letni ..ale to nie kwestia pieca, tylko zuzycia .... poza tym jesli placisz 150-200 PLN miesiecznie to rachunki mamy podobne, bo przeciez oplata przesylowa + abonament to ponad 60 PLN miesiecznie. Piszac o kilkudziesieciu zl / msc mialem na mysli nie rachunek, lecz "czyste" zuzycie gazu, ktore wynosilo odpowiednio Maj 100 Czerwiec 86 Lipiec 55 Sierpien 40 Wrzesien 69 Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 07.01.2010 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Dziwnie tez brzmi to "udostepnianie domow przez 5 lat" w celu serwisowania... Y Trzeba się na zebranie chyba wybrać. Może oni fizycznie chcą dozorować te bateryjki. Tzn zerkną czy jak Ci dofinansowali to niby max 85% nie wiadomo na razie od jakiej kwoty liczone - to może obawiają się, że zdejmiesz to z dachu i na wolnym rynku opchniesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 07.01.2010 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 Piec niekondensacyjny 24 kW , 4 letni ..ale to nie kwestia pieca, tylko zuzycia .... poza tym jesli placisz 150-200 PLN miesiecznie to rachunki mamy podobne, bo przeciez oplata przesylowa + abonament to ponad 60 PLN miesiecznie. Piszac o kilkudziesieciu zl / msc mialem na mysli nie rachunek, lecz "czyste" zuzycie gazu, ktore wynosilo odpowiednio Maj 100 Czerwiec 86 Lipiec 55 Sierpien 40 Wrzesien 69 to masz to samo co ja. ja mam niedźwiedzia 24kW. i na prawde nie oplca Ci sie instalowac za niską (mam nadzieje) kwote solarów? w lecie piec mozna wylaczyc wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 07.01.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 to masz to samo co ja. ja mam niedźwiedzia 24kW. i na prawde nie oplca Ci sie instalowac za niską (mam nadzieje) kwote solarów? w lecie piec mozna wylaczyc wtedy. Tylko że opłaty stałe i tak płacisz gazowni. Wszystko jest kwestią szczegółów. Na spotkanie trzeba iść i się wyjaśni. Istotne np. czy gmina wybierze jedną firmę i wszyscy będą musieli robić u nich, czy zwrot będzie na podstawie faktury z dowolnej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yoric 07.01.2010 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 gildor, Tak jak pisze lukasz - nawet jesli piec wylaczysz .... to oplaty stale (te 60kilka PLN miesiecznie) musisz placic gazowni - zostaje do zaoszczedzenia 90 - 140 PLN. Polska to nie Turcja czy inna Hiszpania - u nas pieca nie wylaczysz na amen .... zakladalabym ze solar pokryje zapotrzebowanie ....a niech Ci bedzie 100 PLN / msc. Czyli zysk - 500 PLN / rocznie - uwazam, ze to mocno optymistyczne zalozenie. Od zysku nalezy odjac straty takie jak:- koszty pompowania - koszty zwiekszonego zuzycia gazu poza sezonem "slonecznym" - musisz miec zbiornik minimum 300 litrow, zeby magazynowac to cieplo. - koszty serwisowania ?? Koszty inwestycyjne pomijam ...ale nie beda one znikome bo:- instalacja - zbiornik cwu 300 ltr z 2 wezownicami Dla domu z 10 + domownikami zaczyna sie oplacac ...dla jednej 3-4 osobowej rodziny ...nie bardzo. Dobranoc y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 07.01.2010 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2010 - koszty zwiekszonego zuzycia gazu poza sezonem "slonecznym" - musisz miec zbiornik minimum 300 litrow, zeby magazynowac to cieplo. mój piec ma wlasny zbiornik, jak odetne solary nie musze korzystac ze zbiornika podpiętego pod solary. kwestia przemyslenia Koszty inwestycyjne pomijam ...ale nie beda one znikome bo: - instalacja - zbiornik cwu 300 ltr z 2 wezownicami to, mam nadzieje, wyjasni zebranie, bo ja rozumiem inwestycje nie jako montaz solarów, a jako adaptację w istniejącą infrastrukturę. zobaczymy. Dla domu z 10 + domownikami zaczyna sie oplacac ...dla jednej 3-4 osobowej rodziny ...nie bardzo. no zobaczymy co z tego wyjdzie. ja mam 5 osob, a kto wie, moze jakichs rodzicow trzeba bedzie przechowac kiedys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts