Jerzysio 15.01.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Jarecki11 elekpstrykp. Piotr502 579 037od lat działa w okolicy, załatwia papierki w Pruszkowie.PzdrJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budownicza_zaba 15.01.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Panele solarne nie słuszą do ogrzewania tylko do dogrzewania.Z tego co słyszałem to jak woda za bardzo się nagrzeje tzn jak jest silne nasłonecznienie a nie używamy ciepłej wody to jest zaworek który pod wpływem ciśnienia otwiera się i wypuszcza gorącą wodę.Znajomy dał mi namiar na fajną firmę która oferuje panele solarne z 10 letnią gwarancją i sam się zastanawiam czy u siebie nie zamocować. Podbno zwracają się w ciągu 5 lat a jakby były dopłaty od gminy to jeszcze szybciej.Tutaj są opisane rózne konfiguracje instalacji:http://www.elhurtklima.com.pl/oferta,kolektory_prozniowe_instalacje.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 15.01.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Witam, niestety nie pociągnę tematu solarów , bo chciałam wrócić do prehistorycznych czasów papierków do pozwolenia na budowę. Gdzie na terenie gminy Babice zamawialiście mapy do celów projektowych (ile egz. i jak długo są ważne?) a także gdzie uzgadnia się wjazd na działkę z drogi gminnej? Dzięki za wskazówki i pozdrawiam, Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RenataS 16.01.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Gdzie na terenie gminy Babice zamawialiście mapy do celów projektowych (ile egz. i jak długo są ważne?) a także gdzie uzgadnia się wjazd na działkę z drogi gminnej? Dzięki za wskazówki i pozdrawiam, Beata do mapki bardzo proszę geodeta Mariusz Ostrowski 507181835, ważność mapy to chyba okres dwóch lat, geodeta w standardzie daje 3 egzemplarze, ale można zamówić więcej, wjazd na działkę zaznacza się z architektem na planie zagospodarowania działki (pewnie można też samemu narysować na mapce i pisze się podanie wójta gminy o pozwolenie o zjazd z drogi gminnej i do podania załącza się mapkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki 11 16.01.2010 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 WitamPrzymierzam się do zakupu okien PCV do domu jednorodzinnego w kolorze obustronnym. Dostałem ofertę na okna:Abakus z Białegostoku na profilu Brügmann ArteOknoplast Kraków na profilu VEKA Perfectline.Petecki z Łodzi na profilu REHAU-EURO-DESIGN 70Ceny są podobne, więc mam problem z wyborem.Jeżeli ktoś z was ma któreś z wymienionych okien i może podzielić się opinią na ich temat, to będę bardzo wdzięczny.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz-s 16.01.2010 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Jeżeli ktoś z was ma któreś z wymienionych okien i może podzielić się opinią na ich temat, to będę bardzo wdzięczny. Ja mam oknoplusa, czyli nic z tego co wymieniłeś. Ale polecam okucia winkhausa. Wersja komfort ma taką funkcję przy której można rozszczelnić okno a ono nadal pozostaje zamknięte i nadal jest antywłamaniowe. Inne okucia po rozszczelnieniu przestają być antywłamaniowe, chyba że inne firmy już to też wprowadziły. Funkcja bardzo przydatna, moim zdaniem. Poza tym polecam wziąć wszystkie okna antywłamaniowe P4 - w sumie różnica w cenie nie aż tak wielka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
figga1 16.01.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 W Starych Babicach wjeżdżasz w uliczkę z Warszawskiej tak jak do oczyszczalni ścieków i tam z prawej strony jest producent okien Schuco na okuciach jak wyżej. A wszystkie okna na tych okuciach mają te same funkcje. Ja i sąsiad jesteśmy b. zadowoleni. Ja mam obustronny złoty dąb. Polecam - producent jest na miejscu więc z jakimikolwiek uwagami, poprawkami (koniecznie należy je do roku podregulować ) nie ma problemu. Aby było ciekawiej przecież na Warszawskiej jest dystrybutow winkhausa - a więc tylko takie okna możesz wybrać aby mieć święty spokój i świetne okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 20.01.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 no i co, był ktoś na spotkaniu? oprócz mnie btw. http://www.tvnwarszawa.pl/-1,1638963,0,,stare_babice_stawiaja_na_energie_sloneczna,wiadomosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 20.01.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Ja niestety nie mogłem Może jakaś krótka relacja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 20.01.2010 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Ja niestety nie mogłem Może jakaś krótka relacja ? pytaj, może będe umiał odpowiedzieć generalnie to co ważne, mówi wójt na stronie TVNW-wa. a to co mówili inżynierowie, można wyczytać w necie, bo tam jest technologia opisana dokładnie. z istotnych, planują zakup panelowych kolektorów, a inwestycja obejmuje kompleksowy montaż paneli i zbiornika CWU. inwestycja nie obejmuje CO, a system musi być eksploatowany przez co najmniej 5 lat. wymogi UE. terminy. wniosek ma być złożony do połowy roku, a decyzja przewidywana jest na koniec roku. potem przetarg na wykonawcę (w tym dostawcę - chcą raczej hi-end i absolutnie nie "chińszczyznę") i początek realizacji projektu najwcześniej w drugim kwartale 2011. do konca kwietnia, poczatek maja, trzeba z gminą podpisać umowę na inwestycję. i to budzi najwieksze kontrowersje, bo, jak wiadomo, gdzie chodzi o kase, która nie jest określona kwotowo, to musi być kontrowersja. na dniach na stronie gminy ma pojawić sie, obecnie uzgadniany z prawnikami, draft umowy. po podpisaniu umowy nie ma odwrotu po terminie, jak wniosek zostanie złożony już, nie będzie można przystąpić już do tego projektu. wójt przewiduje, że jak się projekt powiedzie, to możliwa będzie kolejna jego realizacja. i ważne: podpisujemy umowy, nie mamy pewności, ze inwestycja w ogóle dojdzie do skutku (to dla tych co są zdecydowani inwestować już teraz za własną kasę nawet i nie uwzględniali w planach dotacji), bo jak dotacja będzie zbyt mała, to gmina może zrezygnować, żeby nas nie obciążać kosztami wyższymi niż planowane. a planowany koszt inwestycji dla średniego gospodarstwa przyjęty jest na 15kpln, czyli nasz udział to c.a. 2-3kpln. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 20.01.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 do konca kwietnia, poczatek maja, trzeba z gminą podpisać umowę na inwestycję. i to budzi najwieksze kontrowersje, bo, jak wiadomo, gdzie chodzi o kase, która nie jest określona kwotowo, to musi być kontrowersja. . Czyli najpierw podpisuję papier i nie mam już odwrotu a dopiero później przyjdzie ktoś kto stwierdzi czy i za ile ? Myślałem, że najpierw przyjdzie ktoś kto powie, że przy moim piecu, kotłowni etc. mój koszt to 2500pln. A rozumiem, może się okazać, że podpisuję umowe i przy specyficnej sytuacji w mojej kotłowni wyjdzie 5000 pln i musze już płacić ? Hmmmmm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
filipek 20.01.2010 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Ja niestety nie mogłem Może jakaś krótka relacja ? pytaj, może będe umiał odpowiedzieć generalnie to co ważne, mówi wójt na stronie TVNW-wa. a to co mówili inżynierowie, można wyczytać w necie, bo tam jest technologia opisana dokładnie. z istotnych, planują zakup panelowych kolektorów, a inwestycja obejmuje kompleksowy montaż paneli i zbiornika CWU. inwestycja nie obejmuje CO, a system musi być eksploatowany przez co najmniej 5 lat. wymogi UE. terminy. wniosek ma być złożony do połowy roku, a decyzja przewidywana jest na koniec roku. potem przetarg na wykonawcę (w tym dostawcę - chcą raczej hi-end i absolutnie nie "chińszczyznę") i początek realizacji projektu najwcześniej w drugim kwartale 2011. do konca kwietnia, poczatek maja, trzeba z gminą podpisać umowę na inwestycję. i to budzi najwieksze kontrowersje, bo, jak wiadomo, gdzie chodzi o kase, która nie jest określona kwotowo, to musi być kontrowersja. na dniach na stronie gminy ma pojawić sie, obecnie uzgadniany z prawnikami, draft umowy. po podpisaniu umowy nie ma odwrotu po terminie, jak wniosek zostanie złożony już, nie będzie można przystąpić już do tego projektu. wójt przewiduje, że jak się projekt powiedzie, to możliwa będzie kolejna jego realizacja. i ważne: podpisujemy umowy, nie mamy pewności, ze inwestycja w ogóle dojdzie do skutku (to dla tych co są zdecydowani inwestować już teraz za własną kasę nawet i nie uwzględniali w planach dotacji), bo jak dotacja będzie zbyt mała, to gmina może zrezygnować, żeby nas nie obciążać kosztami wyższymi niż planowane. a planowany koszt inwestycji dla średniego gospodarstwa przyjęty jest na 15kpln, czyli nasz udział to c.a. 2-3kpln. Witam Byłem na spotkaniu w Borzęcinie. Uzupełnię: Nie ściemniali. Zysk średnioroczny na ogrzewaniu wody to około 50%, co przy moich wyliczeniach da 300 zł rocznie oszczędności. Czyli zwrot z dotacją po 10 latach. Złożę wniosek, ale podpisanie umowy uzależnię od maksymalnej kwoty (udziału) jaką mogę ponieść. Każdy musi sam zdecydować. Na razie mam sporo wątpliwości. Poddasze wykończone i będzie konieczna rujnacja jednego z pomieszczeń. Pozdrawiam filipek PS A jeszcze dodam. Kilkukrotnie informowali o możliwości zadawania pytań e-mailem (info na stronach gminy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 20.01.2010 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Czyli najpierw podpisuję papier i nie mam już odwrotu a dopiero później przyjdzie ktoś kto stwierdzi czy i za ile ? Myślałem, że najpierw przyjdzie ktoś kto powie, że przy moim piecu, kotłowni etc. mój koszt to 2500pln. A rozumiem, może się okazać, że podpisuję umowe i przy specyficnej sytuacji w mojej kotłowni wyjdzie 5000 pln i musze już płacić ? Hmmmmm nie musisz JUŻ płacić, bo przy podpisaniu umowy nie ma jeszcze dotacji. a nikt Ci wywiadu środowiskowego nie zrobi, bo projekt opóźnił by się o kilka miesięcy. poza tym, przybliżony koszt jest dla rodziny 4 osobowej (te 15kpln). bo na ilość zużytej wody przelicza się potrzeby. kolektory można podpiąć do każdego pieca, nawet węglowego. wymienia się jedynie zasobnik, lub wpina się nowy w szereg. do naszego też się da, skoro można do niego podpiąć oddzielny zasobnik, a taką możliwość przewiduje producent. u nas można w lecie korzystać z obu, a zimą tylko na wewnętrznego. tak to sobie wymyśliłem i dostałem takie potwierdzenie. a kosztorys robić będzie firma, ktora dopiero wygra przetarg. z drugiej strony, w jej interesie leży nie przeliczenie się z kosztami, więc istnieje prawdopodobieństwo, że startujące do przetargu firmy, będą same robiły wywiady. reszta to ich problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 20.01.2010 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Poddasze wykończone i będzie konieczna rujnacja jednego z pomieszczeń. nie wiem gdzie masz kotłownie, ale rurki, to IMO, da się puścić pod dachówką i po ścianie zewnętrznej. nie są grube te wężyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 20.01.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 No wiem, że JUŻ płacić nie muszę - ale po podpisaniu umowy i przed wejściem firmy zobowiązuje się, że wchodze w biznes z gminą. W moim przypadku chciałbym aby ktoś kto się zna na kolektorach jednak zerknął na moją kotłownie przed złożeniem przeze mnie cyrografu. Mam niestety taki problem, ze nie wiem czy uda mi się w niej zmieścić zasobnik 250-400l. A jeżeli nie to czy jest technologiczna możliwość aby był w garażu - więc oddalony od pieca o kilka metrów. No i nie chciałbym zobowiązać się do inwestycji jeżeli przyjdzie później koles i powie, że się tak nie da lub, że się da ale w moim specyficznym przypadku koszt wzrasta z np 2500 do 4000-5000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 20.01.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 No wiem, że JUŻ płacić nie muszę - ale po podpisaniu umowy i przed wejściem firmy zobowiązuje się, że wchodze w biznes z gminą. W moim przypadku chciałbym aby ktoś kto się zna na kolektorach jednak zerknął na moją kotłownie przed złożeniem przeze mnie cyrografu. Mam niestety taki problem, ze nie wiem czy uda mi się w niej zmieścić zasobnik 250-400l. A jeżeli nie to czy jest technologiczna możliwość aby był w garażu - więc oddalony od pieca o kilka metrów. No i nie chciałbym zobowiązać się do inwestycji jeżeli przyjdzie później koles i powie, że się tak nie da lub, że się da ale w moim specyficznym przypadku koszt wzrasta z np 2500 do 4000-5000. z logicznego rozumowania, ja osobiście nie widze przeszkód żeby zbiornik stał i 10m od pieca. tylko będziesz miał odpowiednią stratę energii na tym (ciepła) i będziesz musiał dobrze zaizolowac rurki i nei sądze, żeby kilka metrów rurek więcej kosztowało Cię aż 2kpln. nie sądzisz? ja zamierzam powiesić go nad kotłem pod sufitem. nie strace na miejscu w kotłowni. a może nawet postawie go na jakimś stelażu to sobie z tego półki potem zrobie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztof III 20.01.2010 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Czesc Macie namiary na speców od odbiorów i ceny ile za cos takiego biora?POtrzebujekominiarzelektrykspec od gazukanalizacjiswiadectwo energetyczne dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margaret 22.01.2010 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Czesc Macie namiary na speców od odbiorów i ceny ile za cos takiego biora? POtrzebuje kominiarz elektryk spec od gazu kanalizacji swiadectwo energetyczne dzieki Elektryk - komplet dokumentów powinienes dostać od osoby, która uruchamiała Ci przyłacze energetyczne. Musiała być komisja z elektrowni. Kanalizacja - wystarczy odręcznie napisane oświadczenie o szczelności zamontowanego szamba - napisane przez kierownika budowy Gaz - oświadczenie o szczelności PRACUJĄCEJ instalacji, z podłaczonym piecem, wystawia (może być odręcznie napisane) osoba uruchamiająca piec i CO. Do oswiadczenia trzeba załaczyć kopię uprawnień tej osoby (o ile pamietam: Grupa 3 Dozór). Kominiarz - oświadczenie kominiarza, że piec jest własciwie podłączony i komin bez wad kosztowało nas 150 zł. Mam np. taki namiar: 515 752102. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 22.01.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 z logicznego rozumowania, .... Wracając do solarów.Licze i licze i licze i...na podstawie tego co na zebraniach mówią i co w ulotce rozadawej przez sołtysa piszą....to jakoś nie chce mi się ta inwestycja skalkulować specjalnie. Przy włożeniu 3 tysięcy wychodzi mi 6 lat jak wyjdę na zero. Zakładam, że nic się w miedzyczasie nie zepsuje i nie dołożę kolejnych kilkuset pln w ramach serwisu. Moje założenia - na ulotce piszą, że solar załatwia 80-90% zapotrzebowania na CWU w mc. marzec-październik. Na zebraniach mówili o 50% zapotrzebowania na CWU w skali roku. Z rachunków wynika, ze za gaz do CWU płacę około 1000/rocznie (rachunki letnie z gazowni ok 150 pln - 60 pln opłat stałych - jakieś grosze na płytę gazową). Czyli zysk to 500pln rocznie. Zwraca się po 6 latach. Marnie jakoś. Jakiegoś babola zrobiłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gildor 22.01.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Elektryk - komplet dokumentów powinienes dostać od osoby, która uruchamiała Ci przyłacze energetyczne. Musiała być komisja z elektrowni. przyłącze a instalacja domowa, to nie to samo. na instalacje domową też musi byc kwit od elektryka z uprawnieniami. Ty piszesz tylko o przyłaczu, które się otrzymuje razem z papierami z PGE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts