Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

Troszke chyba zle interpretujecie te 65 dni.

Starostwo ma na wydanie decyzji (pozwolenia) 1 (jeden) miesiac, a w skomplikowanych sprawach - 2 miesiace.

Trudno bedzie udowodnic zlozonosc konkretnej sprawy i dlatego przy odrobinie zlej woli urzad moze zwlekac te 2 miechy.

Teraz na pewno nie maja wiele pracy i na pozwolenie na budowe bedzie czekac sie krocej - okolo 1 miesiaca.

W zeszlym roku wiosna/lato panie w ref. architektury rzeczywiscie byly doslownie zawalone projektami.

Zlozylem wniosek na poczatku maja i z poczatkiem lipca odebralem pozwolenie.

Nie naciskalem bardzo - zauwazylem, ze "architektki" pilnuja tego, zeby nie przekroczyc terminu 2 miesiecy i jak juz "dokopaly" sie do mojego projektu - poszlo w 2-3 dni.

Uwazam za stosowne jak najszybsze zlozenie nawet niekompletnego projektu - nikt tego nie weryfikuje na wejsciu ;-) a liczy sie data zlozenia wniosku. Pozostale/brakujace swistki mozna bedzie "uprzejmie doniesc" pozniej.

Chryste ! jak sie rozpisalem hahahahaha - lektura mojego postu zajmie Wam chyba wiecej, niz oczekiwanie na pozwolenie.

koncze wiec,

• Odpowiedzi 11k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak ogólnie znowu mam zaległości w czytaniu.

Witam

Wszystkich budowniczych i tych ze stażem i tych przyszłych.

Mam pytanie:

Kto załatwiał telefon, gdzie mam jechac i jakie papiery miec ze sobą?

I radę (może się przyda)

Myślę że sposób na to aby złożyc papiery niekompletne jest dobrze, Bo to sie składa w sekretariacie. Ważne jest wyłączenie z produkcji rolnej (!!!) w Broniszach (czeka się 2 tyg.), mi to opóżniło złożenie papierów, bo o tym kompletnie nie wiedziałam.

A do kredytu szukajcie rzeczoznawcy, który by Wam wycenił inwestycję po realizacji.

Przeszkadzajka

W sprawie kanalizacji - w Eko Babicach ( nasz operator sieci wod.-kan. )

powstał długoletni plan ( do 2009 ) rozbudowy sieci wod.-kan. na terenie naszej gminy, zatwierdzony przez radę gminy.

Gmina wystąpiła o spore środki unijne i z tego co wiem, to je otrzyma.

Zatem planowanie budowy POŚ mija się z celem, jeżeli plan obejmuje waszą ulicę/drogę. Wgląd do planu w UG lub Eko Babicach.

Ansik

Witaj !

Pozdro

J

Ja w temacie dokumentów w starostwie.

Panie , które tam siedzą są beznadziejne. Trzymają dokumenty tyle ile pozwala im ustawa.

Myślę , że na pozwolenie na budowę będzie to ten maksymalny czas.

A co do dodatkowych dokumentów : trzeba dokładnie przeczytać warunki zabudowy i tam wszystko co trzeba złożyć oprócz projektu będzie wyszczególnione.

Ale was czeka trochę zalatwiania..................

Nie zapomnijcie też złożyć po uprawomocnieniu wniosku,że zamierzacie rozpocząć budowę ( tydzień po można zaczynać ).

Acha i jeżeli będziecie budować ogrodzenie od drogi publicznej też trzeba złożyć wniosek ( 30 dni potem można budować , chyba żeby mieli jakieś zastrzeżenia ).

No i musi być też projekt instalacji gazowej wewn. ( miesiąc ). A potem zgłoszenie ,że się ją buduje i potem dopiero można budować ( tydzień ).

A potem odbiór w gazowni..............................................

ITD,ITD

Usłyszałam opinię, że aby wybudować dom potrzeba około 100 różnych dokumentów......................................... :evil:

Zwariować można...........................................................

Budujcie jednak, bo potem jest to ogromna przyjemność : własna trawka,kominek, dużo słońca i w ogóle........................................

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Male sprostowanko na temat "wylaczenia z produkcji rolnej"

Wyrozniamy ziemie:

organiczne

mineralne

Jesli ktos ma ziemie mineralna - nie musi nic wylaczac niezaleznie od klasy gleby.

Wylaczenie z produkcji rolnej jest konieczne tylko wtedy, gdy ziemia na dzialce jest ORGANICZNA.

Dmuchajac na zimne wystapilem o odrolnienie mojej dzialki i papierek do tej pory lezy w Broniszach - byl zbedny w moim przypadku.

Informacje o klasie gruntow mozna uzyskacc....bodajze tez w Broniszach.

pzdr,

Mam pytanie:

Kto załatwiał telefon, gdzie mam jechac i jakie papiery miec ze sobą?

Kasiu, ja się bujam z telefonem od sierpnia zeszłego roku, czyli zanim wbiliśmy łopatę w ziemię. Okazało się że fakt iż najbliższa sąsiadka ma telefon o niczym nie świadczy, gdyż poprowadzone parę lat temu kable nie uwzględniały że chętnych na telefon będzie więcej.. od końca sierpnia oczekuję na informację ile by kosztowało pociągnięcie właściwych kabli na mój koszt. Generalnie wszelkich informacji udziela punkt TPSA w Ożarowie: tel. 722 22 46. Powodzenia bo ciężko się dodzwonić..

pozdrawiam,

Anka.

U nas trzeba bylo wylaczyc z produkcji rolnej okolo 385 m2, cala nasza dzialka to 7500 m, wiec to stanowilo niewielka czesc. Zalatwialam to w zeszlym roku w Broniszach, w ciagu dwoch tygodni mialam odpowiedz, wiec chyba nie najgorzej. Od tej wylaczonej ziemi trzeba placic co roku podatek, nie pamietam tylko jaka to jest suma.

A panie w Starostwie to rzeczywiscie niezbyt milo wspominam. Nam pozwolenie na budowe zajelo okolo 2 miesiace.

pzdr

Ankalenka

W Lipkowie dobrze działa radiowa Sferia, którą masz od ręki, kolega sprawdzał osobiście !

Rysiek, mój sąsiad z Kontuszowej ma radiową tepse i raczej nie narzeka na jakość połączeń, ale internet to tylko do poczty.

A i parę dni temu położyli nam brakujące 100 m kabla telefonicznego w ulicy i podłączyli puszki w domach.

Wykonawcy klną na Francuzów, bo jak przejeli TPSA to zakupy kabli są centralnie robione i trwa to wieeeeeeeeeeeeeeeeeeeki.

Pozdro

J

Wykonawcy klną na Francuzów, bo jak przejeli TPSA to zakupy kabli są centralnie robione i trwa to wieeeeeeeeeeeeeeeeeeeki.

Pozdro

J

a to ciekawe, ze teraz to im trwa wieki a kiedy poprzednio tzn przed francuzami, to juz po 15 latach od złozenia podania zainstalowali w domu rodzicom. A to nadal te same ekipy z tego co wiem robia.

Tzn ile teraz trwa? ;)

a ja mam pytanie o mapki do celów projektowych ile tego trzeba? I ile płaciliscie za toto geodecie? I polecono nam geodete w gminie rozumiem ,że z uwagi na polecenie własnie z tego geodety powinniśmy skorzystać:) a może ktos ma namiary na zadziwiająco taniego geodete:)

aa i o architekta który dostsosuje projekt typowy do działki chiałam zapytac a dokładniej ile za coś takiego chcą??? I znów pytanko o namiary na sensownego architekta.

Hihi to sie zacznie lawina pytań

Kosztuje tak coś koło 700-800. Tym "poleceniem" się nie przejmuj. To nie ma żadnego znaczenia. Sprawdź ceny. Mnie się najlepiej sprawdziła firma http://www.azymut-blonie.pl. Mają swój punkt w Babicach koło poczty (wejście z rynku). Najpierw zamawiałem mapę w Latchorzewie - przy Warszawskiej, kawałek od Babic w stronę Warszawy, po prawej strony. Byłem zadowolony, ale cena trochę wyższa.