t10s 03.05.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Witam! Dach będzie dwuspadowy (konstrukcja kotwiona do wieńca) z kierunkiem spływu równolegle do dłuższych ścian. Na tych ścianach przewiduje się murłaty które będą nachylone pod kątem 25st do poziomu. Czy w związku z tym wieniec będzie tutaj też pod kątem? Dach opiera się na ścianach szczytowych. Budynek jest parterowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
euro 03.05.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 pewnie nie mam super wiedzy i nie wiem czy wszystko dobrze zrozumialłem. Może zdjecie. Ale wydaje mi sie ze murłaty daje sie w poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t10s 03.05.2008 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Taki szybki szkic:http://img297.imageshack.us/img297/7933/wieniecgu8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
euro 03.05.2008 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 na mój gust to jest tu chyba podstawowy błąd w nazewnictwiemurłaty są to kantówki drewniane przymocowane do wieńca betonowego. od początku. Odnosząc sie do rysunku 1. murłata to ten krutki kawałek drewna. 2. następnie mamy krokwie (Ty nazwałeś je błędnie WIeńcem) kture opierając sie o murłaty łączą sie w kalenicy(czubek, połączenie dwuch krokwi w wierzchołku) 3. to co Ty określiłeś mianem murłat nazywa sie kontrłatami 4. a to co Ty nazwałeś krokwiami nazywa sie łatami starałem sie. mam nadzieje że wszystko jest jasne i klarowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t10s 03.05.2008 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2008 Ale tak to wygląda. To pomarańczowe ma (murłaty) ma być zakotwione w wieńcu (to żółte). Brązowe poprzeczne to raczej krokwiami trudno nazwać, fakt, powiedzmy belki. Ale chodzi o to, że pomarańczowe murłaty mają mieć taki przebieg ( po ścianie szczytowej). Na krótszych odcinkach ścian nic się nie opiera. I dlatego czy jest możliwy taki przebieg wieńca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 04.05.2008 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 A niby dlaczego nie.Jeżeli spełni swoje zadanie to wszystko w porządku,choć prawde mówiąc dziwnie to jakoś wygląda ale jak ma działać to będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.05.2008 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 tak powinien tam być wieniec - jest to "najbardziej" ze sztuka budowlaną. Tylko budowlańcom nie chce się tego robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 04.05.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 na mój gust to jest tu chyba podstawowy błąd w nazewnictwie murłaty są to kantówki drewniane przymocowane do wieńca betonowego. od początku. Odnosząc sie do rysunku 1. murłata to ten krutki kawałek drewna. 2. następnie mamy krokwie (Ty nazwałeś je błędnie WIeńcem) kture opierając sie o murłaty łączą sie w kalenicy(czubek, połączenie dwuch krokwi w wierzchołku) 3. to co Ty określiłeś mianem murłat nazywa sie kontrłatami 4. a to co Ty nazwałeś krokwiami nazywa sie łatami starałem sie. mam nadzieje że wszystko jest jasne i klarowne ale namieszales Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
euro 04.05.2008 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 moze być że niamieszałem. starałem sie odnieść do standardowych konstrukcji. Możliiwe że jest to dobre rozwiazanie ale wydaje mi sie że z nazewnictwem itak jest tam proble. Pozdrawiam i przepraszam jeśli wprowadziłem w błąd. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ila66 04.05.2008 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 eeee , nic sie nie stalo mialem taki dach budowac niedawno w Belgii , wiem troche z opowiadan , ze tam sa popularne takie rozwiazania kto zna Belgie ? buduja tam takie konstrukcje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 04.05.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 eeee , nic sie nie stalo mialem taki dach budowac niedawno w Belgii , wiem troche z opowiadan , ze tam sa popularne takie rozwiazania kto zna Belgie ? buduja tam takie konstrukcje ? Właśnie w Belgii i Holandii są budowane dachy w ten sposób , choć w Polsce też już to przerabiałem (szpital Religi w Zabrzu) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
t10s 04.05.2008 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Właśnie, DZIĘKI WIELKIE. Chodziło o to, że nigdy się z takim wieńcem nie spotkałem. Ale jeżeli tak się robi, to nie ma problemu. Co do nazewnictwa, to rzeczywiście, trudno to standardowo nazwać, ale w projekcie też tak było. Nazwa nie jest najważniejsza, tylko zasada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts