Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Plamy po kleju na parkiecie. czym je zmyję?

buczek

Recommended Posts

Wlasnie pogoniłem partacza-parkiecierza ( 2 tyg. kladl mi 10 metrow podlogi) i na moim pieknym bambusie jest pelno zmatowiałych plam. Czym mozna je usunąć? Klej był dwuskladnikowy - do parkietow egoztecznych.

Jezeli ten klej stwardniał a nie jest rozmazany to być może uda ci się go odciać delikatnie od podłoza nożem do tapet. Często jednak schodzi razem z nim też lakier przynajmniej jego warstwa wierzchnia.

Jeżeli jest rozmazany - śladowe resztki kleju - jak po próbie zmycia jakimś rozpuszczalnikiem, spróbuj rozpuszczalnikiem do poliuretanów. Musisz te miejsca nasączyć tamponem i po chwili (1-2min.) próbować zetrzeć. Prawdopodobnie jest już za późno na bezśladowe usunięcie tego kleju.

W każdym bądź razie próbuj. Można też pracować spachelką-próbować rozmiękczony rozpuszczalnikiem klej zeskrobać. Szpachelka musi mieć zaokrąglone ostre kanty. Zrobisz to pilnikiem a następnie złagodzisz papierem ściernym. Również krawędź szpachelki przylegająca do powierzchni bambusa musi zostać złagodzona. Nie może być ostra. Spróbuj jednak najpierw szpachelką plastikową i nabierz wprawy. Jeżeli już oczyśćisz posadzkę. Musisz ją umyć środkiem do mycia parkietów lakierowanych. Nastepnie potraktować posadzkę środkiem do konserwacji i pięlęgnacji parkietów olejowanych.

Ogólnie dostępny (Castorama) srodki firmy HG.

Jezeli nie zejdzie lub klej będzie schodził z lakierem z bambusa to sprawa jest poważniejsza. Wtedy musisz to wszysto bardo dokładnie zmatowić najlepiej zlecić. Ponieważ jest to 10m2 spróbuj sam. Potrzebujesz klocek drewniany 15cm x 10cm z przyklejonym filcem do spodniej części klocka. Papiery 80,120.

Papier 80 użyjesz wtedy jak stwierdzisz, że papier 120 nie usuwa uszkodzeń pozdejmowaniu lakieru. Papier nakładasz na klocek i lekko dociskając szlifujesz ruchem okrężnym a następnie wzdłuż słojów (wzdłuż desczułki). Papierem 120 już tylko wzdłuż.

Staraj się lakieru nie przetrzeć do surowego bambusa. Oczyść wszystko dokładnie nawet wilgotną ścierką (stary sprany ręcznik frotowy) z pyłu. Polakieruj lakierem poliuretanowym wodorozcieńczalnym. Lakier syntetyczny może wejść w reakcję z lakierem na bambusie. Pędzel lub wałek do lakierów wodorozcieńczalnych.

vanitas vanitatum et omnia vanitas

Najlepiej przetrzeć szlifieką taśmową lub cykliniarką a nie odcinać jakimiś nożami

Może masz rację. Ale tego on nie zrobi sam. Do 10m2 mało który z cykliniarzy zewrze tyłek. Cena za cyklinowanie około 20,00.-/m2 powyżej 20m2. Te 10m2 będzie kosztowało podwójnie zależy gdzie. Bambus najczęściej ma fazy wzdłuż krawędzi. Te krawędzie dodają stylu tej podłodze. Przy cyklinowaniu wszyskie znikną. Na wstępie cykliniarz mu skroi z tego bambusa około 2mm warstwy z tej trawy.

Jak pewnie przeczytałeś proponowałem spróbowanie jak schodzi ten klej w kilku wariantach nawet chyba z matowieniem. Wystarczy zmatowić maszynowo ale porządnie przez fachowca albo samemu tak jak poleciłem.

____________________________________________________-

vanitas vanitatum et omnia vanitas

Czy jest to kliej dwuskładnikowy z zawartością epoksydu??Jeśli tak delikatnie odciać nożem i usunąć plamę rozp epoksydowym (moczyć ścierkę nie podłogę). Jak już to zrobisz spójrz po wyschnięciu pod światło na miejsca które wyczyściłeś jeśli są przematowienia proponowałbym zmatowić i polakierować posadzke jeszcze raz...nie wiem jak duże są zabrudzenia także .na dwoje babka wróżyła przy mniejszych powinno wyjść bez problemu jak masz zamiar myć całą posadzkę weź polerkę i szykuj lakier...

• 9 months później...

Odświeżę nieco temat, bo miałem ten sam problem co autor wątku i byłem załamany. W moim przypadku to klej Mapei poliuretanowy dwuskładnikowy i mnóstwo plam na nowo położonym parkiecie.

Na szczęście podczas wczorajszych testów (przygotowany w kilkanaście butelek różnorodnych preparatów) znalazłem w końcu rozwiązanie:

Rozcieńczalnik Super System do klepki firmy DRAGON. Dostępny w marketach budowlanych za 7PLN.

Może nie schodzi jakoś super szybko, bo trochę jednak trzeba poszorować, ale schodzi!!!

Odświeżę nieco temat, bo miałem ten sam problem co autor wątku i byłem załamany. W moim przypadku to klej Mapei poliuretanowy dwuskładnikowy i mnóstwo plam na nowo położonym parkiecie.

Na szczęście podczas wczorajszych testów (przygotowany w kilkanaście butelek różnorodnych preparatów) znalazłem w końcu rozwiązanie:

Rozcieńczalnik Super System do klepki firmy DRAGON. Dostępny w marketach budowlanych za 7PLN.

Może nie schodzi jakoś super szybko, bo trochę jednak trzeba poszorować, ale schodzi!!!

Jak wygląda lakier po usunięciu kleju?

Lakier nie naruszony, można trzeć i godzinę - lakier nie schodzi, nie matowieje. Z tym że muszę nadmienić, że lakier na mojej podłodze był fabrycznie nakładany. To klepki merbau firmy Global Wood.

Dziękuję o to mi chodziło.

Domyśliłem się, że to parkiet gotowy. W innym przypadku slady kleju byłyby zeszlifowane.

• 8 months później...