magero 12.09.2003 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Jak w temacie:Art.43 prawa budowlanego mówi, że:"1. Obiekty budowlane wymagające pozwolenia na budowę podlegają geodezyjnemu wyznaczeniu w terenie, a po ich wybudowaniu - geodezyjnej inwentaryzacji powykonawczej, obejmującej położenie ich na gruncie.2. Właściwy organ może nałożyć obowiązek stosowania przepisu ust. 1 również w stosunku do obiektów budowlanych wymagających zgłoszenia.3. Obiekty lub elementy obiektów budowlanych, ulegające zakryciu, wymagające inwentaryzacji, o której mowa w ust. 1, podlegają inwentaryzacji przed ich zakryciem." Więc, skoro podłączenie wodociągów odbyło się na podstawie zgłoszenia, to nie muszę robić inwentaryzacji geodezyjnej, nie? Chyba, że właściwy organ każe. Nie wiecie, co to jest "właściwy organ"? W nadzorze jedna pani powiedziała, że trzeba, a druga, że nie.Co Wy na to?m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alexsoft 12.09.2003 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 1. pewnie miales projekt2. pewnie go musiales uzgadniac w ZUD3. w warunkach technicznych od wodociagow ja mam napisane ze mam obowiazek dokonac inwentaryzacje powykonawcza4. na mojej opinii ZUD jest napisane ze musze wytyczyc wodociag za pomoca geodety i potem go zinwentaryzowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 12.09.2003 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Aaaaaaaaa,to musze zajrzeć do projektu.Dzięki bardzo.Ale jak w projekcie nie będzie napisane, to mogę sobie odpuścić, nie? Przynajmniej teoretycznie.Bo tak się zastanawiam, czy jak będzie robiona inwentaryzacja całego budynku, to czy się nie przyczepią, ze nie ma inwentaryzacji przyłączy.m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W-waBiker 12.09.2003 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Oczywiście, że TAK! Takie urządzenia podziemne jak m.in.wodociągi muszą być wytyczone i potem zainwentaryzowne przez geodete, a pani z urzędu która mówiła, że nie, najwyraźniej nie ma o tym zielonego pojącia co czasem w urzędach (niestety!) się zdarza. Jeśli jest to w Warszawie lub okolicach to sam moge Ci ten wodociąg (przyłącze) zainwentaryzować.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 12.09.2003 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Musiały wg starego prawa budowlanego. Wg nowego nie koniecznie. Tak czy siak muszę sprawdzić w projekcie, czy ZUD nie kazał. Mam nadzieję, że nie, bo wodociągi już są a wytyczaliśmy sami No, ale mam na geodetę haka, bo przecież wyciął mi 5 drzewek, to w razie czego się dogadamy. m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 12.09.2003 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Właściwy organ to w tym przypadku ten, w którym zgłaszałeś wykonanie przyłącza. O ile wiem, wodociągi nie spiszą z Tobą umowy, jesli nie bedziesz miał inwentaryzacji powykonawczej. Chyba zresztą nie chciałbyś, zeby w przyszłosci ktoś Ci rozwalił przyłącze koparą "bo nie było go na mapie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 12.09.2003 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 No tak, ale wodociągi już wszystko odebrałyi podpisały, więc z tej strony nic mi nie grozi. Jeżeli już, to problem faktycznie pojawi się z naniesieniem na mapkę. Ale z drugiej strony jest słup beteonwy, który informuje w którym miejscu jest podpięcie. m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 12.09.2003 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Słup betonowy ? Chodzi Ci o wodociag, czy przyłącz elektryczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 12.09.2003 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Wodociągowy. Na wysokości wcinki, ok. 2 m. w bok postawili taki słupek, na którym napiszą czerwona farba jakiś znak, ze w tym miejscu jest wcinka.A jak juz będzie ogrodzenie, to oznaczenie tej wcinki przeniesiemy na ogrodzenie. m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YEYO 12.09.2003 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Witam mageroA masz juz umowę z wodociągami czy tylko protokół z odbioru. Jeżeli nie to przy podpisywaniu umowy będziesz musiała taką inwentaryzację dostarczyć inaczej nie podpiszą umowy. Tak przynajmniej jest w Wodociągach Białostockich ty budujesz jak pamietam gdzieś w okolicy więc może to nie być konieczne. Możesz wtedy zinwentaryzować razem z całym budynkiem. Pozdrawiam Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magero 12.09.2003 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Witam YEYO Mamy już umowę m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts