zbigu 12.09.2003 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=84 http://www.projekty.murator.pl/rzuty.htm?IdProjektu=84 rodzina to 2 młode osoby, z czasem będzie 2 + 1 ;--) budżet - mooocno ograniczony jak się Wam podoba ? czy ktoś stawia coś podobnego ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewunia 12.09.2003 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Doskonały, jako letni Natomiast do codziennego mieszkania? No, nie wiem... Obecnie mieszkamy w bloku na podobnym metrażu i jest ciasno. Myslę, że za podobne pieniądze można sie pokusić o większy metraż, a walory użytkowe domu zdecydowanie się zwiekszą. Poza tym, nie widzę tam miejsca na pomieszczenie gospodarcze i kotłownię, a bez tego nie ma domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mic 12.09.2003 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Tez mysle ze budowanie tak malego domku nie ma sensu. Zbudowanie niewiele wiekszego wcale nie bedzie duzo drozsze, zwlaszcz przy rozlozeniu inwestycji na dwa etapy (np. wykonczenie poddasza pozniej). Jesli chodzi o projekty nie duzych domow to polecam: http://www.archipelag.pl/projekty/projekt.php?cat=1010100&pid=19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.09.2003 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Przejrzałem katalog Najpiekniejsze domu polecane przez Muratora i moim zdecydowanym faworytem jeżeli chodzi o małe domy jest projekt Murator C48 - Z akcentem zarówno jeżeli chodzi o funkcjonalność, estetykę jak i koszty budowy.Ten dom w porównanie z Murator C01 - Pod tęczą jest nie tylko większy ale i tańszy (przynajmniej wg ww. katalogu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 12.09.2003 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Powiem tak, na pewno nie buduj domu bez żadnego pomieszczenia gospodarczego, bo bedziesz klnąć i płakać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.09.2003 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2003 Powiem tak, na pewno nie buduj domu bez żadnego pomieszczenia gospodarczego, bo bedziesz klnąć i płakać. Słuszna uwaga. Zapominamy o tym, że nawet mieszkając w bloku mamy zwykle do dyspozycji jakąś niewielką piwnicę. W domu dodatkowo trzeba pomyśleć o pomieszczeniu na narzędzia ogrodnicze itp. W wymienionych przeze mnie powyżej domach rolę pomieszczenia gospodarczego (częściowo) pełnić może strych wygospodarowany na części poddasza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.09.2003 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 Rozumiem mały budżet,rozumiem małe domy,ale ten jest za mały. Proponuję maksymalnie obciąć koszty na czymś innym i jednak dobudować te chociaż 20 m2.Sam projekt może być wskazówką-prosty aż do bólu.Taki łatwo się buduje,jest ustawny,tani.I ładny. Pozdrawiam i życzę realizacji marzeń o WŁASNYM DOMU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgnesK 13.09.2003 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2003 Zgadza się, tym bardziej, że niektóre koszta trzeba ponieść niezależnie od wielkości projektu (lekko uogólniając), np. działka, przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigu 15.09.2003 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 hmm mówicie wszyscy o pomieszczeniu gospodarczym, kotłowni ... zawsze można postawić jakąś malutko szopke na łopate itp... a nie są to na tyle skomplikowane instrumenty, żeby cackać się z nimi i pieścić np. specjalny grzejniczek dla łopaty itp... kotłownia też wydaje mi się zbędna jeżeli będziemy się grzać np. 2 funkcyjnym piecykiem gazowym ... projekt taki wybraliśmy ze względu na koszty - parterowy, prosty układ, nieskomplikowany dach ... budowanie jakiegoś molochu z opcją - teraz zasiedlamy parter a z czasem piętro - to odpada. remotowałem mieszkanie już w nim mieszkając i wiem jak się to wszystko ciągnie - jak już jest cokolwek to poprostu się więcej nie robi (od pół roku nie moge np. przyciąć tapet w kuchni na uwagę też zasługuje fakt iż projekt jaki przedstawiłem na początku to dom w konstrukcji szkieletowej - zatem chyba najtańszy w budowie ... miałem nadzieje że mnie troche podbudujecie ale ... ;---) nie zrażam się będę walczył dalej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 15.09.2003 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Poczytaj np. ten wątek http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=13691&highlight=powierzchniPoznasz kilka argumentów. Przeważnie przeciw. A swoją drogą twój wywód: budowanie jakiegoś molochu z opcją - teraz zasiedlamy parter a z czasem piętro jest dla mnie niezrozumiały. Nikt Tobie nie zaleca budowania domu - molochu. Bo przecież budynku o powierzchni np. 100m2 molochem absolutnie nazwać nie można.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigu 15.09.2003 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 przecież budynku o powierzchni np. 100m2 molochem absolutnie nazwać nie można. troche przesadziłem z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigu 15.09.2003 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Poczytaj np. ten wątek http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=13691&highlight=powierzchni Poznasz kilka argumentów. przyznam się ze to mój post jeszcze jako gościa na forum poczytałem od tego czasu co nie co i pomału dojżewam do decyzji - dlatego ten obecny temat ... już konkretniej nieco niż wtedy no cóż pozyjemy zobaczymy a jak już chatka będzie stała to zapraszam na grilla wszystkich o okolic (ma się rozumieć że w ogrodzie bo pod dachem może być ciasno ale liczę się z tym) pozdrawiam z Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.09.2003 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 zbigu,czy masz może jakąś ofertę,kosztorys na ten domek?Ciekawa jestem jak został wyceniony w technologii szkieletowej. Czy kupiłeś już projekt? pozdrawiam i nie zrażaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 15.09.2003 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Widzę, że jesteś zdecydowany.Pozdrawiam i życzę powodzenia. P.s. Nie ma sprawy. Nie ma to jak grill pod chmurką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 15.09.2003 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Uwaga odnośnie braku pomieszczenia gospodarczego w połączeniu z bardzo małą kuchnią i maleńkim wiatrołapem. Zastanów się, gdzie będziesz trzymał: 1) kosiarkę 2) wózek dziecięcy (jak już będzie potrzebny ) 3) zapasowe kafelki, dachówki, narzędzia domowe typu wiertarka 4) rower/y i wszelki sprzęt turystyczny 5)... niepotrzebne skreślić, ewentulana lista może byc jeszcze długa. Wszystko to są rzeczy, których w szopie się raczej nie trzyma. Dom (nie letniskowy) bez żadnego pomieszczenia gospodarczego to kalectwo. Poza tym brak tu jakiejkolwiek garderoby, pokoje nie za duże, a wiatrołap maleńki. Gdzie będziecie trzymać buty? Kurtki? (np. zimowe w lecie ) W moim odczuciu, podobnie jak poprzedników, TEN dom jest jednak zbyt mały. Zwłaszcza, że gdy z rodziny 1+1 robi się 1+1+1, ilość rzeczy, o dziwo, wzrasta *3 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigu 15.09.2003 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 czy masz może jakąś ofertę,kosztorys na ten domek? nie mam niestety zadnych kosztorysów, a z projektem to też poczekam przynajmniej do czasu kupna działki troche mnie stresuje to ze chociaż w przybliżeniu nie ma podanych kosztów .... można sie troche zasugerować kosztami jakie ponosili inni forumowicze i coś z tego poskładać a jeżeli chodzi o mały domek w którym wiadomo co za ile i te de to polecam http://www.damir.com.pl/5x8.html domek 60 m^2 ładny i w ogóle a teraz najważniejsze: stawia się fundamenty wg. ich projektu, przyjeżdża ekipa, w 3 tygodnie dom stoi !!!! jest w nim wszystko - łącznie z instalacjami, wykończeniem, wentylatorkami w łazience i kuchni .... wszystkie przyłącza wyprowadzone do pół metra za obrys budynku .... rurki nawet do centralnego (tak że podpina sie kalafiory + piecyk i to działa) ..... i na dzień dzisiejszy kosztuje to 60 tyś PLN aa i składają to też w zimie .... przynajmniej wiesz na czym stoisz płacisz i wymagasz - i do tego masz jednego wykonawce więc jak coś się sppp..artoli to wiadomo kogo za jaką częśc ciała łapać minus jest taki że obłożenie owa ekipa ma taka że na dzień dzisiejszy to najbliższe terminy są na przyszły rok ... a tu vatem straszą itp ... tak na marginesie to ta firma ma też większe i mniejsze (!!!) domki, więc myślę że można coś dla siebie wybrać a póki co sam sie zastanawiam, kalkuluje, myśle, czytam, pytam ...... pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.09.2003 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 zbigu,to dobrze,że jeszcze nie kupiłeś.Zastanów się nad tymi bodaj 20 m2.Co do oferty,której link zamieszczasz,to w jakiej technologii jest ten dom.I do jakiego stanu jest doprowadzony w 3 tygodnie.Może się okazać,że to żadna rewelacja.Skoro oszczędzsz pieniądze ( a raczej dysponujesz określoną kwotę) nie oddawaj jej komuś.Zbuduj sam,a za zaoszczędzone złotówki,dobuduj "kilka" metrów. Pozdrawiam serdeczniewydaje mi się,że w muratorze są bardzo podobne projekty małych domów.(do 100 m2) Jeden dom można wybudować na mnóstwo sposobów,za różne kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigu 15.09.2003 09:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 zbigu, Co do oferty,której link zamieszczasz,to w jakiej technologii jest ten dom.I do jakiego stanu jest doprowadzony w 3 tygodnie. pełne dane można znaleźć na ich stronce http://www.damir.com.pl w dziale dokumenty jest to w pdf-ie łącznie z technologią itp ... a co do decyzji no to faktycznie klamka jeszcze nie zapadła i ostatecznie jaki projekt wybraliśmy i co zbudujemy to będę mógł powiedzieć ...... po wprowadzeniu się na razie tylko marudze na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia Łódź 15.09.2003 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 POMYŚL pomyśl i skonsultuj najlepiej z osobami co pokusiły sie wczesniej na takie małe cacko , użytkują je - i wtedy dopiero podejmij decyzję. Ja też jak inni zaczynałam od domu około 90 m2, później bardzo długo chciałam http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=52 jednakże zobaczyłam ten domek, porozmawiałam z użytkownikami i znałam juz na 100% wszystkie plusy i minusy i.... jak architekt powiedział, ze strony swiata nie pzowolą Go ustawić na działce gdzie ja chciałąm skończyło się na indywidualnym projekcie. To jest najtrudniejsza decyzja i przeanalizuj ja na każda stronę -zobacz taki mały dom! pogadaj z użytkownikami! Potem kup projekt i się buduj. "Pieniądze jak wszy )) raz sa , raz ich nie ma " a dom ma ci być przyjacielem a nie wrogiem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 15.09.2003 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Jak dla mnie, to taki mały dom okaże się trochę za mały, jeśli się pojawi nowy członek rodziny (a co jak będą bliźniaki? ). Jeśli będzie Was stać, to będziecie myśleli o sprzedaży tego i kupnie/budowie większego. Jakiś czas temu pojawił się temat łatwości sprzedaży (bodajże w wątku o wyższości jakiejś technologii) i może warto zorientować się jak jest z rynkiem zbytu na takie małe domki. Prawdę mówiąc wyobrażam sobie, że może nie tragicznie - jest ich mało, a może jednak są poszukiwane. Albo pomyśleć o projekcie, który ew. można by było w miarę łatwo rozbudować. Na pewno dotarcie do kogoś, kto już w takim domu mieszka jest warte zachodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts