AgnesK 15.09.2003 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 No nie wiem czy szkielet jest najtańszy.......Jak masz okazję przejedź się autostradą Wrocław-Katowice, tam stoją takie małe domki drewniane jako zajazdy. Mąż jeździ tą trasą co tydzień i co tydzień mam w domu "raporty" nt. paczenia się drzwi itp...... (też się zastanawialiśmy nad takim domkiem). Wiem że pewnie chcesz mieć dom i teraz, mogę sobie wyobrazić, jesteś na etapie "napalenia na dom" i chcesz jak najszybciej, i może być mały, byle własny.... Odczekaj trochę, niech to napalenie minie a będziesz mógł ocenić sprawę na zimno. U mnie przynajmniej tak było. Rok dojrzewałam do kupna projektu.pozdrawiam i życzę dobrego wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtn 15.09.2003 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Stanowczo odradzam tak mały dom- niestety nie ma on również uzasadnienia z ekonomicznego punktu widzenia. Wyjatek stanowi tu posiadanie własnej działki z przyłączami, która np.: dostaliście w prezencie. Zaraz pewnie odezwą się forumiowiecze, którzy pisali, że każdy buduje dom na jaki go stać itp.:. Ale ja pytam się czy stać cię na dom 2500 zł/m2 (albo więcej) ?. Po za tym argumenty przytaczane często na forum a dotyczace małych domów odnoszą się do domów 90-110 m2 - a nie takich minaturek. Nie zgodzę się równiez z opiniami, że jest do dobry dom letniskowy - jest to zły diom letniskowy ! - brak pomieszczenia gospodarczego w domku "lenim" - jest jesze bardziej dotkliwy . A teraz, zebyś się nie załamał proponuję przeprowadzić sobie jakiś malutki kosztorys dla domu 50,60,70,80 m2- wliczając w koszty działkę, przyłącza, piec C.O, podjazd, ogrodzenie i inne stałe elementy domu itd., i zobazyć czy nie stać cię na dołozenie 6-10 000 zł przy koształ całkowitych i tak przekraczających oscylujących pomiedzy 100 000 - 200 000 zł. Jeżeli nie stać - to nie buduj się mieszkanie przy takiej wielkości bedzie znacznie tańsze - jezeli masz smykałkę do budowlanki to kup stare mieszkanie w willi z kawałkiem ogrodu -> to nie dom - ale koszt mniejszy, a i miejsce często wielokroć lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pik33 15.09.2003 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Dla 2+0 to dom minimum, dla 2+1 za mały. Jeśłi masz zamiar mieć dzieci, jedno, dwoje, zbuduj albo większy - albo przynajmniej etapowy. Jest sporo projektów dostosowanych do rozbudowy. Ja też zaczynałem od koncepcji typu 70 metrów, ale własny. W międzyczasie staniały kredyty, projekt się powiększył w trakcie projektowania i mam w rezultacie 5-pokojowy domek o powierzchni 108 m2. Jest nas tylko dwoje, ale na nadmiar miejsca wcale nie mamy zamiaru narzekać. Nie baw się w generalnego wykonawcę w szkielecie - albo będzie drogo, albo chałtura. Ja się dowiadywałem o takie coś - okazało się że stan domu nazwany szumnie "pod klucz" wymaga jeszcze całej wykończeniówki a nawet wypełnienia szkieletu wełną (!!!) i za takie "cóś" chcieli 1400 PLN/m2!!! Jeśłi tanio, to tylko sposobem gospodarczym z użyciem lokalnych wykonawców i dużym nakładem sił własnych, nawet jeśli nie na noszenie cegiełek, to przynajmniej na prace organizacyjno-zaopatrzeniowe. Wtedy masz szanse za te pieniądze które firmy chcą za 70 m2 szkieletu, zbudować 100 m2 porządnego muru. Życzę powodzenia w budowaniu i dużo wytrwałości.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtn 15.09.2003 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 I jeszcze o jednej rzeczy: Szkielet drewniany. Nie chce uchodzić na forum za postać kontrowersyjną, ale mam swoje zdanie. A opieram je na władnych doświadczeniach i konsultacjach, chociaz nie pracuję w zawodzie mam szerokie grono znajomych na codzień zajmujących projektowaniem i wykonastwem domów i moje pomysły czesto konsultuję z nimi. bardzo ciekawie np.: potoczył się wątek wiatrołap: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=14952 który podsumuję krótko: duży i oświetlony, albo wcale. Ale trochę odbiegłem od tematu wracam do niego. Kanadyjski Szkielet Drewniany Nieszczęsny pomysł z niewyjaśnionych przyczyn propagowany przez dosyć sporą grupę nacisku, usiłujących na siłę przenieść technologię z Ameryki Północnej do Polski. Notabene do tych samych osób nie przemawiają rozwiązania architektoniczne z projektów kanadyjskich (patrz wiatrołapy). Uważam, że propagowanie technologii Kanadyjskiego szkieletu drewnianego w Polsce jest poważnym błędem logicznym. Przez lata próbuje zaszczepić się w Polsce technologię budowy domów nie posiadającą zaplecza materiałowego!. W Ameryce Północnej firmy od dziesiątek lat produkują prefabrykaty i półprodukty do budowy domów szkieletowych po kilkudziesięciu latach zoptymalizowały produkcję co spowodowało obniżenie kosztów. W Naszym kraju – NIE MA całego ciągu produkcji elementów do takich domów. Firmy które projektują takie elementy korzystają z importu bądź adoptują istniejące rozwiązania na swoje potrzeby.Przez takie działania domy szkieletowe budowane w Polsce są droższe i mniej trwałe ich amerykańskich odpowiedników. Także historia kanadyjskiego szkieletu drewnianego wskazuje na bezsens adoptowania tej technologii do naszych potrzeb – gdyż jest to technologia skandynawska zmieniona i przez lata dopasowana do wymogów innego społeczeństwa, innej kultury i innych możliwości. (popatrzcie gdzie Kanada, a gdzie Szwecja – pod katem odległości od Polski ), Argumentów przytoczyć można jeszcze wiele. Natomiast, pragnę jeszcze zaznaczyć, że jestem również zwolennikiem budownictwa drewnianego. Drewno jako budulec uważam, za wdzięczny materiał, ale zastosowane mądrze i w sposób wynikający zwieloletnich doświadczenień Europejskich i wykorzystujący istniejące na rynku materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryby 15.09.2003 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 My również szukaliśmy małego domku i naszym faworytem był przez kilka miesięcy D06 Muratora. Na rzutach wszystko wydawało sie wystarczająco duże, no i ilość pokoi nas w pełni zadowalała (3+1) ale mieliśmy okazję obejrzeć go w naturze i niestety. Okazało się, że mimo swoich 77 metrów jest to mały dom.I wówczas znaleźliśmy LMB 27 z Lipińskich. http://www.lipinscy.pl/projekty/parterowe/b27.htmlMoże rozważ ten projekt. Powierzchni użytkowej ma 90m2 a i poddasze gospodarcze być może kiedyś wykorzystasz lub nie, nie jest to konieczne.Powodzenie w wyborze tego, który uczyni Cie szczęśliwym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.09.2003 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 zbigu, czy masz może jakąś ofertę,kosztorys na ten domek? Ciekawa jestem jak został wyceniony w technologii szkieletowej. Podaje za katalogiem Najpiekniejsze domu polecane przez Muratora wycenę domku Murator C01 - Pod tęczą - 145700 zł + podatek VAT. Jest to koszt przy wykonaniu przez firmę i pewnie mozna z niego sporo uszczkąć, ale moze on być podsawą do dalszych przemysleń. Dla porównania dom wg projektu Murator C48 - Z akcentem został w tym samym katalogu wyceniony na 127900 zł + VAT (pomimo tego, że ma on powierzchnię uzytkową o 16,3 m2 większą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 15.09.2003 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 A może zobaczysz Murator D06 - Mały - 77,6 m2: http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigu 16.09.2003 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Podaje za katalogiem Najpiekniejsze domu polecane przez Muratora wycenę domku Murator C01 - Pod tęczą - 145700 zł + podatek VAT. Jest to koszt przy wykonaniu przez firmę i pewnie mozna z niego sporo uszczkąć, ale moze on być podsawą do dalszych przemysleń. Dla porównania dom wg projektu Murator C48 - Z akcentem został w tym samym katalogu wyceniony na 127900 zł + VAT (pomimo tego, że ma on powierzchnię uzytkową o 16,3 m2 większą). Coś mi to nie pasuje (w tym katalogu) - nie dość że C01 - Pod tęczą jest mniejszy od C48 - Z akcentem to jeszcze w tym 2 gim są różne elementy mocno podnoszące koszt budowy (wykusze, bardziej skomplikowany dach itp ... chętnie bym poznał dokładne kosztorysy obu domków aby je porównać i dojść do tego jakim cudem katalog muratora tak wycenia obie chatki no cóż - trochę bardziej "zabliście mi ćwieka" niż się tego pierwotnie spodziewałem ...... noo jak już pisałem wcześniej - pożyjemy zobaczymy (albo i nie ;--) na razie pozdrawiam i zabiorę się do pracy - może uda mi sie zarobić na pare metrów więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radko25 16.09.2003 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Ja mam podobne dylematy (jak większość budujących). Optymalny (właściwie - minimalny) metraż dla rodziny z dzieckiem (lub dwoma - bo to nigdy nie wiadomo . Osobiście przyglądałem się projektom imć pana Rutkowskiego Br 004, 006 ale z podpiwniczeniem. Nie wyobrażam sobie mieszkania we własnym domu bez piwnic (tam też planuje garaż). Na wybór projektu mam jeszcze conajmniej rok (spłata działki). Do tego czasu bede sie uczył, uczył i jeszcze raz uczył. Najlepjej na cudzych błedach po to tu jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 16.09.2003 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 ... Coś mi to nie pasuje (w tym katalogu) - nie dość że C01 - Pod tęczą jest mniejszy od C48 - Z akcentem to jeszcze w tym 2 gim są różne elementy mocno podnoszące koszt budowy (wykusze, bardziej skomplikowany dach itp ... chętnie bym poznał dokładne kosztorysy obu domków aby je porównać i dojść do tego jakim cudem katalog muratora tak wycenia obie chatki Główna różnica to chyba technologia budowy. Ściany dwuwarstwowe BK + styropian przebijają cenowo konstrukcję szkieletową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiek 16.09.2003 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Do Radka: Co do piwnicy to ma sens na terenach suchych. Najlepiej się popytać sąsiadów, czy głęboko są wody gruntowe. Robienie piwnicy tam, gdzie jest wysoko woda, mocno podnosi jej koszty. Nasi znajomi mają garaż w piwnicy i w ogóle go nie używają (przynajmniej do celów samochodowych). Mi się też wydaje niewygodny (oblodzony wjazd w zimie), ale każdy decyduje się na to, co lubi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigu 16.09.2003 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Główna różnica to chyba technologia budowy. Ściany dwuwarstwowe BK + styropian przebijają cenowo konstrukcję szkieletową. ale że aż tak ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 16.09.2003 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 zbigu - proponuję spojrzeć na wyniki ankiety i poczytać wypowiedzi Forumowiczów na temat domu innego małego domu. Zaznaczam, że jest on większy od wybranego przez Ciebie o całe 25m. http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=12561&highlight=projekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts