Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka cegła na komin?

Recommended Posts

Gdy byłem na etapie budowy komina równiez zastanawiałem się nad zastosowaniem cegły dziurawki - niektórzy murarze mówili, że najczęściej stosuje się dziurawkę a szczeliny w cegle wypełnia się zaprawą :o . Ja jednak postanowiłem zastosowac cegłę pełną, póki co nic nie przecieka.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Poszukaj tu na forum o kominach. Jest dużo.

Dziurawka to generator kłopotów. Ciągle cieknie.

Poczytaj i zdecyduj....

Adam M.

mamy 6 letni dom i komin z dziurawki - nic nie cieknie

teraz budowalismy tez z dziurawki a na gorze oczywiscie z 3 warstwy pelnej

mamy wyloty gorne a nie te boczne

piec na ekogroszek bez wkladu

ponizej dachu czerwona pelna cegla

gdzie 2 Polakow tam 3 opinie wiec czytaj, czytaj, czytaj .....

:wink:

Przyjmij może taki tok rozumowania:

Komin z cegły pełnej nie generuje żadnych wątpliwości, nie wymaga specjalnych zabiegów i jest "dobry" sam z siebie.

MOŻNA wybudować dobry komin z cegły dziurawki, jak tu piszą.

Jest to TRUDNE i często się nie udaje.

Wielokrotnie sygnalizowano tu problemy, których powodem było zastosowanie TAKIEJ cegły.

To są fakty podlegające PEŁNEJ weryfikacji w drodze przeglądania tego forum.

TY decydujesz!

Pozdrawiam Adam M.

Komin z cegły pełnej nie generuje żadnych wątpliwości, nie wymaga specjalnych zabiegów i jest "dobry" sam z siebie.

quote]

nie ulega watpliwosci

z pelnej jest swietny, dobry itd

z dziurawki tez moze byc dobry pod warunkiem dobrej zaprawy, fachowego fugowania itd

Moj fachowiec ma prawie 60 lat, muruje od podstawowki bo kocha to i robi to bardzo dobrze, jest to moj tesc ktoremu w sprawach budownictwa ufam w 99,9%

0,01% to niuanse w stulu po co folia kubelkowa bo przeciez mam sucho czy folia w plynie na sciany w okolicy prysznica czy umywalki bo przeciez nie bede nalewal wody po gore kabiny :wink:

jak nie jest sie pewnym majstra to bezpieczniej z pelnej aczkolwiek papudruny to i z pelnej spiepsza ...

Pozwolę sobie kolejny raz powtórzyć na kominy tylko cegła pełna! To samo dotyczy obmurowywania kominów systemowych. Te sprawy reguluje PN-89/B-10425. Oczywiście, że znajdzie się murarz i wymuruje oblicówkę z dziurawki bez prętów na pełną fugę lub specjalnie ją wyrobi i nie będzie przecieków. Takie wyjątki potwierdzają tylko regułę! Jest tylko jedno ale, że to nigdy murarz nie daje gwarancji na szczelność komina a musi ją dać dekarz nie będący cudotwórcą. Pozdrawiam.

To ja zadam jeszcze inne pytanie: Czy warto bawic się w stawianie kominów z cegły szamotowej?

Mam szansę skombinowac pewną ilośc nowych i rozbiórkowych w rozsądnej cenie. Ciekawe czy ta cena będzie bardziej rozsądna niż cena nowej zwykłej pełnej cegły :D

Może prędzej będzie miało sens przy obudowywaniu kominka, albo coś?

Decyzja zapadła. kominy do rozbiórki (powyzej dachu) i nowa cegła klinkierowa PEŁNA. Ale kolejny dylemat czt robić boczne przeloty w kominach wentylacyjnych. Mój kierownik doradza bez przelotów, jego zdaniem sa bardziej skuteczne.

jakie są za i przeciw przelotom bocznym?

W Muratorze było to już omawiane.

Kominy wentylacyjne maja mieć otwory na boki i na przestrzał .

Mistrz kominiarski który był u mnie na odbiorze mówił że jak wylot jest z jednej strony to w czasie wiatrów potrafi ciąg ulec odwróceniu. Powietrze jest wtłaczane do wnętrza pomieszczenia.

http://pliki.elzap.pl/zdjecia/komin.JPG

jak komus sie podobaja tynkowane kominy to niech sobie muruje wiazac cegle na zaprawe tak jak do stawiania murow. cienko widze ladny klinkier murowany czyms takim ...

Pokazałem to zdjęcie nie dlatego żeby sugerować stawianie murowanych i tynkowanych kominów ale po to aby pokazac opis wykonania zakończenia komina wentylacyjnego.

Czytaj ze zrozumieniem.

Decyzja zapadła. kominy do rozbiórki (powyzej dachu) i nowa cegła klinkierowa PEŁNA. Ale kolejny dylemat czt robić boczne przeloty w kominach wentylacyjnych. Mój kierownik doradza bez przelotów, jego zdaniem sa bardziej skuteczne.

jakie są za i przeciw przelotom bocznym?

Masz super kierownika, od razu widać , że gość nie spał na wykładach :D ,możesz podać jakieś namiary do niego ?

Jakiie górne wyloty !! :o

O czym ten twój kier. bud. gada!! :o

Wentylacyjny ciąg ZAWSZE !! będzie bardziej wydajny z bocznymi wylotami.

( z tego co się naczytałem ,- a na fizyce nie spałem !!)

Swoją drogą - widziałeś gdzieś komin (taki z ciągiem wentylacyjnym) bez bocznych otworów ?

Pozdrawiam

prosze WAS o więcej informacji na temat wylotów komina wentylacyjnego. Jakie sa plusy i minusy tych kominów z górnym wylotem i bocznymi na przestrzał?

Proszę

Po pierwsze - na temat plusów-minusów kominów wentylacyjnych

z górnym wylotem

to się niestety nie wypowiem z prostej przyczyny :lol:

Nieznam nikogo kto takie ma :lol:

Po drugie - boczne wyloty maja te zalety , że

nie napada do komina :lol: :lol:

dwukrotnie więszy ciąg powodujący podciśnienie w kanale

went.

Pozdrawiam

Ja mam nowy komin z dziurawki i niestety przecieka.

A ja mam 2 kominy z klinkierowej dziurawki i nic nie przecieka. Kominy stoją już 2 lata i są suche jak pieprz.

A co do bocznych wylotów "na przestrzał" - coś mi się zdaje, że bez tego kominiarz nie podpisze Ci protokołu do odbioru domu.