Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM PASYWNY 1 LDP01pracownia LIPIŃSCY

Jaki dom masz zamiar zbudować???  

7 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaki dom masz zamiar zbudować???

• Ekologiczny 30-60 kWh/m2
    • Pasywny 15 kWh/m2

Recommended Posts

Bardzo fajny domek ,popieram poprzednika prosta bryła,prosty dach to atuty tego domu.Te duże przeszklenia proponuje od południa i koniecznie rolety zewnetrzne.Wejscie do łazienki zrobiłabym z holu ,wiatrołap byłby bardziej ustawny.Poszerzyłabym przejscie z jadalni do salonu tak zeby miało min 1.5 do 2 m szerokości.To tyle pozdrawiam i poodzenia!

• 6 months później...

Witam,

Chcę zbudować ten dom. Byłem w Smolcu w grudniu. Wszystko bardzo ładnie wygląda, jest funkcjonalnie. Poszerzyłbym garaż tak, aby dwa samochody weszły tylko. Temperatura w zimie wydaje się OK, ale w rozmowie z przedstawicielem doszliśmy do wniosku, że mogą być problemy w lecie z nadmierną temperaturą (bardzo duże przeszklenia, termos) mimo chłodzenia pasywnego! Czy ktoś może coś więcej powiedzieć na ten temat?

Zauważyłem jeszcze taki drobiazg - na wyrzutni powietrza z budynku w ścianie osadza się lód, coś w rodzaju sopelków. Wydaje się to uzasadnione tym, że powietrze wywiewane jest z łazienki, kuchni, gdzie najwięcej wilgoci. Czy to nie zablokuje wylotu, albo filtra? (w modelowym domu przebywa minimalna ilość osób, nie korzysta się w zasadzie z łazienki, kuchni), w domu rzeczywistym pary wodnej w powietrzu będzie znacznie więcej)

• 1 month później...
  • 1 year później...