Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego zbudować ściany domu - Wasze wybory i argumenty  

323 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z czego zbudować ściany domu - Wasze wybory i argumenty

• beton komórkowy
      101
    • bale drewniane
      3
    • koształtki styropianowe wypełnione betonem
      16
    • pustaki ceramiczne
      107
    • bloczki silikatowe
      88
    • szkielet drewniany
      8
    • inny wybór
      9

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

moze BK sciany zewnętrzne,silka wewnetrzne.albo...itd.nie sądze abyś na tym forum znalazł gotową odpowiedż z czego masz budować dom.raczej mamy tu tendencję do zachwalania własnych rozwiązań.spojrzyj na projekt,pogadaj z architektem,kierownikiem budowy,ekipą która bedzie stawiać chałupe,wybierz się do hurtowni i policz na co Cię stać.Nie ma,, najlepszych" materiałow,a dom mażna postawić z ,,wszystkiego", oczywiscie byle miało atesty,budowlańcy wiedzieli co z tym zrobić.

Zwykle z tego co jest najtańsze, czyli najtaniej za 1m2.

Uważaj na projekt abyś miał standardowe szerokości ścian nośnych - najlepiej 24cm, wtedy (prawie) wszystko będzie Ci pasowało.

P.S. Jeśli zależy Ci na czasie wybierz suche technologie - na klej, choć przy gorącym lecie to nie ma takiego znaczenia.

Witam. Mam wielki problem zastanawiam się z czego najlepiej budować ściany domu. Może jakieś doświadczenia i spostrzeżenia co do ścian. Krcze tyle jest tych materiałów, że już nie wiem co będzie najlepsze i w miarę tanie.

Przy aspekcie cenowym przelicz całą ścianę (z ewentualną warstwą izolacyjną), a nie jedynie koszt cegły, bloczka itp.

Ja budowałem z silikatów z różnych względów, jednak tak jak już ktoś wyżej napisał - jest to zimny materiał, więc izolacja będzie wykonana z wełny 15cm, co podnosi dodatkowo koszt ściany.

Bazhyl z tego co wszędzie czytam to silikat jest zachwalany jako ciepły materiał w sensie dobrej akumulacyjności ciepła, kilka osób, które też budowały z silikatów piszą, że ciepłe ciche tylko w kuciu trudne Ty piszesz, że zimny

w jakim sensie zimny??

też rozmyślam nad materiałem do budowy i teraz to już całkiem mnie skołowało :(

i jeśli możesz to napisz jaki mniej więcej miałeś koszt silikatów na forum lub na priva

Bazhyl z tego co wszędzie czytam to silikat jest zachwalany jako ciepły materiał w sensie dobrej akumulacyjności ciepła, kilka osób, które też budowały z silikatów piszą, że ciepłe ciche tylko w kuciu trudne Ty piszesz, że zimny

w jakim sensie zimny??

też rozmyślam nad materiałem do budowy i teraz to już całkiem mnie skołowało :(

i jeśli możesz to napisz jaki mniej więcej miałeś koszt silikatów na forum lub na priva

Silikaty mają dużą przewodność cieplną, wystarczy dotknąć ręką bloczka silikatowego i bloczka z betonu komórkowego. Różnica w odczuwaniu chłodu jest ogromna. Bloczek silikatowy znacznie szybciej odbiera ciepło z ręki dając uczucie chłodu.

Jednak ze względu na swoją dużą gęstość,a co za tym idzie masę silikaty dobrze akumulują ciepło, czyli raz rozgrzane długo tę ciepłotę utrzymują. Niemniej aby je rozgrzać trzeba zużyć więcej energii niż w przypadku wspomnianego betonu komórkowego.

Jest dokładnie tak jak napisał andre59. Akumulacja ciepła - bodaj najwyższa z wszystkich materiałów, natomiast przewodność również duża. Musisz spojrzeć na inne cechy - tłumienie dźwięków, brak grzyba na ścianie, paroprzepuszczalność itd. jeśli stwierdzisz, że więcej plusów niż minusów - jest to materiał dla Ciebie ;).

O kosztach materiału nie będę pisał, ponieważ w zeszłym roku brakowało go na rynku i był bardzo drogi, w tym roku możesz spokojnie kupić w cenach producenta - http://www.grupasilikaty.pl.

Mój mąż chce budować z Silikatów 24 cm i 15 cm styropiana,ponieważ uwaza,że to najlepszy materiał ale ja jakoś nie jestem przekonana i jestem za Poroton firmy Röben lub Porotherm 25 P+W firmy Wienerberger wydaje mi się,że jest to materiał sprawdzony,ponieważ wkolo pełno takich domów z tego materiału a z Silikatów jakos nie widać.

Pozdrawiam

Witam

Z czego budować dom ?

Uważam, że należy sobie najpierw odpowiedzieć na kilka pytań :

1. Czy wysoki jest poziom hałasu w okolicy przyszłego domu

2. Czy mamy dostęp do taniej siły roboczej (np. murarz w rodzinie)

3. Jak stabilny mamy grunt na działce

I tak np:

Jeśli okolica jest cicha i nie chcemy duźo zapłacić za robotę to dobrym wyborem może być ściana jednowarstwowa bez ocieplenia z BK grubości 36cm odmiana 400 lub 42cm odmiana 400 lub 500. Jeśli grunt wymaga w miarę lekkich konstrukcji to może być to dodatkowy argument.

Witam

Kontynuję swoje wywody z poprzedniego postu.

Na ściany działowe też dałbym BK ale twardsze 600 lub 700 grupości np 12 cm. Pomieszczenia, które chcemy szczególnie wyciszyć np. kotłownia, garaż - ściana działowa z silikatów.

Uważam, że nie ma sensu ocieplać BK, zwłaszcza styropianem

Jeśli jest duży hałas w okolicy przyszłego domu to lepiej z silikatów ściany zewnętrzne plus ocieplenie, ściany działowe BK.

Pozdrawiam

Hej

A najważniejsza kwestia to według mnie przewidywany sposób ogrzewania

Wariant 1:

Ogrzewanie stosunkowo tanie w eksploatacji - węgiel, gaz z gazociągu - ściena jednowartwowa bez ocieplenia, można oczywiście dać ocieplenie ale trzeba sobie policzyć za ile lat zwróci nam się koszt ocieplenia przy tanim ogrzewaniu biorąc pod uwagę nie tylko wydaną kwotę na ociepenie a także odsetki jeśli budujemy z kredytu.

Wariant 2:

Ogrzewanie drogie w eksploatacji - gaz płynny, olej, prąd - inwestujemy w ściany czyli ocieplamy.

Zazwyczaj droga eksploatacja ogrzewania oznacza niższe koszty inwestycyjne w ogrzewanie więc to co zaoszczędzimy na inwestycji w ogrzewanie możemy przerzucić w wyższe koszta cieplejszych ścian.

Silikaty mają dużą przewodność cieplną, wystarczy dotknąć ręką bloczka silikatowego i bloczka z betonu komórkowego. Różnica w odczuwaniu chłodu jest ogromna. Bloczek silikatowy znacznie szybciej odbiera ciepło z ręki dając uczucie chłodu.

Jednak ze względu na swoją dużą gęstość,a co za tym idzie masę silikaty dobrze akumulują ciepło, czyli raz rozgrzane długo tę ciepłotę utrzymują. Niemniej aby je rozgrzać trzeba zużyć więcej energii niż w przypadku wspomnianego betonu komórkowego.

A z drugiej strony mniej energii trzeba aby utrzymać ciepło, ponieważ silikaty mają b.dobre właściwości akumulacyjne.