Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego zbudować ściany domu - Wasze wybory i argumenty  

323 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z czego zbudować ściany domu - Wasze wybory i argumenty

• beton komórkowy
      101
    • bale drewniane
      3
    • koształtki styropianowe wypełnione betonem
      16
    • pustaki ceramiczne
      107
    • bloczki silikatowe
      88
    • szkielet drewniany
      8
    • inny wybór
      9

Recommended Posts

jeszcze nie wiem, napisali: "nie jest to zalecane przez fachowców" podejrzewam, że chodzi o te legendy o gromadzeniu wilgoci na styku BK/Styropian jako materiałach skrajnie różnie reagujących na wilgoć. Ale chcę mieć wentylację mechaniczną (dom około 150 m2) więc mam cichą nadzieję, że wilgoć nie będzie mi straszna.

Jeśli ktoś zna jakieś inne powody dla których BK 24cm ze styro 15 cm jest zły prosiłbym o info!

BTW dajesz 20cm szarego styropianu? czy zwykłego, białego?

Czym, jak i ile docieplasz fundamenty?

Strop teriva czy coś innego? lepszego?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

micro-jr

jeszcze nie wiem, napisali: "nie jest to zalecane przez fachowców" podejrzewam, że chodzi o te legendy o gromadzeniu wilgoci na styku BK/Styropian jako materiałach skrajnie różnie reagujących na wilgoć. Ale chcę mieć wentylację mechaniczną (dom około 150 m2) więc mam cichą nadzieję, że wilgoć nie będzie mi straszna.

U siebie mam dokładnie takie rozwiązanie, łącznie z wentylacją mechaniczną. Jedyny problem jaki doskwiera mi w związku z wilgocią, to jej niedostatek.

Mieszkamy od paru miesięcy w nowo wybudowanym domu i wilgotność na poziomie 40% to już nieczęsty widok. Boję się myśleć co będzie w następnych zimach. W firmowym magazynie, minimalnie ogrzewanym higrometr wskazuje 60-70%. Na Twoim miejscu nie przejmowałbym się absolutnie nadmiarem wilgoci!

BTW dajesz 20cm szarego styropianu? czy zwykłego, białego?

Czym, jak i ile docieplasz fundamenty?

Strop teriva czy coś innego? lepszego?

Projektant ma umieścić 20cm ocieplenia a jaki będzie biały czy szary i konkretna lambda to zadecyduje po tym jak projekt będzie gotowy i będę mógł zrobić OZC.

Będę miał piwnicę więc tam 15cm styropianu. Ocieplenie piwnicy fundamentu trochę nie standardowe na tym forum:

- na bloczek betonowy czarne mazidło

- na klej przyklejony styropian (normalny żaden hydro czy styrodur)

- klej i siatka

- czarne mazidło

- folia kubełkowa

Stropy będę miał trzy, ostatni typu trumna - wszystkie klasyczne, lane monolity

Edytowane przez Ostap

W końcu kupiłem H+H TLMA (gładki) o gęstości 600. Chciałem 500 lub 550 ale na chwilę obecną nie mają.

Bez P+W może i murarze będą mieli troszkę więcej pracy ale nie zależy mi specjalnie na czasie a koszt się nie zmieni. Przy P+W niektórzy później spoinują piankami bo różnie łączenia wychodzą, przy gładkim na klej myślę, że nie będzie takiej potrzeby.

a Ja mam wielki albo i mały problem.... Chciałam i chcę budować z bloczka komórkowego... zaliczyłam w rozmowach 3 kierowników budowy i każdy kręcił nosem na ten materiał i namawiał do zmiany :( Jeden całkowicie odmówił mi prowadzenia budowy bo przy jego propozycji o umieszczeniu trzpieni żelbetowych zbrojonych odmówiliśmy z mężem tego rozwiązania... :( On tłumaczył złym jego doświadczeniem oraz tym, że lubi pękać a my budujemy się na śląsku w pobliżu kopalni. Opinia Urzędu Górniczego była pozytywna a teren zaliczony do grupy A.

Nie wiem co mam robić a boję się zaś silki i jej chłodu... może to głupie co napiszę i idzie za tym brak doświadczenia oraz brak konkretnych opinii ale nie wiem czy ona nie spowoduje tego, że przy ogrzewaniu gazowym będzie trudno ją zagrzać i podniesie mi koszty ogrzewania...

wiesz czytam i to nie tylko ten wątek ale powiem szczerze wypowiedzi osób, które już mieszkają np 3 sezon jakoś nie zauważam... teorii jest wiele i gdybania tak samo... w głowie jeden wielki mętlik powstaje a do tego u mnie problem z kierbudami bo; 1 odmówił mi nadzoru gdyż nie wyraziłam zgody na dodatkowe trzpienie przy BK w narożach ścian parteru, drugi coś mamrotał o tym, że na moim terenie z BK nie powinnam stawiać bo szkody górnicze, po wstórne wstrząsy, że po kilku latach będę żałowała tego materiału, bo latem ugotuję się - tak się nagrzewa etc...

Trzeci upiera się abym jednak zmieniła zdanie i stawiała z czegoś innego albo dawała ów trzpienie albo zrobiła dodatkowo badanie gruntu ... a Ja jestem pomiędzy młotem i kowadłem ...

Mało wypowiedzi też widzę o tym czy grzejąc np gazem jakie ponosi się koszty mając dom z silki etc...

Ostatnio chłopaczek na składzie budowlanym powiedział mi tylko tyle, że żałuje tego, że silkę kładł na zaprawę klejową a nie tradycyjnie bo ściany mu popękały:(

a Ja wciąż upieram się przy grzaniu o którym to tak mało konkretów. Jedynie Arturo mocno się z tematem rozwija ale on przy elektryce!

Nie wiem co mam robić a boję się zaś silki i jej chłodu... może to głupie co napiszę i idzie za tym brak doświadczenia oraz brak konkretnych opinii ale nie wiem czy ona nie spowoduje tego, że przy ogrzewaniu gazowym będzie trudno ją zagrzać i podniesie mi koszty ogrzewania...

Jakiego chlodu ? Dajesz o 2-3 cm styropianu więcej i masz dokładnie taki sam wszpółczynnik U.

Oczywiście, że silikat ma większą akumulację, a co za tym idzie bezwładność, ale to nie generuje przecież jakiś dramatycznych kosztów...

Mało wypowiedzi też widzę o tym czy grzejąc np gazem jakie ponosi się koszty mając dom z silki etc

Ponosi się dokładnie takie same koszty ,co przy ścianach z BK, czy ceramiki, jeśli tylko posiadają taką samą wartość współczynnika przenikania ciepła.

Edytowane przez fotohobby

Czy przy takim budynku można się na serio aż tak upierać aby ściany nie były z BK bo jest za słaby? czy strop lany może być dla nich za ciężki ( delikatnie powiedziane przez jednego kierbuda ) Dom o wym 884 x 1435 całkowita 185m2. Nie mam rzutu fundamentów ale po ścianach widać, które to 24cm :)

wiz2.jpg Przechwytywanie%u00252Bw%2Btrybie%2Bpe%25C5%2582noekranowym%2B2012-11-01%2B092043.jpg Przechwytywanie%u00252Bw%2Btrybie%2Bpe%25C5%2582noekranowym%2B2012-11-01%2B092409.jpg

Ja będę dawał silkę, ale jako ściany działowe i zależy mi właśnie na wyciszeniu, akumulacyjności. Oczywiście te kanały do przewodów elektrycznych sa fajne ale nie wiem czy wykorzystam.

A to ze coś pęka to akurat dziwne, Na forum raczej ludziom ytong pękał. Ja ytong kłądłem na zwykłej zaprawie. Ale silke chciałbym juz na cienkowarstwowej.

Natomiast twoje perypetie s kiebudami to jakieś science fiction. :eek: Oczywiście dodatkowe badanie gruntu można zrobić.

w tamtym roku, widziałem na własne oczy, jak w nowo-budowanym budynku gospodarczym (wielopiętrowym), po niewielkiej przeróbce projektu, na ostatnim piętrze zamiast ścian i podpór żelbetowych, zrobione zostało z BK i...

Po tygodniu od rozszalowania stropu żelbetowego (gruby 30cm) beton komórkowy nie wytrzymał. Trzeba było wycinać w BK rdzenie, i wstawiać tam słupy żelbetowe. Fakt, że fachowcy dla oszczędności (w sumie na życzenie inwestora), stawiali pustaki na sztorc czyli węższą stroną pionowo.

Ale w domu jednorodzinnym nikt sobie w stopę strzelał nie będzie, a i stropy są o wiele lżejsze bo mają mniejszą grubość.

Moim zdaniem w domu jednorodzinnym nie ma żadnego niebezpieczeństwa że BK sobie nie poradzi.

I jeszcze wypowiem się co do KB oraz ich opinii. Moim zdaniem, w czasach gdy technologia budowlana idzie bardzo szybko na przód, najlepiej zasięgać rady u młodych ludzi na tym stanowisku. Niestety obserwuję że starsi kierownicy, nie radzą sobie z natłokiem zmian następujących w tej branży.

Oczywiście pomija tych, którzy chcą umieć, szkolą się i są non stop w temacie. Ale jest wielu, którzy na jednym papierze chcą przejechać całe życie i nie mają ochoty się nawet szkolić i pogłębiać swojej wiedzy.

Edytowane przez vega1

Fakt, że fachowcy dla oszczędności (w sumie na życzenie inwestora), stawiali pustaki na sztorc czyli węższą stroną pionowo.

Moim zdaniem w domu jednorodzinnym nie ma żadnego niebezpieczeństwa że BK sobie nie poradzi.

.

Chyba jednak tego nie zrozumiałem. Jak na sztorc?

tym bardziej że pustaki miały wcięcia uchwytowe. Ale to było niestety na wyraźny prykaz inwestora...

Myślę że oni by zrobili normalnie. No ale tak się buduje dziś w tym kraju. Kasa to podstawa. Ostatecznie wyszło drożej bo trzeba było rdzenie żelbetowe robić pod tym. I czasu ile zmarnowane, ale cóż... :))

Ja będę dawał silkę, ale jako ściany działowe i zależy mi właśnie na wyciszeniu, akumulacyjności. Oczywiście te kanały do przewodów elektrycznych sa fajne ale nie wiem czy wykorzystam.

A to ze coś pęka to akurat dziwne, Na forum raczej ludziom ytong pękał. Ja ytong kłądłem na zwykłej zaprawie. Ale silke chciałbym juz na cienkowarstwowej.

Natomiast twoje perypetie s kiebudami to jakieś science fiction. :eek: Oczywiście dodatkowe badanie gruntu można zrobić.

od natłoku tych informacji ze strony kierbudów to strach się bać stawiać w ogóle dom :) a trzpienie żelbetowe mam uwzględnione w ściankach na poddaszu i jak to mówi mój wykonawca tam one być powinny i oni je wykonują!

Dziwi mnie tylko opinia trzech różnych kierowników a ten najmłodszy wiekiem właśnie mi odmówił, ten 3 dni przed emeryturą w sumie kręcił nosem ale z nim było najmniej problemu a trzeci - zapoznaje się z projektem po tym jak chciał mnie usilnie przekonać do porothermu czy też maxa :)

Jakiego chlodu ? Dajesz o 2-3 cm styropianu więcej i masz dokładnie taki sam wszpółczynnik U.

Oczywiście, że silikat ma większą akumulację, a co za tym idzie bezwładność, ale to nie generuje przecież jakiś dramatycznych kosztów...

Tak w miarę dokładnie to 4cm dla styro lambda 0,36

• 2 weeks później...

Witam

Podzielę się swoimi doświadczeniami. Ściany stawiane na jesień ubiegłego roku i nic nie pęka.

Ściany zewnętrzne Ytong 24cm P+W (odpowiednik klasy 600 BK) , wszystkie ściany wewnętrzne z silki P+W - wszystko na cienka spoinę , strop Filigran o łącznej grubości wraz z nadbetonem 18cm. Z tego co wiem to dla domków jednorodzinnych można stosować BK nawet od klasy 400 , chyba że budujemy blok. Bez problemu przeniesie obciążenia stropu i nie tylko jeżeli budynek jest dobrze zaprojektowany a "fachowcy" będą trzymać się projektu.

Na dzień dzisiejszy jestem zadowolony z wyboru, ciepło na zewnątrz , duża akumulacyjność i dźwiękochłonność ścian w środku. W silce otwory na ewentualne przewody elektryczne to fikcja , gdyż po każdej ułożonej warstwie bloczków trzeba by było je czyścić z zaprawy.