Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Z czego zbudować ściany domu - Wasze wybory i argumenty  

323 użytkowników zagłosowało

1. 1. Z czego zbudować ściany domu - Wasze wybory i argumenty

• beton komórkowy
      101
    • bale drewniane
      3
    • koształtki styropianowe wypełnione betonem
      16
    • pustaki ceramiczne
      107
    • bloczki silikatowe
      88
    • szkielet drewniany
      8
    • inny wybór
      9

Recommended Posts

Akumulacyjność - dom z ceramiki szybciej tracił ciepło, ale to pewnie wina kiepskiej szczelności - wiało z gniazdek.

To raczej zbyt daleko idący wniosek. Sama powierzchnia gniazdek jest na tyle mała, że trudno je posądzać o wychładzanie całego domu. Poza tym pamiętaj, że gniazdka znajdują się z reguły na dole, a tam powietrze zawsze jest najchłodniejsze. Wymiana powietrza poprzez same gniazdka jest IMHO zbyt mała, żeby miała ona jakiś racjonalny wpływ na wychładzanie się domu. Pamiętaj też, że mówimy tylko o gniazdkach montowanych na ścianach zewnętrznych - czyli w praktyce takich punktów masz może z 5-6 w całym domu! Abstrachuję już od tego, że przy ścianach 1W z Porothermu z reguły stosuje się dodatkowe docieplenie otworów na kontakty i gniazdka elektryczne Występujące na ścianach zewnętrznych.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To raczej zbyt daleko idący wniosek. Sama powierzchnia gniazdek jest na tyle mała, że trudno je posądzać o wychładzanie całego domu. Poza tym pamiętaj, że gniazdka znajdują się z reguły na dole, a tam powietrze zawsze jest najchłodniejsze. Wymiana powietrza poprzez same gniazdka jest IMHO zbyt mała, żeby miała ona jakiś racjonalny wpływ na wychładzanie się domu. Pamiętaj też, że mówimy tylko o gniazdkach montowanych na ścianach zewnętrznych - czyli w praktyce takich punktów masz może z 5-6 w całym domu! Abstrachuję już od tego, że przy ścianach 1W z Porothermu z reguły stosuje się dodatkowe docieplenie otworów na kontakty i gniazdka elektryczne Występujące na ścianach zewnętrznych.

Drogi kolego - na szybkie wychładzanie domu kiepski parametr szczelności ma większy wpływ, niż kiepski parametr U.

W opisywanym przypadku rząd czterech gniazdek znajdował się na wyskokości blatu kuchennego i wiało z nich tak, że podczas mrozów mozna było piwko schłodzić.

Z innych, pojedynczych i podwójnych mniej, ale nadal odczuwalnie.

Porotherm to najgorszy materiał na budowę.

Być może dlatego jest tak mocno promowany, między innymi na tym Forum.

Co i rusz, rejestrują sie zadowoleni "użytkownicy" domów z Porothermu, którzy wypowiadają sie tylko w wątkach dotyczących stanu surowego i polecają Porotherm na ściany stropy, a dachówkę Wienebergerga na dach.

Chileczke.... No tak - masz 7 postów i w każdym zachwalasz wyroby Wienebergera.

Kolejny.....

Ale to Ty wybrałeś, czy Twoj projektant ?

Bo jesli Ty, to napisz moze, jak będziesz przewiązywał ściany nośne z ceramiki z tymi z silikatu ? Kuł pustaki ?

Po co takie udziwnienia ?

Ja tak zastanawiam się...sylikat wewnątrz ze względu na dobre właściwości akustyczne i cieple chce wziaść...to będzie problem z przewiązaniem silikatu z ceramiką?

witojcie,

to w końcu z czego ten wymarzony domu budować?

mój projekt:

http://projekty.muratordom.pl/projekt_niezbedny-z-wentylacja-mechaniczna,3047,0,0.htm

GN

W tym projekcie masz już konkretny materiał. Pytanie jest takie: czy widzisz jakieś powody, żeby go zmieniać? Moim zdaniem mógłbyś ewentualnie pomyśleć o zamianie na ceramikę 25 cm i przeliczyć koszty wykonania w docelowym "U" ściany. Na Porotherm pójdzie na pewno mniej izolacji niż na silikat. Jak wyjdzie taniej - to warto... :)

Ja tak zastanawiam się...sylikat wewnątrz ze względu na dobre właściwości akustyczne i cieple chce wziaść...to będzie problem z przewiązaniem silikatu z ceramiką?

Nie będzie problemu. Najlepiej byłoby robić bez przewiązania, żeby nie dziurawić ściany zewnętrznej. Takie dołączenie można zrobić dołączając silkę do porothermu kotwami stalowymi zatopionymi w spoinach ściany zewnętrznej. Pytanie tylko czy ma to sens - ile będziesz mieć tej izolacji akustycznej w silikacie? Akurat cienkie porothermy też mają dość dobrą izolację termiczną - rzędu 45 db przy ściance 11,5 cm. Wydaje mi się, że silikat przy tej grubości może mieć podobnie. A w takiej sytuacji odpadnie ci problem łączenia ścian z bloczkami o różnej wysokości, co jest zawsze jakoś tam kłopotliwe. Moim zdaniem branie silki tylko ze względu na lepszą akustykę ścian wewnętrznych to zbyt słaby argument :) Po prostu ceramika daje podobne parametry, a odpada mnóstwo innych kłopotów.

• 2 weeks później...
Do budujących z ceramiki poryzowanej pytania:

W przypadku porothermu i termotona 25 p+w - Jak z z mostkami cieplnymi na piórze i wpuście tych pustaków bez spoiny?

Jak z zapadaniem się zaprawy przy spoinie poziomej do środka pustaka i tworzeniem się mostków cieplnych?

Przy ścianie 25 cm te pytania nie mają większego znaczenia, bo na badaniach termowizyjnych po dociepleniu ściany i tak nie zobaczysz ewentualnych mostków termicznych wynikających z ułożenia pustaków. Co do zapadania się zaprawy to wszystko zależy od jej przygotowania - powinna być na tyle gęsta, żeby się jednak nie zapadała. Ale nawet jak się zapadnie to w żadnym wypadku nie zmniejszy to jakości połączenia pustaków - skoro w przypadku np. pustaków Porotherm Profi wystarczy 2 mm zaprawy, żeby ściana miała docelową wytrzymałość :-)

Czy znalazłby się ktoś uprzejmy, kto doradzi mi czy zamiana bloczków ceramicznych na bloczki z betonu komórkowego powinna być jak 1:1? Czyli 24 cm ceramiki na 24 cm betonu komórkowego + taka sama izolacja (20 cm Termo Oraniki)?

Chciałabym przygotowując materiały do OZC dokonać tej zamiany w projekcie.

Hepek, dziękuję. Dziś dzwoniłam do Kierownika budowy, mam przyjechać z projektem, to popatrzy, czy nie trzeba wstawić dodatkowych słupów. Jak wcześniej go pytałaliśmy o zmianę materiału, to nie uczulał, że trzeba zwracać uwagę na zmianę wytrzymałości. :D

Stropu monolitycznego nie ma, jest lekki, ale rzeczywiście mamy dachówkę ceramiczną.

• 2 weeks później...
  • 2 months później...

No cóż ja wybrałem porotherm 25 P+W. Namawiano mnie do dryfixa, ale dobrze że nie posłuchałem. Raz wykonanie tych pustaków musi być bardzo dobre, dwa ma gorsze parametry wytrzymałościowe i akustyczne. Beton komórkowy odpadł w przedbiegach. Mam dwa stropy monolityczne bez rdzeni, więc ściany muszą być mocne. Po za tym słaba izolacyjność akustyczna i nasiąkliwość. Gdybym nie oszczędzał wziąłbym Silikat ale 24. Nie żadne 18 gdyż nie wiem czy konstruktor by się zgodził. Bardzo podobają mi się pustaki MAX. Czasami je widuje. Wygląda to bardzo solidnie i chyba taniej niż porotherm. I może tylko nad tym żałuje. Ale więcej roboty z nim,wykonawcy by mi marudzili.

Generalnie każdy wybiera sam, ale z BK bym na pewno nie budował. Reszta jest ok, a szczególnie Silikat, szkoda że cenowo wychodzi drożej.

ps. acha zaprawa cementowo - wapienna bez żadnych plastyfikatorów. Na składzie budowlanym się dziwili bo wszyscy budują z plastyfikatorem ,a budowlańcy że dawno już nie budowali w ten sposób

Edytowane przez Darkat

Wariant pośredni między mokrą zaprawą a Dryfixem to jest Porotherm Profi. Zaprawa mokra, ale jest jej bardzo mało. Grubość jest taka, że na upartego da się zgubić krzywizny i odchyłki wymiarowe pustaków. Ogólnie gdyby ktoś brał pod uwagę Porotherm to polecam właśnie Profi

Grubość tej zaprawy to kilka mm, więc nie ma specjalnie jak zgubić nierówności pustaków. W tym systemie muruje się ze specjalnie przygotowanych pustaków, bardzo precyzyjnie wyszlifowanych. W praktyce więc nie ma co gubić - pod warunkiem oczywiście, że wykonawca czegoś nie spierniczy ;)