Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Planuję samodzielnie ułożyć izolację podłogi na gruncie, będzie to folia PE i styropian (2x5cm). Mam jednak pewną wątpliwość, mianowicie na chudym betonie położone są już rury instalacji wodnej w peszelach (instalacja kanalizacyjna na szczęście pod chudziakiem). I tu rodzi się pytanie:

Czy folię PE należy ułożyć na chudym betonie przykrywając również istniejące rury od instalacji wodnej? Następnie pierwszą warstwę styropianu 5cm dosunąć do rur, a kolejne 5cm położyć na wierzch przykrywając wszystko? Jest to prawidłowe rozwiązanie? Rury będą leżały wtedy na chudziaku.

https://forum.murator.pl/topic/101208-izolacja-pod%C5%82ogi-na-gruncie-co-zrobi%C4%87-z-rurami/

Ja rury od wody i c.o. ułozyłem na pierwszej 5-cio centymetrowej warstwie styropianu. Drugą warstwę styropianu gr.5cm ułozyłem obok rur, a przestrzeń nad rurami zakryłem styropianem gr.2cm.

Na tak przygotowanym podłożu zrobiłem wylewkę betonowa gr.5cm.

Rury nie powinny leżeć bezpośrednio na "chudziaku", za duzo ciepła będzie uciekało do gruntu.

Popieram poprzednią opinię. Ja dodam tylko, że między chudziaka a folię należałoby dać papę, która zabezpieczy nam folię przed zniszczeniem - bo chudziak przecież nie jest idealnie gładki.

Ja też mam rury na chudziaku. Papy u mnie nie ma, tylko 2x folia, która leży na rurach.

Najlepiej by bylo klasc rury miedzy warstwami styropianu. Ale jak widac u mnie tez tak nie bedzie. Wazne by rury byly w otulinie.

Co do przedzierania folii. Lazilem po niej, szurałem i ta 0,03 nic sie nie przetarla. Na wszelki wypadek dalem podwójnie.