Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

porzadki po kafelkowaniu

asiulka

Recommended Posts

Naprawdę polecam - jakoś tak dobrze działa na ten kurz pobudowlany, co wszędzie w kółko osiada, a przy okazji takie rzeczy jak resztki fugi na kaflach czy zaprawa gdzieś tam (choć mało miałam) też złażą ładnie :lol:

Co prawda jestem jeszcze jakieś 2 tygodnie przed dokładnymi porządkami i myciem kafelek po gruntownym remoncie, ale czy nie wystarcza zmyć ten "osad fugowy" wodą z płynem do mycia? słaszałem że to jest dobre. O wodzie z octem nie słyszałem. A nie chce stosować żadnej mocniejszej chemii w postaci preparatów, bo podobno to wyczyści, ale też zaszkodzi kafelkom i fugom, że będą tj. podatne na zabrudzenia - ktoś słyszał coś o tym?

u nas woda+ocet szla do wszystkiego,

pani w sklepie po paru tygodniach nie wytrzymala, i zapytala "a co pan z tym octem robi ?" ;-)

jedyna rzecz, jak nie pozostawiala nam smug po umyciu frontow wenge,

:lol: :lol: :lol:

Dobrze, że ja w różnych sklepach kupowałam :lol:

Ale fakt, w małym stężeniu nawet do drewna używałam.

Evil, płyn do mycia też może być i to najlepiej zwykły ludwik - ale woda z octem lepsza na pył i zacieków tak nie zostawia :wink:

• 6 months później...

a jak doczyścić z resztek zaschłej fugi kafle imitujące drewno? Maja porowatą, nierówna strukturę - w te żłobienia wsztstko włazi. Fugowane było 2 tygodnie temu, ale dopiero teraz się za to zabieram...

Kafle są cieme i mają teraz pełno jasnych miejsc po fudze, wygląda to koszmarnie. Na to też pomo.że woda z octem? boję się drastycznych środków i szczoty ryzowej, żeby nie uszkodzić fugi.

Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia??

a jak doczyścić z resztek zaschłej fugi kafle imitujące drewno? Maja porowatą, nierówna strukturę - w te żłobienia wsztstko włazi. Fugowane było 2 tygodnie temu, ale dopiero teraz się za to zabieram...

Kafle są cieme i mają teraz pełno jasnych miejsc po fudze, wygląda to koszmarnie. Na to też pomo.że woda z octem? boję się drastycznych środków i szczoty ryzowej, żeby nie uszkodzić fugi.

Ma ktoś z tym jakieś doświadczenia??

Prawde mowiac to masz roboty od... i jeszcze wiecej.

Kup preparat do uowania zapraw murarskich i fug. Potraktuj te niedoczyszczone fugi tym preparatem. Roboty troche z tym bedzie ale tak to jest jak po fugowaniu nie wyczysci sie odrazu plytek.