Jarek EM08 04.05.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Zapraszam do wpisywania Waszych komentarzy do mojego dziennika budowy domu EM08. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karpatka 04.05.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Cześć Jarku, oprócz satysfakcji, żem pierwsza, uprzejmie zwracam uwagę, żeś Waść komentarze w złym miejscu założył... Pozdrawiam i wytrwałości życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 04.05.2008 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2008 Dzięki za zwrócenie uwagi. Dzięki pomocy moderatora, wątek trafił do odpowiedniego forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 05.05.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Cześć To ja "prawie sąsiad" z drugiej strony Katowickiej. Widzę, że sporo Tych rzeczy które masz przed sobą ja już mam za sobą To był twój błąd, że tak długo zwlekałeś z podpisaniem umowy z ENEĄ. My podpisywaliśmy umowę we wrześniu i prądu nadal niema Ma być podobno koniec czerwca/lipiec - pożyjemy zobaczymy. To samo z wodą. Na szczęście mam pomocnego sąsiada, który w razie czego udostępni te media. A w kwestii przydomowej oczyszczalni to też możesz się rozczarować tak jak ja. Bo jeśli masz w planach (nawet odległych) budowę kanalizacji w okolicy to zapomnij o POŚ, bo ci Urząd Miasta zgody nie wyda. Mi nie wydał i muszę mieć szambo przejściowo. Też oczywiście kawałek od działki mam rów, do którego można by tą wodę oczyszczoną puścić. Kanaliza na Szczepankowie miała być już 2007 niestety tak się wszystko przesuwa, że jak będzie w 2010 to będę się cieszył. Co do WZ to ja na nie się trochę naczekałem od UM, bo aż prawie 5 miesięcy. Teraz czekam na PnB - wniosek złożony 12.03.08 i ma być na dniach, najpóźniej w połowie maja. Staruję z budową w czerwcu. Ekipa już nagrana ( generalny wykonawca - ale przystępny cenowo) A co do Twojego Domku to całkiem fajny, sporo pomieszczeń upchneli na tej powierzchni. No i ma Świadectwo Energetyczne Ja buduję ciut mniejszy i energooszczędność będę musiał we własnym zakresie poprawić. Ja jak wybierałem projekt to nawet o tym nigdzie nie czytałem, a teraz pierwszy raz widzę, że już można nabyć projekt z takim świadectwem. W każdym razie życzę powodzenia w papierologii i jak najkrótszych terminów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 06.05.2008 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Cześć To był twój błąd, że tak długo zwlekałeś z podpisaniem umowy z ENEĄ. My podpisywaliśmy umowę we wrześniu i prądu nadal niema Ma być podobno koniec czerwca/lipiec - pożyjemy zobaczymy. To samo z wodą. Na szczęście mam pomocnego sąsiada, który w razie czego udostępni te media. Zobaczymy... Wprawdzie działka to aktualnie jest gołe pole, ale liczę na to, że jeśli u sąsiada 0,5 m od mojej granicy działki stoi sobie już skrzynka ele., to nie będzie dla ZE dużym problemem "przeciągnąć prunda" na drugą stronę. A wodociąg i gazociąg w drodze jest aktualnie robiony. A w kwestii przydomowej oczyszczalni to też możesz się rozczarować tak jak ja. Bo jeśli masz w planach (nawet odległych) budowę kanalizacji w okolicy to zapomnij o POŚ, bo ci Urząd Miasta zgody nie wyda. Mi nie wydał i muszę mieć szambo przejściowo. Muszę powiedzieć, że raczej nie wierzę, że mi się uda, ale warto zawalczyć. A jeśli chodzi o szambo, to wymagał UM do WZ-ki od Ciebie wstępną umowę na jego budowę? Ja rozumiem, że takie coś jest ew. potrzebne do PnB ale do WZ??? :o:o Co do WZ to ja na nie się trochę naczekałem od UM, bo aż prawie 5 miesięcy. No to miałeś jakiś szczególnie skomplikowany przypadek skoro UM rozpatrywał Twój wniosek ponad standardowy 1 miesiąc, czy też wydłużony standardowy termin 2 miesięczny... A karę ustawową Ci płacili??? No ale pewnie wina przedłużonego rozpatrywania tego przypadku leżała po Twojej stronie... więc nic nie płacili... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 06.05.2008 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2008 Co do Enei, to Ci mówię, że możesz się zdziwić jaki tam mają terminy na jakąkolwiek pierdółkę. Zobacz sobie w umowę ile mają czasu na uzgodnienie projektu, a potem ile czasu na wykonanie przyłącza od momentu uzyskania pozwolenia na budowę przyłącza. Ja Cię nie chcę straszyć, ale niestety tak jest i nie da się tego popchnąć, nie jeden próbował i mu się nie udało. Co do umowy przedwstępnej na Szambo przy WZ to niestety konieczność. Tylko nie daj się nabrać na jakąś wpłatę przy umowie przedwstępnej. Ja mam umowę przedwstępną z firmą FACH-BET koło Pobiedzisk( nic nie wzieli za to) , bo np. http://www.szamba-poznan.pl/ chcieli wpłaty zaliczki 200 zł z głupią umowę przedwstępną Co do terminu WZ to nie miałem szczególnego przypadku. Oni niestety traktują każdy przypadek jako szczególny. Decyzję WUA wydaje w terminie miesiąca od dnia złożenia wniosku oraz wymaganych załączników; w sprawach szczególnie skomplikowanych termin ten wynosi 2 miesiące, z tym że nie wlicza się terminów przewidzianych w przepisach prawa dla dokonania określonych czynności, zawieszenia postępowania oraz opóźnień z winy strony lub z przyczyn niezależnych od organu. Jest to termin czysto teoretyczny, bo wszelkie uzgodnienia i czas oczekiwania na te uzgodnienia nie jest wliczony w ten termin. I dopiero jak będą wszystkie uzgodnienia łącznie z ZUD ( miasto o to występuje) to dopiero leci termin Ja do wniosku dołączyłem wszystkie warunki przyłączeń mediów od ENEI, Aquanetu i z Gazowni. To że je dołączyłem te warunki nic nie przyśpieszyło terminu, bo i tak UM występował o potwierdzenie czy decyzja o warunkach przyłączenia jaką wydali tego i tego dnia jest nadal aktualna i zgodna. Podejrzewam, że UM specjalnie występuje o wszelkie uzgodnienia powtórnie i czepia się najdrobniejszych szczegółów typu Szambo, żeby tylko termin wydłużyć Ale może rzeczywiście ja nie jestem tego świadomy i mój przypadek był szczególny W każdym razie życzę Ci powodzenia w papierologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 07.05.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Życzę powodzenia! Dziś już za późno, żeby czytać Twój dziennik, oczka mi się zamykają, ale obiecuję, że to nadrobię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 26.05.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2008 Tak sobie czytam i się dziwię, ja żadnej umowy na budowę szamba nie musiałam mieć, warunki dostałam bez problemu... Hmmmmm.... A może czegoś nie wiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 03.06.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Hej Chciałbym się ugryźć w język - a nie mówiłem Dla "pocieszenia" Ci powiem, że nadal nie mam prądu z Enei ( tylko pożyczka od sąsiada) wiem tylko tyle, że mają ostateczny termin do 28 lipiec 2008, a dla przypomnienia podpisywałem umowę we wrześniu zeszłego roku Bardziej mnie martwi woda z Aquanetu, bo zanosi się na to, że będę ją miał jak już dom w stanie surowym otwartym będzie stał ręce opadają. W każdym razie te urzędasy to kompletnie nic nie robią, jak im nawet jakiegoś podpisu brakuje to nie zadzwonią barany tylko czekają aż inwestor sam zadzwoni Także dam Ci radę dzwoń nawet codziennie, aż będą Cię mieli dosyć i dowiaduj się na jakim etapie jest sprawa i czy coś im nie brakuje, czy też kogo trzeba pogonić - może to coś pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 06.01.2009 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Witam! Ten dziennik się nie da zapomnieć, bardzo oryginalny emblemat Powodzenia, będę śledzić postępy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 06.01.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2009 Cześć Ech nasze kochane urzędy i instytucje Państwowe. W UM to chyba każdy przypadek jest szczególny i każdemu tyle każą czekać na WZ. Ech A jak tam z mediami ?? Ja Ci pisałem kiedyś, że miałem mieć prąd od ENEI w lipcu, a ostatecznie miałem we wrześniu, wodę miałem mieć do końca listopada - i nadal jej nie mam , a dom już stoi w stanie surowym zamkniętym i elektryka położona - nie daję się Gazowania chciała mi dać termin na kwiecień 2010, ale się udało załatwić wpisanie terminu na listopad 2009 i mają wykonać w wakacje przyłącze. Mojemu koledze, składał wniosek o warunki na początku grudnia, wpisali termin do warunków kwiecień 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 09.01.2009 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Witam! Ten dziennik się nie da zapomnieć, bardzo oryginalny emblemat No... to akurat moja żona nagrywała mnie kamerą, gdy czytałem wiadomość od Kristofurosa, że czekał na WZ 5 miesięcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 10.02.2009 01:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2009 Zaczyna się nieźle! Avatarek szaleje, to i budowa się rozbryka!!! Kibicuję wszystkim, którzy budują Na Każdą Pogodę, bo garściami czerpałam z tego projektu /zielonej wersji/ inspiracje rysując swój... Wklej zdjęcia Tego Siedmiomilowego Lasu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GLAMOURMUM 28.02.2009 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2009 Witam kolejnego poznaniaka.... dopiero dzisiaj trafiłam na Twój dziennik. Mogę ci polecić moje biuro projektowe...robiłam bardzo dużo zmian w projekcie... i muszę powiedzieć,że bardzo mi pomogło to biuro. Czasami sprowadzali mnie na ziemię , ale większość moich pomysłów przeszło. W razie zainteresowania wyślę dane na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 04.03.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2009 Uwierz, jesli okna dachowe zamiast lukarn planujesz w sypialniach - to w moim odczuciu kiepski pomysł. Mamy tak w naszej sypialni - w trakcie deszczu porażka, należałoby zamontować rolety zewnętrzne ze sterowaniem zdalnym (wobec czego nie widzę aspektów ekonomicznych). Walorów estetycznych - po prostu brak. Ulubione pomieszczenia w naszym M08 - sypialnie z lukarnami. Jeśli chodzi o zakres dziennika - zalecam retusz zdjęć w celu delokalizacji, dużą powściągliowść i filtrowanie treści" . Raz mieliśmy gości z forum nie anonsowanych wcześniej: "A ... trafliliśmy po zdjęciach z forum, na których było widać te ...". Jeszcze nie mieliśmy zrobionych wszystkich rzeczy, więc zaprosiliśmy. Niemniej byli to ostatni zwiedząjący. Powodzenia i szybkiego wykończenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 06.03.2009 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Uwierz, jesli okna dachowe zamiast lukarn planujesz w sypialniach - to w moim odczuciu kiepski pomysł. Mamy tak w naszej sypialni - w trakcie deszczu porażka, należałoby zamontować rolety zewnętrzne ze sterowaniem zdalnym (wobec czego nie widzę aspektów ekonomicznych). Walorów estetycznych - po prostu brak. Ciekawa wskazówka z tym deszczem... nie przyszło mi to do głowy. Z drugiej strony planowałem w całym domu założenie rolet do każdego okna - obojętnie czy to do parterowego, czy też dachowego. O ile roletę do okna połaciowego można zamówić bez problemu, to z lukarniami chyba będzie już się wiązało przeprojektowanie lukarni żeby gdzieś tam wcisnąć skrzynkę od rolety tak żeby jej nie było widać od zewnątrz... Jak dla mnie to kolejny powód żeby mimo wszystko wywalić 2 lukarny i wstawić okna połaciowe z roletami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 06.03.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Ciekawa wskazówka z tym deszczem... nie przyszło mi to do głowy. Z drugiej strony planowałem w całym domu założenie rolet do każdego okna - obojętnie czy to do parterowego, czy też dachowego. Jak dla mnie to kolejny powód żeby mimo wszystko wywalić 2 lukarny i wstawić okna połaciowe z roletami... Ja też tak planowałem i na planach poprzestałem. Odnośnie lukarn, w tych pomieszczeniach naprawdę da się mieszkać, w tych klitkach z oknem dachowym tylko się śpi, nie nazywam tego sypialnią ani pokojem bo inne pomieszczenia by się obraziły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 06.03.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Ciekawa wskazówka z tym deszczem... nie przyszło mi to do głowy. Z drugiej strony planowałem w całym domu założenie rolet do każdego okna - obojętnie czy to do parterowego, czy też dachowego. Jak dla mnie to kolejny powód żeby mimo wszystko wywalić 2 lukarny i wstawić okna połaciowe z roletami... Ja też tak planowałem i na planach poprzestałem. Odnośnie lukarn, w tych pomieszczeniach naprawdę da się mieszkać, w tych klitkach z oknem dachowym tylko się śpi, nie nazywam tego sypialnią ani pokojem bo inne pomieszczenia by się obraziły . No żeż kurna! A do czego służą sypialnie? Ja mam tylko okna dachowe i normalne pokoje, niektóre zwane sypialniami, tam się mieszczą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pa 06.03.2009 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 JArek EM08, Przepraszam, że tak trochę zaśmiecam, i wyrażam swoje opinie:w naszym M08 podnieślismy ściankę kolankową, zwiększyliśmy kąt nachylenia dachu o ok. 2 st, ścianka przedkolankowa ma wys. ok. 120 cm.Nasza sypialnia jest nad garażem, ma ok. 24 m2 w podłodze, w miejscu gdzie zbiegają się połacie znad garażu jest ok. 260.Generalnie lubię dochodzić do okna z każdej strony nie myśląc, że walnę głową w g-k [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 06.03.2009 22:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 JArek EM08, Przepraszam, że tak trochę zaśmiecam, i wyrażam swoje opinie: Póki mi tu nie proponujesz powiększenia penisa albo nie oferujesz jakichś cudownych kropli na porost włosów - to nic tu nie zaśmiecasz... A wszelkie sugestie są mile widziane - bo nie jestem ani wszechwiedzący ani wszechprzewidujący... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts