Andrbasia 07.03.2009 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Namiary na fajnego architekta Henryk LitwinowiczPoznań ul. Wolsztyńska 24a wjazd od ul. Marcelińskiejtel. 861 - 43 -43 Polecony przez moich znajomych. Szkoda że juz masz projekt, kupujac u nich masz zniżke na adaptacje. Pozdrawiam Ale sie spoźniłem hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 12.03.2009 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Hej Wodzu 19. Czy jeśli chciałbym wstawić w okna i drzwi balkonowe kasety z roletami „antywłamaniowymi”, to czy trzeba przeprojektkować okna. Bo wydaje mi się, że tak. Nie trzeba specjalnie przeprojektować, tylko trzeba dodać do otworu okiennego z projektu miejsce na kasetę z roletą i tyle - wpis do dziennika ( jeśli w ogóle potrzebny) wystarczy. Trzeba tylko pamiętać o wielkości kasety - najlepiej do wszystkich wybrać jedną wielkość kasety ( chodzi o wysokość) Np. drzwi tarasowe wymagają większej kasety na roletę, dlatego ja u siebie zastosowałem wszystkie skrzynki 200mm. Górna krawędź otworu okna na jednej wysokości - trzeba na to zwrócić uwagę. 20. Sprawa założenia rolety „anty” na lukarni frontowej wydaje mi się prosta do realizacji. Patrząc na przekrój B-B można zauważyć, że taka kaseta od rolety bezproblemowo zmieściłaby się w podbitce (czy też pod nią). W tej kwestii możesz ( i najlepiej będzie) się skontaktować z autorem projektu arch. Małgorzata Cybulska-Marks i ona powinna wiedzieć czy tam roleta wejdzie czy nie. 21. Ewentualne przeprojektowanie fundamentów na podstawie wyników badań getechnicznych. Możesz rozważyć na dzień dobry podniesienie całego domu o 1 ( lub więcej) warstwę bloczków, żeby np uzyskać odpowiedni spadek od wjazdu do garażu. Zawsze łatwiej więcej nawieźć ziemi i podsypać wokół domu niż odwrotnie. U mnie właśnie dom jest podniesiony o 1 warstwę bloczków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 13.03.2009 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 19. Czy jeśli chciałbym wstawić w okna i drzwi balkonowe kasety z roletami „antywłamaniowymi”, to czy trzeba przeprojektkować okna. Bo wydaje mi się, że tak. Nie trzeba specjalnie przeprojektować, tylko trzeba dodać do otworu okiennego z projektu miejsce na kasetę z roletą i tyle - wpis do dziennika ( jeśli w ogóle potrzebny) wystarczy. No właśnie też do takiego wniosku doszedłem po konsultacjach z moim kolegą budowlańcem zresztą (mgr inż.) ... Zwłaszcza, że jak zdążyłem się już zorientować architekci liczą sobie konkretną kasę za taką "kosmetyczną" zmianę w projekcie... 21. Ewentualne przeprojektowanie fundamentów na podstawie wyników badań getechnicznych. Możesz rozważyć na dzień dobry podniesienie całego domu o 1 ( lub więcej) warstwę bloczków, żeby np uzyskać odpowiedni spadek od wjazdu do garażu. Zawsze łatwiej więcej nawieźć ziemi i podsypać wokół domu niż odwrotnie. U mnie właśnie dom jest podniesiony o 1 warstwę bloczków. No właśnie mam zamiar podnieść dom i nawieźć ziemi, zwłaszcza, że działka leży trochę poniżej poziomu drogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 08.04.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Hej Widzę, że u Siebie też będziesz musiał podnieść dom na fundamentach i to o 2 warstwy bloczków ( 30cm to chyba tyle wychodzi). No to kolego szykuj kasę dodatkowo Mnie dodatkowa 1 warstwa bloczków kosztowała 1500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 08.04.2009 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Hej Widzę, że u Siebie też będziesz musiał podnieść dom na fundamentach i to o 2 warstwy bloczków ( 30cm to chyba tyle wychodzi). No to kolego szykuj kasę dodatkowo Mnie dodatkowa 1 warstwa bloczków kosztowała 1500 zł W sumie to będę zaraz dzwonić do "mojej pani", czy rzeczywiście będziemy zwiększać wysokość ścian fundamentowych, czy też tylko podnosić całość w górę. Sprawa w tym, że obliczenia fundamentów były robione dla rejonu Warszawy, czyli Polski B, gdzie głębokość przemarzania gruntów jest większa niż dla Poznania. Z tego co widzę w projekcie fundamenty są posadowione 100 cm p.p.t. a dla nas w Posen wystarczy 80 cm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 08.04.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 No to może wystarczy Ci wtedy podniesienie o 1 warstwę bloczków, ale to już musisz obgadać ze specjalistą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawalara 09.06.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Nie zazdroszczę przejść z papierologią. U nas jakoś to sprawniej wyglądało. Może dlatego że Starostwo w Gnieźnie (po tygodniu od złożenia wniosku zostało wydane PnB), gmina w Kłecku (na WZ czekaliśmy 2 tydognie). Wodę mieliśmy na zawołanie, na prąd oczywiście czekamy, może we wrześniu (nasz przyszły sąsiad walczy i pogania). Kanalizy nie ma więc oczyszczalnia z drenażem. Wycena na budowę SSOBD o której wspomniałeś na średnim poziomie. Ale najtańszych nie ma co brać - wiem to z doświadczenia. Strasznie chcą gonić z robotą, a wtedy trzeba ich pilnować na każdym kroku. Powodzenia, najgorsze za Wami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 22.06.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Witam !!..no to ja jako pierwsza gratuluje otrzymania pozwolenia:)teraz pójdzie Wam jak burza !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 22.06.2009 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 teraz pójdzie Wam jak burza !! No właśnie... burza... Wiecznie leje ostatnio... Mam nadzieję, że jak już zaczniemy budowę, to pogodzie się coś odkręci i będzie mniej padać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 22.06.2009 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Niestety słyszałam , że lipiec nie ma być lepszy:((....czego oczywiście ani Waszej, ani naszej budowie nie życze:)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 22.06.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 GRATULACJE i sprawnej oraz pogodnej budowy życzę. Teraz ostro do przodu kolego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 24.06.2009 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 Niestety słyszałam , że lipiec nie ma być lepszy:(( ....czego oczywiście ani Waszej, ani naszej budowie nie życze:)) Na szczęście jeszcze w lipcu nie zaczynamy. Tak więc lipiec można spisać jeszcze na straty... I właściwie sierpień też... Pogodę potrzebujemy na wrzesień i początek października... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 24.06.2009 11:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 GRATULACJE i sprawnej oraz pogodnej budowy życzę. Teraz ostro do przodu kolego. Dzięki za życzenia. Nie masz jakiegoś znajomego, sprawdzonego szamana (najlepiej z polecenia), u którego można zamówić fajną pogodę na budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc_gość 24.06.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 GRATULACJE i sprawnej oraz pogodnej budowy życzę. Teraz ostro do przodu kolego. Dzięki za życzenia. Nie masz jakiegoś znajomego, sprawdzonego szamana (najlepiej z polecenia), u którego można zamówić fajną pogodę na budowę? He, He Też cierpię na brak takowego... u mnie robią ocieplenie elewacji, ale okap dachu jest spory i im ten drobny deszczyk nie przeszkadza na szczęście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 09.09.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 Cześć ! Wpadłem się przywitać . Przejrzałem Twój dziennik ( na dokładne wczytanie się jakoś nie mogę znaleźć czasu ) i cieszą się ,że buduje się kolejny dom z serii EM . Zatem będę śledził twoje postępy. Powodzenia na budowie . No i GRATULACJE ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr.nowy 09.09.2009 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2009 No i przeczytałem dziennik i komentarze. Z papierologią przerąbane jak zawsze ale budowanie zacząłeś na ostro ! Widzę , że z Ciebie bardzo konkretny i konsekwentny Inwestor. Muszę powiedzieć , że zazdroszczę , bo mnie samemu czasem brakuje takiego zdecydowania w kontaktach z wykonawcami. Tak trzymaj ! Jeszcze raz powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 10.09.2009 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2009 Ano... Trzeba umieć postawić na swoim, bo inaczej nawet sprawdzone ekipy wejdą inwestorowi na głowę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mort 01.10.2009 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Postępy na budowie robią wrażenie:) Tylko z tym deszczem to nie przesadzaj.. Na szczęście pewnie w podobnym czasie co Ty będę potrzebował ładnej pogody, więc już się nie martwię, że jej nie będzie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 01.10.2009 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2009 Od poniedziałku zamawiam ładną pogodę, więc i Ty się może załapiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saraha 15.10.2009 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 Gratuluję wieńca, choć niestety nie widzę go na fotkach u siebie Zaskoczyło mnie, że w muratorze "nasz" domek nie jest już zielony Szkoda Mnie się bardzo w takiej zielonej wersji podoba. Sama nie mogłam takiego wybudować, bo na naszym terenie w warunkach zabudowy jest zapis wymagający, żeby dach był w kolorze "zbliżonym do naturalnego". Może powstał on po tym, jak jeden z - dalszych na szczęście - sąsiadów pomalował stary, blaszany dach na obrzydliwy odcień niebieskiego Gdybym teraz wybierała dach i kolorystykę domu, poważnie zastanowiłabym się nad grafitowym lub bardzo ciemnym brązowym dachem... Ha! Popatrzyłam teraz na kosztorys Muratora. No ja nie wiem, jak miałabym wybudować ten dom za takie pieniądza Fakt, mój jest powiększony, ale mimo wszystko ta suma wydaje się kosmicznie niska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts