Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EM08 (L) - Dziennik Jarka - Poznań - komentarze

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 130
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Jarek. Korzystam z firmy Robson już od wielu lat i mogę ich polecić, wszystko robią super.

Dziwi mnie ich odpowiedź :(

Cen nie mają za niskich i nie za bardzo da się targować, ale nie ma się do czego przyczepić przy montażu. Niestety nie należą do firm które zabiegają o klienta :( Moja firma od dachówki też była z firm tego typu :) ale chyba coraz bardziej lubię takie firmy. Nie narzucają się, nie przekonują że są najlepsi, najtańsi i tak dalej. Sprzedają dobry towar lub usługę i mogą sobie na to pozwolić bo zadowoleni klienci nadal będą korzystali z ich usług.

Może daj im jeszcze szansę bo naprawdę to co robią robią dobrze. Mam Normstahla i jest ok ( była jakaś regulacja ale wszystko umówione i zrobione na termin bez wariactwa ). pozdrawiam Adam

Ta... Tylko, że Jarek już dawno postanowił sobie, że budowa będzie się odbywać na jego warunkach i jakiekolwiek próby sterowania Jarkiem, czy narzucania swoich pomysłów czy woli przez różnych fachowców (i nie tylko) będzie się kończyć z jego strony krótką piłką...

Ja nie prosiłem tej firmy od udostępnienie mi żadnych specjalistycznych schematów montażowych, o które mogliby być zazdrośni i ich pilnie strzec. A ponieważ zachowują jak małe dzieci, co to nie chcą dać nikomu własnych zabawek, to ja nie dam im mojej kasy za Chiny Ludowe :).

Napisali mi później

"Wykreślając nas rezygnuje Pan z np. szerokiego standardu opieki po sprzedażowej, którego tylko jednym z elementów jest szybki serwis oraz siłowniki zastępcze na czas naprawy zapewniane przez cały okres eksploatacji produktu. No cóż … ma Pan prawo wyboru."

co mogłem skwitować tylko taką odpowiedzią, że co z tego, że mają super-duper standard opieki po sprzedażowej, skoro ich system opieki przed sprzedażowej jest do bani i zniechęca do nich potencjalnych klientów...

A kolejną szansę mógłbym im dać, gdybym od dawna z nimi współpracował i pewnego razu powinęła by im się noga - można wybaczyć. Ale skoro na dzień dobry zaczynają zniechęcająco, to ja im powiedziałem: Adiós... :p

:bye:

Edytowane przez Jarek EM08

• 4 weeks później...

Jarku gratuluję debiutu na papierowych łamach:)

I ubolewam, że redakcja nie zdecydowała się na publikację pełnej wersji relacji z uzyskiwania PNBIG, jest o niebo bardziej pasjonująca. I byłaby o niebo bardziej przydatna jako ostrzeżenie o tym co ich czeka planujących budowę, którzy jeszcze nie mieli do czynienia z urzędami wydającymi pozwolenia...

Jarku, uwielbiamy Twój dziennik!!! Można go czytać na poprawę humoru.

Masz baaaardzo dobre podejście do budowy, ze względu na to ze jesteśmy daleko za Wami, mozemy brać pod uwagę Twoje przemyślenia za które Ci dziękuję.

ps. Moja brzydsza połowa tez jest elektrykiem i prowadzimy hurtownię. Podrawiamy

Witajcie panie

Myszonik:

Tak... Widziałem ten "debiut". Generalnie wiedziałem, że pojawi się on w zmienionej i skróconej formie, tyle, że nie myślałem, że aż w tak bardzo. Jak znajdę trochę czasu, to najbliższy wpis w dzienniku poświęcę temu tematowi... :cool:

Otylka:

Miło mi, że lubicie zaglądać do mnie :rolleyes:

Niestety obowiązki służbowe, budowlane, ojcowskie i mężowskie nie pozwalają mi na poświęcenie mu tyle czasu ile bym chciał.

Lipka:

Jak będę miał trochę więcej czasu, to Ci odpowiem szczegółowo.

Teraz uciekam na budowę, bo muszę jeszcze na szybko walnąć na ścianach parę nowo wymyślonych kabelków... ;)

Pozdrawiam przed tynkowym (przynajmniej u mnie) i przed świątecznym okresie!

PS. Lipka, ... też piękna, ale o 3 tygodnie do nas opóźniona...

• 4 weeks później...

Wow,

jestem pod wrażeniem tych różnych czarownych rozwiązań elektrycznych - zwłaszcza maty ogrzewającej lustro, ale u mnie już chyba na to za późno.... szkoda, że nie wpadłam na to wcześniej, bo u mnie zaparowane lustro to notoryczny problem - kąpieli zażywam długich (z książką zamiast notebooka) i mocno gorących (choć wiem, że niezdrowo....).

Ale też mam gniazdka TV zatynkowane we wszystkich pokojach, co prawda nie trzymam tego w tajemnicy przed mężem, ale względem latorośli mam takie same plany...

Witaj myszonik

Żona wybyła z domu celem poprawy kondycji fizycznej, a ja poczytawszy młodej książeczkę i obdarowawszy ją na dobranoc buziakiem mogłem napuścić sobie wody i zanużyć się we wannie. Niby unikam gorących kąpieli, ale to ze względu raczej na dobro mojego notebooka, który pewnie niezbyt chętnie widzi unoszące się wokół niego opary gorącej wody z wanny. Te gorące kąpiele nie mogą być chyba zbyt szkodliwe, bo gdyby tak było, to od dawna musiałbym zostać bezdzietnym małżonkiem... ;)

A co do podgrzewania luster, to nie znam waszych projektów odnośnie wyposażenia łazienek ani rozmieszczenia włączników czy gniazdek. Jedno jest pewne, mając gdzieś w pobliżu puszkę z prądem, znając przebieg przewodów w danym rejonie ściany - pomimo otynkowanych ścian - da się wykuć rowek pod nowy kabelek i puszkę pod włącznik. Pytanie tylko, czy będzie to współgrać z waszym planem zagospodarowania łazienek...

Pot kapie mi już z nosa, ale to nic... Pozdrawiam... :bye:

Mam w pobliżu puszkę z prądem - do kontaktu blisko lustra i z wyłącznikiem do światełek przy lustrze, więc może się uda... muszę pogadać z elektrykiem, bo to fajne rozwiązanie. A samo ogrzewanie lustra to mata elektryczna, ale jak ją się montuje - do ściany na tynk i na to "przyklejane" lustro czy jakoś inaczej? I to jest taka sama mata jak np. ogrzewanie podłogowe na maty na prąd?

Sam nie nam jeszcze kupionej takiej maty, ale z tego co się orientuję, albo nakleja się je od spodu lustra, albo wtapia w klej do glazury. Luknij sobie tutaj http://sklep.mikroenergetyka.com.pl/ogrzewanie_luster

Jeżeli nie pasuje wam dodanie nowej puszki z pstryczkiem, to zawsze można się ratować i pożyczyć sobie prunda z obwodu oświetleniowego. Wtedy każdorazowe włączenie światła w łazience włączy też matę. Minusem takiego rozwiązania jest to, że mata włączana jest niezależnie od tego czy jest to konieczne, czy też nie. Poza tym, jeśli ma się jasną łazienkę, w której w dzień nie trzeba włączać światła, jeśli chce się włączyć matę, trzeba niepotrzebnie włączać światło. W dzisiejszym świecie nastawionym na oszczędność energii, takie rozwiązanie jest démodé... ;)

• 2 weeks później...
czy mi sie zdaje czy ten zwój kabli przechodzi przez przepust w scianie ktory jest zrobiony tuz pod belka stropowa? niby belka stropowa i wieniec sa zalane betonem tworzac monolit, ale może warto aby kierbud z uprawnieniami konstrukcyjnymi na to spojrzał. zakładam, że na tej belce nie opiera się np. słup podtrzymujący więźbę ;-) Edytowane przez neko

no to kogoś poniosło z tymi kablami :D

Hej Tatarak

No jak bym słyszał moją żonulę, która już teraz ma obawy, czy biegle zdoła opanować całą włącznikologię w domu... Wiem, że to zboczenie i perwersja, ale na szczęście nieszkodliwa, a co najwyżej kosztowna... :)

Witam,

Dziennik podczytuję od jakiegoś czasu i mam niemały ubaw. Natomiast - mimo mej niechęci do mediów wizualnych - bardzo zainteresował mnie pokazany patent z telewizorem chowanym w szafce kuchennej. Czy widziałeś to gdzieś do kupienia w PL lub ogólnie w sieci?

Cześć Doktorze Au(Ał?)!

Widzę, że mamy podobne zapatrywania co do "mediów wizualnych", co nie przeszkadza mi w zrobieniu w domu kina domowego, czy windy pod telewizorek w kuchni... Taka winda-siłownik jest do kupienia w Polsce. Model TS 460: http://www.tvlift.pl/pdf/Instrukcja_instalacji_TS460.pdf

Narka

• 7 months później...

Od dawna śledzę Twój bardzo ciekawy dziennik. Według mnie masz super

podejście do budowy (luzik z ograniczonym zaufaniem ;))

Ponieważ będę budować za jakiś czas, zbieram pomysły.

Póki co interesuje mnie z jakich warstw i jakiej grubości będzie się

podłoga, bo pisałeś, że od aktualnego poziomu do docelowego brakuje

26.5cm?

Dzięki.