Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co sie stalo w polskim radiu ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?

lump praski

Recommended Posts

ale też pretensji nie mam do tych z komerchy że próbują sprostac wymaganiom swojej target grupy... :roll:

takie problemy rozwiazuję za pomocą przyczysku on/off i już :roll:

i ja nie mam. ale rozumiem tez i lumpa. fajnie byloby miec opcje pt. 'search/scan' rozwiazujaca problem, zamiast 'off' jedynie.

tez lubie radio, ale ostatnio to albo muza wlasna, albo TOK FM. starzeje sie, cholera.

zdrowka, mrozek1

• Odpowiedzi 243
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wiem, ze nawet komercyjne radio moze byc inteligentne, miec w deche prezenterow i dobra muzyke. I jeszcze zeby istniec to musi nieustannie sie zmieniac i wprowadzac na rynek nowych wykonawcow mimo ryzyka.

No a przy tym nie ucieka od kwestii spolecznych i robi to w krotki i niezwyke rzeczowy sposob " Tell me why you'e mad ? " i ludzie dzwonia i maja czas na gora piec zdan do tego komentarz prezentera i dobre nagranie. W godzinach szczytu - najpopularniejsze, no.

Ale o co tu walczyc jak nikt ich nie slucha ??? Czy to nie jest wytlumaczenie latwej kasy - bo target group jest glupia i nie wymaga zebysmy przedstawili w ofercie " hiciorow:"cos nowszego niz piosnka ktora ma d w a lata ???????? Ponadto jest tak propaguszka ' bedzie jak w stanach" no a okazuje sie ze nie bedzie bo panie, warunki inne ! No to jak ? Bedzie czy nie bedzie ? :D :D

No i Polak da sobie wmowic - od komercji to ja nic wymagac nie moge... nie wypada mi , nie uchodzi ........panie dzieju, Komercja - Sila Wyzsza ,amen.

lumpie praski-

podałaś przykład rynsztoku...o jaki nietrudno w każdym kraju...

na szczęście jest jeszcze pare stacji niszowych...polecam... :wink:

każda stacja radiowa prędzej czy póżniej będzie podlegać komercjalizacji - pytanie tylko czy zachowa swoją początkową misję?

ale jeśli nie ta - będzie inna... może ciekawsza...jest jeszcze wielu ludzi którzy mają potrzebe podzielenia się swoją pasją w eterze... :roll:

a idąc za Mrożkiem (się mnie czepił jakoś ostatnio...):wink: (mrozek1 - rownież zdrówka 8) )

"Kto ty jesteś?

Polak mały.

Jaki znak twój?

Cios mej pały.

Gdzie ty mieszkasz?

W dyskotece.

Chcesz sie napić?

Zaraz lecę."

8) :lol:

Apeluję tylko o unikanie uogolnień...i wielowymiarową analizę zjawisk :wink: :lol: 8) :lol:

Ale o co tu walczyc jak nikt ich nie slucha ??? .

ale wlasnie słucha :lol: i dopóki słucha to jest git 8)

dla tych niesłuchających się nie będa wysilac - bo przecież w masie kasa 8)

No i Polak da sobie wmowic - od komercji to ja nic wymagac nie moge... nie wypada mi , nie uchodzi ........panie dzieju, Komercja - Sila Wyzsza ,amen

skoro założyliśmy że komercja rózni sie od komercji- (jak eska od trójki) to odpowiem -TAK - od ESKI nie wymagam niczego dla mnie...siła wyższa. Amen

8)

Alez w dyskotekach leci calkiem przyzwoita muza !! Poza tym.....muzyka dzis main stream byla kiedys " rynsztokiem" - jazz, rap, soul . Mozart tez w swoim czasie uznawany byl za dosc " rynsztokowego". No ale, dobra, pal licho wykonawcy, rynek muzyczny w Polsce jest ubogi, na rynek wprowadzamy syna Cugowskiego - bo wiadomo jest, ze glos i popularnosc sprawa dziedziczna - ale juz prezentera/ki o milym glosie Jasnie Oswiecona Komercja nie mozna tez znalezc ?????

Alez w dyskotekach leci calkiem przyzwoita muza !! Poza tym.....muzyka dzis main stream byla kiedys " rynsztokiem" - jazz, rap, soul . Mozart tez w swoim czasie uznawany byl za dosc " rynsztokowego".

chyba jednak się nie rozmijamy wątkowo... :roll:

ale nadal polecam - Szukajcie a znajdziecie.... Mateusz 7:7 8)

A co tam bede szukac - Hot 93.7. A wieczorem to leca naprawde wspaniale , czarne glosy.

Radia Pin to sie przerazilam bo ktos mi powiedzial, ze tam sporo publicystyki a w Polsce to wyglada tak ze strasznie gledza- cos jak retro i te klimaty. Wiec sie strasznie wystraszylam. No i juz nawet nie zdazylam poszukac. Jakbym wrocila do Polski na dluzszy okres to tutejszego radia bedzie mi brakowac .....a niby tez komercja, nie ?

A co tam bede szukac - Hot 93.7. A wieczorem to leca naprawde wspaniale , czarne glosy.

Radia Pin to sie przerazilam bo ktos mi powiedzial, ze tam sporo publicystyki a w Polsce to wyglada tak ze strasznie gledza- cos jak retro i te klimaty. Wiec sie strasznie wystraszylam.

tak bardzo to ja sie jednak w radio nie "angażuję"... :roll:

wiadomosci szukam w trójce

PIN polecam bo znajomy prowadzi tam audycję "Uchem po mapie..."(w niedzielę po 12) i z tego co mówi radio istnieje dzięki pasji tworzących go ludzi...nie zawsze zawodowo z nim związanych...on sam jest pasjonatem w wielu dziedzinach więc nie mam powodu mu nie wierzyć... :wink:

no i w "podróżach" po stolicy taka muzyka się przydaje 8)

jak zaczynają ble-blać...-wiadomo :wink:

w domu radia już nie słucham...z wiadomych przyczyn... :wink:

a idąc za Mrożkiem (się mnie czepił jakoś ostatnio...):wink: (mrozek1 - rownież zdrówka 8) )

"Kto ty jesteś?

Polak mały.

Jaki znak twój?

Cios mej pały.

Gdzie ty mieszkasz?

W dyskotece.

Chcesz sie napić?

Zaraz lecę."

cóż

nie wszystko co Mrożek się świeci

każdy zalicza dno, prędzej czy później

na szczescie idziemy z postepem, ktorego doscignac polskie prawodastwo nie predko zdola nakladajac koncesje :)

radio internetowe - bariera zalozenia zadna, dostepnosc - na razie moze jeszcze nie full-mobilna, ale to kwestia najblizszego czasu. Komorki z dostepem do netu ma prawie kazdy, 3g albo wyzej jeszcze niezby wielu, ale moment i beda rownie popularne. Operatorzy sieci zastanawiaja sie nad sprzedaza transmisji w ryczalcie. Wowczas video, retransmisja tv i radio mamy w telefonie. Wybieramy sposrod dziesiatkow tysiecy radiostacji onlineowych z calego swiata zgodnie z humorem, nastrojem czy pora dnia (polecam http://www.shoutcast.com). Plus oczywiscie streaming wszystkich radiostacji. Wowczas bedac na Pradze masz w uszach radyjko wprost z goracej Californi. Nie ma sie wiec co az tak martwic.

podcasty - u nas jeszcze raczkuja, choc zaczyna sie cos dziac. Zapewne nie zastapia radia z prawdziwego zdarzenia, ale swobodnie moga stac sie zrodlem ciekawych reportazy zarowno pasjonatow-amatorow jak i profesjonalistow. ale co do tego trendu to mam watpliwosci czy uda sie rozpowszechnic na skale masowa.

Zochna, od poniedzialku pr3 na testach jakosciowych :)

zdrowka, mrozek1

"Kto ty jesteś?

Polak mały.

Jaki znak twój?

Cios mej pały.

Gdzie ty mieszkasz?

W dyskotece.

Chcesz sie napić?

Zaraz lecę."

cóż

nie wszystko co Mrożek się świeci

każdy zalicza dno, prędzej czy później

a ja jestem jednak zdania że zrozumienie głupiego wymaga ogromnej inteligencji... 8) :lol:

Tez sie pocieszam, ze muzycznie uratuje mnie internet. ( Choc "mojej" stacji nie moge znalezc ) I nikt mnie nie zmusi do sluchania dynastii Cugowskich albo Maryli w " wielkim hicie z zeszlego tygodnia". Chcialoby sie, zeby to czego slucham mialo sie jakos do rzeczywistosci w ktorej sie krece ( "moja " stacja nie stroni od komentarzy politycznych bo to rap i hip hop no i jest sprawa Obamy } . Ja jestem east coast i tu tradycje muzyczne sa nieco inne niz na west coast Nastepnym razem sprobuje PINu. Gdziekolwiek jestem staram sie sluchac lokalnych.

No i szkoda, ze Polacy daja sobie wmowic, ze inaczej sie nie da.....ze Komercja, ze Niewidzialna Reka itp

Zainteresowało mnie stwierdzenie, że czego tu wymagać od komercji, otóż nie bardzo się z nim zgadzam. Aretha, Whitney, Babyface, Elton John, Backstreet Boys, a z młodszych Robbie Wiliams, Shakira, Destiny's Child, Rob Thomas to była i jest czysta komercha, której słucha się z dużą przyjemnością, to nie są rzeczy dla wybrańców i ludzi z dwiema parami uszu ;-) to są artyści, którzy zapełnią każdy stadion i sprzedali miliony płyt.

Ba, nawet najbliższy memy sercu hardrock lat 70-tych to też nie była muza dla wymagających, Zeppelini, Stonesi, Doorsi i Purple nie mieliby takiego rwania, gdyby nie grali prosto ;-) W sumie w muzyce rozrywkowej najbardziej niszowy i wymagajacy jest thrash metal i pokrewne, bo nie każdy jest tough enough by to wytrzymać ;-)

Ja myślę, że upodobania tzw. masowego odbiorcy zależą od szerokości i długości geograficznej i niestety my jesteśmy w jakiejś takiej felernej pod tym względem ;-) Najlepszy dowód to pani Isis Gee, która przyjechała zza oceanu i od razu podbiła serca rodaków niebacznych na ewidentną ściemę ciagnącą sie za nią ;-) Podobnież pani ta śpiewa sercem, no tu sie zgodzę, strun głosowych bynajmniej nie nadużywa ;-)

Komercja wychowuje sobie dzieci. No i jest komercja i komercja. Nie slucham zadnej niszowej stacji - Hot 93,7 jest stacja komerycyjna rap i hip-hop plus prezenterki i prezenterzy o charakterystycznych ale przyjemnych dla ucha glosach plus inteligentne komentarze spoleczne i polityczne w znosnych dawkach - nie ma cogodzinnych wiadomosci. Reklamy co godzina - do zniesienia. Najnowsze nagrania w ciagu dnia. Wieczorem wiecej eksperymentow a po dziesiatej nie najnowsze ale najlepsze czarne glosy w historii muzyki ..... Tez komercja. Ale czysta przyjemnosc - towarzysz dlugich, samochodowych podrozy.

Zreszta bylo sympatyczne radio - Radiostacja , ale zostalo kupione przez duzego komercyjniaka, ktory nawet nie sili sie zeby "najnowsze hiciory" mialy mniej niz dwa laa. A prezenterzy - to po linii przynaleznosci klanowej i rodzinnej z glosami w sam raz do baletu.

Zreszta bylo sympatyczne radio - Radiostacja , ale zostalo kupione przez duzego komercyjniaka, .

Oooo, a tego to nie wiedziałam...rzeczywiscie jakieś półtora roku temu definitywnie odpuściłam sobie Radiostację, bo przestała się do czegokolwiek nadawać, no tak - nic sie nie dzieje bez powodu.

A idzie sluchac ?

Pewnie :)) polecam.

Zwłaszcza audycje P.Kaczkowskiego,P. Kosińskiego,P. Metza, P.Stelmacha :)

hmm same Piotrki w tym radiu pracują ;)

Ale Kosa to on trochę.... ten tego... nie żyje chyba... Nawet całkiem nie żyje...

A idzie sluchac ?

Pewnie :)) polecam.

Zwłaszcza audycje P.Kaczkowskiego,P. Kosińskiego,P. Metza, P.Stelmacha :)

hmm same Piotrki w tym radiu pracują ;)

Ale Kosa to on trochę.... ten tego... nie żyje chyba... Nawet całkiem nie żyje...

Piotr Kosiński zyje i ma się pewnie dobrze zarówno w radiu i Rockserwisie :D . To Janusz "Kosa" Kosiński niedawno odszedł był.