Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze - do Odważnych świat należy.. - dziennik budowy

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj, bardzo Ci kibicuję, ponieważ budujemy podobny domek, wg projektu IDALIA. Zrobiliśmy sporo zmian, np. strop betonowy (nie drewniany) przez co zmienił się wygląd tarasu. Piszesz o nietrfnyhc decyzjach, a jakie to, jesli można spytać? Widziałam zdjęcia Twojego domku w dziale Lista płac i bardzo mi się podoba. Trzymaj tak dalej i będzie dobrze. U nas jest etap tzw. surowy zamknięty (docieplenie zewnętrzne + hydraulika) wkrótce rusza elektryk. Pisz co dalej i dawaj fotki :wink: :p

Witaj Kiniu, bardzo ładne zdjęcia :) I podziwiam Cie, że chce Ci sie teraz wracać do początku i zakładać dziennik :D Mamy podobne zmiany do Twoich, tzn. jedna łazienkę zamiast dwóch, zamurowane jedno okno tarasowe oraz przejscie między pomieszczeniem gosp. a garażem. Zamiast tego zrobiliśmy dodatkowe drzwi do garażu, wejscie z ganku na prawo. Można będzie bez wychodzenia na zewnątrz przenieść zakupy z samochodu. Na tarasie mamy tez dwa słupy (betonowe). W naszym projekcie był kibelek "pośrodku salonu" :roll: więc też go wywalilismu 8) Ale co w zamian :cry: W zasadzie nie mamy tzw. kibelka dla gości :oops: Za to w pomieszcz. gosp. wstawimy dodatkowy aby móc korzystać gdy wpadamy w kaloszach z ogrodu :-? Jak u Was to rozwiązaliście?

hehe to naprawdę duzo mamy wspólnego bo u nas w pom gospodarczym też ma stać kibelek - tzn. ja tego nie chcę, raczej druga strona - ale tak właściwie, przyznaję - to dobry pomysł... chce mi się - chyba najbardziej z zazdrości że inni potrafią się zmobilizować i zorganizować a ja jestem taka rozwalona że nie potrafię. dzięki za miłe słowa..

czy zdjęcia nie są zbyt duże? tak sobie myślę że chyba muszę je trochę pomniejszyć..

Kiniu, pamiętasz może jakie masz klamki okienne? Będziemy mieć okna z Oknoplastu, kolor orzech właśnie, a Twoje są bardzo ładne :D

Co do betonowego płotu przecudnej urody, to też taki mam, częściowo betonowy a częściowo z szarej cegły (stan zastany). Po 5 latach walki wyglada tak:

http://images31.fotosik.pl/146/02c4aa556a449908m.jpg

pokryty słomianą matą i winobluszczem trójklapowym.

oraz tak:

http://foto.onet.pl/7nqfr,igwrgqhgga4s,eaicc,u.html

(to z lewej strony)

• 2 weeks później...

agakz - piękny macie ogród - taki tajemniczy - mi też bardzo zależy na tym żeby nasz taki był - powiedz jak ułożyliście tą cegłę na tarasie? - na zwykłą zaprawę? pod spodem jest beton czy piasek?

jęsli chodzi o płot obrośnięty bluszczem - to dobry pomysł jeśli płot jest twój - gorzej jak jest własnością sąsiada - nie wiem czy nasz zgodziłby się na takie coś.

pozdrawiam

jeśli chodzi o okna - profil mamy ten najprostszy z możliwych - taki kanciaty - ale jak się nazywa muszę sprawdzić. co do klamek - były tylko takie - nie przypominam sobie żebyśmy mieli jakieś do wyboru..są na zdjęciach reklamowych oknoplastu w gazetach - nie brałam innych pod uwagę.

pozdrawiam

agakz - piękny macie ogród - taki tajemniczy - mi też bardzo zależy na tym żeby nasz taki był - powiedz jak ułożyliście tą cegłę na tarasie? - na zwykłą zaprawę? pod spodem jest beton czy piasek?

jęsli chodzi o płot obrośnięty bluszczem - to dobry pomysł jeśli płot jest twój - gorzej jak jest własnością sąsiada - nie wiem czy nasz zgodziłby się na takie coś.

pozdrawiam

Cegła była kładzina tak, ze na stary beton szła posypka - gruz, piach a potem sucha zaprawa z piaskiem - tak jak się kładzie kostke pozbrukową. Ale zwykła cegła jest bardzo krucha - nasza sie łuszcy cały czas.

Co do bluszczu na płocie, to ja nikogo nie pytałam :o Założyłam, że płot z mojej strony to nasza sprawa. Mnie też nikt nie pytał robiąc betonowe cudo. No, dokładniej to moich poprzedników, bo myśmy już tak kupili. Jeśli płot jest równo w granicy działki, to na pewno jest wspólny, chyba, ze jest na terenie sąsiada. Ale i tak sobie nie wyobrażam, żebym musiała patrzeć na beton, bo sąsiad mi każe :wink: