Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 149
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj, bardzo Ci kibicuję, ponieważ budujemy podobny domek, wg projektu IDALIA. Zrobiliśmy sporo zmian, np. strop betonowy (nie drewniany) przez co zmienił się wygląd tarasu. Piszesz o nietrfnyhc decyzjach, a jakie to, jesli można spytać? Widziałam zdjęcia Twojego domku w dziale Lista płac i bardzo mi się podoba. Trzymaj tak dalej i będzie dobrze. U nas jest etap tzw. surowy zamknięty (docieplenie zewnętrzne + hydraulika) wkrótce rusza elektryk. Pisz co dalej i dawaj fotki :wink: :p
Witaj Kiniu, bardzo ładne zdjęcia :) I podziwiam Cie, że chce Ci sie teraz wracać do początku i zakładać dziennik :D Mamy podobne zmiany do Twoich, tzn. jedna łazienkę zamiast dwóch, zamurowane jedno okno tarasowe oraz przejscie między pomieszczeniem gosp. a garażem. Zamiast tego zrobiliśmy dodatkowe drzwi do garażu, wejscie z ganku na prawo. Można będzie bez wychodzenia na zewnątrz przenieść zakupy z samochodu. Na tarasie mamy tez dwa słupy (betonowe). W naszym projekcie był kibelek "pośrodku salonu" :roll: więc też go wywalilismu 8) Ale co w zamian :cry: W zasadzie nie mamy tzw. kibelka dla gości :oops: Za to w pomieszcz. gosp. wstawimy dodatkowy aby móc korzystać gdy wpadamy w kaloszach z ogrodu :-? Jak u Was to rozwiązaliście?

hehe to naprawdę duzo mamy wspólnego bo u nas w pom gospodarczym też ma stać kibelek - tzn. ja tego nie chcę, raczej druga strona - ale tak właściwie, przyznaję - to dobry pomysł... chce mi się - chyba najbardziej z zazdrości że inni potrafią się zmobilizować i zorganizować a ja jestem taka rozwalona że nie potrafię. dzięki za miłe słowa..

czy zdjęcia nie są zbyt duże? tak sobie myślę że chyba muszę je trochę pomniejszyć..

ja buduję inny, w dodatku nic nie zmieniałam, ale kibicować mogę, prawda? :wink:

te ostatnie zdjęcia to stan aktualny? czy mam czekać na reszte z tego tysiąca?

Kiniu, pamiętasz może jakie masz klamki okienne? Będziemy mieć okna z Oknoplastu, kolor orzech właśnie, a Twoje są bardzo ładne :D

Co do betonowego płotu przecudnej urody, to też taki mam, częściowo betonowy a częściowo z szarej cegły (stan zastany). Po 5 latach walki wyglada tak:

http://images31.fotosik.pl/146/02c4aa556a449908m.jpg

pokryty słomianą matą i winobluszczem trójklapowym.

oraz tak:

http://foto.onet.pl/7nqfr,igwrgqhgga4s,eaicc,u.html

(to z lewej strony)

• 2 weeks później...
jak to prądu nie ma??? :o

witam,

dziękuję wszystkim za zainteresowanie moim dziennikiem i za miłe słowa.

no prądu nie mamy cały czas - ma być ponoć w lipcu-sierpniu... cały dom wybudowaliśmy na przedłużaczu..

agakz - piękny macie ogród - taki tajemniczy - mi też bardzo zależy na tym żeby nasz taki był - powiedz jak ułożyliście tą cegłę na tarasie? - na zwykłą zaprawę? pod spodem jest beton czy piasek?

jęsli chodzi o płot obrośnięty bluszczem - to dobry pomysł jeśli płot jest twój - gorzej jak jest własnością sąsiada - nie wiem czy nasz zgodziłby się na takie coś.

pozdrawiam

jeśli chodzi o okna - profil mamy ten najprostszy z możliwych - taki kanciaty - ale jak się nazywa muszę sprawdzić. co do klamek - były tylko takie - nie przypominam sobie żebyśmy mieli jakieś do wyboru..są na zdjęciach reklamowych oknoplastu w gazetach - nie brałam innych pod uwagę.

pozdrawiam

agakz - piękny macie ogród - taki tajemniczy - mi też bardzo zależy na tym żeby nasz taki był - powiedz jak ułożyliście tą cegłę na tarasie? - na zwykłą zaprawę? pod spodem jest beton czy piasek?

jęsli chodzi o płot obrośnięty bluszczem - to dobry pomysł jeśli płot jest twój - gorzej jak jest własnością sąsiada - nie wiem czy nasz zgodziłby się na takie coś.

pozdrawiam

Cegła była kładzina tak, ze na stary beton szła posypka - gruz, piach a potem sucha zaprawa z piaskiem - tak jak się kładzie kostke pozbrukową. Ale zwykła cegła jest bardzo krucha - nasza sie łuszcy cały czas.

Co do bluszczu na płocie, to ja nikogo nie pytałam :o Założyłam, że płot z mojej strony to nasza sprawa. Mnie też nikt nie pytał robiąc betonowe cudo. No, dokładniej to moich poprzedników, bo myśmy już tak kupili. Jeśli płot jest równo w granicy działki, to na pewno jest wspólny, chyba, ze jest na terenie sąsiada. Ale i tak sobie nie wyobrażam, żebym musiała patrzeć na beton, bo sąsiad mi każe :wink: