Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarz do dziennika _bogusa_

HenoK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 222
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Komentarz do wątku No to buduję - kolejny inwestor .

Jedna prośba - popraw w temacie Twojego dziennika koleiny na kolejny.

Chętnie zmienię - jedynie nie wiem jak.

W prawym górnym rogu Twojego pierwszego postu znajdziesz ikonę http://www.murator.com.pl/forum/templates/murator/images/lang_polish/icon_edit.gif. Pozwala ona zmienić treść Twojego postu w tym pównież poprawić jego Temat.

bogus, z legalettem i opóźnieniami miałem podobny problem. W końcu wziąłem za telefon, zadzwoniłem do Legalettu OSOBIŚCIE i po dwóch czy trzech telefonach miałem ustalone realne terminy wejścia ekipy. Przy czym okazało się że (1) projekt to oni muszą jeszcze zrobić (2) mają wszystkie ekipy zajęte na co najmniej miesiąc więc czekałbym jeszcze dłużej gdybym nie zdecydował się "samodzielnie" (tj wynajmując miejscową ekipę) wymienić i zagęścić grunt oraz położyć drenaż. Potem przyjechał Legalett, zaczęli w poniedziałek, płyta została zalana w sobotę.

Z czego wynika REALNY termin wykonania średniej wielkości Legalettu 10 dni. 3..4 dni roboty ziemne, 4..5 dni układanie, 1 dzień zalewanie z gruchy. Jakiekolwiek krótsze terminy to hiperentuzjazm. No i póki wejdziesz na legalett ze ścianami, musisz zaczekać chociaż z tydzień aż beton cokolwiek zwiąże.

Dziękuję za rady bardziej doświadczonych niż ja.

Najgorsze w tym wszystkim jest to że 3 tygodnie temu rozmawiałem z Wojtkem z Legalettu. Miał ekipę w tym terminie który mi odpowiadał (od środy). Więc mogłem albo od nich albo z Warszawy. Ale wziąłem W-wę na zasadzie że łatwiej gadać z jednym i jakby co (odpukać) to nie będzie mi wykonawca ścian mówił że wszystko wina fundamentu a wykonawca fundamentu - że winne są ściany. Pan Jacek z Warszawy sprawiał przy tym wrażenie że zależy mu bardzo żebym budował fundamenty z nimi. Dlaczego - nie wiem - chyba z czystej życzliwości - bo przy okazji przekonywał że właściwie to do interesu dopłacają ...

Jak widać na moim przykładzie - była to zła decyzja. Bo niestety założenia na podstawie których ją podjąłem okazały się błędne - że jak ktoś obiecuje że w jakimś terminie coś zrobi to rzeczywiście zrobi a przynajmniej spróbuje.

Co się dzieje? Jednocześnie dużo i mało - zależy jak na zagadnienie spojrzeć. Ale rzeczywiście zaraz napiszę w dzienniku. Czy pomoże to innym w prawidłowym wyborze - wątpię. W końcu sam nie wiem czy dobrze robię czy nie więc ciężko innym doradzać.

A na razie pozdrowienia dla Osówki. Super domek sobie postawiłeś. Bardzo chciałbym być na tym etapie. I dzięki na namiary do żwirowni i oczyszczalni. Pierwsze kontakty z obydwoma są bardzo zachęcające.

Co do technologii - na razie zakładam brak zmian z wielu powodów w tym czasowych. Jednak wszystko zależy od wykonawców (znajdę szybko dobrych czy nie). Prawda jest taka że mi zależy na tym aby zamieszkać a technologia jest tu rzeczą wtórną. Ważne żeby miało odpowiednie parametry wytrzymałościowe, cieplne i użytkowe.

A jak twoje wrażenia z BK?

• 4 weeks później...

Hej sąsiedzie!

Kiedy jeździmy do swojego domu, to spoglądamy na Twoją płytę i rurę z daleka. Widziałam znajomą sylwetkę pana "niewysokiego z intensywnym z brzuszkiem", który i nam robił płytę, ale nie wpadł nas odwiedzić... :wink: Jeśli się nie śpieszysz z budową, to rzeczywiście dobry moment na odpoczynek. Pogoda trochę niesprzyjająca, ale ...mieszkać u siebie by się już chciało, nie? Życzę podjęcia szczęśliwej decyzji! :D

Hej sąsiedzie!

Kiedy jeździmy do swojego domu, to spoglądamy na Twoją płytę i rurę z daleka.

Zaskoczyło mnie że ją widać. Ale rzeczywiście rura sterczy wysoko :D

Widziałam znajomą sylwetkę pana "niewysokiego z intensywnym brzuszkiem", który i nam robił płytę, ale nie wpadł nas odwiedzić... :wink:

Zgadza się, dobrze rozpoznałeś. Ale takich błędów jak u Ciebie nie popełnił. Wszystkie rury (poza tymi które powinny) nie wystają z betonu a płyta jest równa (przynajmniej na oko). Czy rury są w dobrym miejscu - mam nadzieję że tak acz to zależy od ostatecznej technologi bo od niej zależy grubość ścian. A zresztą część lokalizacji obliczałem i wymierzałem sam więc może się okazać że sam zawiniłem. :-(

Nie jestem jedynie pewien poziomu. Jak pożyczę niwelator i zdejmę folię to zmierzę.

Jeśli się nie śpieszysz z budową, to rzeczywiście dobry moment na odpoczynek. Pogoda trochę niesprzyjająca, ale ...mieszkać u siebie by się już chciało, nie? Życzę podjęcia szczęśliwej decyzji! :D

Oj chciałoby się zamieszkać, chciało. Więc raczej myślę w kategoriach jak tu dalej budować dużo nie ryzykując niż żeby zostawić tak jak jest i przyjechać dopiero na wiosnę :D

Bogus. Nadal trzymam kciuki. Co do więźby i dachu jesli chcesz miec w zimę dzwoń do Moderndachu . Mi więżbe postawili w 3 dni ( w deszczu) i 3 dni kładli dach . Bez narzekań ( jak np u PIKa) że więźba jest krzywa itp .

A Praefa ( leka) nadal nie wywiązała się ze swoich prac... Przynajmniej to miej na uwadze a nie kardiologa...