Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarz do dziennika _bogusa_

HenoK

Recommended Posts

• Odpowiedzi 222
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

bogus - pomysł z obłożeniem komina płytkami jest rewelacyjny !!!!!!

Też tak uważam że żona miała b. dobry pomysł. Szczególnie że zimą jak się pali w kominku to ten komin się nagrzewa. Jest taki cieplutki - ale nie parzy. I obok będzie łóżko ...

a co masz na podłodze w tym saloniku u góry?

To jest parkiet przemysłowy merbau. Przyklejaliśmy sami, ale już do cyklinowania i lakierowania wzieliśmy specjalistów.

PS. Bałaganu w kuchni to Ty chyba nie widziałeś :lol: toż na Twoich zdjeciach to prawie sterylna czystość :wink:

To już taki styl kuchni ze nie może być zagracona. Tak właśnie wygląda przed sprzątaniem.

dawno nie byłam w Twoim dzienniku....

Cieszę się że wpadłaś. Zawsze jesteś miłym gościem :-)

a tam takie fajne zdjecia :o

Bardzo podoba mi sie kolor elewacji,taki zdecydowany, pieknie kontrastuje z bielą ram okiennych

Mi też się podoba. Co prawda prawie nikt takich kolorów nie stosuję - ludzie je uważają za zbyć ciemne - ale mi właśnie on przypomina dom mojej babci. Chodziło nam właśnie o efekt małego domku który tu stałł 'od zawsze'. Chyba się udało - wszyscy goście po wejścu mówią - 'a z zewnątrz wydawał się taki mały :o'

Zdjęcie domku z lotu ptaka..rewelacyjne..

Zawsze chciałem zrobić takie zdjęcie. Już nawet kombinowałem z latawcem itd. A tu przypadkowo okazało się że wystarczy porozmawiać z kolegą ...

No i te podłogi i koty....zazdroszczę :wink:

:-) :-)

No to były raczej teoretyczne rozważania. Zero realizacji. Myslałem żeby do latawca przyczepić aparat z jakimś zdalnym wyzwalaczem. Tylko byłby kłopot z tym wyzwalaczem bo nie wiem czy są takie na dystans rzędu 30 m. I oczywiście kłopot z takim przyczepieniem aparatu do latawca żeby dom znalazł się w kadrze :-)

Alternetywnie myślałem o takiej kamerce bezprzewodowej. Na allegro kosztuje to rzędu 200 zł. Kamerkę przyczepić do latawca a odbiornik do magnetowidu. I nagrywać. Ale tu niestety niewielka rozdzielczość kamerki ...

:-)

• 3 weeks później...

Wpadłam tu przypadkiem i zostałam na dłużej w Twoim Dzienniku!

Domek udał się znakomicie, zgodnie z pomysłem na "stoję to od lat, jestem większy niż się zdaje na pierwszy rzut oka, a do tego baaaardzo wygodny".

Miło się czytało!

Pozdrawiam, i gratuluję (po cichu też zazdroszczę troszkę) konsekwencji w realizowaniu marzeń!

• 1 month później...
Wpadłam tu przypadkiem i zostałam na dłużej w Twoim Dzienniku!

Domek udał się znakomicie, zgodnie z pomysłem na "stoję to od lat, jestem większy niż się zdaje na pierwszy rzut oka, a do tego baaaardzo wygodny".

Miło się czytało!

Pozdrawiam, i gratuluję (po cichu też zazdroszczę troszkę) konsekwencji w realizowaniu marzeń!

Dzięki za dobre słowo - mówiąc prawdę ta konsekwencja to zasługa żony a nie moja - ja tylko konsekwentnie się z nią zgadzałem ;-) ;-)

witaj, ładny domek :)

mam pytanie: oglądając zdjęcia widziałem, że miałeś podbitkę zrobioną przed ociepleniem, czy ja się mylę?

K

Gratulauje dobrego oka i czujności. Rzeczywiście podbitka była przed ociepleniem. Ale w moim przypadku nie był to błąd budowlany jakim byłaby zwykle taka sytuacja. Gdyż to ocieplenie - to tak naprawdę było docieplenie - miałłem ściany już ze współczynnikiem lambda = 0,3 i miałem je tynkować a że miałem bardzo tanią i dobrą ekipę machnąłem ręką na dodatkowy koszt kilku cm styropianu i dodałem (tylko nie mówcie o tym inspektorom PIB ;-) :-) ) A ponad podbitką nie mam ścianki kolankowej w normalnym tego słowa znaczeniu tylko więźbę. Wiec powyżej podbitki ocieplenie jest z wełny - od środka domu - jest częścią ocieplenia dachu. Więc myślę że zmiana kolejności mi zbytnio na ocieplenie nie wpłłynęła - ekipa tynkarzy byłła też dobra i podbitki nie zniszczyła - a musiałem od razu dawać podbitkę - właśnie przez ten brak ścianki kolanowej - bez niej wiatr hulał po całym domu.

wyczytałam u yemiołki żeś miał dół - przybiegłam wyciągać 8) :p :wink:

Dziękuję Ci Ivo - z opóźnieniem ale serdecznie. Jak to mówią - nikt nie obiecywał że wszystko będzie lekko łatwo i przyjemnie - a przynajmniej ja nie pamiętam że przy wysyłaniu mnie na ten świat padły jakieś tego typu obietnice. ;-) :-) Dopóki stoję na twardym gruncie logiki - wszystko jest super - ale czasami włączają się uczucia i wtedy zaczyna się jazda bez trzymanki ...

• 2 weeks później...
Pod Mazowieckim :-) Powiem tak, do Adamowizny mam rzut beretem, żeby bliżej adresu nie podawać, ale kierunek może Ci dać obraz która to okolica :-)

Oooo - to my rzeczywiście jesteśmy sąsiadami :o :o Nawet żem nie myślał że takie miłe sąsiedztwo. :-) Mój dom stoi przy samej drodze - to pewnie nawet go widziałaś w realu - teraz ja się rozejrzę za Twoim :-) A przy okazji - nie wiem czy zauważyłaś że jest grupa grodziska - http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=19329&start=4440 - wielu sympatycznych ludzi z okolic tam można spotkać :-)

łubu dubu łubu dubu..... :wink:

witam :-) no niby piszesz że coś się dzieje, ale tak właściwie oprócz fontanyy to nic nie napisałeś :-?

czekam na cd

pozdrawiam

Bo inne to takie mniej widoczne są. Albo mniej fotogeniczne. Jakieś np. drewutnie na 30 mb drzewa. Albo posadzenie malin. Albo lutowanie przez dwa week-endy układów elektronicznych które sobie wymyśliłem przy instalacji elektrycznej na górze (żeby np. jak mi cos odbije móc w ciągu 2 minut zmienić któóry włącznik na górze włącza które światło :-) )

witaj :-)

no wiesz....lutowanie to może nie jest ciekawe ;-) ...ale maliny albo szopy na drewno to jak najbardziej :p :p :p :p

napisała ta co ostatni wpis w dzienniku własnym zrobiła w sierpniu, a przecież coś tam w międzyczasie dodsadziła w ogródku :lol: :lol: :lol: :lol:

pozdrawiam serdecznie

• 1 month później...

darpil - dzięki :-)

Zdjęcie z góry zrobiłem z samolotu. Cesna. Kolega pilotował - ja fotografowałem.

Zajrzałem do Twojego dziennika. Wyrazy wspłczucia z powodu tej spalarni śmieci. Nie znam się na tym ale na pewno są przepisy odnośnie poziomu emisji dioksyn itd. Nie wierzę żeby z tematem się czegoś nie dało zrobić: albo zablokować inwestycję albo tak ją zmodyfikować by ryzyko skarzenia sprowadzic do 0. Powodzenia.